Noc-knjige-2021-1080-x1080-002.jpg

Noć knjige

23. travnja 2021. obilježili smo Noć knjige - manifestaciju koja se obilježava svake godine kako bi se proslavilo prisustvo knjige i čitanja u našem životu. Svake godine obrađuje se tema čitanja na drukčiji način, ali sloboda izvođenja ostaje na knjižnicama, knjižarama i izdavačima. Ove godine tema je bila "Ljekovita moć knjige", pa smo sukladno tome pretvorili našu knjižnicu u malu ljekarnu. Ljekarnik je mogao biti svatko tako da bi uzeo "recept" ispred knjižnice i pripisao ga određenom prijatelju. Izbor "lijekova" smo olakšali tako da smo postavili četiri osnovne kategorije - vitamin S(mjehić), M(aštolić), Z(abavnol) i ZN(alica)- i ispod svake od njih napisali za što se koji primjenjuje. Ako bi i dalje učenik bio neodlučan, na stranici može riješiti kviz koji će mu reći točno koji vitamin treba. Kviz su mogli riješiti i odrasli, jer smo u te kategorije uvrstili i knjige za odrasle. Odrasli su također mogli uživati i u izložbi "Bibliotherphy in World War I."

Adventski kalendar

Svaki si dan Adventa uljepšajte novom božićnom pjesmom.

Adventski kalendar

Add some more info about this item...

Razveselite si svaki dan adventa jednom božićnom pjesmom.

Noć knjige i Svjetski dan knjige

Add some more info about this item...

23. travnja 2020. obilježili smo Noć knjige. Manifestacija je to koja se obilježava na Svjetski dan knjige kada slavimo knjigu, čitanje i kulturu kao takvu. Knjižnice su nositelji projekta, a slobodu u osmišljavanju aktivnosti imaju svi koji ga provode. Kako se trenutno svi nalazimo u mrežnom okruženju, nije nam bilo druge, nego prilagoditi se situaciji. 

Učenici su se uključili u obilježavanje Noći knjige preko svojih virtualnih učionica. Knjižničarka je poslala svim zainteresiranim učenicima zadatak koji se sastoji od slaganja puzzli. Nakon što bi učenik sastavio sliku mogao je vidjeti što je zaista zadatak: na slici su se nalazili dani i mjeseci u godini, a svatko ih je prema svome datumu mogao spojiti i tako dobiti zanimljiv naslov svoga romana. 

Lijepo je bilo za vidjeti da su se učenici odazvali u velikom broju i da su se zabavljali crtajući. 

Na poveznici pogledajte njihove radove.

Jednostavni književni oblici

Add some more info about this item...

Učenici drugih razreda naučili su to što je bajka iz nekog drugog kuta. Na satu koji im je održala knjižničarka ponovili su što znaju o bajkama, a zatim se i sami iskušali u pisanju iste. Nastalo je mnoštvo novih bajki koje će jednog dana možda postati i slikovnica. 

Književni susret

Add some more info about this item...

S velikim veseljem smo ponovno ugostili Željku Horvat–Vukelja, nadaleko poznatu dječju spisateljicu koja je dugo godina bila urednica popularnog dječjeg časopisa Modra lasta, a danas objavljuje svoje slikopriče u Smibu. Književni je susret školska knjižničarka organizirala na sam Fašnik, 25. veljače za učenike 1. i 2. razreda. Vesela i duhovita Željka oživljavala je likove iz svojih priča koje su učenici s velikom pozornošću pratili. Obučeni u razne likove iz filmova, crtića, stripova i života, Željka je odlično spojila sa svojim pričama.

Odabrala je priču o šumskim životinjama koja je nosila vrlo znakovitu poruku– zašto je važno ići u školu. Jedan mali ježić Žinko činio je sve da ne ide u školu. Samo se htio igrati, a ne učiti. Međutim, svi njegovi prijatelji su išli u školu i nije se imao s kim igrati. Kako su prijatelji tu da nam kažu što je dobro, tako su i malom ježiću pokazali da je škola vrlo važna, a može biti i zabavno mjesto. 

S velikom pozornošću i zanimanjem pratili su svaku sljedeću priču i sudjelovali u istoj. Sat je proletio u tren oka, a Željka, kao prava bivša učiteljica, svakome je na kraju dala ocjenu– za znanje, zalaganje i lijepo ponašanje. Pogodite koju ocjenu su dobili naši mališani?

Mrežni katalog knjižnice

Add some more info about this item...

U okviru programa knjižnično-informacijske pismenosti, učenici sedmih razreda upoznali su se s mrežnim katalogom knjižnice. Izradili su svoj korisnički račun preko kojeg, osim što pretražuju knjige u knjižnici i provjeravaju njezinu dostupnost, mogu pristupiti svojoj e-članskoj iskaznici, rezervirati knjigu, produljiti knjigu ili vidjeti što trenutno imaju u posudbi. Imali su pripremljene zadatke, a pretraživanjem mrežnog kataloga, našli su sve odgovore. Pri tome su se služili web 2.0 alatom wordwall.

