top of page

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

2021./2022.

Učenici 1. b razreda u produženom boravku su tijekom školske godine 2021./2022. sudjelovali u eTwinning "Projektu Uz čitanje riječi rastu 2". Cilj projekta je bio približiti učenicima čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja i razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz razvijanje navike čitanja i promišljanje o književnim djelima utječe se na cjeloživotno obrazovanje učenika . Učenici kroz zanimljive i zabavne sadržaje uče kako samostalno posuditi i čitati knjigu, potiču se na čitanje sebi i čitanje drugima i time se utječe na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela te se razvija kultura provođenja slobodnog vremena. Kvaliteta rada na projektu pozitivno je ocijenjena i učiteljica Monika Blažina i njeni učenici nagrađeni su Oznakom kvalitete.

oznaka kvalitete monika1.jpg
oznaka kvalitete2.jpg

SVIBANJ

Svjetski dan biološke raznolikosti obilježen je čitanjem slikovnice Jurica, veliki mrav Ivane Francišković Olrom i Zrinke Ostović. Priča je to o mravu i leptiru močvarnom plavcu, stanovnicima Plitvičkih jezera. Svake se godine na vlažnim livadama Plitvičkih jezera odvija čarobna priča koju su autorice odlučile podijeliti  s nama. Leptir polaže jaja na biljku plućnu sirištaru, a iz njih izlaze male gusjenice koje se spuštaju na tlo gdje ih mravi odnose u svoje mravinjake i o njima se brinu dok iz kukuljica ne izađu leptiri. Zauzvrat, mravi dobivaju slatki sok koji ispuštaju gusjenice. 

 

Evaluacija projekta provedena je preko eLive platforme. Pristupili su joj svi učenici koji su njome izrazili svoje zadovoljstvo projektom te želju za nastavkom. Učenicima se najviše svidio Božićni izazov  koji je odrađen u suradnji s učenicima viših razreda, te gostovanje Očka Ćitaćirka u produženom boravku. 

 

Kraj projekta smo obilježili pjesmom o pričama, pjevajući pjesmu Jaquesa Houdeka “Pssst priča”. 

TRAVANJ

Dan planete Zemlje u razredu smo obilježili čitanjem edukativne slikovnice Nije smeće sve za vreće. 

Učenici su naučili razliku između smeća i otpada, kako pravilno razvrstavati otpad kod kuće i u školi.  

Kroz slikovnicu su osvijestili da često ne iskorištavaju papir za crtanje na pravi način te su se podsjetili da se na čistom papiru može obostrano crtati. Ograničili smo upotrebu papira u razredu na način da ćemo gledati da ga pametno iskoristimo, ponovno upotrebljavamo i štedljivo koristimo.

Svjetski dan knjige i autorskih prava 23.4., obilježili smo razgovorom o vlasništvu i značenju autorskih prava. Naglasili smo daje svaka knjiga nečiji rad te da ga treba poštivati. Razgovarali smo o tome što je njima bitno i kako čuvaju svoje vlasništvo te to usporedili s autorstvom.  

Tim povodom svaki je učenik donio jednu svoju knjigu, ali smo ovaj put naglasak stavili na autore te smo se upoznali sa piscima koji su ih napisali. 

1652188933817.jpg
1652188933839.jpg
1652188933807.jpg

OŽUJAK

Ove godine Fašnik je bio malo kasnije pa nam je uveselio inače proljetni mjesec – ožujak. Učenici su u sklopu projekta čitali šaljivi igrokaz „Hej maškare!!“. Odlično smo se zabavili taj dan, a đaci prvaci su pokazali kako iz dana u dan napreduju u vrlo važnoj vještini – čitanju.

Kraj ožujka obilježilo je gostovanje posebnog gosta Očka Ćitaćirka, zabavnog lutka koji djecu potiče na uvažavanje različitosti i čitanje jer se čitanjem mnogo toga uči. 

Sve što smo radili u dva sata druženja može se sažeti u jednu riječi. Zajedno s Očkom smo OČKALI. Saznali smo da očkanje zapravo znači mnogo toga - čitanje, slušanje, razgovaranje, maštanje, zamišljanje, pjevanje, plesanje. 

