top of page

Arhiva vijesti

Kids in Preschool

Potpisivanje ugovora za Program produženog boravka

27.6.2023.

Potpisivanje ugovora za Program produženog boravka za učenike 1.r. u šk. god. 2023./24. će biti prvi dan nastave u rujnu.

MicrosoftTeams-image - 2023-06-16T112521.929.png

Terenska nastava petih razreda - Karlovac

16. 6. 2023.

U utorak 7. lipnja, nakon dviju kišnih terenskih nastava, učenici 5. razreda dočekali su i jednu sunčanu u gradu na četiri rijeke. Tijekom šetnje širim centrom grada Karlovca saznali su zanimljivosti iz njegove prošlosti: većina starih građevina ima devet prozora jer se za veći broj plaćao porez; drvoredi kestena štite građane od komaraca; karlovačko gradsko kazalište zove se Zorin dom; prvi GPS lokator ili Miljokaz početna je točka Jozefine, ceste prema Senju… U slatkovodnom akvariju Aquatika otkrivali su prirodno bogatstvo hrvatskih rijeka, jezera, bara i močvara. U mjestu Brođani ukrcali su se na žitnu lađu Zora, autentični drveni brod koji je u 18. st. plovio rijekom Kupom, prevozio žito i na taj način povezivao grad Karlovac s Dunavom. „Ahoj!“ pozdrav je mornara i učenika pustolova.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-06-16T110337.593.png

Putujemo i učimo – terenska nastava šestih razreda

16. 6. 2023.

Što povezuje najduži kameni glagoljski natpis i najznamenitiji spomenik rane hrvatske pismenosti? Gdje se skriva jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj? Učenici 6.a, 6.b i 6.c razreda odlučili su pronaći odgovore na ova pitanja u pratnji učitelja T. Đuračić, T. Horvat, M. Radočaj i F. Svaline. Posjetili su u četvrtak 15.6.2023. otok Krk i zamijenili svoje učionice učenjem na terenskoj nastavi. Obilazak Jurandvora i Opatije sv. Lucije, predavanje o Bašćanskoj ploči, obilazak Akvarija, učenje o jadranskom podmorju, šetnja Baškom, kupanje u valovitom moru, odbojka na plaži, sladoled i druženje. Sve je to stalo u jedan nezaboravan dan učenja i druženja. 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-06-13T100315.849.png

TN u Krašogradu

13. 6. 2023.

Učenici prvih razreda su Dan Bez Veze obilježili 9.6.2023. na otvorenom u Krašogradu. Prigodna terenska nastava gdje se kroz igru, učenje i tjelesne aktivnosti nitko nije sjetio virtualnog svijeta, igrica i televizije.
Maleni prvašići su razgledavali obične i neobične životinje, razgovarali o njima, razgledavali polja, mijesili tijesto, muzli kravu, vozili se vlakićem, igrali razne natjecateljske igre i tražili blago.
Skakali su po napuhancu i na trampolinu. Dan je bio sunčan i topao. Kiša ih je poštedjela iako je bila u prognozi.

MicrosoftTeams-image - 2023-06-12T144406.823.png

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

12. 6. 2023.

Učenici OŠ Odra i ove godine su provodili akciju sakupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe. Akciju je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma s ciljem prikupljanja novca koji se koristi u svrhu liječenja,omogućavanja boravka obitelji u blizini liječenja te financiranja potrebnih lijekova,na ekološki prihvatljiv način. Na taj način sudjelujemo u očuvanju i zaštiti okoliša,a ujedno pomažemo i potrebitima.
Akcija sakupljanja u školi je za ovu godinu završena i čepovi će biti predani u najbliže reciklažno dvorište.

IMG_20230609_140300.jpg

Projekt Dan BezVeze

12. 6. 2023.

Projekt Dan BezVeze se već treću godinu zaredom obilježava u OŠ Odra.  

Projekt je to koji se već dugi niz godina odvija pod vodstvom profesorice Mirene Maljković iz OŠ Rapska. Cilj projekta je osvijestiti svakodnevnu preopterećenost uporabom tehnologija.  

Tako su dana 9. lipnja 2023. učenici naše škole ugasili svoje mobitele, računala, tablete i sudjelovali u raznim aktivnostima. 

Učenici 5.c i 7.c razreda su sa svojom profesoricom Marijom Radočaj nastavne sadržaje iz Vjeronauka usvajali kroz društvene igre, igre asosijacija i dobro poznatu igru Vješala. 

Učenici 6.a i 6.c razreda napustili su učionicu informatike i u sjenici sa svojom učiteljicom Ivanom Šimović zaigrali Pictionary - igru brzog crtanja, gdje su kroz različite pojmove obogatili svoj rječnik, a uz to se i odlično zabavili.

Učenici 2.b razreda su sa svojom učiteljicom Marijom Luter  na satu Matematike osmišljavali razne mozgalice, na satu Hrvatskog jezika osmislili su pjesmu Dan BezVeze, a na satu Glazbene kulture osmislili melodiju za pjesmu Dan BezVeze koju su otpjevali i odsvirali. 

Učenici 2.c razreda su sa učiteljicom Ivom Odorčić nastavne sadržaje iz Hrvatskoga jezika proveli kroz igre karticama koje su im poslužile za ponavljanje jezičnih sadržaja drugog razreda. Jedna od zabavnih igara bila je  kada su učenici izvlačili kartice s riječima u kojima se kriju glasovi đ ili dž koje su  trebali  napisati “u zraku” koristeći jednoručnu abecedu glasovnog jezika. Na satu Hrvatskog jezika su  imali kreativan zadatak  te su trebali urediti stranicu kalendara za lipanj. Iz Likovne kulture plastelinom su radili ljetne slike morskog dna, a iz Glazbene kulture su uglazbili pjesmu Praznik ljeta koju su obrađivali na satu Hrvatskog jezika. Iz TZKa su igrali razne štafetne igre. 

Učenici produženog boravka 2.b i 3.c razreda su s učiteljicom Monikom Blažina igrali razne društvene igre, a učenici produženog boravka 2.a i 3.b razreda su sa učiteljicom Toninom Rodić imali Kružić križić prvenstvo. Osim društvenih igara, učiteljice Monika Blažina i Tonina Rodić pripremile su štafetne igre koje su uključivale prenošenje čunjeva, punjenje posudica vodom špricom, provlačenje kroz obruče, igre za koje je ključan bio timski rad i brzina za uspjeh.  

Učenici produženog boravka 3.b i 3.c razreda su sa učiteljicom Marijom Gregurić odigrali razne igre poput Vjetar puše, Petorka ustaj, Magarca; Lozinka, Tišina i Vješala. 

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su s učiteljicom Vlatkom Tepeš imali kreativnu radionicu te su od stare majice kratkih rukava napravili torbu za ljeto za plažu koju su flomasterima ukrasili crtajući po njoj ljetne motive. Poligon i štafetne igre je s učenicima  odigrala gospođa Branka Biondić, majka djevojčice iz 1.a razreda, a ujedno i profesorica TZK u jednoj zagrebačkoj školi, koja se rado odazvala suradnji u produženom boravku u povodu projektnog dana. 

Učenici prvih razreda su sa svojim učiteljicama Lidijom Pocrnić, Barbarom Beniković, Lucijom Somek i Martinom Jurič Dan BezVeze proveli na izvanučioničkoj nastavi u Krašogradu igrajući mnoštvo natjecateljskih igara. 

Projektni dan smo svi završili sa osmijehom na licu u želji da i sljedeće godine na ovakav način učimo i zabavljamo se! 

Voditeljica projekta u OŠ Odra: Vlatka Tepeš 

FOTOGALERIJA

347407821_272988601928709_8779068157532557418_n.jpg

Happy Donut

16. 6. 2023.

Na satovima Literarne skupine pod vodstvom učiteljice Marije Dianežević učenice 3. b razreda - Marta Gverić, Eva Marić i Luka Šiptar pretvorile su se u prave pravcate autorice časopisa za djecu.

Osmislile su sve, od ideje samog časopisa, rubrika, grafičkog rješenja, sadržaja po rubrikama...baš sve. Bile su vrlo marljive i možemo prvi pogledati časopis prije samog tiska i uvezivanja.

Bravo za učenice!

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-06-09T090204.755.png

20. smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

7. 6. 2023.

U petak 2. lipnja 2023. godine održana je županijska smotra učeničkih zadruga. Smotra je okupila učeničke zadruge Grada Zagreba. Domaćin smotre bila je OŠ Markuševec, a smotra se već tradicionalno održala na Zrinjevcu. Našu zadrugu predstavljale su Martina Papić i Dora Bačurin, učenice 8. a razreda sa voditeljicama Marijom Bilić i Marinom Pranjić. Na štandu su prikazani proizvodi koje su tijekom godine izradile vrijedne ruke naših zadrugara. Kako bi štand zadruge na Zrinjevcu bio što ljepši, naziv i logo zadruge izradili su Jakov Tomec i Slavko Biondić učenici 6. b razreda.

FOTOGRAFIJE

MicrosoftTeams-image - 2023-06-07T144530.876.png

Školska eskurzija: srednji Jadran (Šibenik, NP Kornati, Sokolarski centar, NP Krka) 

7. 6. 2023.

Učenici 8. razreda Osnovne škole Odra  od 24. svibnja do 26. svibnja sudjelovali su u izvanučioničkoj nastavi na području srednje Dalmacije. U školskoj eksurziji sudjelovalo je 57 učenika i 4 učitelja u pratnji: Marina Pranjić, Franko Padovan, Andrea Ljubej i Ana Serenčeš. Polazak je bio organiziran iz Odre u 07:00 sati ispred škole. Vožnjom autobusom učenici s učiteljima u pratnji zaputili su se u Šibenik gdje su u pratnji licenciranog lokalnog vodiča obišli: katedralu svetog Jakova i njezinu krstionicu, Gradsku ložu, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i gradske trgove. Učenici su potom imali slobodno vrijeme nakon čega su smješteni u hotel Amadria Park Hotel Andrija s 4 zvjezdice. Nakon prijave u hotel učenici su proveli čitavo poslijepodne kupajući se u Aquaparku Dalmatia koji se nalazi u sklopu hotela. Također, za učenike je nakon večere u hotelu organiziran i minidisco gdje su neki od hrabrijih osmaša i osmašica i zaplesali. 

Drugoga dana izvanučioničke nastave, nakon doručka, osmaši su zajedno  sa svojim učiteljima u pratnji otišli do Biograda odakle su krenuli na cjelodnevni izlet u Nacinonalni park Kornati. Vozili su se oko vanjskih otoka Kornatskog arhipelaga te su posjetili uvalu Telaščicu i obišli slano jezero Mir. Nakon kupanja na Telaščici je za učenike organiziran ručak u restoranu na jedom od mnogobrojnih kornatskih otočića. Poslije odmora i još jednog kupanja učenici su se vratili u hotel gdje su nakon večere imali slobodno vrijeme za druženje. 