Popularnoznanstveni časopisi

Add some more info about this item...

Učenici petih razreda upoznali su se s popularnoznanstvenim časopisima iz kuta iz kojega ga nikad nisu promatrali: časopis kao medij, vrste, tematika, znanstvena područja, impresum, a usvojeno znanje su iskazali preko tableta- rješavali su zadatke kroz zabavni kviz. Sat je uspješno proveden kroz korelaciju s geografijom.

Posjet bibliobusu

Add some more info about this item...

Projekt Bibliobus započeli smo s početkom Mjeseca hrvatske knjige. Učenici 1. c i 2.b razreda prvi su posjetili pokretnu knjižnicu- bibliobus. Kroz školsku godinu posjetit će ih svi razredni odjeli razredne nastave. Ondje su ih dočekale knjižničarke Davorka i Sara. Mnogima ovo nije prvi put da posjećuju knjižnicu na kotačima, a onima kojima jest, bilo je to pravo knjižnično iskustvo. Učenici drugog razreda školskoj su knjižničarki već poznati kao pravi čitači i ljubitelji knjiga, ali ideja o posuđivanju knjiga u bibliobusu je pravo osvježenje. Oni koji su već  učlanjeni u Knjižnice grada Zagreba posudili su knjigu za slobodno čitanje, a onima koji nisu knjižničarka je podijelila pristupnice. Za svu djecu do 15. godine članstvo je besplatno. 

Bibliobus dolazi četvrtkom u školsko dvorište svaka dva tjedna, od 9 do 10 sati. Sljedeći dolazak je 21. veljače kada će bibliobus posjetiti neki drugi razredni odjel. Posjetite ih i vi.

Međunarodni dan čitanja naglas

Add some more info about this item...

1. veljače obilježavamo Međunarodni dan čitanja naglas, a knjižničarka je s učenicima 1.c razrednog odjela u ponedjeljak 3.2.  čitala poučnu basnu o medvjediću i njegovom odrastanju Nemaš pojma, Grizlijane Ane Đokić- Pongrašić. Pronašli smo neke sličnosti s lijenim Grizlijanom, ali i naučili kako nešto postići trudom i snalažljivošću. Učenici su vrlo rado glumili Grizlijana, Mamu Grizlija, Pticu, Krokodilicu, Koku i male piliće, a na kraju i napravili vlastitu slikovnicu istoimene basne. 

Svjetski dan kokica

Add some more info about this item...

Obilježili smo Svjetski dan kokica u knjižnici s učenicima 4.a razreda gledanjem filma Duh u močvari. Povezali smo ga s medijskom kulturom i lektirnim djelom Duh u močvari. Da bi iskustvo bilo potpuno, grickali smo, a što drugo već- kokice! 

Enciklopedije iz drugog kuta

Add some more info about this item...

Održan je još jedan nastavni sat u knjižnici. Ovaj put družili smo se s trećim razredima i upoznavali se s enciklopedijama. Kraljica znanja pokazala se kao mačji kašalj kada su se naučili služiti njome pomoću kazala. Istraživali su čuda podmorja, dinosaure, kameno doba i znanstvena otkrića. Uspjeli smo naučiti mnogo na zabavan i učenicima prihvatljiv način te se radujemo osmišljavanju novih nastavnih sati u knjižnici.

Božićna bajka u knjižnici

Add some more info about this item...

Učenici 1.c razreda doživjeli su Božićnu čaroliju u knjižnici. Čitali smo Božićnu bajku Nade Iveljić i prisjetili se istinske sreće Božića i onoga što Božić doista jest.  Ipak, pisali smo i Djedici. Dobro su razmislili što žele ove godine i odlučili biti dobri kako bi im se želje i ispunile. Dobri Djedica pripremio je i zadatke kako bi bio siguran da će svatko tko zaželi želju, učiniti neko dobro djelo. Dogodine, mali moji...ho-ho-ho!

Drugi razredi i časopisi

Add some more info about this item...

Učenici drugih razreda posjetili su knjižnicu i naučili su što su to dječji časopisi, a mnogi od njih su se samo prisjetili jer su vjerni čitatelji Radosti, Smiba, Prvog izbora... Naučili su i nešto novo- koliko često časopisi mogu izlaziti, koja je razlika između knjige, časopisa i dnevnih novina, zabavlja li nas časopis ili pak poučava, a prepoznati rubriku i članak za njih je sada lak zadatak. Osim što su naučili nepoznato o poznatome, zabavili su se i otkrili nam kako im je knjižnica vrlo zabavno mjesto. 

Referentna zbirka

Add some more info about this item...

Odrađen je još jedan sat u knjižnici, ovaj put s 4. razredima. Učenici su na zanimljiv i njima prilagođen način bili upoznati s rječnicima, enciklopedijama, leksikonima, atlasima, pravopisom, gramatikom - zajedničkog naziva referentna zbirka. Rješavali su zadatke pri čemu su se služili referentnom građom i pritom pokazali zanimanje. Neke knjige su im bile više, neke manje poznate, ali na kraju sata svi su uspješno odradili svoje zadatke.

