Arhiva vijesti

Krk1.jpg

Izlet na otok Krk i posjet Jurandvoru - nalazištu Bašćanske ploče

27.6.2022.

20. lipnja učenici šestih razreda posjetili su otok Krk i grad Bašku. Otok Krk pruža mnogo kulturnih i zabavnih sadržaja što su iskusili i šestaši. Što su sve posjetili i kako im je bilo pročitajte u članku Krijesa učenika 6.b razreda Nicolasa Šimića.

35dd5c58d7c99f9f7b9326c4c9a0b6a4_M.jpg

Sportski praznici u OŠ Odra

7.6.2022.

Pozivamo sve učenike OŠ Odra da se po završetku nastavne godine uključe u sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza. Hrvatski školski sportski savez u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima i uz potporu Ministarstva turizma i sporta pokreće projekt pod nazivom „Sportski praznici. 

Cilj je projekta uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.  Sudjelovanje u programu koji bi se provodio na otvorenom prostoru, poštujući epidemiološke mjere te pod stručnim vodstvom kineziologa, omogućiti će učenicima dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave. 

Datumi i grupe:
1.    Grupa od 27. lipnja do 1. srpnja
2.    Grupa od 4. do 8. srpnja
3.    Grupa od 11. do 15. srpnja
4.    Grupa od 18. do 22. srpnja
Program je u potpunosti besplatan za učenike. Svaki će učenik koji pristupi programu dobiti majicu, a svakog dana učenik će dobiti obrok i vodu.

Prijaviti se možete kod svojih razrednika.

TATE MOGU SVE.jpg

Očevi naših učenika čistili školu da pokažu kako TATE MOGU SVE

10.6.2022.

U OŠ Odra od 2020. godine provodi se europski Erasmus+ projekt Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens, kojemu je opći cilj podići razinu građanske svijesti kod učenika. Jedan od specifičnih ciljeva je i razbijanje rodnih predrasuda. U razgovorima s učenicima primijetili smo da u mnogim obiteljima najveći teret kućanskih poslova pada na majke, čak i ako su zaposlene. Želimo u očima učenika normalizirati ravnomjerniju raspodjelu kućanskih poslova - u ovom konkretnom slučaju, čišćenja i uređivanja.

 

Zato je za Dan škole u petak 29.4.2022. bilo organizirano uređivanje škole koje je provodilo 25 očeva, pod nazivom TATE MOGU SVE. U aktivnostima su ih vodili učiteljica Ana Serenčeš, koordinatorica projekta i voditeljica Filmske radionice, te spremačica Ana Butković, a članovi Filmske radionice ponudili su očevima okrjepu te snimali njihov rad. Učenica Dora Bačurin (7.a) od snimaka je napravila VIDEO u kojemu možete pogledati kako je to izgledalo.

IMG-20220602-WA0058.jpg

Dani otvorenih vrata DPTK Zagreba

8.6.2022.

2.6.2022. od 18.00 – 20.30h u učionici Tehničke kulture u OŠ Odra , održana je radionica za zainteresirane polaznike petih razreda.

Broj polaznika: 20

Cilj radionice je promoviranje tehničkih aktivnosti, razvijanje tehničko-tehnoloških kompetencija djece i mladih u području maketarstva i modelarstva te izrade uporabnih predmeta.

U svrhu ostvarenja ciljeva radionice učenici su primjenjivali vještine uporabe (čitanja) tehničke dokumentacije, te izrade tehničke tvorevine prema istoj.

Učenici su izrađivali model akrobata od balze, uz stručno vodstvo voditeljice Marijane Buti koja je za radionicu i osmislila ovu tehničku tvorevinu.

Učenici su izrazili želju da se ovakav tip radionice održi i tijekom ljetnih praznika…i da traje duže.

Radnu atmosferu na radionici možete pogledati u fotogaleriji Društva pedagoga tehničke kulture 

FOTOGALERIJA

20220513_162614.jpg

Županijska razina Modelarske liga Grada Zagreba

8.6.2022.

OŠ Odra sudjelovala je na županijskoj razini Modelarske liga Grada Zagreba u šk.godini 2021./2022.

Na natjecanju je sudjelovalo 16 ekipa iz 16 osnovnih škola grada Zagreba, ukupno 32 učenika. Kroz tri sata rada učenici su izrađivali rad „Kuća-kutija“. Materijale i zadatak osigurala je Hrvatska zajednica tehničke kulture. Ekipe su na županijsku razinu prijavljene nakon provedbe školskih natjecanja, koje su proveli mentori.

Našu školu je predstavljala ekipa Odrići, Martina Papić i Slavko Biondić uz mentoricu Marijanu Buti.

Kako je izgledala županijska razina Modelarske liga Grada Zagreba pogledajte u fotogaleriji.

Medical Information

Liječnički pregled učenika za upis u srednje strukovne škole

8.6.2022.

Učenici koji se upisuju u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2022./23. u programe obrazovanja u koje je potrebno dostaviti dokumente o ispunjavanju posebnih uvjeta iz natječaja za upis - dokazivanje zdravstvene sposobnosti kandidata za obavljanje poslova i radnih zadaća u odabranom zanimanju, liječničke preglede mogu obaviti u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb, u ordinacijama medicine rada:

1. Dom zdravlja Zagreb- Centar

    - Grgura Ninskog 3

    - Aleja Većeslava Holjevca 22

    - Kumičićeva 5

    - Kruge 44

    - Martićeva 63

2. Dom zdravlja Zagreb- Istok

    - Ninska 10

3. Dom zdravlja Zagreb- Zapad

    - Vrabečak 4

    - Prilaz Baruna Filipovića 11

    - Zvonigradska 9

4. Poliklinika Zagreb

    - Argentinska 2

    - Zdeslava Turića 1

MicrosoftTeams-image (26)_edited.jpg

Sedmaši na Plitvičkim jezerima

7.6.2022.

U srijedu 25.5.2022. posjetili smo najstariji i najveći nacionalni park u RH koji je od 1979. na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Polazak je bio ispred škole u sedam ujutro, na Plitvice smo stigli oko jedanaest sati. Usput smo stali na Rastoke gdje smo vidjeli predivne stare drvene kućice i još ljepše slapove. Na Plitvicama smo u obilazak krenuli s ulaza br. 2 odakle nas je panoramski vlak dovezao do mirnih i prostranih Gornjih jezer. Šumovitim obalama prošetali smo do elektrobroda koji nas je prevezao na drugu stranu jezera- Kozjak. Uslijedila je šetnja kroz vapnenački kanjon Donjih jezera sve do Velikog slapa. Nakon što smo se fotografirali kod slapa i divili ljepoti prirode, krenuli smo prema busu vrlo strmom uzbrdicom s koje se pružao pogled na kristalna modroplava jezera. Poslije ručka, umorni i sretni krenuli smo kući. Ispred škole smo bili u 19:15 sati.

Manuela Medoš, 7.b

FOTOGALERIJA 

KRIJES

MicrosoftTeams-image (24).png

19. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

6.6.2022.

2. lipnja 2022. na Zrinjevcu održana je 19. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Našu zadrugu predstavljale su učenice 7.a razreda Marija Marijanović i Karla Papić uz pratnju profesorica Marije Bilić i Marine Pranjić. Nakon jedne otkazane i dvije online smotre škola domaćin Sesvetska sela uspjela je smotru ponovno vratiti na Zrinjevac. Na smotri je sudjelovalo četrdesetak zadruga iz Grada Zagreba. Vrijeme nas je poslužilo pa je mnoštvo prolaznika moglo uživati u brojnim proizvodima koje izrađuju vrijedne ruke brojnih zadrugara. Naša zadruga je ove godine dopunila našu origami priču s još jednim proizvodom, a to su slike s porukama ukrašene origami zvjezdicama. Kupci su nam rado prilazili i hvalili izgled štanda kao i originalnost proizvoda. Naše učenice su se pokazale kao izvrsne promotorice uz izražene trgovačke vještine. Kakva je bila atmosfera taj dan možete vidjeti u fotogaleriji.

Foto 1.png

Putujemo i učimo – Karlovac, Aquatika i žitna lađa

3.6.2022.

Učenici 5.a, 5.b i 5.c razreda potražili su tijekom svoje terenske nastave u četvrtak 2. lipnja, u pratnji svojih učitelja M. Đuračić, T. Horvat, F. Padovan, F. Svalina, odgovor na pitanje: Što povezuje grad Ogulin, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj – Aquatiku i žitnu lađu?

Svoje istraživačko putovanje započeli su u gradu s najstarijom gimnazijom u Hrvatskoj. Uz stručne vodiče upoznali su povijesnu jezgru grada na četiri rijeke.

Nakon razgleda povijesne jezgre Karlovca, vrijeme je bilo za učenje o podvodnom svijetu i Aquatiku. Petaši su posjet slatkovodnom akvariju iskoristili za ponavljanje geografskih sadržaja i proširivanje svoga znanja o rijekama Kupi i Dobri, biljnom i životinjskom svijetu slatkovodnih voda i voda stajaćica u Hrvatskoj.

Uz učenje, bilo je vremena za igru i druženje. Je li ljepša igra na seoskom domaćinstvu ili druženje na žitnoj lađi dok plovi Kupom? Odgovor potražite u fotogaleriji i na linkovima ispod teksta. Doviđenja do novog putovanja!

VIDEO 1          VIDEO 2

Odmorko_2022.jpg

Odmorko 

3.6.2022.

Školski sportski savez Grada Zagreba tijekom ljetnog odmora učenika organizira program Odmorko ljeto 2022. koji će se provoditi radnim danima od 27. lipnja do 02. rujna uz stručni i pedagoški nadzor. 

Učenici će u okviru programa moći slobodno plivati na bazenima Iver, Utrina, Svetice, ŠRC Šalata ,PVC Mladost te na Jelkovcu i Zimskom plivalištu Mladost gdje će također imati mogućnost usavršavanja plivačkih tehnika..

Osim plivališta Savez je pripremio i igraonice: sportova s diskom, mačevanja, ragbija, triatlona, odbojke na pijesku, plesova, raftinga, squasha, taekwondoa, kuglanja, bowlinga, tenisa, streljaštva te upoznavanja s tajnama Medvednice.

Novost u programu je Odmorko poludnevni kamp u tri grupe na ŠRC Svetice.

Prijave se vrše preko mrežne stranice.

U sklopu Programa Odmorko ljeto 2022. provodi se i Program Hrvatskog školskog sportskog saveza: Sportski praznici.

U Gradu Zagrebu provoditi će se na pet lokacija: OŠ MALEŠNICA, OŠ MARINA DRŽIĆA, OŠ ODRA, OŠ ALOJZIJA STEPINCA I OŠ IZIDORA KRŠNJAVOGA.

 

Učenici mogu biti iz različitih škola.

 

Prijave na:  https://skolski-sport-zg.hr/index.php?rubrika=odmorko&prijava=1

 

Sudjelovanje u aktivnostima je besplatno uz predočenje važeće iskaznice ili zahtjeva za izradu iskaznice Hrvatskog školskog sportskog saveza za Grad Zagreb.

Plakat s programom Odmorko ljeto 2022. preuzmi ovdje.

 

Više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici www.odmorko.hr i facebook stranici Odmorko te na INTERAKTIVNOJ KARTI.

tmp_1653998593035.jpg

ZG HACK

31.5.2022.

Učenici 8.b razreda: Lana Bulić, Matija Bojko, Dominik Fučakala, Tin Alberto Lončarek i Luka Perić predstavljali su našu školu na natjecanju ZGHACK-a. Natjecanje se održavalo 20. - 22.5.2022. ZGHACK je hackathon za učenike osnovnih škola Grada Zagreba u rješavanju izazova iz zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Prijava ekipa je bila do 11. svibnja kada je trebalo predstaviti projekt tako da ga se opiše u 450 riječi, a stručni je žiri izabrao 14 najboljih ekipa Gradu Zagreba u dvije dobne skupine (3. i 4. razred te 5.-8. razred). Naši učenici kvalificirali su se u skupini od 5.-8.razreda te bili izabrani za sam hackatlon koji se dva dana (petak i subota) održavao na Zagrebačkom velesajmu. Učenici su dobili zadatak da svoj prijavljeni projekt nacrtaju u aplikaciji Minecraft. Samo natjecanje je bilo jako zahtjevno jer je od učenika zahtijevalo timski rad, veliku koncentraciju i dobro raspoređeno vrijeme za izradu samog projekta. Dva dana, od 10-16 sati, učenici su izrađivali projekt, a drugog su dana nakon izrađenog projekta trebali izraditi video ili prezentaciju kojom će prezentirati svoj projekt pred članovima žirija. Sama prezentacija izrađenog projekta bila je na zagrebačkom jezeru Bundek, u nedjelju 22.5.2022.

U svakoj kategoriji podijeljene su po tri nagrade (1.-3. mjesto), ukupna nagrada s najviše bodova od žirija te posebna nagrada po broju glasova publike.

Naša škola osvojila je visoko drugo mjesto, a svaki je od učenika, zajedno s mentoricom, dobio nagradu Hrvatske pošte Žuti klik vaučer u iznosu od 15 000 kuna, ravnomjerno raspoređen po učenicima i mentoricom.

Mali žal ostaje za nedobivenom nagradom publike, gdje nam je za pet glasova izmaknulo putovanje na Sabunike  10.-12.lipnja 2022. na školu ronjenja.

Mentor ekipe bila je Marija Đuračić, vjeroučiteljica.

 

vukovar 2022_IMG-20220524-WA0021.jpg

Osmaši u Vukovaru

26.5.2022.

Dana 18. svibnja 2022. učenici 8. a i 8. b razreda posjetili su Vukovar. U pratnji su bili njihovi razrednici Petra Rašperger i Krešimir Tomaško te učiteljica vjeronauka Marija Đuračić i učitelj povijesti Franko Padovan. Osmaši su zajedno sa svojim učiteljima u pratnji prema Vukovaru krenuli oko 05:30 ujutro, a vratili se oko 23:00 sata navečer. U Vukovaru su najprije posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata smješten je u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade - mjesto koje predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i tragediju Vukovara. Nakon doručka i predavanja o samim počecima Domovinskoga rata učenici iz bivše vojarne kreću u obilazak ostalih lokaliteta u Vukovaru i okolici. Tijekom dana su učenici posjetili Spomen dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, crkvu svetih Filipa i Jakova, župna crkvu u sklopu franjevačkog samostana, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Gradski muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture. U svim muzejima i ostalim lokalitetima učenici su imali stručnu pratnju kako bi se što bolje upoznali s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom vukovarskoga kraja, ali i kako bi naučili nešto o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu.

Dojmove pogledajte u fotogaleriji.

MicrosoftTeams-image (87).png

163. obljetnica Dana škole

17.5.2022.

