Slika1.jpg

Učenici 1. b razreda zajedno s učiteljicom Marinom Kordić, sudjeluju u eTwinning projektu Igrom do znanja i zabave. Projekt se provodi tijekom školske godine 2020./2021.

Višestruka je važnost igre: motivira učenika za aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu, razvija dječju znatiželju, poboljšava koncentraciju i pažnju, potiče istraživanje, razmišljanje, rješavanje problema i svakako, kreativnost. Kroz igru učenici ostvaruju svoje osobne potencijale.

1. Aktivnosti u rujnu

 • izrada bedža

 • odabir bedža koji predstavlja naš razred i postavljanje na Padlet

 • glasovanje

  

2. Aktivnosti u listopadu

 • obilježili smo Dječji tjedan i Mjesec djeteta

 • igrali smo se, učili, glumili, plesali i pisali lijepe poruke

 • izradili rođendanski kalendar

         

Neke igre smo izmislili:

igra lopova, tko će bolje nacrtati, izgubljeni gusari.  😁

Naše omiljene igre su:

igra skrivača, lovice, graničar, vruće - hladno, tko se boji vuka još, pantomima, čovječe ne ljuti se, šah, kartaške igre, nogomet na igralištu i nogomet na ploči s figuricama te ostale igre na pločama.

 

3. Aktivnosti u studenom

 • natjecateljske igre u nastavi TZK

 • dramske igre u nastavi

Tijekom sata TZK igrali smo u natjecateljske igre.

 

U igri križić - kružić učenici stoje u dvije kolone iza označene crte. Na sredini terena se nalaze četiri okomito položene vijače koje čine devet polja. Učenici trče na zadani znak do polja i stavljaju križić ili kružić koji smo prethodno napravili od kartona. Cilj je zauzeti tri polja s istim znakom u nizu.

 

U igri ponovi za mnom zadatak je što prije skočiti jednom nogom ili sunožno na polja u boji koju treći učenik zadaje.

 

U natjecateljskoj igri brzine i preciznosti zadatak je što brže proći polja koja su označena kolutovima na zadane načine, pri tome pazeći da se ne dotakne ili preskoči kolut. Zadaci su bili: što brže proći trčeći, sunožno, skačući na jednoj nozi ili skupiti loptice iz nekoliko polja.

Tijekom sata Hrvatskog jezika čitali smo puno igrokaza te ih odglumili u produženom boravku. Najviše uživamo u proizvoljnoj dramatizaciji. Na sljedećem linku se nalazi nekoliko igrokaza: 

https://wakelet.com/wake/_gSwQeg0R_pYLikAXFEtU

Slika2
Slika3
Slika4
Slika5
Slika6
Slika7
Slika8
Slika9
Slika10

4. Aktivnosti u prosincu

Tijekom zimskih mjeseci uživali smo u raznim igrama na snijegu, izradi snjegovića, grudanju i sanjkanju.

Spretnim malenim rukama izrađivali smo šarene vunene kapice. ​

Istraživali smo stare igre koje su igrali naši roditelji, djedovi i bake. Saznali smo da su se jako voljeli igrati s krpenjačom, igre s kamenčićima, lovice i skrivača. U igri Ide majka s kolodvora djeca bi se podijelila u dvije skupine i uhvatila za ruke. Jedna skupina bi prilazila i postavljala pitanja, zatim se odmicala dok bi druga skupina prilazila i odgovarala. Time se kroz stvarala priča.

 

U igri U Zagrebu je kućica djeca stoje u krugu i pjevaju, smišljaju nastavak pjesme.

 

U igri Neka puca masna štruca učenici stanu u krug. Jedan učenik govori: neka puca, neka puca (ime učenika po izboru), a taj učenik uzima loptu iz sredine i treba pogoditi nekoga od igrača. Ako pogodi nekoga, taj ispada, a ako promaši, ispada bacač lopte. Kada se kaže: neka puca masna štruca, učenik koji uhvati loptu ispada iz igre. 

Igrali smo i matematički bingo. Na listi od dvadeset brojeva učenici zaokruže deset brojeva koji čine njihovu kombinaciju. Izvlači se deset papirića na kojima su zadatci zbrajanja i oduzimanja. Učenici zapisuju zadatke na za to predviđen prostor na listiću i računaju. Bingo osvaja učenik koji je pogodio deset brojeva koji su rezultati računskih operacija.

5. Aktivnosti u siječnju

 • online igre u nastavi

Učenici rješavanjem zadataka na školskim prijenosim računalima, tabletima i interaktivnim pametnim pločama usavršavaju svoje znanje. Najčešće su korištene platforme Školske knjige e-sferaWordwall i LearningApps.

  

6. Aktivnosti u veljači

 • pokladne igre: čuvanje dvorca (učenici podijeljeni na osvajače i dvorane koji brane dvorac napravljen od učeničkih torbi)

 

 • glazbene igre: sviranje ritma olovkama, pljeskanjem, brojalice

 • 3.2. dan školske igre obilježili smo našom omiljenom igrom graničar

Slika11
Slika11

press to zoom
Slika12
Slika12

press to zoom
Slika18
Slika18

press to zoom
Slika11
Slika11

press to zoom
1/8

7. Aktivnosti u ožujku

 • igre koncentracije i pažnje

Međunarodni dan darovitih učenika obilježili smo raznim igrama koncentracije i pažnje. Neke igre su nam se toliko svidjele da smo ih danima kasnije igrali.

Zanimljive su nam bile Brain Gym vježbe s kojima smo razgibali ne samo naše prste, već poboljšali koncentraciju. 

Na ploči nacrtamo koncentrične krugove s naznačenim bodovima. Najmanji krug ima najviše bodova. Učenik stane ispred ploče leđima okrenut ploči i otisne točku markerom. U drugoj varijanti ostali učenici upućuju učenika kamo pomaknuti ruku kako bi pogodio što bliže sredini. Igru smo nazvali Naopaki pikado.

 

Nakon što smo naučili parne brojeve, igrali smo igru u kojoj učenici stanu u krug i naizmjenično bacaju loptu i govore parne brojeve unaprijed ili unatrag.

Pitalice Mozgalice uvijek pobuđuju pažnju i zanimanje.

8. Aktivnosti u travnju

 • igre na otvorenom (prenošenje vode, natjecanje papirnatim avionima)

  

9. Aktivnosti u svibnju

 • osmišljavanje novih društvenih igara

  ​​​​​​​

10. Aktivnosti u lipnju

Vrući početak ljeta rashladili smo timskim igrama s vodenim igračkama. A u igri najbolja slika učenici crtaju/slikaju zadani pojam. Učenik s proglašenim najboljim radom zadaje novi pojam i bira najbolji rad.

 

                                Drago nam je što smo sudjelovali u ovom projektu. Kroz igru učimo i razvijamo svoje vještine!

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom