top of page

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

2020./2021.

potvrda kvalitete Uz citanje rijeci rastu_page-0001.jpg
af15c597bb1ca52f_eql_hr-page-001.jpg

Monika Blažina je za svoj projekt "Uz čitanje riječi rastu" dobila eTwinning oznaku kvalitete, ali i priznanje kvalitete projekta na najvećoj europskoj razini.

1. razred

Učenici 1. b razreda zajedno s učiteljicom Marinom Kordić, sudjeluju u eTwinning projektu Uz čitanje riječi rastu. Projekt se provodi tijekom školske godine 2020./2021. Cilj mu približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje te poticati radost čitanja.

Na početku školske godine upoznajemo se s raznoraznim aktivnostima koje nas, prvašiće, očekuju. Među njima je i ovaj projekt. Još smo maleni pa ne znamo čitati, osim nas nekoliko, ali trudit ćemo se. Već se dobro zna, tko je uporan i radoznao, taj lako sve svlada, pa i ova čudnovata slova!

Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti (8. rujna).

Već znamo čitati slikovnice, a najbolje je kada ti prijatelji pomažu.

Slika1.jpg

Pronašli smo svoj kutak za čitanje. Uvijek nađemo nešto zanimljivo u našoj maloj razrednoj knjižnici.

Slika2.jpg

Povodom Dana hrvatskih knjižnica (11. studenog) i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica koji se obilježava u listopadu te Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) posjetili smo našu dragu knjižničarku koja nas uvijek uputi na zanimljivosti i tajne naše knjižnice.

Slika3.jpg

Razred koji voli čitati. 

Slika4.jpg

Božićno vrijeme, vrijeme dobrote i darivanja.

Zajedno smo izradili adventski kalendar, ukrasili ga te pomno pratili zadatak za svaki dan, pogotovo za vikende, pošto nismo u školi tim danima. Čitali smo divne božićne priče i prepričavali ih svojim roditeljima.

Slika5.jpg

U mjesecu ljubavi odvažili smo se napisati tajna ljubavna pisma, koja smo potajno ostavljali u ormarićima, po želji, naravno. Osmijesi i dječja lica sve su zažarili. Rado smo obilježili Svjetski dan pripovijedanja bajki (26. veljače).

Slika6.jpg

Tijekom veljače uvježbali smo čitanje na glas i odglumili puno igrokaza, neke snimke možete pogledati na linku:

https://wakelet.com/i/invite?code=10335db

Nakon uvježbavanja izražajnog čitanja pjesme Luke Paljetka, Mačka i glasovir, odlučili smo stvoriti svoju pjesmu. Radili smo metodom odabira određenih stihova koji će se vidjeti, a ostalo smo zatamnili tušem.

Slika7.jpg
Slika8.jpg

Svakodnevno usavršavamo svoje čitalačke vještine!

Slika9.jpg

Obilježili smo Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) i Noć s Andersenom (27. ožujka). Prepričavali smo bajke koje smo čuli, čitali i pogledali u obliku animiranih filmova. Zamišljali smo kako bi junaci iz Andersenovih bajki danas izgledali, što bi radili i kako bi se ponašali. Neke radove smo postavili na Padlet ploču. 

Kroz igru smo stvarali svoju priču i pri tome se izvrsno zabavili. Zadatak je bio zavrtjeti tri kotača koja su označavala lik, mjesto i predmet prema kojima bismo stvarali svoju priču. Neke priče su bile toliko dobre da smo ih morali zapisati.

Slika10.jpg

U proljetnim mjesecima obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja), Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja).

Povodom Dana obitelji (15. svibnja) oslikavali smo i pisali osobine naših obitelji.

Slika11.jpg

Prezentirali smo naše najdraže knjige. Glavne karakteristike pročitane knjige su sažete u dvorcu: likovi i njihove osobine, vrijeme, mjesto i redoslijed događaja, osobni dojam i sličnosti s likovima.

Slika12.jpg

Svaki tjedan smo čitali po jednu priču knjige Marice Milčec, Svaka mrvica je važna, Školska knjiga, Zagreb, 2017. Sve priče su poučne i daju povoda za raspravu i raznoliku interpretaciju. Radujemo se što ćemo upijati znanje iz ove knjige i iduće školske godine!

2. razred

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici 2.b razreda su u veljači i ožujku sudjelovali u čitateljskom izazovu. Zadatak je bio  kroz sedam izazova pročitati najmanje sedam kjnjiževnih djela. Ispunjavali su čitateljsku putovnicu u koju su pisali koja djela su pročitali te kratak osvrt na njih. 