163. obljetnicu Osnovna škola Odra ove je godine obilježila u petak, 29. travnja, zbog trajanja školskih praznika.  Unatoč kasnijem obilježavanju, učenici i djelatnici su Dan svoje škole ponovno proveli nezaboravno uz veliki broj aktivnosti gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Tema ovogodišnjeg Dana škole bila je Dan BezVeze. Projekt je to koji se već pet godina odvija pod vodstvom profesorice Mirene Maljković iz OŠ Rapska. Cilj projekta je osvijestiti svakodnevnu prepterećenost uporabom tehnologija. Tako su i učenici i učitelji ugasili svoje mobilne telefone, računala, tablete...

Učenici od 1. do 4. razreda su imali prilike jedan dio jutra provesti u raznim vanjskim i unutarnjim aktivnostima. U voćnjaku, dvorištu i na igralištu škole učenici su mogli igrati graničara, utrkivati se s jajima, povlačiti konop, utrkivati se u vrećama i uživati u igrama bez granica, a u učionicama su se izvodile scenske igre, natjecanje u triviji, društvene igre i čak jedna bubnjarska i origami radionica! A kao šlag na tortu, proveli su svi zajedno vježbu evakuacije, nakon čega su sa zadovoljstvom ugostili naše vatrogasce iz DVD-a Hrašće, Odra i Mala Mlaka koji su nam pokazali razne vježbe i odgovarali na naša pitanja.

Učenici predmetne nastave su se mogli okušati u stolnom tenisu, odbojci, graničaru, atletici, poligonu spretnosti, a oni kojima je bilo jako vruće su u sjenici igrali šah i društvene igre. Peti razredi su imali prilike i sudjelovati u radionici u organizaciji Hrvatskog geološkog društva pod nazivom „Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop“. Učenici su se upoznali sa Zemljinom poviješću, različitim fosilima i imali su priliku kroz mikroskop pogledati zrnca pijeska i soli.

Na kraju su svi učenici dobili zasluženi mliječni i slatki obrok, nakon kojeg su se zaputili domovima u koje su donijeli puno lijepih i sretnih uspomena na još jedan Dan škole.

20220513_145720.jpg

Posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije

16.5.2022.

Učenici 2.c i 3.b,  u pratnji učiteljica Ane Sudac, Marije Špičić i Vlatke Tepeš, u petak 13.svibnja 2022. su posjetili Dane otvorenih vrata Fakulteta šumarstava i drvne tehnologije zahvaljujući pozivu gospodina Marka Vucelje, djelatnika fakulteta, a čija su djeca učenici naše škole. U više od 25 radionica i laboratorija djelatnici i studenti Šumarskoga fakulteta na zanimljiv su način predstavili posjetiteljima šumarsku i drvno-tehnološku struku te znanstveno i stručno djelovanje Fakulteta. Tako su učenici 2.c i 3.b razreda, odmah po dolasku na Fakultet, posjetili radionicu “Šumom gazi, na zdravlje pazi” koju su im održali Vitin i Rokov tata doc.dr.sc. Marko Vucelja. Nakon toga učenici su posjetili i sljedeće radionice: "Godovi znaju pričati", "Sitni, ali dinamitni organizmi", "Što su potkornjaci i zašto su važni?", "Divljač hrvatskih šuma", "Kako prepoznati bolesno stablo iz zraka?" i "Kako izvaditi DNK iz biljke?". U holu fakulteta su sudjelovali na raznim kvizovima te osvajali mnogobrojne nagrade ( ruksake, šilterice, olovke itd. ). Neki su i po prvi puta držali paličnjaka te tako savladali strah prema toj vrlo krhkoj životinjici. Naučili smo čime se paličnjak hrani i kako s njim treba pažljivo postupati da mu ne bi otpale noga i ticala.  

Ovaj posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije zasigurno je potaknuo neke od naših učenika na razmišljanje o  mogućem studiranju na tom fakultetu. 

Hvala Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije na gostoprimstvu i hvala gospodinu Marku Vucelji na pozivu i organiziranom prijevozu! 

Fotogaleriju pogledajte na poveznici.

IMG-20220512-WA0003.jpg

U Zadru je održano XXVII. državno natjecanje iz hrvatskoga jezika od 11. do 13. svibnja 2022.

16.5.2022.

Domaćin ovogodišnjeg XXVII. Državnog natjecanja iz hrvatskoga jezika bila je Osnovna škola Krune Krstića u Zadru. Našu školu predstavljale su učenica 7. a razreda Glorija Pinturić i njena mentorica profesorica Ivana Kujundžić. Glorija je na državnom natjecanju osvojila 18. mjesto među najboljima od najboljih u znanju i poznavanju hrvatskoga jezika. Dojmove pogledajte u fotogleriji.

Sve čestitke Gloriji i mentorici!

20220504_092418 (1).jpg

64. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske

12.5.2022.

64. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske, održano je u  Primoštenu od 2. svibnja do 4 svibnja 2022. Našu školu predstavljala je Martina Papić uz svoju mentoricu i učiteljicu tehničke kulture, Marijanu Buti.

Martina se na državnoj razini natjecanja natjecala u kategoriji "Obrada materijala", te je ostvarila 15. mjesto.

Čestitke Martini i mentorici Marijani!

Kako je izgledao drugi dan 64. natjecanja mladih tehničara pogledajte na poveznici: https://fb.watch/cQSq0lAqeB/, a kako naši dojmovi u fotogaleriji.

MicrosoftTeams-image (65).png

Završnica projekta "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljene knjige"

11.5.2022.

U petak, 6. svibnja 2022., u kinu "Tuškanac" održana je 12. velika završnica projekta "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljane knjige" u kojoj je po prvi put sudjelovala i naša škola. "Led su razbili" učenici 3.b razreda uz mentorstvo svoje učiteljice iz produženog boravka Vlatke Tepeš, te knjižničarke Daniele Rade Džeko. Cijele godine sjajno su se zabavljali čitajući Jelenka - knjigu napisanu prema omiljenoj seriji za djecu, a potom i vrijedno radili na predstavljanju knjige na završnici. Učenici 3.b razreda su odlučili nastaviti u glazbenom tonu i knjigu predstaviti autorskom rap pjesmom. 

Inače je projekt "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljene knjige" nastao u svrhu poticanja čitanja na međunarodnoj razini, a u Hrvatskoj svake godine okuplja sve više i više škola (ove godine sudjelovalo je 30 škola). Ipak, prava posebnost ovog projekta se nalazi u tome što nema natjecateljskog karaktera - međusobna podrška, kreativnost i uživanje u knjizi su vrijednosti koje sudionici ovog projekta najviše cijene.

Više o projektu saznajte ovdje, a karizmatičnu izvedbu učenika 3.b razreda pogledajte na poveznici. 

IMG-20220504-WA0005.jpg

Najuspješniji učenici i učitelji na izvedbi Ere s onoga svijeta

11.5.2022.

Ova je školska godina bila izrazito uspješna za naše učenike i učitelje što se tiče državnih natjecanja i smotri i to: engleskog jezika, fizike, hrvatskoga jezika, Lidrana, tehničke kulture, povijesti, šaha, filma.

Najuspješnije učenike i njihove mentore škola je nagradila ulaznicama za jednu od naših najpoznatijih opera Ero s onoga svijeta u Hrvatskom narodnom kazalištu, 4. svibnja 2022.. Svi pjevači, zbor i plesači bili su izvrsni, a i kostimografkinja i scenograf obavili su izvrstan posao.