Posljednjeg dana eskurzije učenici i učitelji su poslije doručka posjetili Sokolarski centar smješten u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave. Nakon edukativnog programa o pticama grabljivicama u trajanju od sat vremena učenici su se vratili u hotel odakle su nakon ručka i odjave iz hotela pošli prema Nacionalnom parku Krka. Došavši do Krke, učenici su razgledali njezine najljepše slapove i obišli etno selo s prikazom starih zanata i načinom života stanovnika Zagore. Slijedilo je slobodno vrijeme te povratak prema Zagrebu gdje su učenici s učiteljima u pratnji stigli oko 19:30. 

FOTOGALERIJA

HUMANITARNA AKCIJA-PLAKAT.png

Humanitarna akcija za Pučku kuhinju

2. 6. 2023.

6. lipnja 2023.g. (utorak) organizirati ćemo humanitarnu akciju za Pučku kuhinju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. 

Toga dana djeca će, kada dođuu školu (ujutro ili popodne), donijeti, prema svojim mogućnostima, potrebne namirnice (popis namirnica nalazi se na plakatu).

Namirnice ćemo odlagati u priložene kutije. 

 

Prikupljanje hrane organizirano je u oba turnusa: 7.00- 8.30 sati, te 13.00-14.00 sati. 

PLAKAT

IMG-20230609-WA0024.jpg

HUMANITARNA AKCIJA ZA PUČKU KUHINJU

9. 6. 2023.

U Osnovnoj školi Odra, 6. lipnja 2023. organizirali smo humanitarnu akciju za Pučku kuhinju Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu za kraj školske godine, kako bismo se još jednom prisjetili da je uvijek dobro činiti dobra djela.

Toga su dana djeca, uz pomoć svojih roditelja, od jutra donosila potrebne namirnice (sol, šećer, brašno, vegetu, tjesteninu...).

Prikupljena je velika količina hrane koju su istoga dana razvrstale u kutije učenice 8.a razreda: Glorija Pinturić, Dora Bačurin i Martina Papić. Sve je bilo spremno za odvoz te su danas, 9.lipnja 2023., vjeroučiteljica Marija Radočaj i učenici 7.a razreda: Lovro Šutej, Roko Vukičević, učenici 7.b razreda: Matija Hačić, Vito Marušić te učenik 7.c razreda Matej Kramer, uz sigurnu vožnju vozača Rudolfa Petrika, sve otpremili u Pučku kuhinju.

Djelatnici i korisnici Pučke kuhinje još su se jednom obradovali i pokazali veliku zahvalnost za dobro djelo koje smo učinili. Osmijeh na licu i puno lijepih riječi bilo nam je dovoljno da kažemo da se vidimo uskoro u novoj humanitarnoj akciji.

Veselimo se svakoj novoj suradnji te pomoći u bilo kojem obliku.

 

 

Vjeroučiteljica Marija Radočaj

luter.png

Uspješna suradnja s lokalnom zajednicom

2. 6. 2023.

Učiteljica Marija Luter objavila je svoj prvi članak o suradnji s lokalnom zajednicom na Školskom portalu. O čemu se radi pročitajte na poveznici.

MicrosoftTeams-image (72).png

Selo Čigoč i PP Lonjsko polje

2. 6. 2023.

U četvrtak 1. 6. 2023. učenici drugih razreda posjetili su prvo europsko selo roda Čigoč i PP Lonjsko polje.
Uživali su u promatranju i istraživanju prirode, roda, konja i ostalih životinja.
Mnogo su naučili o životu roda, pašarenju i poplavnom području.
Učenici su se najviše zabavljali brojeći rode tijekom šetnje selom, a potom smo pogledali zanimljivu Etno zbirku obitelji Sučić.
Posebno zanimljivo bilo je promatranje rode i njezinih mladih teleskopom.
Na kraju su stečeno znanje pokazali rješavanjem radnih listića.
Puni znanja, pozitivnih dojmova i osvježeni boravkom u prekrasnoj prirodi, radosni i pomalo umorni napustili smo Posavinu i sretno se vratili u naše Turopolje.

FOTOGALERIJA

1.png

TN Plitvička jezera

2. 6. 2023.

Učenici četvrtih razreda u petak su, 2.6. posjetili Nacionalni park Plitvička jezera. Uživali su u netaknutoj prirodi i ljepotama slapova i jezera. Ugledali mnogobrojne životinje i doživjeli razne avanture.

Posjetom najvećem NP Plitvičkim jezerima, divili smo se njegovim tirkizno plavim slapovima. Šetajući usred bujne šume parka, gledali smo kaskade bistre vode i slušali njezin huk. Rasplesane kapljice odbijajući se od stijena, pred našim očima stvarale su jedinstvene prizore poput vodene čipke. Divili smo se toj čudesnoj moći vode i osjetili svu snagu i ljepotu Plitvičkih jezera. U okrilju parka uživali smo u vožnji brodom i šumskog vlakića. Za nas je to bio najljepši izlet ispunjen divnim doživljajima koje ćemo pamtiti cijeli život.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (77).png

Svibanj u znaku Afrike

31. 5. 2023.

Svibanj je, u produženom boravku učiteljice Vlatke Tepeš, svake godine u znaku Afrike. 

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su pjesmom Afrika Dine Dvornika krenula u istraživanje tog kontinenta. Prvi je zadatak bio pronaći Afriku na karti svijeta. Zatim smo pogledali edukativne i dokumentarne filmove o životu afričkih životinja te saznali gdje i kako žive. Nacrtali smo afričke životinje i napravili plakat o Africi. Naučili smo puno zanimljivosti o tom kontinentu te ih zapisali na plakat. Pogledali smo UNICEFov film “Škole za Afriku” i upoznali život djece u Africi. Razgovarali smo o problemu siromaštva i nemogućnosti školovanja velikog broja afričke djece te kako mi možemo pomoći. Pogledali smo i dokumentarni film o životu Masai plemena, “Masai: Jedno od drevnih afričkih plemena”, koji nas je inspirirao da napravimo Masai ogrlice od tempera i papirnatih tanjura. Cijeli smo tjedan čitali priče i pjesme iz knjige “Pričice i pjesmice iz daleke Afrike” Nade Mihelčić i priču “Bao baobab i malena Kibibi” Ane Đokić i Dubravke Kolanović. A za kraj smo uživali u ritmu pjesme Jerusalema južnoafričkog producenta i DJ Master KG i gospel pjevačice Nomcebo Zikode te prihvatili JerusalemaDance Challenge te naučili koreografiju na tu pjesmu.  

“Afrika to je moj beat, Afriku voli cili svit!” pjevalo se iz naše učionice 😊!

FOTOGALERIJA

VIDEO

MicrosoftTeams-image (97).png

Svjetski dan sporta

1. 6. 2023.

Svjetski dan sporta obilježava se svake posljednje srijede u mjesecu svibnju. Baš tog dana, 31. 5. 2023., su učenici produženih boravaka 1.a, 1.b, 1.c, 2.a, 2.b, 2.c, 3.b i 3.c sa svojim učiteljicama iz produženih boravaka posjetili Muzej sportskih ZGoda. Učenici su upoznali najbolje od zagrebačkog sporta: njegovu povijest, natjecanja i uspjehe sportaša. Interaktivnim sadržajem, simulatorima i fizičkim predmetima učenici su na zabavan i edukativan način upoznali razne sportove. 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (76).png

Eko vrt naše škole

24. 5. 2023.

Učenici 3.a i 3.c razreda, polaznici izvannastavne aktivnosti Eko vrt, vrijedno rade u našem školskom vrtu. Iako je vrt tek u začetku, borimo se s vremenskim (ne)prilikama i nedostatkom alata - naša volja i entuzijazam su ogromni. Blatnjave ruke i tenisice uz osmijeh na licima malih vrtlara prevladavaju sve njegove nedostatke! Imali smo i prvu ovogodišnju berbu salate koju smo već dvaput i konzumirali na ručku u školskoj kuhinji. Veselimo se svakom lijepom vremenu i odlasku u vrt, nadolazećoj berbi crvenog luka i češnjaka, a tko zna dogodine možda sve to uspijemo smjestiti u plastenik i uvelike si olakšati borbu s vremenom. Kako to sve skupa izgleda, pogledajte u fotogaleriji.

MicrosoftTeams-image - 2023-05-22T120517.540.png

Posjet predškolaraca 

22. 5. 2023.

19.svibnja, u petak, vrtićka grupa predškolaraca iz dječjeg vrtića Mudre glavice posjetila je učenike 1.a razreda naše škole.
Došli su vidjeti kako izgleda školski život prvašića. Prigodom posjeta, učenici 1.a su im pripremili priredbu. Otplesali su plesne točke i otpjevali "Nije lako bubamarcu", "Hoki Poki" i "Meksički šešir" u paru.
Učenici 1.a su im izradili straničnike, pripremili male poklone, a Osnovna škola Odra ih je okrijepila sokom i voćem.
Na kraju su svi zajedno plesali "Just dance".
Rastali su se u radosti.

preuzmi.png

OGLAS ZA RADNO MJESTO SPREMAČICE

5.5.2023.

Osnovna škola Odra ima potrebu za zapošljavanjem spremačice  na određeno, puno radno vrijeme, 40 sati tjedno (zamjena za dulje bolovanje).

Uvjeti :

 

  • opći uvjeti sukladno općim propisima o radu

  • posebni uvjeti propisani Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14 i 7/17, 68/18, 98/19, 64/20,15/22)

 

Rok za podnošenje prijave kandidata je sedam (7) dana od dana objave ovog oglasa,  zaključno sa  12.5.2023.

 

Kandidati se mogu javiti

  • na broj telefona : 01 6261 050

  • putem e- maila : ured@os-odra-zg.skole.hr

  • osobno na adresu Đačka 5, 10020 Zagreb, svakog radnog dana od 08:00 do-15:00

  •  poštom na adresu  Đačka 5, 10020 Zagreb

 

Oglas se raspisuje jer imamo potrebu za popunom radnog mjesta od 15. svibnja 2023. a natječaj za popunu istog radnog mjesta bit će objavljen po dobivanju suglasnosti Gradskog ureda za obrazovanje.

RAVNATELJ:

Vatroslav Gabrić, prof.

pedagog.png

OGLAS ZA RADNO MJESTO STRUČNOG SURADNIKA PEDAGOGA

1. 6. 2023.

Osnovna škola Odra ima potrebu za zapošljavanjem stručnog suradnika pedagoga na određeno, puno radno vrijeme, 40 sati tjedno (zamjena za dulje bolovanje) i stručnog suradnika logopeda, nepuno radno vrijeme 20 sati tjedno ( upražnjeno radno mjesto – mogućnost zaposlenja na neodređeno)

Više...

Klokan bez granica.jpg

Klokan bez granica – 2023.

4.5.2023.

U ožujku ove godine održano je natjecanje „Klokan bez granica“ u kojem je  sudjelovao 81 učenik naše škole. Najbolji koji su ušli u 10% svih natjecatelja bit će nagrađeni nagradom HMD-a krajem mjeseca svibnja.