Književni susret

Add some more info about this item...

18.11.2019. našu je školu posjetila vesela književnica dječjih igrokaza Jadranka Čunčić Bandov i družila se s učenicima prvih razreda. Autorica je mnogih igrokaza koji su objavljeni u čitankama, priručnicima, zbornicima i časopisima za djecu.  Igrokaze iz svojih knjiga predstavila je učenicima kroz lutkarske kolaž predstave. 

Našim učenicima bila je iznimno zanimljiva jer je školskim holom odjekivao smijeh. 

Učenicima je izvela niz svojih kratkih i duhovitih igrokaza, a oni su posebno uživali kada su se, kao pomagači, mogli uključiti u samu izvedbu. Između izvođenja igrokaza, govorila je o sebi i svome radu, ali je i objasnila i pokazala učenicima kako mogu sami izraditi lutke, a pritom reciklirati, kreativno se igrati i zabaviti. Svi smo se odlično zabavili. Jedva je čekamo ponovno ugostiti.

Posjet Gradskoj knjižnici u Maloj Mlaki

Add some more info about this item...

U sklopu knjižnično-informacijskog programa školske knjižnice, učenici 3.b razreda posjetili su Gradsku knjižnicu u Maloj Mlaki. Jedna je to od aktivnosti koja se provodi u vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige. 

Kišnim koracima uputili smo se prema susjednom naselju gdje nas je dočekala knjižničarka Silvija Radić Tošović. Upoznala ih je s pravilima knjižnice, knjižničnim fondom, načinom kako su smještene knjige na policu, kreativnim radionicama i događanjima u knjižnici... Učenici su se uspješno snašli među policama i pronašli željene knjige. Pokazali su dobro predznanje u poznavanju knjižnice i njezinih usluga. Na kraju su se opustili uz prekrasni kratki animirani film "Šuma Striborova."

Dobra je to prilika da se učenici od ranih dana upoznaju s još jednim tipom knjižnice koja se malo razlikuje od školske knjižnice. Također, odličan način kako bi se poticalo korištenje knjižnica, a samim time i knjige i čitanja. 

Ovaj posjet bit će organiziran i za učenike 3.a i 3.c razrednog odjela.

U potrazi za knjigom

Add some more info about this item...

Učenici osmih razreda, u sklopu knjižnično-informacijske pismenosti, upoznali su mrežni katalog školske knjižnice. Upoznali su se s pravilima pretraživanja, svim informacijama koje su bitne pri pronalasku knjige te se registrirali i time izradili svoje e-iskaznice. Od sada, knjige si mogu rezervirati, a prilikom posuđivanja knjiga, učenici će moći uz predočenje e-iskaznice posuditi knjigu.

Književni susret s Dubravkom Jelačićem-Bužimskim

Add some more info about this item...

Učenici šestih, sedmih i osmih razreda posjetili su Društvo hrvatskih književnika na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi se družili s Dubravkom Jelačić-Bužimskim. Učenicima je najpoznatiji po Martinovoj trilogiji: Sportski život letećeg Martina, Martin protiv CIA-e i KGB-a i Balkanskoj mafiji.

Na početku nas je pozdravio voditelj Male tribine DHK-a Hrvoje Kovačević koji je učenike ukratko upoznao s radom Društva. Cijelih 60 minuta učenici su dizali ruke i postavljali zanimljiva pitanja, a g. Dubravku nije bilo nimalo lako. Razgovarali smo o njegovu djetinjstvu, počecima književnog stvaralaštva, radnim navikama, čitateljskim navikama i naravno književnim uzorima.

Bez sumnje dolazimo i sljedeće godine. U DHK se uvijek osjeća iskrena i ugodna dobrodošlica. 

Kada smo dovoljno veliki da sami nađemo knjigu na polici?

Add some more info about this item...

Kada dođete u treći razred već ste dovoljno veliki i snalažljivi kako biste sami pronašli knjigu koju želite (ili morate) pročitati. Nakon održanog sata u knjižnici trećaši se odlično snalaze među knjižničnim policama jer su naučili što je to signatura, što ona znači za smještaj knjige i što je sve važno da se lakše snađemo u pronalaženju knjiga. 

Prvašići u knjižnici

Add some info about this item

Stigli su prvašići! Pregledali su svaki kutak naše škole, a na posebnom mjestu su se duže zadržali- došli su u knjižnicu! Upoznali su se s knjižnicom, razgledavali su prostor, dobili članske iskaznice i posudili prvu knjigu. Koliko je važno čuvati knjige odavno su naučili, a da čitanje počinje od najranije dobi uvjerili su nas neki koji već vješto čitaju i pišu. Da će knjižnica (p)ostati njihovo omiljeno mjesto za zabavu i učenje uvjeravaju nas svaki svojim dolaskom.

Please reload