Tri sata s dvije stanke prošla su začas, a svi su napustili kazalište puni dojmova.

Luna Šiptar Herceg, 7.a.

MicrosoftTeams-image.png

Online događaj “KINO U PODNE” – suradnja osnovnih škola iz Gunje i Zagreba 

4.5.2022.

Povodom obilježavanja 5. Dana medijske pismenosti, voditeljice filmskih družina dr.sc. Anita Tufekčić (OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja) i Ana Serenčeš (OŠ Odra Zagreb) organizirale su 3. svibnja 2022. godine u 12:30 sati online događaj “KINO U PODNE”  za svoje učenike, ljubitelje filma. Sveukupno je bilo prisutno 20 sudionika putem aplikacije Zoom. 

Učenici su imali priliku premijerno pogledati dva filma filmske družine iz OŠ Odra – Legenda o svetom Jurju (igrani film) i  Sladak pas (igrani film) i jedan film filmske družine “Mladi SKIG-ovci” – „Influenceri i MI“. Poslije svakog odgledanog filma učenici su davali pozitivne i negativne kritike na film. 

Film „Influenceri i MI“ premijerno je prikazan za učenike OŠ Odra jer je tek završen prošli mjesec. „Influenceri i MI“ je kratka informativna TV reportaža u kojoj članovi filmske družine (njih pet) iznose svoja stajališta o influencerima. U početku učenici govore što misle o influencerima i žele li jednog dana to postati  te na samom kraju iznose svoj osobni zaključak o njima. 

Film „Legenda o svetom Jurju“ je kostimirani igrani film gdje je prikazana turopoljska legenda o sv. Jurju zaštitniku križara, vitezova, vojnika i svih obrta koji su povezani s ratovanjem. Prema legendi Juraj je ubio zmaja i spasio kraljevnu. Film je izrađen u suradnji s Muzejem Turopolja i s dramsko-recitatorskom skupinom prof. Ivane Kujundžić. 

Ovaj online događaj nastavak je višegodišnje suradnje, a ovo je bilo treće „KINO u PODNE“ i planiramo ovu tradiciju nastaviti i kroz iduće godine. 

MicrosoftTeams-image (1).png

Državni Lidrano u Vodicama

28.4.2022.

Na ovogodišnjoj 31. po redu Državnoj smotri Lidrano , koja je održana u Vodicama od 25. do 27.4. našu školu su predstavljale Glorija Pinturić i njezina mentorica profesorica Ivana Kujundžić. Glorijin novinarski rad „Brundibar u Jasenovcu“, ušao je u 15 najboljih novinarskih radova u Hrvatskoj. Nakon okruglog stola Glorija je dala intervju za Hrvatski radio. Kako je smotra izgledala pogledajte u fotogaleriji.

Intervju s Glorijom za Hrvatski radio, pogledajte ovdje.

Čestitke Gloriji i mentorici!

tmp_5c379d50-5eab-49ec-9f3d-5fa70f166cfe.jpg

Sedmaši u Parku znanosti

26.4.2022.

U ponedjeljak, 25.4.2022., učenici sedmih razreda posjetili su Park znanosti Oroslavje- mjesto gdje je znanost zabava. U Parku znanosti obilazili smo različite eksponate. Učenici su bili oduševljeni i rado su isprobavali njihovu funkcionalnost i način rada. Zvučna zrcala su nam dokazala kako možemo šaptom razgovarati na udaljenosti od 20 metara; spirala adaptacije nam je zavrtjela našu percepciju; vidjeli kako će nam prijatelji izgledati za 20 godina; na glazbenoj ogradi smo odsvirali različite melodije poput Ode radosti i Lijepe naše; zakotrljali smo diskove inercije i uvidjeli koji disk je brži; eksponat crtić-vrtić nam je prikazao kako jednim pokretom oživjeti crtane likove dok smo na impulsnom njihalu pokrenuli ples Newtonovih kuglica. Nakon obilaska uz stručno vodstvo imali smo radionicu na kojoj smo u grupama izrađivali svoja impulsna njihala. Sve grupe su uspješno odradile zadatak što smo vidjeli prilikom demonstracije- sva njihala su prikazala efekt akcija reakcija što smo nagradili pljeskom. Znanost nas je ispunila pozitivnom energijom, te smo se sretni i zadovoljni vratili u školu.

Sveukupni doživljaj pogledajte u fotogaleriji.

Foto1.jpg

Glorija na državnom natjecanju iz povijesti

19.4.2022.

Glorija Pinturić, učenica 7.a razreda, sudjelovala je na 23. državnom natjecanju iz povijesti u kategoriji test znanja. Domaćin natjecanja je bila OŠ Frana Krste Frankopana iz grada Krka pa su Glorija i njena mentorica, učiteljica povijesti Tanja Horvat, boravile od 11. do 13. travnja na otoku Krku. Čestitamo Gloriji na ostvarenom uspjehu na državnom natjecanju! Marljivost, trud i znanje povijesti donijeli su Gloriji nova prijateljstva i doživljaje kojih će se sjećati. Vodimo vas na državno natjecanje iz povijesti u našoj fotogaleriji.

images (2).jpg

Marijini obroci

13.4.2022.

I ove godine učenici od 1.-8.razreda prikupljali su pomoć za organizaciju "Marijini obroci". U ovo predblagdansko vrijeme sakupili smo 1296,80 kn. Novci su uplaćeni na račun organizacije, te se nadamo da smo svojom malom, ali od srca pomoći, pomogli djeci da imaju jedan topli obrok u godini. 

 

Hvala učenicima i njihovim roditeljima na donacijama.

easter-g1d6494849_1920.jpg

Obavijest o nastavi nakon proljetnih praznika

13.4.2022.

Dragi roditelji i učenici,

sukladno odluci Stožera i MZO o ukidanju svih mjera protiv pandemije COVID 19 virusa, OŠ Odra će od ponedjeljka 18.4.2022. promijeniti raspored zvona i trajanje školskog sata o čemu ćete biti obaviješteni tijekom idućeg tjedna. Svi zaposlenici Osnovne škole Odra žele vam Sretan Uskrs!

IMG-20220321-WA0027.jpg

KA2: Becoming Citizens - mobilnost u Bugarskoj

13.4.2022.

U razdoblju od 20. do 26.3.2022. učenici i profesori OŠ Odra posjetili su Bugarsku u sklopu Erasmus+ projekta. Učenici 7. i 8. razreda koji su se odazvali pozivu i na kraju bili izabrani za mobilnost su: Fran Radić i Dora Majdak iz 7.a, Marko Mahin, Marko Prajdić i Manuela Medoš iz 7.b, Klara Markulin i Ela Biškupić iz 8.b i Leona Fučkala iz 8.a, a pratile su ih profesorice Marina Pranjić, Marija Bilić, Lana Kralj i Daniela Rade Džeko.

Prvi dan (20.3.) smo proveli putujući. Krenuli smo autobusom u šest ujutro iz Odre, te prošli kroz Srbiju sve do Bugarske u koju smo stigli u osam sati navečer. Smjestili smo se u Sofiji u hotelu Geneva u blizini škole domaćina, 25 OU Dr. Petar Beron.

Drugi dan (21.3.) u devet sati ujutro imali smo dobrodošlicu u školi. Kušali smo tradicionalni kolač -kruh s medom, a učenici su nam pjevali i plesali njihove tradicionalne pjesme i plesove. Nakon obilaska škole smo pogledali nekoliko prezentacija o stereotipima, a potom otišli u hotel na ručak. Odmah nakon ručka metroom smo se zaputili u centar Sofije gdje nas je dočekao vodič. Tijekom ture smo uspjeli obići velik broj znamenitosti među kojima su najupadljivije bile pravoslavni hram Sveti Aleksandar Nevski, crkva Svetog Georga Rotunda i narodno kazalište Ivan Vazov.

Treći dan (22.3.) smo u devet sati ponovno stigli u školu da bi iznijeli svoje prezentacije i saslušali prezentacije učenika iz Rumunjske i Bugarske. Obratila nam se i ravnateljica te škole na temu stereotipa, gdje ih ona primjećuje u svom životu i kako se nosi s njima. Nakon toga upoznali smo i poznatog bugarskog glumca koji nam je zadao idući projektni zadatak – napraviti video na temu stereotipa. Nakon škole i ručka uputili smo se u Paradise centar gdje smo snimili i prve kadrove potrebne za video. Iako nismo uspjeli kupiti suvenire ipak smo otišli u McDonaldˈs i Starbucks. Na putu do trgovačkog centra obišli smo i jedan od njihovih najljepših parkova – South park.

Četvrti dan (23.3.) trebali smo doći u školu u pola devet. Tamo su nas dočekala čak dva nova projektna zadatka. Prvi zadatak bio je napraviti skulpturu od plastelina na temu stereotipa, a drugi oslikati majicu koja predstavlja nas. Kada smo bili zadovoljni s oslikanim majice smo trebali ostaviti u školi da se osuše kako bi ih u petak mogli obući i slikati se. Poslije škole i ručka ponovno smo otišli u centar Sofije, ali ovog puta po suvenire. Nakon što smo obavili kupovinu, otišli smo na sladoled, pogledali smjenu straže ispred palače, slikali se ispred kipa svete Sofije i za kraj obišli Orlov most.

Peti dan (24.3) smo imali izlet u malo bugarsko selo Koprivšticu. Selo je jako slikovito s izuzetno zanimljivom arhitekturom. Nakon razgledavanja dvaju kuća-muzeja imali smo slobodno vrijeme i tradicionalni bugarski ručak u restoranu. Dan smo završili sa svečanom večerom u Sofiji družeći se i plešući s domaćinima i Rumunjima.

Šesti dan (25.3.) bio je naš posljednji dan u Bugarskoj. U školi smo označili kraj mobilnosti gledanjem naših projektnih videa, slikanjem u našim autorskim majicama te dovršavanjem plakata koje smo započeli u ponedjeljak. Na kraju su nas iznenadili s posebnom gošćom, zamjenicom ministra obrazovanja Bugarske, Vanyom Kastrevom, koja nam je svečano uručila diplome i poklone. Nakon završne svečanosti zajedno s profesoricama smo otišli u kafić gdje su nam za kraj poklonile razglednice i bugarske tradicionalne narukvice. Vratili smo se u hotel na ručak nakon kojeg smo krenuli natrag u Hrvatsku. U Odru smo došli u subotu u noći, umorni ali zadovoljni. 

Sve naše doživljaje pogledajte u fotogaleriji.

                                                                                                            Manuela Medoš, 7.b

high-g6854d0486_1280.png

Opasnosti od strujnog udara na području željezničke infrastrukture

28.3.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

obzirom na dva nesretna slučaja na području grada Zagreba unatrag nekoliko dana, gdje je prilikom neovlaštenog kretanja po području željezničke infrastrukture došlo do strujnog udara (prilikom čega su smrtno stradala dva studenta Hrvatskih studija, Sveučilišta u Zagrebu), Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu pripremila je informativni letak i dokument upozorenja s ciljem prevencije mladih osoba od kretanja po području željezničke infrastrukture na području grada  Zagreba.

correcting-gc5a3c0cc3_1920.jpg

Državno natjecanje iz engleskog jezika

8.4.2022.

Lara Šimić, učenica 8.b razreda, s mentoricom Dajanom Grgurić, pozvana je na Državno natjecanje iz engleskog jezika. Natjecanje će se održati od 27. do 29. travnja 2022. u Srednjoj školi Hrvatskog kralja Zvonimira u Krku.

Jako smo ponosni na Laru i njezin plasman te joj želimo mnogo uspjeha na Državnom natjecanju!

hippo-gb4b9e59cf_1280.png

Prvi krug međunarodnog natjecanja iz engleskog jezika Hippo

1.4.2022.

U našoj školi se 11. ožujka održao prvi krug međunarodnog natjecanja iz engleskog jezika Hippo. Natjecali su se učenici 3.-8. razreda. U velikoj konkurenciji, prolaz u sljedeći krug natjecanja izborili su Maja Arbanas (3.a), Katarina Tušetić (4.a), Eva Kaić (4.c), Nicolas Šimić (6.b), Kira Laptoš (6.b), Izidora Tomec (7.b) i Lara Šimić (8.b).

Rezultate prvog kruga možete vidjeti na poveznici: https://hippo-olympiad.org/results/

Drugi krug natjecanja će biti održan u petak, 8. travnja. Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali i želimo puno uspjeha učenicima koji nastavljaju natjecanje!

MicrosoftTeams-image (37).png

Škola u prirodi - Novi Vinodolski

31.3.2022.

Učenici 3.b i 4.a su iskoristili sunčano vrijeme te su nastavu 22.-25.3.2022. proveli u Školi u prirodi Novi Vinodolski. Iako su bili smješteni u "Villi Rustici" u Novom Vinodolskom, učenici su imali prilike posjetiti i Krku, Trsat i Astronomski centar u Rijeci. Osim što su učili, vježbali i imali radionice, učenici su se i sjajno zabavili. Kako je bilo pogledajte u video materijalima:

Novi Vinodolski vol.1

Novi Vinodolski vol. 2

Novi Vinodolski vol. 3

Novi Vinodolski vol. 4

Novi Vinodolski vol. 5

Novi Vinodolski vol. 6

Novi Vinodolski vol. 7 

Novi Vinodolski vol. 8

Foto2 (1).jpg

Film i diskusija - integracija izbjeglica

31.3.2022.

Učenici OŠ Odra sudjelovali su u aktivnosti projekta DIJALOGIJA: edukacijski programi Festivala tolerancije. Aktivnost Film i diskusija – integracija izbjeglica je provedena u ponedjeljak 28.3.2022. godine u online okruženju, a uključivala je:

• gledanje dokumentarnih filmova o integraciji izbjeglica (dječak iz Irana, djevojčica iz Sirije) na digitalnoj platformi Dijalogija

• predavanje o integraciji izbjeglica: glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska, predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice

• razgovor učenika s azilanticom iz Sirije (16 godina).

U projektnoj aktivnosti je sudjelovalo 24 učenika 6.a i 6.b razreda i učitelji: Petra Rašperger i Tanja Horvat. Zahvaljujemo učenicima 6.b razreda na aktivnom sudjelovanju u diskusiji.

 

Pogledajte u fotogaleriji kako smo učili i razgovarali o integraciji izbjeglica.

Slika1.jpg

31. županijska smotra LiDraNo 15.3. – 17.3. 2022.

18.3.2022.

U utorak, 15. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh otvorena je 31. županijska smotra literarnoga, dramskoga i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba - LiDraNo 2021., nastupima učenika osnovnih škola u pojedinačnom dramsko-scenskom stvaralaštvu. Organizatori smotre su Gradski ured za obrazovanje, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Županijska smotra održana je sukladno propisanim epidemiološkim mjerama pa su tako po drugi puta okrugli stolovi za novinarsko i literarno stvaralaštvo organizirani u virtualnom okruženju putem komunikacijske platforme MS Teams, a izostali su skupni scenski nastupi. Sve radove i nastupe promatrala su i procjenjivala županijska prosudbena povjerenstva sastavljena od vrsnih dramskih pedagoga, glumaca, novinara, književnika … Najbolji radovi i nastupi učenika osnovnih i srednjih škola u literarnom, dramskom i novinarskom stvaralaštvu predstavljat će Grad Zagreb na Državnoj smotri LiDraNo 2022.

 

Našu su školu na županijskom LiDraNu predstavljala su učenice Glorija Pinturić u novinarskom izrazu s reportažom “ Brundibar u Jasenovcu“ i Luna Šiptar Herceg s viješću „Učenici čitali i pjevali umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne“. Njihova mentorica je profesorica Ivana Kujundžić.

Glorijin novinarski rad predložen je za Državnu smotru Lidrana.

 

Čestitamo objema, a Gloriji i mentorici želimo puno uspjeha i dalje!

slika-page-001_edited.webp

Održana Općinska smotra LiDraNo u OŠ Gustava Krkleca

17.2.2022.

Domaćin i ovogodišnje Općinske smotre LiDraNo u Novom Zagrebu bila je škola Gustava Krkleca u Travnom u srijedu 16. veljače. Smotra je održana u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama pa je izostala lidranovska atmosfera na koju smo navikli. Okrugli stolovi održani su na Zoomu, skupnih scenskih nastupa nije bilo, a pojedinačni su nastupi održani u KUC - Travno pred povjerenstvom, učenicima i mentorima u publici. No, usprkos svemu i ove smo godine našu školu predstavili u sva tri izraza: literarnom, dramskom i novinarskom. U literarnom izrazu predstavile su se Veronika Perić,5.a s pjesmom „Lastavica“ i Manuela Medoš, 7.b s pjesmom „Seosko blago“. Obje su pjesme dobile velike pohvale stručnog žirija. U novinarskom izrazu s viješću „Učenici čitali umirovljenicima doma za starije“ predstavila se Luna Šiptar Herceg, 7.a , a reportažom „Brundibar u Jasenovcu“, Glorija Pinturić, 7.a. Oba novinarska rada upućena su na županijsku razinu. U samostalnom scenskom izrazu nastupila je Glorija Pinturić, 7.a s pjesmom Dragutina Tadijanovića „Pjesma o čovjeku i suncu“.

Mentori učenicima su učitelji Ivana Kujundžić i Franko Padovan.

Na Županijskom LiDraNu našu će školu predstavljati novinarski radovi Lune i Glorije. Čestitke njima i njihovoj mentorici Ivani Kujundžić.

IMG_20220314_094125.jpg

Humanitarna akcija za pučku kuhinju

15.3.2022.

Na prijedlog vjeroučiteljice Marije Đuračić, organizirana je humanitarna akcija za pučku kuhinju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

Učenici i roditelji su u srijedu prikupili doista veliku donaciju, a dana 14. ožujka 2022. sakupljena donacija odvezena je u pučku kuhinju. Ugostila nas je sestra Tihomira, te zahvalila svim učenicima i njihovim roditeljima na velikoj donaciji. Posebne zahvale gospodinu Ivici Markulinu koji je omogućio da donacija dođe do pučke kuhinje, te učenicima 8.b razreda koji su pomogli pri transportu.

Kako je bilo pogledajte u maloj fotogaleriji.

Hvala od srca.

swimmers-gb5dcb71ef_1920.jpg

Odmorko tijekom školske godine

8.3.2022.

Program Odmorko nastavlja tijekom školske godine u sklopu kojeg su aktivnosti slobodnog plivanja i usavršavanja plivačkih tehnika na tri lokacije u trajanju do 11. lipnja  2022. godine.

 Aktivnosti su organizirane na bazenu Jelkovec, Iver i Zimskom plivalištu Mladost, a detaljnije informacije pronađite na letku.

mediterranean-cuisine-gd272c8c4d_1920.jpg

Humanitarna akcija za Pučku kuhinju

4.3.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

kao i svake godine naša škola sudjeluje u humanitarnoj akciji za Pučku kuhinju i prikuplja hranu za siromašne. Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju, a detaljnije informacije pronađite na plakatu.

imgonline-com-ua-twotoone-O6AE1WXj59n.jpg

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

25.2.2022.

Osnovna škola Odra uključila se  u akciju Udruge oboljelih od leukemije i limfoma te učenici i roditelji marljivo odvajaju plastične čepove. Ovih dana odvezena je i predana veća pošiljka sakupljenih čepova .

Odlučili smo potaknuti na zbrinjavanje plastičnih čepova iz više razloga. Lako ćemo ih prikupiti,  mogu se reciklirati, ako se reciklirani materijali u određenom omjeru dodaju u svježi materijal preradom se postiže niža cijena proizvoda,  želimo smanjiti emisiju raznih kancerogenih spojeva koji nastaju spaljivanjem plastike,  slabo je razvijena prerada plastičnih čepova u Hrvatskoj (donedavno su se vozili u Kinu na preradu) te će se na taj način potaknuti i domaće poduzetništvo,  imamo domaće ovlaštene otkupljivače otpadne plastike koji će preuzeti prikupljene količine plastičnog otpada (plastične čepove), pomažemo oboljelima u nabavi skupih lijekova kada to ne financira HZZO.

 

Naša akcija prikupljanja traje i dalje te pozivamo sve da se uključe i donesu plastične čepove u  školu.

geometry-g43cea4681_1920.jpg

Obavijest o konačnim rezultatima natjecanja iz matematike 

16.2.2022.

Konačni rezultati natjecanja iz matematike nakon žalbi nalaze se u privitku. 

math-g9fa3812cd_1920.jpg

Obavijest o privremenim rezultatima natjecanja iz matematike

16.2.2022.

Privremeni rezultati natjecanja iz matematike nalaze se u privitku. Žalbe su danas (16.2.) od 9.00 do 9.30.

kids-g760874533_1920.jpg

Obavijest za roditelje o upisu djece u prvi razred

14.2.2022.

Testiranje psihofizičkog stanja djece prije upisa u prvi razred provodit će se prema uputama navedenim u dokumentu. 

covid-g074c6e2ec_1920.jpg

Obavijest o samotestiranju učenika

14.2.2022.

Poštovani roditelji i učenici.

prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, od ponedjeljka, 14. veljače, počinje mjera samotestiranja učenika. Provođenjem mjere samotestiranja, kako se navodi, ukinula bi se obveza samoizolacije učenika koji su bili u kontaktu s Covid-pozitivnom osobom, a nemaju simptome bolesti. Samotestiranje SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i obavlja se jednom tjedno.

Preporuka je da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja) te da se potom razredniku/ci prijave samo pozitivni rezultati testiranja.

Detaljnije o mjeri pročitajte u službenoj objavi na stranicama HZJZ-a.

Upute za uporabu kućnih testova možete preuzeti ovdje.

foto.jpg

Projekt Šafran

14.2.2022.

Učenici 8.a i 8.b razreda sudjelovali su i ove školske godine u međunarodnom projektu Šafran, cjelogodišnjoj aktivnosti u koju se uključuju škole iz cijeloga svijeta. Učenici su zajedno s učiteljicom Petrom Rašperger na nastavi hrvatskog jezika ostvarili jedan od ciljeva projekta: podizati svijest o važnosti održavanja kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti. 

Tijekom studenog učenici su posadili, u dvorištu škole, lukovice šafrana koje je donirala irska zaklada Holokaust Education Trust Ireland. U prosincu i siječnju o holokaustu su učili, čitali i istraživali kako bi usvojena znanja i vještine prezentirali izradom samostalnog istraživačkog rada na temu „Dnevnik Anne Frank“. 

Pogledajte fotogaleriju i kreativne radove naših učenika 8.a i 8.b razreda. 

2021-02-10_161125.jpg

Dan europskog broja 112

11.2.2022.

Povodom obilježavanja Dana europskog broja 112, 11.2. 2022. godine, MUP je pripremio brošuru u kojoj su prikazane osnovne značajke sustava 112 i podaci o djelovanju istog u proteklom razdoblju. Ovim programom želimo podsjetiti na važnost poznavanja broja 112 i njegove svrhe u hitnim situacijama.

 

VI (4) (1).jpg

Škola u vrijeme naših baka i djedova

10.2.2022.

Učenici 4.c također su dobili priliku sudjelovati u Erasmus+ projektu Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens. Dogovorili su čajanke sa svojim bakama i djedovima te razgovarali s njima o pravilima ponašanja, kaznama i nagradama u školi u njihovo vrijeme. Napisali su kratke izvještaje i podijelili fotografije.

Ova aktivnost provedena je u sklopu teme Obrazovanje te je sudionicima pomogla osvijestiti kako su se očekivanja od djece i pristup kažnjavanju mijenjali kroz vrijeme, kako je došlo do spoznaje da je fizička kazna neprimjerena te su učenici imali priliku razmisliti i o svojem ponašanju u školi.

 

Na ovoj poveznici pogledajte rezultate na hrvatskom jeziku:

https://www.storyjumper.com/book/read/119462002/61a0ac2f4fac8

 

A ovdje možete vidjeti i rezultate na engleskom jeziku kao i uratke vršnjaka iz Bugarske i Rumunjske:

https://padlet.com/oleaeuropaea194/ntp28v97ijmphc8t

preuzmi (1).png

"Odmorko" u drugom dijelu školskih zimskih praznika

4.2.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

 

Školski sportski savez Grada Zagreba za vrijeme drugog dijela zimskog odmora učenika organizira besplatne sportske aktivnosti u sklopu programa "Odmorko".

Učenicima su pripremili sljedeće sportske aktivnosti: slobodno klizanje, slobodno plivanje i usavršavanje plivačkih tehnika, kuglanje, taekwondo, squash, streljaštvo, mačevanje te škola preživljavanja u prirodi sa cjelodnevnim izletom na Sljeme.

Za aktivnosti slobodnog klizanja, slobodnog plivanja, usavršavanja plivačkih tehnika te škole preživljavanja u prirodi potrebne su prethodne prijave preko mrežne stranice Saveza.

Sudjelovanje u aktivnostima je besplatno uz predočenje važeće iskaznice ili zahtjeva za izradu iskaznice Hrvatskog školskog sportskog saveza za Grad Zagreb.

Upute za izradu iskaznica nalaze se na sljedećoj poveznici.

Plakat sa programom nalazi se u privitku.

Više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici Odmorkofacebook stranici Odmorko te na INTERAKTIVNOJ KARTI. 

 

Program se provodi uz pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

preuzmi.png

Savjetovalište "Otvorena vrata"

1.2.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

 

obavještavamo vas da udruga "Plavi telefon" ima vlastito savjetovalište za mlade i roditelje "Otvorena vrata". Savjetovalište će biti mladima i roditeljima na raspolaganju od ponedjeljka do subote i pružit će mogućnost razgovora sa stručnim suradnicima terapeutima (NLP, TA, gestalt i realitetna terapija). Savjetovanje je besplatno za sve korisnike koji se prijave na broj Plavog telefona (48 33 888) svakim radnim danom od 9 do 20 sati i dogovore termin dolaska.

9_Učenici 8.a.jpg

Online edukacija projekta Dijalogija: Integracija osoba s invaliditetom

28.1.2022.

U petak 21. siječnja 2022. godine u 12 sati dio učenika 7. a, 7. b i 8. a razreda, uz podršku i pomoć profesora Tanje Horvat, Ivane Kujundžić, Franka Padovana i Petre Rašperger, sudjelovali su u online aktivnosti Film i diskusija – integracija osoba s invaliditetom, jednoj od projektnih aktivnosti projekta DIJALOGIJA: edukacijski programi Festivala tolerancije.

Učenici su prije predavanja pogledali pet kratkih videa "Isti, a različiti", u kojima su mogli vidjeti različite vrste invaliditeta te kako su se (u ovom slučaju djeca) ponašala i prihvaćala svoj način života. Na predavanju su stručno i otvoreno govorili predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom Denis Marijon i predstavnica osoba s invaliditetom, Albina Žnidar. Albina je slijepa i objasnila nam je kako se slijepe osobe kreću. Naučili smo da se mogu orijentirati uz pomoću štapa, psa vodiča, te ljudi koji im pomažu. Pričala je i općenito o invaliditetu, te kako je to trajni nedostatak, odnosno trajno stanje, a ne bolest. Denis ne može hodati i kreće se uz pomoć invalidskih kolica. Od njega smo saznali kako osobe u invalidskim kolicima većinu stvari mogu same obavljati (ako su samo noge nepokretne), te ako im želimo pomoći možemo pitati: „Trebate li pomoć?“ ili „Kako Vam mogu pomoći?“. Rekao je kako je, nažalost, dosta stvari za njih nepristupačno, na primjer javni prijevoz (bus, tramvaj, vlak) koji iako imaju predviđeno mjesto za osobe s invaliditetom, nisu najbolje organizirani, ili ako u nekoj javnoj, ali i privatnoj zgradi ne postoji dizalo ili je dizalo bez zvučnog signala. Naša je škola spomenuta kao dobar primjer zato što je ugrađeno dizalo koji učenici i zaposlenici mogu koristiti i zato što je ispred ulaza u školu, osim stepenica, i vanjski prilaz za osobe s invaliditetom. Zajedno su govorili o poslovima koje osobe s invaliditetom mogu raditi. Naučili smo da je prije svijeta tehnologije za osobe s invaliditetom bilo puno teže obavljati poslove, i općenito naći posao, jer ih je dosta zahtijevalo fizički rad. U današnje vrijeme mnogo im je lakše naći posao jer ih se većina obavlja uz pomoć interneta i računala. Također smo saznali neke zanimljivosti: osobe kojima su noge nepokretne mogu voziti automobil uz pomoću ručke pored mjenjača kojom kontroliraju gas i kočnicu, mogu igrati razne sportove, košarku, tenis (kotači su na kolicima više nagnuti kako bi se mogli lakše okretati), pikado koji ima zvučni signal u središtu…

Nakon predavanja učenici i profesori postavljali su pitanja. Predstavnik naše škole bio je Luka Fiolić, koji je srdačno pozdravio prisutne i uz ostale učenike postavljao pitanja. Najzanimljivije postavljeno pitanje je bilo: „U kojoj se životnoj fazi osobe s invaliditetom najteže nose sa svojom situacijom?“. Albina i Denis su odgovorili da je to pubertet, kada se svaka osoba počinje uspoređivati s drugima i postavljati razna pitanja.

Bilo je jako zabavno i zanimljivo iskustvo prisustvovati u online edukaciji i vjerujem kako smo svi nešto naučili i da znamo kako se odnositi prema osobama s invaliditetom.