Najbolje natjecatelje pogledajte ovdje.

MicrosoftTeams-image - 2023-05-02T124743.013.png

Razgled kulturno povijesne baštine grada Zagreba

2.5.2023.

Učenici 4. razreda, u pratnji svojih učiteljica, 28. 4. posjetili su Stari Zagreb i tako doživjeli dio bogate povijesti Zagreba. Šetnjom kroz povijest, povela nas je turistička vodičica koja nam je oživjela stare priče i legende o našem gradu. Priča o postanku i razvoju našeg grada je bogata, zanimljiva i  lijepa. Jeste li znali da Zagreb jedini u svijetu ima najkraću željezničku prugu? To je svakako, naša zagrebačka uspinjača koja kao prava „stara dama“ stoji podno Griča i neumorno prevozi putnike na trasi dugoj 66 m s najkraćom vožnjom od 64 sekundi. Nakon razgleda znamenitosti, posjetili smo Muzej grada Zagreba u pratnji muzejskog vodiča te još jednom doživjeli povijest grada Zagreba „ na dlanu “, u neposrednoj stvarnosti. Na kraju našeg posjeta malo smo se poigrali na Zrinjevcu gdje smo dočekali autobus. Radosni i zadovoljni svime što smo vidjeli i doživjeli, vratili smo se kući. 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-04-28T120620.059.png

Online događaj Kino u podne – suradnja osnovnih škola iz Gunje, Zagreba i  Jakšića

28.4.2023.

Povodom obilježavanja 6. Dana medijske pismenosti, voditeljice filmskih družina dr. sc. Anita Tufekčić (OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja) Ana Serenčeš (OŠ Odra Zagreb) i Marija Jukić Rogač (OŠ “Mladost“ Jakšić) organizirale su 25. travnja 2023. godine u 12:45 sati online događaj Kino upodne za svoje učenike, ljubitelje filma. Sveukupno je bilo prisutno 35 sudionika putem aplikacije Google Meet. 

Učenici su imali priliku premijerno pogledati film Filmske radionice iz OŠ Odra – Ukleta kuća (horor), nagrađivani igrani film filmske družine OŠ „Mladost“ Jakšić - Bilo jednom u Jakšiću i još jedan novi film filmske družine Mladi SKIG-ovci – To me boli!. Poslije svakog odgledanog filma učenici su davali pozitivne i negativne kritike na film.

Film To me boli! premijerno je prikazan za učenike OŠ Odra i OŠ „Mladost“ Jakšić jer je tek završen ovaj mjesec. Donosi kratak prikaz ispovijesti učenice 6. razreda koja je doživjela neugodno iskustvo prijateljstva na mreži.

Film Ukleta kuća je kratak horor u kojem tri djevojčice odluče posjetiti napuštenu kuću o kojoj kolaju glasine da su ljudi ondje umirali i nestajali. Ondje ih dočekaju iznenađenja.

Film Bilo jednom u Jakšiću je moderan crno-bijeli nijemi film iz školskih klupa. Da, i to postoji. Upoznajte Ivana i Anu na njihovim putu (ne) prijateljstva. Inače, film je osvojio 3. nagradu dječjeg žirija u kategoriji igranog filma na prošlogodišnjoj 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. 

Novina ove godine nam je i gost iznenađenja Marinko Marinkić, gunjanski snimatelj i predsjednik Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG), koji je kratko iskomentirao sva tri snimljena filma i pustio učenicima kratak video koji donosi presjek rada „Televizijske radionice“ s nedavno održanog Novigradskog proljeća.

Ovaj online događaj nastavak je višegodišnje suradnje, a ovo je bilo četvrto Kino u podne. Ove godine našem online događaju uorganizaciji se priključila i treća škola, OŠ „Mladost“ Jakšić, što nam je neopisivo drago. Planiramo ovu tradiciju nastaviti i idućih godina.

MicrosoftTeams-image - 2023-05-05T091943.526.png

Jedan dan u rimskoj Andautoniji - terenska nastava povijesti

5.5.2023.

Učenici petih razreda posjetili su 2. svibnja Andautoniju, Arheološki park u Šćitarjevu. Cilj terenske nastave bio je sistematizirati, vizualizirati te proširiti usvojena znanja o Rimskoj Republici i Rimskome Carstvu. Obilaskom arheoloških ostataka i Rimske kuće uz stručno vodstvo muzejskih pedagoga Arheološkog muzeja te sudjelovanjem u radionicama učenici su upoznali svakodnevicu stanovnika Andautonije. Razvijali su vještinu uočavanja na primjerima iz nacionalne povijesti. Učenicima se najviše svidjelo sudjelovanje u radionicama: Mali arheolozi, Kako su se odijevali Rimljani, Izrada ogrlice-srećonoše (bule), Rimske igre, Rimske mjere. U pratnji učenika bili su učitelji: Petra Rašperger, Krešimir Tomaško, Zorana Filipović i Tanja Horvat. Pogledajte u galeriji snimljenih fotografija kako su petaši otkrivali rimsku Andautonju. 

MicrosoftTeams-image - 2023-05-17T105119.810.png

Radionica prilagodbe filmova gluhim i slijepim osobama

27.4.2023.

Dana 19.4. našu je školu posjetila udruga Alternator s voditeljicom Katarinom Ivče Farnell i suradnicima Iwom Dugač, Janom Šivak i Antoniom Pavlovićem. Održali su radionicu na temu prilagodbe filmova za gluhe i slijepe osobe. Radionica je održana u sklopu projekta Filmom do senzibilizacije u kojemu sudjeluju i OŠ Dragalić, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i OŠ Glina. Radionici su prisustvovali članovi Filmske radionice u pratnji profesorica Ane Serenčeš, Sandre Dandić i Tene Đuračić. Učenici su saznali osnovne činjenice o gluhim i slijepim osobama te koje i kakve prilagodbe su im potrebne da bi uživali u filmskim uradcima. Prionuli su i na posao te započeli pisanje titlova za naš film Dragi Dnevniče, te audiodeskripcije za također naš film Legenda o svetom Jurju. Posao ćemo dovršiti uz potporu Alternatora, a u tome će nam pomoći i mikrofon i slušalice koje smo dobili od udruge u sklopu projekta. Hvala i veselimo se novim projektima!

1682061452687.jpg

164 godine naše škole

21.4.2023.

U četvrtak 20. 4. obilježili smo po 164. put Dan škole, u spomen na Svetog Juraja kojeg slavimo 23.4. Nastojimo obogatiti ovaj, za nas, veliki dan različitim aktivnostima, a opet da se razlikuje od svake prethodne godine. Tako smo ove godine, na tragu zelene škole, uzgajali sadnice cvijeća i povrća te ih darivali roditeljima. 

Organizirali smo dva turnira - u odbojci za učenike predmetne nastave, te u šahu za sve učenike. Stotinjak učenika prijavilo se za turnir u šahu, po pedesetak u RN i  PN.

Učenik 3.b Vili Sesar osvojio je1. mjesto, učenik 3.b Andrija Hudec osvojio je 2. mjesto, a učenik 4.b Jakov Fajnkotić 3. mjesto u turniru u šahu među učenicima razredne nastave.

Učenica 7.b razreda Ivana Fiolić osvojila je 1. mjesto, učenik 8.c razreda Luka Matašić 2. mjesto, a učenica 7.b razreda Lucija Fiolić 3. mjesto u turniru u šahu među učenicima predmetne nastave.

Učiteljice razredne nastave Lidija Pocrnić i Marija Luter predstavile su svima svoje likovne radove izložbom prekrasnih slika, a također je bila i izložba razrednih projekata 2.b razreda.

Hvala što ste posjetili školu u tako velikom broju i učinili ovaj dan još ljepšim.  

FOTOGALERIJA

proljetni sajam.png

Dan škole 

16.4.2023.

Poštovani roditelji/staratelji,

 

sukladno kalendaru OŠ Odra 20. 4. 2023. slavi Dan škole, već 164. put. Dan škole je planiran kao nenastavni dan s aktivnostima u popodnevnim satima, a pod nazivom Proljetna svečanost. Proslava počinje u 17.30, osim za učenike koji sudjeluju u sportskim natjecanjima.

Obilježit ćemo dan izložbom slika učiteljica Lidije Pocrnić i Marije Luter, sportskim igrama i darivanjem sadnica za vaše vrtove i balkone.

Svi ste pozvani i radujemo se vašem dolasku!

 

Učenici i zaposlenici OŠ Odra

MicrosoftTeams-image - 2023-05-17T104651.289.png

Terenska nastava projekta Međureligijski dijalog

27.4.2023.

Učenici 7.a, 7.b i 7.c razreda sudjelovali su u terenskoj nastavi u sklopu projekta Međureligijski dijalog te nastave vjeronauka, povijesti i geografije. Posjetili su u ponedjeljak 24.4., u pratnji učitelja: M. Đuračić, M. Bilić, I. Šimović i T. Horvat vjerske objekte u gradu Sisku i vozili se brodom rijekom Kupom kako bi razgledali grad.            

Cilj terenske nastave bio je usvojiti znanja o kulturno-povijesnoj baštini i običajima u svakodnevnom životu vjernika kako bi se kod učenika razvijala međuetnička tolerancija.

Posjetom pravoslavnoj crkvi, džamiji i Islamskom centru učili smo i razvijali smo društvenu i kulturnu dimenziju građanske kompetencije te poticali kod učenika pozitivan stav prema multikulturalnosti. Svojim aktivnim sudjelovanjem, znatiželjom i pristojnim ponašanjem naši su sedmaši oduševili svoje domaćine i učitelje.

Pogledajte FOTOGRAFIJE koje smo snimili tijekom terenske nastave. Možda otkrijete tko je sve bio kapetan broda i vozio nas rijekom Kupom.

MicrosoftTeams-image - 2023-04-21T135100.019.png

Posjet Gradskoj knjižnici Mala Mlaka

5. 4. 2023.

U ponedjeljak 3. 4. 2023. učenici 2. b razreda u pratnji razrednice Marije Luter prošetali su do Knjižnice Mala Mlaka (KGZ), a 20. 4. knjižnicu su posjetili učenici 2.a razreda u pratnji razrednice Sare Bohaček i knjižničarke Julije Dujić.  Ponosni smo što smo posjetili kulturnu ustanovu u našoj užoj okolici, osnovanu još 1995. godine.
Učenici su dobili mnogo novih informacija i utvrdili znanje stečeno u školskoj knjižnici. Saznali su ponešto o povijesti knjižnica, osnutku ove knjižnice, upisu, članarini, posudbi knjiga, aplikaciji eZaKi te ostalim pravilima u gradskim knjižnicama.
Utvrdili su pravila ponašanja u knjižnici te koja je njezina svrha. Naučili su koje vrste knjižnica postoje i upoznali knjižničnu građu.
Ponovili su na koji se način trebamo ispravno služiti knjigom, što je to signatura i otpis knjiga. Saznali su koji su načini popravka oštećenih knjiga te kakve vrste iskaznica postoje.
Upoznati su i s raznim radionicama koje se održavaju u ovoj knjižnici, ostalim aktivnostima u knjižnici te otkrili zanimljivosti o manifestaciji Noć knjige.
Gđa knjižničarka spomenula je da knjižnici mogu darovati knjige koje više ne čitaju, a mnoge od njih daruju se djeci kojoj su itekako potrebne.
Potom smo utvrdili da je čitanje izuzetno važno za naš razvoj, obrazovanje i zadovoljstvo!
Učenici su na kraju dobili zanimljive i prigodne poklone te su pozvani na učlanjenje.
Veselimo se sljedećem susretu na nekoj od dječjih radionica i zahvaljujemo se gđi knjižničarki na zanimljivom predavanju i ugodnom gostoprimstvu!

