Svjetski tjedan svemira 2 - SPACE WEEK

Ove školske godine učenici razredne nastave OŠ Odra su nastavu Informatike uz učiteljicu Sandru Dandić povezali s e-Twininng projektom Svjetski tjedan svemira 2 – SPACE WEEK. U hodniku naše škole nalazi se Sunčev sustav koji smo koristili u nastavi kao ponavljanje i igru razgibavanja. Cilj ovog projekta je zajedno radeći, naučiti o neobičnom svijetu koji nas okružuje izvan našeg planeta i o planetima Sunčevog sustava te kroz IT tehnologiju prezentirati ono što su naučili svojim prijateljima u razredu.

Uključeni razredi najprije su gledali video o Sunčevom sustavu i o životinjama koje su letjele u svemir. Svaki razred u sklopu nastave informatike je radio zadatke na temu svemira. Na kraju smo evaluaciju odradili putem Kahoot kviza i ocijenili projekt izvrsnim.

1. RAZRED

Učenici prvih razreda izrađivali su od zadanih geometrijskih oblika i likova svoje rakete kojima bi željeli odletjeti u svemir. Na taj način su informatiku povezali s matematikom – igrajući se i ponavljajući geometrijske likove. Radovi su na poveznici: https://wakelet.com/i/invite?code=e9fd2d1 .

2. RAZRED

Na satu informatike učenici drugih razreda su učili crtanje u programu Bojanje 3D. Koristili su razne alate u programu – kistove, 2D i 3D oblike te tekst. Pogledali su kratki film o planetima. Svaki učenik je izabrao svoj najdraži planet ili više njih koji su ga se dojmili te po svojoj mašti nacrtao uz pomoć računala. Nakon toga su crtali svemirca po imenu Opolodopolo. Opolodopolo je plišana igračka učenika Marka, ljubičaste je boje, ima tri oka, dva uha i usta iz kojih vire zubići. Na tijelu ima šest ruku i dvije noge.  Radove učenika 2. razreda možete pogledati na linkovima: https://wakelet.com/i/invite?code=0256bf5  i  https://wakelet.com/i/invite?code=10a86c7 .

3. RAZRED

Zadatak učenika 3. razreda bilo je nacrtati logo za projekt Svjetski tjedan svemira 2. Njihovi radovi su na ovoj poveznici https://wakelet.com/i/invite?code=7bc40f1

Na dodatnoj nastavi iz Informatike učenici su programirali u programu Scratch. Zadatak je bio pronaći par činjenica o jednom planetu, nacrtati pozadinu, dodati lika i animirati razgovor lika i planeta. Pogledajte kako su napravili te programe: https://youtu.be/5AzPmMgcmm4 .

4. RAZRED

Učenici 4.a razreda su na izvannastavnoj aktivnosti Filmske skupine izradili  Flipbook planeta. Kratak video možete pogledati na: https://youtu.be/aNN-EBE9C_8