Čitateljski izazov je proveden u sklopu Etwinning projekta Uz čitanje riječi rastu. Cilj je bio, na zabavan način,  približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje . Ovim Čitateljskim izazovom se kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih dijela željelo utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena. 

Učenici su, osim lektirnih djela, pročitali preko sto književnih naslova. Čitali su stripove, enciklopedije, bajke, basne, dječje romane itd. 

čitateljski izazovi.jpg

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici 2.b razreda su u srijedu, 3. veljače, zajedno s učiteljicom Vlatkom Tepeš dostojanstveno obilježili Svjetski dan čitanja naglas.

Osim što smo se gostili raznovrsnim ukusnim čajevima i čajnim kolačićima, uživali smo i zajedno čitajući časopise i slikovnice. Na meniju je ovoga puta bio časopis Smib, uz koji smo se dobro zabavili čitajući slikopriče i rješavajući razne zadatke. 

Na kraju smo sve skupa zaokružili zajedno čitajući i diveći se vještini medvjeda u slikovnici "Medo i klavir" Davida Litchfielda. 

Naša čajanka je bila uspješno popijena, knjige sretno pročitane i obilježene učeničkim crtežima.

Kako nam je bilo pogledajte u videu. 

eTwinning projekt: Uz čitanje riječi rastu

 

U eTwinning projekt Uz čitanje riječi rastu uključili su se i učenici 2.b razreda produženog boravka sa učiteljicom Vlatkom Tepeš.

Za početak su učenici pričali o knjigama i stripovima koje su pročitali tijekom ljeta.

Uz interaktivne kartice smo razgovarali što vole čitati, gdje vole čitati, koga vole da im čitaju itd.

Prva naša stepenica bila je čitanje slikovnice “Žirafe plesati ne znaju”, autora Giles Andreae i Guy Parker-Rees. Svi smo je zajedno čitali (dio učiteljica, dio sami učenici ), ne jednom, već nekoliko puta i uživali u priči.

Naše bavljenje tom slikovnicom trajalo je tri tjedna. Razgovarali smo o tome oko čega smo mi, kao žirafa Žiro, zabrinuti, a u čemu smo dobri. Zatim smo ispunili svi obrazac i ukrasili ga.

Zatim smo kod kuće istraživali o životinji žirafa te svoje istraživačke radove čitali u školi, a sve što smo saznali o toj životinji smo zapisali na jedan zajednički plakat. Razgovarali smo i o nepoznatim riječima koje smo otkrili tijekom istraživanja o žirafi.

Iz likovnog smo pastelama crtali žirafu Žira kako pleše, a na kraju smo radili origami straničnik žirafu.

3. razred

Učenici trećih razreda s učiteljicom Monikom Blažinom priveli su kraju i ovu nastavnu godinu i ovaj razredni projekt.  

Završetak nastavne godine, nakon povratka s online nastave i čitateljskog izazova uglavnom su proveli u knjižnici. Zahvaljujući našoj dragoj knjižničarki koja nam je omogućila da svaki dan provedemo barem sat vremena u knjižnici, otkrili smo kakva čudesa i zanimljive knjige krije naša školska knjižnica. Umjesto pitanja “Kad idemo van?” učiteljicu su dočekivali pitanjem ”Hoćemo li i danas u knjižnicu?” 

Veselimo se i nadamo nastavku druženja u knjižnici. 

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici trećih razreda s učiteljicom Monikom Blažina marljivo rade na projektu koji obogaćuju svoj rječnik.  

Uz zanimljive igre s WordWalla vježbali su oblikovanje pridjeva, njihovo korištenje u rečenicama, a ujedno su i obogatili svoj vokabular nekim novim izrazima. 

Čitanjem ulomaka iz najdražih knjiga obilježili smo i Dan čitanja naglas. Učenici su jedni drugima čitali najzanimlivije ulomke svojih najdražih književnih djela. 

Među zanimljivijim projektnim zadatcima bila je „Knjiga iz vrećice“. Učenici su sami odabrali knjigu po želji koju će prezentirati. Bilo je tu lektirnih naslova, najdražih slikovnica i knjiga o najdražim igricama. Učenici su likovno oblikovali papirnatu vrećicu. Na prednjoj strani su ilustrirali naslovnicu, a na bočnim stranama vrećice izdvojili su likove i njihove osobine, te kratki sadržaj. U vrećicu su ubacili pet predmeta povezanih s knjigom , a zatim su vrećicu prezentirali prijateljima iz razreda. Bilo je vrlo zanimljivo i veselo promatrati i slušati zašto su baš ti odabrani predmeti  predstavljali određenu knjigu, te zašto su baš njih odabrali. Publika je pak uživala u raznovrsnosti te drugačijem načinu predstavljanja.  

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU 

 

Učenici trećih razreda marljivo nastavljaju s projektom. Listopad je bio pun događanja.  

Obilježili smo prigodni Dan jabuka slikanjem po promatranju zdjele pune jabuka koje smo zatim, naravno, pojeli. Jabuka nam je poslužila i kao glavni motiv oko kojeg su se vrtjele naše priče. Učenici su pisali Monolog jedne jabuke u kojima su opisali njezin životni put, a u paru su napisali i dijalog. Time su ponovili pojmove monologa i dijaloga na zabavan način. 

 

Mjesec knjižnica obilježili smo izradom prigodnih straničnika koristeći reciklirane materijale – karton, vunu i novinski papir. Ujedno smo se upoznali s glagoljicom, starim hrvatskim pismom. Učenici su nakon proučavanja glagoljice, napisali svoje ime na komadu kartona koje su zatim prekrili komadićima novinskog papira. Za kraj smo od stare vune izradili cofleke kako bi naši straničnici bili posebni. 

Na drugoj radionici, na kojoj su učenici predstavljali svoje knjige, pričajući o njima uz pomoć izrađenih plakata, učenici su pozivali druge da pročitaju njihovu knjigu. Zadatak je bio privući što više čitatelja, a plakati su bili svestrani-od prepisanih ulomaka do šarenih ilustracija.  

U produženom boravku započeli smo s čitanjem knjige Čarobnjak iz Oza Lymana Franka Bauma. Knjiga se nalazi na popisu lektira za treći razred, no oni je neće obrađivati kao lektiru na satu Hrvatskog jezika pa smo se poslužili njome kao predloškom za čitanje u produženom boravku. Učenici su vrlo zainteresirani i jako vole slušati dok im drugi čitaju, a posebno ih veseli uspoređivanje knjige s fantastičnim istoimenim filmom. Brzo su uočili da se knjiga jako razlikuje od filma i da ima mnogo više detalja. Koliko će tih detalja upamtiti, vidjet će se po završetku čitanja, kada slijedi kviz. 

Sve naše aktivnosti pogledajte u fotogaleriji. 

U listopadu smo, između ostalog, čitajući, obilježili Dan jabuka.

Istraživali smo kako se jabuka kaže na drugim europskim jezicima te zapisali te riječi. Iz likovnog smo radili jabuku kolažem novinskog papira te oko nje ispisali riječ jabuka na drugim europskim jezicima.

Kod kuće su djeca prepisala jedan recept s jabukama ( bilo je tu recepata za pite od jabuka, jabuke u šlafroku, torte od jabuka, muffine sa jabukama, keksiće s jabukama, sok od jabuka itd.). U školi su te recepte čitali pa smo učili nove riječi: prstohvat, litra, dekagram, gram, protvan, šlafrok, namašćen itd.

Sve te recepte smo spojili u knjigu recepata te joj dali ime Najbolji recepti s jabukama 2.b.

Na kraju smo čitali Priču o jabukama Marijana Sinkovića. Na kraju priče djeca se upoznala i s različitim sortama jabuka koje uspijevaju u našim krajevima. I tu su naučili puno novih riječi.

Učenici trećih razreda s učiteljicom produženog boravka Monikom Blažina, uključili su se u eTwinning projekt Uz čitanje riječi rastu. Projekt će se provoditi cijelu školsku godinu 2020./2021. uz suradnju s drugim školama, a cilj mu je obogaćivanje rječnika i razvijanje interesa prema čitanju. 

Na  prvoj radionici učenici  su uz interaktivne kartice raspravljali o tome što vole čitati, s kime razgovaraju nakon čitanja, gdje najradije čitaju, zašto je čitanje važno, vole li više čitati ili gledati film i onom najvažnijem – kako se osjećaju dok čitaju. O tome su izradili i plakat. 

Prvi samostalni zadatak je bio predstaviti svoju najdražu knjigu razredu te ih motivirati i zainteresirati  da ju i drugi pročitaju. Bilo je tu svega, od slikovnica do biografije poznatih sportaša, romana i enciklopedija. 

Učenici su dobili zadatak pročitati jednu knjigu o kojoj su trebali voditi i dnevnik čitanja s brojem pročitanih stranica i novim riječima koje su iz nje naučili.  

Sljedeći korak bit će izraditi plakat kojim će privući nove čitatelje te njihove knjige. 

bottom of page