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-04-27T100606.054.png

Škola u prirodi - Novi Vinodolski, 4.r.

3. 4. 2023.

U prohladno jutro, ali srca vruća, naši su četvrtaši 27. 3. krenuli u Školu u prirodi, Novi Vinodolski. Veseli i uzbuđeni, pozdravili smo roditelje. Tada je započela naša petodnevna avantura koju ćemo pamtiti za cijeli život.

 

Vidjeti i doživjeti nešto novo, naučiti nove stvari iz neposredne stvarnosti, družiti se s prijateljima za nas je bilo neopisivo. S obzirom na to da su nam učiteljice tih pet dana bile „i mama i tata“, učili smo se brinuti o sebi, osobnoj higijeni, odjeći, obući, urednosti u sobama, poštivanje reda i međusobne tolerancije.

 

Svakodnevnim šetnjama i boravkom u prirodi, udišući svjež morski zrak te jutarnjom tjelovježbom doprinijeli smo našem zdravlju.

Obilazeći kulturno-povijesne znamenitosti šireg zavičaja, mjesta koja smo posjetili i boravili, spoznavali smo o zaštiti i čuvanju okoliša te ljubavi prema prirodnim ljepotama svoje domovine. 

 FOTOGALERIJA

dnevnikpaulinep.jpg

Dnevnik Pauline P.

3. 4. 2023.

Dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca „Dnevnik Pauline P.“ nastao je prema istoimenom romanu književnice Sanje Polak. Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive

glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinu svijetu sve moguće.

Učenici 3. a i 3. b razreda su prisustvovali kino predstavi spomenutog filma i uživali uz kokice i piće u dogodovštinama Pauline P. Film će i lektiru učiniti zanimljivijom. Odlazak u kino i gledanje filma na velikom platnu većini je djece nesvakidašnji doživljaj. Djeca se raduju odlasku u kino gdje projekcijom filma na veliko platno spoznajno i emocionalno ulaze u svijet i doživljaje

likova te tako potpuno usredotočeno, u prostoru kina izoliranog od drugih poticaja, uživaju u primanju svih blagodati filmskog stvaralaštva.

Bilo je zabavno, veselo i poučno. Možda najvažnija lekcija koju nas uči naša Paulina P. jest kako maštanjem možemo uistinu mijenjati svijet i usput otkrivati što on sve tek može biti.

UPISI.jpg

OBAVIJEST O UPISU U 1. RAZRED

6.2.2023.

Poštovani roditelji,

ukoliko je Vaše dijete do 1. travnja 2023. navršilo 6 godina (zaključno s 31.3.2023.),  obvezno je pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja prije upisa u 1. razred.

 

Da biste dobili termin za razgovor s pedagoginjom u školi, po primitku ove obavijesti, kontaktirajte pedagoginju putem maila. Obavezno navedite odgovara li Vam prijepodnevni ili poslijepodnevni termin i svoj kontakt. Pri  dolasku u školu trebate znati djetetov OIB.

 

Naručivanje za pregled kod školske liječnice dr. sc. Nine Petričević ćete obaviti isključivo putem interneta preko aplikacije TERMINKO. Detaljne informacije o načinu naručivanja navedene su u aplikaciji. Prilikom narudžbe dobit ćete uputnicu za vađenje krvi i potvrdu za kontrolni pregled stomatologa. Prvi termini na Terminku bit će od 15. veljače ili krajem veljače. U slučaju bilo kakvih poteškoća kontaktirajte školsku ambulantu na telefon 6536 - 168 (parni datum ujutro, neparni datum poslijepodne).

       

Marina Majetić, pedagoginja

 

Telefon: 6260 - 531

e-mail: pedagog@os-odra-zg.skole.hr

Radno vrijeme pedagoginje:

ponedjeljak, srijeda, petak: 8:00 – 14:00

utorak, četvrtak: 12:00 – 18:00

38268e28-8611-4dd7-82a3-643aa9dd0aa7-1068x581 (1).jpg

Marijini obroci

27.3.2023.

I ove su godine učenici zajedno sa svojim roditeljima sudjelovali u humanitarnoj akciji za "Marijine obroke"- prikupljanju donacija za djecu u misijama da svako dijete dobije hranjivi dnevni obrok na mjestu obrazovanja.

Prikupljeno je 301,13 €.

Hvala roditeljima i učenicima na svakoj donaciji.

MicrosoftTeams-image - 2023-03-27T140108.157.png

Škola u prirodi - Novi Vinodolski

27.3.2023.

Škola u prirodi – Novi Vinodolski realizirana je u trajanju od 20. do 24. ožujka 2023. Pohađali su je učenici 3.a i 3.c razreda u pratnji svojih učiteljica Marijane Fabijanec, Ane Sudac i Tonine Rodić.

Uživali smo u lijepom i toplom vremenu te svakodnevnim raznovrsnim aktivnostima i izletima. Upoznali smo ljepote i  specifičnosti primorskog kraja, obišli smo tvrđavu Nehaj, gradić Vrbnik na otoku Krku, panoramu mjesta Klenovice i Narodni muzej i galeriju Novi Vinodolski. Večernji sati bili su ispunjeni glazbom, plesom i odličnim raspoloženjem.

U vedrom tonu i veselom raspoloženju nastavili smo put svojim kućama, oduševljeni novim spoznajama i zajedničkim druženjima. Bilo je to novo, pozitivno i ugodno iskustvo za njih.

Pogledajte našu FOTOGALERIJU.

MicrosoftTeams-image - 2023-05-17T110903.740.png

Sadnja ukrasnog bilja

20.3.2023.

Lijepo vrijeme čini da naši učenici provode više vremena na otvorenom odnosno u školskom dvorištu, pa su učenici produženog boravka 2.a, 2.b, 3.b i 3.c razreda posadili ukrasno bilje kako bi prostor u kojem borave učinili što ugodnijim. Vrlo rado su zasukali rukave, zaprljali ruke zemljom, zasadili biljke te obećali kako će ih redovito zalijevati.
Nepažnjom učenika su prethodno posađene biljke bile uništene, pa ovim putem molimo sve da pripaze na novo posađene odnosno da ih ne gaze i ne čupaju.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 09.12.28.jpeg

Razredni projekti u 2.b

21.3.2023.

Tijekom veljače uspješno su realizirana dva razredna projekta u 2. b razredu. Učenici su tijekom prvog projekta pod nazivom Turopolska slovarica osvijestili važnost očuvanja zavičajnoga govora. Uživali su u crtajući  i dragoj nam turopolskoj reči.

Potom je uslijedio razredni istraživački projekt Naše mjesto. Putem istraživačkih zadataka, učenici su produbili i obogatili znanje o svome mjestu i okolnim mjestima u kojima žive učenici naše škole.

Više o projektu, radovima i rezultatima truda naših učenika i njihove učiteljice Marije Luter, pročitajte OVDJE.

man-gf78c464ba_1920.jpg

Obavijest roditeljima/starateljima o nacionalnim ispitima

1.3.2023.

U ovoj školskoj godini provode se nacionalni ispiti za osme razrede u cijeloj državi i za četvrte razrede u školama koje su bile u pilot projektu, dakle i za OŠ Odra.

 

Nacionalni ispiti za četvrte razrede provodit će se od 6. – 10.3. iz predmeta:

VRIJEME ISPITA:

Hrvatski jezik             6.3.2023. 9:00 – 10:15 i 10:30 – 11:30

Matematika                 8.3.2023. 9:00 – 10:00

Priroda i društvo         10.3.2023. 9:00 – 10:00

 

https://www.ncvvo.hr/upute-skolama-za-provedbu-nacionalnih-ispita-u-4-razredu/

Sve relevantne informacije poslat će vam na mail vaša razredna učiteljica.

 

Nacionalni ispiti za osme razrede provodit će se od 13.3. – 31.3.2022. iz predmeta:

Hrvatski jezik              13.3.2023. 9:00 – 10:30 i 11:00 – 12:30

Prvi strani jezik           15.3.2023. 9:00 – 09:15 i 09:30 – 10:45

Matematika                 17.3.2023. 9:00 – 10:30

Biologija                      21.3.2023. 9:00 – 10:30

Fizika                           23.3.2023. 9:00 – 10:30

Geografija                    27.3.2023. 9:00 – 10:10

Kemija                         29.3.2023. 9:00 – 10:30

Povijest                        31.3.2023. 9:00 – 10:10

 

https://www.ncvvo.hr/upute-za-provedbu-nacionalnih-ispita/

 

Pažnja: nastava će u tjednu od 13.3. – 17.3. 2023. biti organizirana u A turnusu za sve razrede!

Više informacija ćete dobiti od razrednika i predmetnih učitelja.

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T100229.891.png

Obilježavanje Dana vode

23.3.2023.

Učenici četvrtih razreda obilježili su Svjetski dan voda posjetom vodocrpilištu Mala Mlaka. Učenici su saznali o važnosti vode, razvoju vodovoda kroz povijest te o tome što činiti i kako se ponašati kako bismo zaštitili pitku vodu i očuvali vodne resurse i izvore. Posjetili smo Muzej voda i razgledali postavljene eksponate na vanjskom i unutrašnjem prostoru. Bili smo zadivljeni i ponosni što u našem okruženju imamo nacionalnu vrijednost koju moramo čuvati da bi imali zdravu i pitku vodu. Naš današnji posjet zabilježen je i objavljen na službenoj mrežnoj stranici gradskog vodovoda.

Naše fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-17T143348.532.png

Fašnik

20.2.2023.

U petak je u našoj školi bilo jako veselo i šareno. Svi ćemo se složiti da je fašnik, barem djeci, najdraži dan. Prohodali su odranskim ulicama vile, bubamare, klauni, Charlie Chaplin, čak nekoliko popularnih Wednesday djevojčica, kauboja, vojnika, gusara...ma teško je i nabrojati. U FOTOGALERIJI možete pogledajte koga je sve bilo u našoj povorci.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-17T092849.080.png

Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

17.2.2023.