Najprije smo saznali da je Očko lutak koji zna da je samo lutak, ali ponaša se i razmišlja kao svaki drugi osmogodišnji dječak. On još ne zna reći glas "R", ali to ga ne sprječava da priča, mašta, druži se s djecom, upoznaje novu djecu i širi dobrotu.  

Opisivali smo njegovu odjeću, naočale, slušali priče iz njegove Kupusare. U mislima smo puhali u njega i on se podigao u zrak jer ima čarobnu kosu... Pjevali smo mu pjesmu Savila se bijela loza vinova i recitirali pjesme, slušali glazbu i s njime se razgibavali. Slušali smo kratke sastavke drugih učenika i o njima razgovarali.

Zanimljivo je bilo postavljati pitanja Očku. Neka od njih su bila koliko ima godina, koje mu je najdraže slovo, boja, od čega su njegove naočale, ima li curu...? 

Dogovorili smo ponovno viđenje, a na kraju nas je Očko počastio bombonima.  

Bilo je lijepo i uzbudljivo u svijetu mašte, lijepih misli i riječi. 

Ocko Citacirko.jpg

VELJAČA

2.2. Svjetski dan čitanja naglas bio je posebno veseo. Uglavnom je učiteljica ta koja čita u razredu no ovaj put čitali su učenici, i to ulomke svojih najdražih knjiga i slikovnica. Neki su odabrali najdražu priču za laku noć, neki roman koji im roditelji čitaju u slobodno vrijeme. No nama ionako nije bitan broj stranica knjige, važno nam je da se čita, a prvašići su dali sve od sebe, iako još nisu ni naučili sva slova. 

SIJEČANJ

Osnovna škola Grigora Viteza i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba organizatori su likovnog natječaja Velikani hrvatske prošlosti čiji je cilj promicanje interesa za hrvatsku povijest i razvoja likovnih i vizualnih kompetencija. Motiv ovogodišnjeg, šestog po redu natječaja, pripao je jednoj od najznačajnijih spisateljica za djecu, svjetski priznatoj pripovjedačici s naših prostora, Ivani Brlić-Mažuranić.  

Natječaj s motivom Ivane Brlić-Mažuranić predviđen je za individualni rad djece vrtićke i rane školske dobi (1. – 4. razreda osnovne škole). Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom: flomasterom i vodenim bojama. Takva zanimljiva likovna tehnika zahtjeva veliki trud, ali i daje slobodu i kreativnost u novim rješenjima. 

Učenici 1. B upoznali su se s likom i djelom naše poznate književnice te smo u razredu pročitali priču Jagor, po kojoj je i jedan naš učenik dobio ime. 

Učenici su dali sve od sebe, a njihove radove možete pogledati u videu. 

PROSINAC

Približavanjem Božića i početkom Došašća započelo je vrlo uzbudljivo vrijeme u našem projektu. U suradnji sa školskom knjižničarkom Danielom, učiteljicom Kristinom Bodružić i prof. Martinom Barić, dogovoren je Božićni izazov čitanja u kojem su sudjelovali učenici 1. B i 1. C razreda. 

 

Svaki dan čitala se jedna božićna priča nakon koje su slijedile zanimljive aktivnosti. Učiteljice Bodružić i Blažina su zamijenile razrede i započele projekte, a slijedile su zabavne aktivnosti s gostima čitačima za koje se pobrinula profesorica Barić. Svaki dan po jedan učenik višeg razreda (5. – 7.) dolazio je u goste prvašićima i čitao im jednu božićnu priču. Nakon analize priče, slijedile su likovne aktivnosti, vježbe prepričavanja i radionice. Učenici su uživali u gostovanjima, a posebno su se veselili razgovoru sa starijim učenicima i upoznavanju s njima. 

 

Pred kraj izazova učenici su posjetili školsku knjižnicu gdje im je knjižničarka pročitala i iscenirala priču o Djedu Mrazu, a na kraju ih je iznenadila i prigodnim poklonima.