U srijedu, 8. veljače, učenici produženog boravka učiteljica Monike Blažine, Kristine Bodružić i Tonine Rodić su posjetili Hrvatsku narodnu banku u sklopu projekta Financijska pismenost, a ugostile su nas mr. sc. Dejana Rebernik te viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo.
Posjet banci je učenicima pružio financijsku edukaciju o našoj novoj službenoj valuti, euru te o samom značenju i porijeklu novca kao sredstvom razmjene odnosno obračunskom jedinicom. Na uvid su dobili euronovčanice pomoću kojih su naučili koja su sve zaštitna obilježja euronovčanica te načine provjere istih.  
Pri kraju su im podijeljeni prigodni materijali sa zanimljivostima i za igru te su za uspomenu na našu kunu, učenici dobili komplet kovanog novca, kuna i lipa.
Zahvaljujemo se na suradnji i ugodnom gostoprimstvu!

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-10T130455.767.png

Prvi razredi u MiniPolisu

10.3.2023.

Prvi su razredi 7.3.2023. posjetili MiniPolis u Zagrebu i prošli praktične radionice zanimanja kao i prometnu radionicu. Učenici su bili bankovni službenici, piloti, vozači tramvaja, vatrogasci, vulkanizeri, mehaničari, liječnici, prodavači, čistači i još mnogo toga zanimljivog.

Pogledajte sva zanimanja naših učenika u FOTOGALERIJI.

Green Modern Watercolor Tropical Leaves Floral A4 Stationery Page Border (30 × 21 cm) (1).

FAŠNIČKA POVORKA

9.2.2023.

U petak, 17. 2. 2023. održat će se fašnička povorka Osnovne škole Odra. Učenici razredne nastave, koji će taj dan imati nastavu u prijepodnevnoj smjeni, sa svojim će učiteljicama, maskirani u omiljene likove veselo koračati kroz naše naselje. Povorka kreće u 11 sati ispred škole te se kreće prema Odranskoj ulici, potom skreće u Odranski vijenac, dalje Ulicom I. L. Croate te nazad do škole. U pratnji učenika i učiteljica bit će policijski službenici, a tijekom trajanja povorke promet će biti zatvoren dogovorenom trasom.

Izađite na ulice i pozdravite naše maskirane mališane.

Green Modern Watercolor Tropical Leaves Floral A4 Stationery Page Border (30 × 21 cm).jpg

Sufinanciranje troškova prehrane

9.2.2023.

Poštovani roditelji,

sukladno Odluci Vlade RH o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane Ministarstvo znanosti i obrazovanja će do kraja drugog polugodišta školske godine 2022./2023. podmirivati troškove financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane za svakog učenika osnovne škole uključenog u školsku prehranu u iznosu od 1,33 € po danu. Temeljem navedene Odluke roditelji će ovisno o ukupnom broju obroka koje dijete uzima biti ili u cijelosti oslobođeni plaćanja ili će plaćati razliku između 1.33 € i cijene obroka umanjene za gradske subvencije.

Učenicima koji ne pohađaju program produženog boravka, a opredijelili su se za ručak uz mliječni obrok prehrana će također biti sufinancirana od strane MZO-a u iznosu 1,33 € neovisno o obroku koji dijete uzima.

Važno je naglasiti da je Gradska skupština Grada Zagreba na 19. sjednici od 26. siječnja 2023. godine donijela Izmjene Programa javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2023. (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/23) kojim je izmijenjena točka 4. SUFINANCIRANA PREHRANA te da je došlo do povećanja cijena.

 

Detaljnije

 

S poštovanjem,

Vatroslav Gabrić

ravnatelj OŠ Odra

MicrosoftTeams-image - 2023-02-15T102637.730.png

Priredba u povodu Valentinova u Kući sv. Franje

15.2.2023.

U utorak 14. 2. 2023. polaznici Dramsko-recitatorskih skupina, Glazbene radionice i skupine Mali pjevači, pod vodstvom učiteljice Marije Luter, Ive Odorčić, Tene Đuračić i vjeroučiteljice Magdalene Kemec, održali su priredbu u povodu Valentinova u Domu za starije i nemoćne osobe "Kuća sv. Franje" u Odri.
Pjesmom, recitacijama i igrokazima uljepšali smo blagdan ljubavi korisnicima Doma i dobili velik pljesak!
Učenicima se nakon priredbe obratio ravnatelj Doma, gosp. Dario Čovčić, a potom i gđa Vedrana Morić, socijalna radnica. Pohvalili su ih za odlične izvedbe i uložen trud te nam se zahvalili na dolasku.
Na kraju smo svi zajedno zapjevali poznatu pjesmu Kad si sretan i s radošću se pozdravili s korisnicima Doma.
Nakon kratkog druženja uz finu zakusku, vratili smo se u školu puni pozitivnih dojmova.
Zahvaljujemo se svim korisnicima, zaposlenicima i ravnatelju Doma na ugodnom gostoprimstvu i pohvalama za priredbu.

Veselimo se daljnjoj suradnji!

FOTOGALERIJA

Image.jpeg

Očko Čitaćirko

3.2.2023.

U posjet drugim i trećim razredima došao je malen, vedar, raspričan lutak neobičnog imena "Očko Čitaćirko" kako bi predstavio svoju životnu priču. Učenici produženog boravka su uživali u predstavi Očka kojemu je namjera bila potaknuti djecu na čitanje kao i na bavljenje drugim umjetničkim disciplinama poput crtanja, pisanja, plesanja,... Pozitivne atmosfere te dinamične razmjene misli i osjećaja nije nedostajalo, svi su postavljali pitanja i davali odgovore iz života i mašte. Pogledali smo prvu i drugu epizodu, gdje smo upoznali Očka i njegovu kupusaru, a nadamo se da ćemo uskoro odgledati i treću i četvrtu u kojima bismo upoznali njegovu sestru lutku i tatu koji izrađuje lutke i animira.

MicrosoftTeams-image - 2023-01-24T103741.862.png

Štednja, banke, kamate

24.1.2023.

Učenici drugih i trećih razreda danas su s volonterima Ekonomske klinike odradili svoju treću radionicu na temu Štednja,banke,kamate. Učenici produženog boravka sudjeluju u radionicama u sklopu projekta Financijska pismenost koja se radi u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i volonterima- studentima Ekonomskog fakulteta.
Danas su se učenici upoznali s pojmom kamata,kredit,rata kredita te nastankom banke. Volonteri Dominik i Marija oduševili su učenike svojim toplim i zabavnim pristupom temi.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-02T093836.742.png

Vukovar – dvodnevna terenska nastava

6.2.2023.

Učenici osmih razreda 31.1. i 1.2. išli su na terensku nastavu u Vukovar u pratnji učitelja M. Pranjić, A. Ljubej, T. Horvat i G. Franelića. Terenska nastava uključivala je izrazito bogat i sadržajan program koji je osmišljen kako bi se proširilo znanje učenika o Domovinskom ratu.

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar bila je domaćin osmaša. Prvi dan terenske nastave učenici su prisustvovali predavanjima „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“. Posjetili su lokalitete koji se ističu u kulturo-spomeničkoj baštini Hrvatske: Muzej vučedolske kulture, Muzej grada Vukovara i Vukovarski Vodotoranj. Dan su završili uz druženje, pjesmu i ples u disku.

Sljedeći dan učenici su posjetili lokalitete koji su mjesta odavanja počasti žrtvama i spomenici koji svjedoče o zločinima protiv čovječnosti: ratna bolnica u Vukovaru, Trpinjska cesta, Ovčara, Memorijalno groblje i Crkva Sv. Filipa i Jakova. Svoje znanje o bitki za Vukovar pokazali su učenici 8.b razreda Marko Mahin i Marko Prajdić osvojivši odlično drugo mjesto u kvizu koji je organizirala Škola mira u Vukovaru.

Paljenjem lampaša i zajedničkom fotografijom na Memorijalnom groblju, učenici su odali počast svim sudionicima Domovinskog rata. Rekli su: “Hvala za naše sretno djetinjstvo!” i ponijeli djelić Vukovara u svome srcu.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2022-12-23T102507.191.png

Božićna priredba u Odri

23.12.2022.

21.12.2022. u povodu božićnih blagdana održana je božićna priredba za sve učenike, roditelje i mještane u Domu za kulturu Odra. Učitelji su sa svojim učenicima pripremili pregršt veselja: pjesme, ples, recitacije, glazbene radionice, igrokaze, što na hrvatskom, što na njemačkom jeziku glazbeno-scenske točke, ritmičke koreografije i još mnogo toga. Fotografije možete pogledati u fotogaleriji, a za video sadržaj posjetite na YouTube kanal. Dom je bio prepun veselih lica, dobrog duha i ponosa. Upravo takve blagdane vam i mi želimo od sveg srca.

Učenici i djelatnici OŠ Odra!

MicrosoftTeams-image - 2022-12-23T090037.336.png

Pirotehnika i ljubimci se ne vole

23.12.2022.

Uoči božićnih blagdana učenike produženog boravka 1.a i 3.b posjetio je volonter Sergej Jonke i njegov pas Kira u sklopu projekta R.E.A.D. Čitaj (o) psu

Tema radionice bila je Strah. Razgovaralo se o tome što nas straši inače, što sada uoči božićnih blagdana. Saznali smo što straši i terapijskog psa Kiru.  

Djeca su saznala da eksplozija petardi i vatrometa izaziva kod pasa, čiji je sluh daleko istančaniji od ljudskoga, panični strah i stres, zbog čega velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara. Osim zagađenja okoliša i trovanja zraka u zimskim danima, petarde i ostala pirotehnička sredstva ne samo da štete psima nego sustavno ugrožavaju i ptice. 

Stoga, učenici produženog boravka 1.a i 3.b i pas Kira apeliraju i mole svu djecu i njihove bližnje da odustanu od novogodišnjeg vatrometa i pucanja petarda jer danas zaista imamo mnoge mogućnosti veseliti se i uživati i bez posezanja za pirotehnikom. 

MicrosoftTeams-image - 2022-12-23T085301.055.png

Dani dobrote

23.12.2022.

U ovo predblagdansko vrijeme darivanja, učenici i učiteljice su odlučili darivati ono što je najvrednije,ali i najpotrebnije u današnje vrijeme. Tijekom prosinca, učenici drugih i trećih razreda u programu produženog boravka su bili uključeni u projekt Dani dobrote. Cilj projekta je bio potaknuti djecu na činjenje dobrih djela i osvijestiti ih koliko su nam ona potrebna u svakodnevnom životu. Neke od aktivnosti projekta su bile izrada božićnih čestitki za osobe u domu Sv. Franje u Odri, pružanje pomoći tehničkom osoblju u školi, istraživanje božićnih običaja u svom domu te ostalim zemljama Europe, a posljednja je bila prikupljanje neophodnih potrepština za sklonište napuštenih životinja Velika Gorica. Osim što smo pomogli onim kojima je to najpotrebnije, posjetili smo i svoje najbliže te ubacili svojim susjedima u poštanski sandučić prigodnu blagdansku poruku. 

Ovime bismo htjeli potaknuti i ostale da ovo vrijeme iskoriste i poklone koje dobro djelo. 

Učenici i učiteljice vam žele ugodne blagdane te sretan Božić i Novu godinu! 

MicrosoftTeams-image - 2022-12-20T092723.910.png

Nagrada UNHCR-a i Festivala tolerancije našim učenicima

20.12.2022.

Video „I sad sam tu“ osvojio je 3. mjesto na natječaju u izradi kratkog videa na temu pozitivne integracije izbjeglica u organizaciji Festivala tolerancije i UNHCR-a Hrvatska. U izradi videa sudjelovali su Lucija i Juraj Bižić iz 7. C, Kira Laptoš, Vjeka Vidra i David Budanec iz 7. B, Lucijan Puljek i Vid Valičević iz 7. A te Dora Bačurin iz 8. A razreda. Mentorice učenika su učiteljice: Petra Rašperger i Tanja Horvat.

Čestitamo našim učenicima i zahvaljujemo svima koji su nam pružili podršku prilikom izrade videa te na taj način podržali kampanju Društvo dobrodošlice.

IMG_20220908_152931.jpg

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

20.1.2023.

Učenici Osnovne škole Odra marljivo nastavljaju s akcijom sakupljanja plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma. Danas je otpremljena nova pošiljka. Akcija traje do kraja nastavne godine pa sve pozivamo na uključenje.

MicrosoftTeams-image - 2022-12-12T121114.918.png

Božićni koncert KUD-a "Mladost" Odra

12.12.2022.

U subotu 10. 12. 2022. polaznice Dramsko-recitatorske skupine (Vita Vucelja, Iskra Šipraga, Lucija Radić i Vita Jašarovski) i članovi KUD-a Mladost, ujedno i učenici naše škole (Slavko Biondić, Anđela Biondić i Luka Lesničar), izveli su dramsku točku na tradicionalnom božićnom koncertu KUD-a "Mladost" u DVD-u Hrašće.

Učenici naše škole na ovakav su način prvi put sudjelovali na koncertu KUD-a "Mladost".
Učiteljica Marija Luter osmislila je igrokaz pod nazivom "Božićni vremeplov", isprepleten starim turopoljskim božićnim običajima, s naglaskom na istinski smisao Božića.
Unutarnje bogatstvo ispunjava nas više od izvanjskoga. Sretniji smo kad usrećujemo druge.

Zahvaljujemo se gđi Luciji Halužan Hačić, predsjednici KUD-a "Mladost", na pozivu i poklonima za učenike i učiteljicu!
Zahvaljujemo se članovima KUD-a, gosp. Zlatku Križaniću i DVD-u Hrašće na pomoći i suradnji pri organizaciji i izvedbi naše točke.

Veselimo se daljnjoj suradnji!

 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T114201.724.png

Prošlost na školski način

9.12.2022.

29.11.2022. godine učenicima četvrtih razreda u goste je došao Hrvatski školski muzej. Učenici su sudjelovali u radionici Pišemo krasopisom. Upoznali su se s različitim vrstama pisama – uspravnom, kružnom i kosom.

Kroz pisanje ih je vodila stroga učiteljica iz 19. stoljeća kojoj su se morali obraćati sa „gospođice učiteljice“, dok su ruke trebali držati na leđima (kada slušaju upute) te pristojno i pravilno sjediti. Učenici su prvo odjenuli prigodnu školsku odjeću iz vremena nekadašnje pučke škole. Pisali su perom i tintom što je bio veliki izazov za njih. Uz pravilno držanje i pisanje perom razvijali su osjećaj za lijepo, vježbali urednost, mirnoću, strpljivost, čistoću i red.

FOTOGALERIJA

317845012_821340722512126_5426156263724881191_n.jpg

ODMORKO zima 2023.

9.12.2022.

Školski sportski savez Grada Zagreba tijekom zimskog odmora učenika organizira program Odmorko zima 2023.
Program će se provoditi od 27. prosinca 2022. do 5. siječnja 2023. godine.
U okviru ovogodišnjeg zimskog programa učenici će moći koristiti plivališta Iver, Utrina, Svetice, Jelkovec i Zimsko plivalište Mladost klizališta ŠRC Šalata i Velesajam.

Plakat s programom Odmorko zima 2023. nalazi se u privitku. Više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici www.odmorko.hrFacebook stranici Odmorko te na INTERAKTIVNOJ KARTI.

 

ODMORKO plakat 1               ODMORKO plakat 2

boz priredba.png

Božićna priredba

15.12.2022.

Dragi roditelji i mještani, 

pozivamo vas sve na školsku božićnu priredbu koja će se održati u srijedu, 21.12.2022. u 18 sati u Društvenom domu Odra.

POZIVNICA

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T090157.725.png

Sveti Nikola u Gradu mladih

9.12.2022.

Učenici prvih i trećih razreda su na prigodan način obilježili blagdan svetog Nikole.
Uz veselje, prigodan ples, razna natjecanja, slatkiše i kolače odlično su se proveli u Gradu mladih.

Sveti Nikola je pazio na njih, a zločesti Krampus ih je strašio.
No nisu se previše bojali.

Ovakvu zabavnu priču valja ponoviti.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (33).png

Večer matematike 2022.

2.12.2022.

Učenici Osnovne škole Odra sudjelovali su na Večeri matematike 2022. Sudjelovao je velik broj učenika od 1. do 8. razreda. 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Ove godine manifestaciji se priključila i knjižničarka pod nazivom "Matematika u lektiri" gdje su učenici rješavali matematičke zadatke skrivene u temi Regoča i Šume Striborove. 

Osim rješavanja zabavnih matematičkih zadataka cilj ove manifestacije bio je provesti ugodno vrijeme u neformalnom druženju s djecom i roditeljima u ambijentu naše škole. 

FOTOGALERIJA

energetska pića.jpg

e-tribina

9.12.2022.

Pozivamo vas na e-tribinu DAJU LI ENERGETSKA PIĆA STVARNO KRILA? koju će održati socijalna pedagoginja mr. sc. Lucija Sabljić na Youtube kanalu u četvrtak, 15.12.2022. Informacije o prijavi pogledajte u priloženom letku.

LETAK

IMG_20221125_094012_edited.jpg

Humanitarna akcija za Pučku kuhinju

28.11.2022.

Kako bi u humanitarnom raspoloženju dočekali Advent, 23.11.2022. organizirali smo humanitarnu akciju za Pučku kuhinju Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu. Učenici su, zajedno sa svojim roditeljima, od jutra donosila potrebne namirmice (sol, šećer, brašno, vegetu, tjesteninu,...). Prikupljena je velika količina hrane koju su sljedećeg dana razvrstale u kutije učenice 7.C razreda: Nika Briševac, Gabrijela Černetić, Iva Čičak i Viktorija Franjić. Sve je bilo spremno za odvoz te su u petak, 25.11.2022., vjeroučiteljica Marija Đuračić i učenici 7.B razreda: Petar Fučkala, Jurica Jurkin, Matej Ocvirk, Gabriel Prga, te učenik 7.C razreda Mihael Arbanas, uz sigurnu vožnju vozača Stjepana, sve otpremili u Pučku kuhinju.
Sreća, radost i zahvalnost na licima korisnika bila je neizmjerna. Još smo jednu godinu zaredom vratili osmijeh na lice onima koji su mislili da su zaboravljeni, još smo jednom čuli riječi: "Ajme, pa koliko dugo ste ovo sakupljali? Hvala Vam od srca, sada ćemo imati što kuhati."

Voditeljice Pučke kuhinje bile su neizmjerno zahvalne, a tu zahvalnost uspjele su prenijeti i na nas, kako bi shvatili koliko smo zahvalni na svakom danu i svakom obroku kojega imamo.
Hvala učenicima i njihovim roditeljima na svakoj pomoći.

donacija hrane.jpg

Humanitarna akcija za Pučku kuhinju

18.11.2022.

23. studenoga organizirat će se humanitarna akcija za Pučku kuhinju Družbe sestara milosrdnica sv.Vinka Paulskog. 

Toga možete donijeti prema svojim mogućnostima potrebne namirnice, a popis namirnica nalazi se na plakatu u prilogu. Namirnice ćete moći odlagati u kutije koje će se nalaziti u učionicama. 

Prikupljanje hrane odvijat će se u jutarnjem terminu od 7.00- 8.30 sati, a u popodnevnom od 13.00-14.00 sati. 

PLAKAT

MicrosoftTeams-image (18).png

Peti razredi na terenskoj nastavi u Muzeju krapinskih neandertalaca i dvorcu Trakošćan

2.12.2022.

Kišno jutro i sivo nebo nisu omeli učenike 5.a, 5.b i 5.c razreda u realizaciji terenske nastave. U pratnji učitelja: Marije Đuračić, Zorane Filipašić, Tanje Horvat i Krešimira Tomaška krenuli su, u četvrtak 1.12., put Muzeja krapinskih neandertalaca i dvorca Trakošćan. Terenska nastava započela je obilaskom Muzeja krapinskih neandertalaca, arheološkog nalazišta Hušnjakovo te učenjem o prapovijesti. Nakon Krapinsko-zagorske županije, put je vodio u Varaždinsku županiju do dvorca Trakošćan. Šećući perivojem i park šumom dvorca učenici su imali priliku vidjeti isušeno jezero. Svakodnevni srednjovjekovni život obitelji Drašković upoznali su obilaskom unutrašnjosti dvorca. Najveseliji dio terenske nastave je bilo zajedničko druženje u prirodi i u autobusu.

MicrosoftTeams-image - 2022-11-17T100000.079.png

Završetak tjedna druženja i učenja o obiteljskim ulogama s prijateljima iz Bugarske i Rumunjske

17.11.2022.

Od 7. do 11. studenog održana je četvrta mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens. Organizatori u našoj školi bili su članovi projektnog tima - ravnatelj Vatroslav Gabrić, učiteljice Marina Pranjić, Andrea Ljubej, Martina Barić, Lidija Pocrnić, Marija Dianežević, Anamaria Jurković i koordinatorica projekta Ana Serenčeš, uz doprinos ostalih učitelja škole, osobito učiteljica Svetlane Dorušić, Ive Odorčić, Monike Blažine, Matije Lasić, Tene Đuračić i učitelja Krešimira Tomaška, te uz marljiv rad administrativno-tehničkog osoblja škole.

Došlo nam je ukupno 26 gostiju iz bugarske škole 25. OU "Dr Petar Beron" u Sofiji i rumunjske škole Scoala Gimnaziala Romanu Braila iz mjesta Romanu. Tema susreta bila je Obiteljske uloge te su gosti, uz učenike 7. i 8.r. naše škole, sudjelovali u bogatim aktivnostima.
U ponedjeljak je priređeno svečano otvorenje gdje su gosti i domaćini predstavili sebe i svoju kulturu. U utorak su posjetili Kuću sv. Franje gdje su se također predstavili štićenicima doma te posadili sadnice u vrtu doma. Popodne su igrali sportske igre u miješanim timova. U srijedu su imali vođeni razgled grada Zagreba te proveli anketu s prolaznicima gdje su saznali kakve stavove Zagrepčani imaju o raspodjeli poslova u obitelji. Učenici su navečer imali tematsku zabavu na kojoj su upoznali glazbu iz vremena svojih roditelja, ali razmijenili i svoja omiljena glazbena djela. U četvrtak su posjetili dvorac Veliki Tabor gdje su upoznati s likom i djelom lokalne heroine Veronike Desinić. U petak su učenici izradili postere koji prikazuju njihova sjećanja na mobilnost, izveli igrokaze koji pokazuju zgode i probleme koji nastaju u obiteljskim odnosima, te je mobilnost zatvorena uz podjelu certifikata i emotivan oproštaj gostiju od domaćina.

Ovom mobilnošću projekt je priveden kraju. Tijekom dvije godine koliko je trajao napravili smo puno posla, učenici su puno toga doživjeli i naučili o svojoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti kao građani Hrvatske i Europske unije, a mobilnosti su svakako vrhunac iskustva čemu mogu posvjedočiti svi njihovi sudionici. Djelić divne atmosfere koju smo doživjeli možete pogledati u fotogaleriji.

2022-SSSZG - KLIZANJE do 23 12 2022 A4 - FINALNO_page-0001.jpg

Odmorko klizanje

15.11.2022.

Školski sportski savez Grada Zagreba u ponedjeljak 21. studenog 2022. godine kreće s novom sezonom slobodnog klizanja na ŠRC Šalata u okviru programa Odmorko tijekom školske godine.

Sve informacije nalaze se na plakatu (klik na fotografiju).

Napomena: Učenici nose svoje klizaljke ili ih uz naknadu (22, 60 kn / 3 € ) , mogu unajmiti na prostoru klizališta. Najam klizaljki moguć je uz predočenje dokumenta sa slikom.

MicrosoftTeams-image (2).png

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

18.11.2022.

U četvrtak, 17. studenog 2022., uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, učenici Osnovne škole Odra su ispred škole uz pomoć učitelja palili lampione kojima su simbolično ispisali riječ "Vukovar". Time su izrazili svoju zahvalnost za žrtvu koja nam je dala našu slobodu. 

U fotogaleriji možete pogledati kako su naši učenici obilježili ovaj dan.

IMG20221107132630.jpg

Čitaj ( o ) psu R.E.A.D. - program pomoći učenju čitanja pomoću terapijskog tima – pas i njegov vodič

9.11.2022.

U suradnji s volonterom iz programa R.E.A.D.  započele su radionice s učenicima 2.r. kod kojih su uočene poteškoće u čitanju. Sergej Jonke i njegova mješanka Kira, koju je prije 8 godina udomio iz Gunje, nakon razornih poplava na tom području, program R.E.A.D. provode već 7 godina. Radi se o volonterskom programu koji potiče motivaciju kod djece za čitanjem – uz suradnju s terapijskim psom te volonterom, voditeljem terapijskog psa. Radionice podrazumijevaju čitanje naglas terapijskom psu, a na prvoj radionici učenici su se upoznali i ostvarili prvi kontakt sa psom Kirom te joj čitali priču o psu iz azila. Oduševljeni su mirnoćom ove prekrasne i umiljate mješanke koja im je čak i zapjevala. 
Ovakav način rada s djecom koja imaju poteškoća s čitanjem potiče i razvija interes i ljubav prema čitanju i komunikaciji općenito, osnažuje učenikov emocionalni i socijalni razvoj te potiče pozitivnu komunikaciju unutar grupe. Radionice će se provoditi jednom mjesečno do kraja školske godine.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2022-11-09T132946.392.png

Četvrta mobilnost Erasmus+ projekta Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens u Hrvatskoj

9.11.2022.

U ponedjeljak, 7.11.2022. godine u Osnovnoj školi Odra započela je posljednja mobilnost našeg europskog projekta. Stigli su nam gosti, učenici i učitelji iz Rumunjske i Bugarske. Povodom dobrodošlice priredili smo svečani doček na kojem smo ih ugostili i gdje smo se predstavili zajedno s našim gostima kroz prigodni program.

Video zapise pogledajte na našem Youtube kanalu.

FOTOGALERIJA

IMG20221110102820.jpg

Interliber 2022.

10.11.2022.

San svakog knjigoljupca je svakako Inteliber- sajam knjiga jer je to jedinstvena prilika da se omiljene knjige kupe po nešto povoljnijoj cijeni. Osim knjiga, na sajmu možemo doživjeti pravi duh pisane i govorene riječi kroz razne kreativne radionice, predstavljanje knjiga, književne susrete za djecu i odrasle, kvizove itd.
Kao i svake godine, Interliber smo posjetili i mi. Tako su učenici Novinarske skupine pomogli knjižničarki u kupovini knjiga za knjižnicu. Ljubitelji mnogih popularnih naslova, kao što je Gregov dnevnik, Čovpas, Rewleyeve strašno simpa pustolovine, razne enciklopedije, knjige o sportu, pokusima i sl. će se posebno razveseliti. 
No, ono što je svima bilo najzanimljivije jest sudjelovanje u kvizu znanja High five koje svake godine Zagrebački velesajam organizira u suradnji s Hrvatskim kviz savezom. Kviz je vodila popularna kvizašica i lovkinja Morana Zibar. Naši učenici su pokazali zavidno znanje, ali nažalost nisu se uspjeli plasirati na jedno od prva tri mjesta. 
Ni kiša ni niska temperatura nam nisu uspjeli pokvariti dan, već smo se u našu školu vratili puni pozitivnih dojmova i dobrih knjiga koje već od ponedjeljka možete čitati u našoj knjižnici. 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (56).png

Priredba u Kući sv. Franje

2.11.2022.

U četvrtak 27. 10. 2022. polaznice Dramsko-recitatorske skupine i učenici 2. b razreda pod vodstvom učiteljice Marije Luter nastupili su na priredbi povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Domu za starije i nemoćne osobe "Kuća sv. Franje" u Odri.
Pjesmom, recitacijama i lutkarskim igrokazima razveselili smo i oduševili korisnike Doma.
Nakon priredbe učenicima se obratila gđa Vedrana Morić, socijalna radnica u Domu, pohvalila ih je za odlične izvedbe i uložen trud te nam se zahvalila na dolasku. Potom je uslijedilo kratko druženje uz finu zakusku. Učenici su imali priliku porazgovarati s korisnicima, djelatnicima i ravnateljem Doma. Bilo je zabavnih, šaljivih, a i dirljivih trenutaka.
I mala djela poput osmijeha i tople riječi, učinjena s mnogo ljubavi, postaju velika djela. S radošću smo se pozdravili i prepuni dojmova vratili se u školu.
Zahvaljujemo se svim korisnicima i zaposlenicima Doma na ugodnom gostoprimstvu i pohvalama za priredbu.
Veselimo se sljedećem susretu!

Članak pročitajte i u KRIJESU.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (78).png

Treća mobilnost Erasmus+ projekta Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens u Rumunjskoj

7.11.2022.

U Erasmus+ projektu Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens održana je i treća mobilnost u trajanju 17.10.-21.10. Učenici Martina Papić, Karla Papić, Arian Koraca, Ana Smitka, Larija Domitrek, Lucija Novosel Šebelić, Nika Šimac, Tonka Jurkin, Tonči Meić, Mila Forjan, Karlo Pendić i Nikola Predović, u pratnji učiteljica Matije Lasić, Lidije Pocrnić, Anamarije Jurković i Ane Serenčeš, posjetili su školu partnera Scoala Gimnaziala Romanu u Rumunjskoj. Naravno, pridružili su se i partneri iz Bugarske s kojima smo se susreli u ožujku. Tema mobilnosti bila je Obrazovanje, pa su učenici imali priliku ponoviti usvojene sadržaje na istu temu koje su upoznali u lokalnim aktivnostima, te ih nadograditi novim znanjima. Naši domaćini potrudili su se učiniti nam učenje što zabavnijim pa su se učenici imali priliku sprijateljiti u raznim zabavnim aktivnostima gdje su ujedno jedni druge poučavali. S obzirom da smo prevalili velik put, iskoristili smo vrijeme i da razgledamo grad Brailu u kojem smo boravili, plovimo Dunavom i posjetimo Bukurešt. Pogledajte našu fotogaleriju i video koji će, nadamo se, uspijeti prenijeti barem tračak predivne atmosfere koju smo doživjeli.
Od 7. do 11. studenog ugostit ćemo naše partnere i u našoj školi i time zaokružiti ovaj dvogodišnji projekt koji nam je, osim novih znanja, vještina i iskustava, donio i nove prijatelje.

FOTOGALERIJA

students-g3be43fb13_640.png

Oglas za radno mjesto učitelja matematike

24.10.2022.

Osnovna škola Odra ima potrebu za zapošljavanjem učitelja/ice matematike na određeno vrijeme, puno radno vrijeme, 40 sati tjedno (zamjena za porodiljni dopust). 

Rok za podnošenje prijave kandidata je sedam (7) radnih dana od dana objave ovog oglasa, zaključno s 31.10.2022.

Kandidati se mogu javiti

- na broj telefona : 01 6261 050

- putem e- maila : ured@os-odra-zg.skole.hr

- osobno na adresu Đačka 5, 10020 Zagreb, svakog radnog dana od 08:00 do-15:00

- poštom na adresu Đačka 5, 10020 Zagreb

OGLAS

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.35.54.jpeg

Odranima ulaz dozvoljen

28.10.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, učenici petih i šestih razreda posjetili su Društvo hrvatskih književnika kako bi se družili s poznatom i nagrađivanom spisateljicom, Melitom Rundek, šestašima dobro poznatom po lektirnom naslovu Psima ulaz zabranjen. Naši učenici su rado pročitali i njezine druge romane, kao što je Čistač ili Letači srebrnih krila, o kojima su rado razgovarali i bili prepuni pitanja. 60 minuta bilo je prekratko za sva pitanja, ali ono najvažnije, ljubav prema knjizi, uspjeli smo podijeliti i završiti ovaj susret s osmjehom na licu. 

IMG_20221028_211930.jpg

Financijska pismenost u Produženom boravku

28.10.2022.

Projekt Financijska pismenost namijenjen je učenicima drugih i trećih razreda koji pohađaju produženi boravak. ProvodE ga učiteljice Kristina Bodružić,Tonina Rodić i Monika Blažina tijekom organiziranog vremena u produženom boravku. Cilj projekta je, uz vodstvo volontera Ekonomske klinike, razvijati financijsku pismenost tj. educirati učenike o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima.

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja nudi edukativne programe za osnovnoškolce kroz 4 modula, a učiteljice su to nadogradile radionicama te edukativnim programima koje nudi Hrvatska narodna banka. Učenici su već sudjelovali u online predavanju o kunama i lipama, a u planu je i posjet Hrvatskoj narodnoj banci kako bi na licu mjesta zorno učili o financijama.