  

Učenici su jako uživali u Božićnom izazovu i vesele se sljedećim aktivnostima koje im priprema njihova učiteljica. 

STUDENI

Učenici 1.b studeni su posvetili marljivom učenju slova kako bi mogli što više toga samostalno napisati i pročitati. Svoje znanje su svakodnevno uvježbavali oblikovanjem slova od različitih materijala i vježbanjem čitanja.  Rado su igrali i Wordwall igru Kolo sreće jer nikada nisu znali koju će im rečenicu kolo okrenuti za čitanje. 

IMG_20211201_135428.jpg

LISTOPAD

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Uz Svjetski dan zaštite životinja započeli smo s čitanjem u razredu. Kako bi učenicima što više približila čitanje i zainteresirala ih za to, krenula sam  s nečim poznatim. Počeli smo s čitanjem knjižica Cresside Cowell Obitelj Krošnjar i Mali istraživači, koje se mogu odabrati u restoranu McDonalds umjesto igračke.  Na taj način sam privukla pažnju učenika te ih potaknula da i oni odaberu knjigu drugi put kad posjete restoran. Ujedno su naučili nešto o dinosaurima te izumrlim i neobičnim životinjama. 

Taj dan smo slagali i slagalice na temu životnih zajednica, crtali životinje te imitirali njihovo kretanje crtom (vježbamo grafomotoriku) i kretanjem.

MINUTA ZA ČITANJE- suradnja s knjižnicom

Ovaj mjesec spojili smo naš projekt s još jednim. Učenici čitači su dobili tekst hrvatskog autora koji će izvježbati te smo snimili video u trajanju jedne minute. Svi video uradci naše škole spojit će se u  jedan veliki video.

 

ČITAMO PRIČU - KAKO SU DORA I MARIO SPASILI HRANU  - vezano uz Dan kruha

Povodom Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane na dar smo dobili slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu. S velikim zanimanjem su slušali  učiteljicu kako čita priču. Svašta su novo naučili, ali najbitnije, i shvatili zašto ne smijemo bacati hranu. Nakon razgovora o priči, crtali smo našu dobru vilu koja će na nas upozoriti i opomenuti čim nam na pamet padne baciti hranu.

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA - suradnja s knjižnicom

Jedan dan produženog boravka učenici su proveli u školskoj knjižnici. Knjižničarka je pripremila 4 (Djevojka žabica, Kraljeva kći, Zlatna jabuka, Lončiću, kuhaj!) hrvatske narodne bajke za 4 skupine učenika. Svaka skupina je dobila papirić s naslovom jedne bajke koju je trebala odgonetnuti, a zatim je slijedilo čitanje. Učenicima je bilo zanimljivo čuti neke stare izraze, a ujedno su odmah proširili i svoj vokabular. Nakon što su  čuli sve 4 bajke, podijelili su se u parove i zajedničkim snagama crtali dijelove bajki. Kako je izgledala proslava Međunarodnog dana školskih knjižnica pogledajte u videu.

RUJAN

DAN PISMENOSTI - IZRADA STRANIČNIKA

Budući da nam se bliži jesen, učenici su dobili isprintani predložak koji su trebali obojiti , a koji smo zatim plastificirali kako bi nam dulje trajao. S vremenom ćemo izraditi još nekoliko straničnika kako bi imali za svaki udžbenik i knjigu koju čitamo i koristimo.

INICIJAL

učenici su nacrtali početno slovo svojeg imena , podebljali ga i ispunili raznim crticama i točkicama. Na taj način vježbamo grafomotoriku.

ŠKOLSKA KNJIŽNICA - suradnja s knjižnicom

Prvi korak prema čitanju svakog prvašića je učlanjenje u školsku knjižnicu. Svaki učenik je dobio svoju iskaznicu te smo proveli neko vrijeme švrljajući po knjižnici i na kraju posudili knjigu ili časopis  po izboru. Naučili smo pravila ponašanja u knjižnici te kako se posuđuju knjige.

bottom of page