Na jednoj radionici u produženom boravku gostovali su i novinari HRT-ove emisije o školstvu Indeks, a prilog o tome kako učenici naše škole uče o financijama možete pogledati na poveznici.

Napomena: kako biste pogledali prilog, morate biti registrirani na platformi hrti.

 

POGLEDAJ PRILOG

MicrosoftTeams-image - 2022-10-14T121312.304.png

Poštovani roditelji, staratelji i mještani,

14.10.2022.

akcija skupljanja donacija je završila jučer s Jesenskim svečanostima. Kao i ranijih godina, akciji se odazvao  velik broj, prije svega roditelja, ali i svih vas koji ste na bilo koji način povezani s našom školom i učenicima. Svi učenici i zaposlenici škole su vam neizmjerno zahvalni jer ćemo ovim donacijama smanjiti troškove poslovanja, promijeniti opremu koja više nije u funkciji i nabaviti nova nastavna sredstva neophodna za učenike i učitelje.

Ovih mjesec dana prikupljanja donacija te jučerašnje Jesenske svečanosti su pokazale da ogromnim trudom i željom učitelja, svih zaposlenih i učenika te podrškom vas roditelja i mještana možemo učiniti jako puno! Hvala vam na tome.

 

Video reportaža

Učenici i zaposlenici OŠ Odra

POPIS DONATORA

MicrosoftTeams-image (44).png

Izložba robota

25.10.2022.

U utorak, 11.10.2022., sedmi i osmi razredi išli su na izložbu robota (World of Robots) u Klovićevim dvorima. Izložba je davala uvid u razvoj robota kroz povijest pa sve do danas. U pratnji učenika bila je učiteljica matematike i informatike Andrea Ljubej.

Što su učenici sve saznali i vidjeli, te kako im je bilo možete pročitati u članku školskog časopisa Krijes koji je napisala učenica 8.b razreda Manuela Medoš.

MicrosoftTeams-image (53).png

Hvala našim volonterima!
(međunarodni volonterski projekt 72 sata bez kompromisa)

17.10.2022.

Učenici 6. i 7. razreda, uključeni u izvananstavne aktivnosti Volonteri i Pokreni se, promijeni se, sudjelovali su 14.10.2018. u međunarodnom volonterskom projektu 72 sata bez kompromisa u pratnji učiteljica Marije Đuračić i Tanje Horvat.

Ove školske godine volontirali smo na dvije adrese. Učenice 7.a i 7.c razreda i učiteljica Marija Đuračić volontirale su u Pučkoj kuhinji Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Pomagale su časnim sestrama koje dnevno pripreme i podijele 100 obroka potrebitim sugrađanima. U Muzeju Turopolja volontirali su učenici 6.b, 6.c i 7.a razreda i učiteljica Tanja Horvat. Zajedno s volonterima srednjoškolcima radili su pomoćne poslove pri reviziji etnografske zbirke, kontrolirali oznake te čistili predmete Stalnog postava.

Zahvaljujemo časnim sestrama, ravnateljici, gospođi Margareti Biškupić Čurla i djelatnicama Muzeja Turopolja što su aktivnostima razvijale kod učenika svijest o potrebi volontiranja kako bi koristili svoje vještine kroz rad za dobrobit druge osobe i za opće dobro. Hvala našim volonterima!

„Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov rad neprocjenjiv!" (Sherry Anderson)

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image (37).png

UNICEF i Europski tjedan mobilnosti  

28.9.2022.

Ove školske godine uključili smo se po prvi puta u UNICEF-ovu humanitarnu utrku Mliječna staza. Članovi izvannastavne aktivnosti Pokreni se, promijeni se potaknuli su učitelje, učitelje i zaposlenike škole na sudjelovanje u utrci podrške mentalnom zdravlju djece i mladih od 9. do 18. rujna. Trčali smo, hodali, vozili bicikl, plivali, rolali, sakupljali prijeđene kilometre i zelene vrpce te tako aktivno smo sudjelovali i u Europskom tjednu mobilnosti (16.-22-9-) koji se ove godine provodi pod sloganom: “Kombiniraj i kreći se!“. Najbrojniji sudionici akcije bili su učenici 7.a i 7.b razreda.  

Hvala svima koji su  sudjelovali u rujanskim aktivnostima i pokazali veliko 💚 naše škole. 

Članak je dostupan i u školskom časopisu Krijes.

FOTOGALERIJA

IMG-20220914-WA0048.jpg

Medeni radoznalci, znanstveni kamp u Višnjanu

22.9.2022.

Nagrađeni učenici iz 4. b razreda „Medeni Radoznalci“ koji su pobijedili u velikom STEM natječaju udruge Bioteke, vratili su se iz Znanstvenog kampa Višnjan, gdje su boravili od 11. 9. do 16. 9. 2022. Program STEM radionica i boravak u kampu, imao je cilj stjecanja novih neformalnih školskih znanja u području ekologije i zaštite prirode. Provodili su ih edukatori iz različitih znanstvenih disciplina: biologije, geologije i astronomije. Za nas je to bilo veliko iskustvo jer volimo istraživati i razvijati vještine u prirodoslovnim postupcima. U priloženom videu možete vidjeti aktivnosti koje smo provodili. 

VIDEO          FOTOGALERIJA

IMG_20220908_152931.jpg

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

21.9.2022.

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) pokrenula je još 2013. godine projekt pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova. Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo. Od sredstava dobivenih prikupljanjem ove vrijedne sirovine, Udruga nabavlja skupe lijekove oboljelima od teških malignih bolesti. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što treba učiniti je prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača… I ove godine u našoj školi prikupljamo plastične čepove te pozivamo sve učenike, roditelje i zaposlenike da se uključe. Prva kutija za čepove nalazi se u hodniku razredne nastave u prizemlju, a druga će biti na katu kod stepenica.

2022-09-14_165200.jpg

Film Legenda o svetom Jurju pozvan na Smotru hrvatskog školskog filma

14.9.2022.

Prošle školske godine učenici članovi Dramsko-recitatorske skupine i Filmske radionice te njihove voditeljice, profesorice Ivana Kujundžić i Ana Serenčeš, ujedinili su se kako bi na filmskom platnu uprizorili legendu o sv. Jurju prema scenariju nastalom u Erasmus+ KA2 projektu United through cultural and natural diversity: learning through research. U kolovozu je stigla odlična vijest: film je pozvan na državnu Smotru hrvatskog školskog filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
Film ne bi bio isti bez pomoći s kostimima i lokacijama snimanja koju su pružili gospođa Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja, te gospodin Stjepan Cvetković, umirovljeni domar naše škole. Ovim putem još jednom zahvaljujemo našim pomagačima, a rezultat našeg rada pogledajte na poveznici.

pic.jpg

DAN OTVORENIH VRATA

9.9.2022.

dana 15.9. 2022. od 18.00 sati održat će se Otvoreni dan Osnovne škole Odra na kojem će biti predstavljene izvanškolske aktivnosti. Pozivamo učenike, roditelje, staratelje i sve zainteresirane da prošeću našim dvorištem i upoznaju se s izvanškolskim aktivnostima koje bismo mogli imati u školi.

pomocnik u nastavi.jpg

OGLAS ZA RADNO MJESTO POMOĆNIKA U NASTAVI

31.8.2022.

Osnovna škola Odra ima potrebu za zapošljavanjem POMOĆNIKA U NASTAVI (2 izvršitelja) na određeno, nepuno radno vrijeme, 25 sati tjedno.

POGLEDAJ NATJEČAJ

prvi-danskole-1-638.jpg

Početak školske godine

30.8.2022.

Nastava počinje 5. rujna s A tjednom. Učenici u ponedjeljak u jutarnjoj smjeni dolaze u školu u 8.00 sati, a u popodnevnoj smjeni u 10.00 sati. Svečani prijam učenika prvih razreda je u 12.30. Molimo učenike da ponesu školske torbe radi preuzimanja udžbenika. Roditeljski sastanak za učenike prvih razreda održat će se 1.9. u 18.00 sati.

S M J E N E

painting-1673774_1920.jpg

Pribor i oprema za nastavu u 1.razredu

31.8.2022.

Na poveznici se nalazi popis školskog pribora i opreme potreban za nastavu u 1. razredu osnovne škole.

Preuzmi dokument

tesa.hr.jpg

Ciklus radionica komunikacijskih vještina

3.10.2022.

Poštovani roditelji,

pozivamo Vas da uključite svoju djecu u ciklus radionica komunikacijskih vještina za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca koje se održavaju u sklopu projekta "Ruka podrške“, a namijenjen je prevenciji bullinga-vršnjačkog nasilja kroz niz projektnih aktivnosti. Glavni cilj projekta je jačanje komunikacijskih i socijalnih vještina uključenih učenika te doprinos smanjivanju nasilja među učenicima te povećanje sigurnosti i dobrih odnosa.

Uključite se u projektu (radionice, savjetovanje) koje je besplatno za učenike, a sve informacije o programu, termine održavanja, kao i prijavnica nalaze se u prilogu.

P R E U Z M I   L E T A K

imgonline-com-ua-twotoone-O6AE1WXj59n.jpg

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

25.2.2022.

Osnovna škola Odra uključila se  u akciju Udruge oboljelih od leukemije i limfoma te učenici i roditelji marljivo odvajaju plastične čepove. Ovih dana odvezena je i predana veća pošiljka sakupljenih čepova .

Odlučili smo potaknuti na zbrinjavanje plastičnih čepova iz više razloga. Lako ćemo ih prikupiti,  mogu se reciklirati, ako se reciklirani materijali u određenom omjeru dodaju u svježi materijal preradom se postiže niža cijena proizvoda,  želimo smanjiti emisiju raznih kancerogenih spojeva koji nastaju spaljivanjem plastike,  slabo je razvijena prerada plastičnih čepova u Hrvatskoj (donedavno su se vozili u Kinu na preradu) te će se na taj način potaknuti i domaće poduzetništvo,  imamo domaće ovlaštene otkupljivače otpadne plastike koji će preuzeti prikupljene količine plastičnog otpada (plastične čepove), pomažemo oboljelima u nabavi skupih lijekova kada to ne financira HZZO.

 

Naša akcija prikupljanja traje i dalje te pozivamo sve da se uključe i donesu plastične čepove u  školu.

preuzmi.png

Savjetovalište "Otvorena vrata"

1.2.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

 

obavještavamo vas da udruga "Plavi telefon" ima vlastito savjetovalište za mlade i roditelje "Otvorena vrata". Savjetovalište će biti mladima i roditeljima na raspolaganju od ponedjeljka do subote i pružit će mogućnost razgovora sa stručnim suradnicima terapeutima (NLP, TA, gestalt i realitetna terapija). Savjetovanje je besplatno za sve korisnike koji se prijave na broj Plavog telefona (48 33 888) svakim radnim danom od 9 do 20 sati i dogovore termin dolaska.

bottom of page