 

                                                                                                               Leona Fučkala, 8. a

girl-gc54848ed5_1920.jpg

Obavijest o prelasku na online nastavu za učenike predmetne nastave

24.1.2022.

Poštovani roditelji i učenici,

 

slijedom Odluke GUOSM, od sutra (25.1.2022.) svi učenici predmetne nastave prelaze na online nastavu. Nastava se održava na Microsoft Teamsu u realnom vremenu po rasporedu sati. Datum završetka modela online nastave za predmetnu nastavu je 3. veljače 2022. Razredna nastava ostaje uživo u školi.

                                                                                                           

                                                                                                        Ravnatelj:

                                                                                                                    Vatroslav Gabrić

                            

images (2).jpg

Marijini obroci

23.12.2021.

I ove godine učenici od 1.-8.razreda prikupljali su pomoć za organizaciju "Marijini obroci". U ovo blagdansko vrijeme sakupili smo 1860 kn. Novci su uplaćeni na račun organizacije, te se nadamo da smo svojom malom, ali od srca pomoći, pomogli djeci da imaju jedan topli obrok u godini. 

 

Hvala učenicima i njihovim roditeljima na donacijama.

3a7acc78057f0cc77629.jpeg

Sretan Božić i Nova godina!

23.12.2021.

Osnovna škola Odra je prosinac provela u izrazito veselom božićnom raspoloženju. Pjevali smo, plesali, svirali, izvodili igrokaze i izrađivali video čestitke. Želimo vam Sretan Božić i Novu godinu!

Božićne čestitke i predstave: 1.a, 1.b, 1.c, 2.a, 2.c3.b, 3.c,  4.a, 4.c, 5.a, 5.b5.c, 7.a, 7.b7.cproduženi boravak, grupa sintesajzer 1, grupa sintesajzer 2, 6.c njemački, dodatna engleski, English reading club.

indeks-20210312113211.jpg

"Učiti kako učiti"

21.12.2021.

U našoj školi je snimljen prilog za emisiju "Indeks" (emisiju o školstvu) koja je prikazana u nedjelju, 19. prosinca 2021. u 14:31 na HRT2. Kako je tema emisije bila posvećena učenju u pandemijskim vremenima, HRT je snimio prilog o projektu "Kako učiti" koji  provodi naša pedagoginja Marina Majetić u petim razredima. Prilog je snimljen na jednoj od radionica u 5.b razredu, nakon koje je naša pedagoginja dala i intervju.

Snimku emisije i priloga pogledajte u HRT-ovoj arhivi programa: https://hrti.hrt.hr/videostore

images.jpg

Čekamo sv. Nikolu s korisnicima Doma za starije i nemoćne u Odri

6.12.2021.

Odlučili smo dočekati omiljenog dječjeg sveca zajedno s korisnicima Doma za starije i nemoćne Kuća sv. Franje u Odri. Učenici 1.b, 5.a, 5.b, 5.c i 7.b razreda i njihove učiteljice: Marija Luter, Ivana Kujundžić, Svetlana Dorušić i Tanja Horvat, odazvali su se pozivu korisnika Doma. Pjesmom, plesom, glazbom i recitacijama uljepšali su ovogodišnji blagdan sv. Nikole. Pogledajte na linkovima kako je izgledao najveseliji doček sv. Nikole u gradu.

Zbor, učenici 5.a, 5.b, 5.c i 7.b razreda

Veronika Perić, 5.a

Zbor, izvannastavna aktivnost

Ritmika, izvannastavna aktivnost

Petra Barics, 5.c

Učenici 1.b razreda

Anamarija Karlović i Manuela Medoš, 7.b

Matija Navračić i Tin Grđan, 1.b

Lucija Križanić, Marta Slavković, Lana Mlinarić i Vita Jašarovski, 1.b

snowflake-gf4ec34ff9_1920.jpg

OŠ Odra u božićnom raspoloženju

3.12.2021.

Osnovna škola Odra je za svoje učenike i zaposlenike stvorila toplo i veselo božićno ozračje. U izradi ukrasa i kićenju škole sudjelovali su i veliki i mali, a kako njihov trud izgleda ove godine pogledajte na linku.

175337.jpg

John Green: Nikad kraja kornjačama

30.11.2021.

Naša se škola pridružila javnom pozivu Ministarstva kulture i medija u Godini čitanja u izradi video najave književnoga djela po izboru.

Učenica Dora Bačurin, 7.a. snimila je video najavu za knjigu po vlastitom izboru Johna Greena, Nikad kraja kornjačama. Najavi možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=hjOkcFdTDSc

Najava knjige nastala je u sklopu projekta "Čitam ti, čitaj mi" koji provodi profesorica Ivana Kujundžić na satima Hrvatskoga jezika kada učenici po vlastitom izboru predstavljaju svoju najdražu knjigu.

20211027_114532.jpg

Naš posjet Smotri hrvatskog školskog filma

30.11.2021.

Filmska radionica pod vodstvom prof. Ane Serenčeš i ove je godine sudjelovala na Smotri hrvatskog školskog filma, devetoj po redu, 26.-28. listopada 2021. Dora Bačurin, Dora Majdak i Martina Papić iz 7.a predstavljale su igrani film ,,Prijateljice” koji je uvršten u 48 odabranih filmova od 88 prijavljenih. Evo kako je učenica Martina Papić, ujedno i scenaristica, doživjela ovaj susret:

Dora Majdak, Dora Bačurin i ja, tri smo dana za redom s prof. Serenčeš vlakom putovale do Zagreba i nazad. Smotra se održala u poznatom kinu Tuškanac koji se nalazi u Tuškancu u Zagrebu. Sastojala se od ukupno pet projekcija. Naš film je bio u četvrtoj projekciji. Osim osnovnoškolskih filmova, bili su filmovi i iz srednjih škola koji su, vjerujem, zadivili sve druge filmske skupine. Osim filmskih skupina iz Zagreba, bile su prisutne i filmske skupine iz Splita, Makarske, Virovitice, Kutine, Rijeke, Karlovca itd. Gledajući toliko filmova i naša Filmska radionica je dobila inspiraciju i nove ideje za snimanje novih filmova. Za vrijeme pauza između projekcija šetale smo gradom kroz predivnu ranu jesen. Razgovarale smo o filmovima, smijale se i družile. Nikako nam problem nije bilo putovanje do Zagreba upravo zbog druženja i smišljanja filmova.

Na kraju državne smotre sudci su izrekli svoja mišljenja i stavove o filmovima te su nam dali priliku da postavimo neka pitanja koja nas zanimaju. Jako nam se svidio prvi posjet Smotri.

A film "Prijateljice" pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=LCvQBsqNWTE

plakat Vukovar 2021 FINAL-pp.jpg

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

19.11.2021.

U srijedu, 17. studenog 2021., uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, učenici Osnovne škole Odra su ispred škole uz pomoć učitelja palili lampione kojima su simbolično ispisali riječ "Vukovar". Time su izrazili svoju zahvalnost za žrtvu koja nam je dala našu slobodu. 

MicrosoftTeams-image (3)_edited.jpg

Putovanje u prošlost obrazovanja

15.11.2021.

U srijedu 6. listopada 2021. našu je školu posjetila prof. Ivana Dumbović Žužić. viša kustosica pedagoginja iz Hrvatskog školskog muzeja. Održala je radionicu Pišemo krasopisom u 6.a razredu skupa s njihovom razrednicom prof. Lanom Kralj. Radionica je održana u sklopu teme Obrazovanje u Erasmus+ KA2 projektu Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens, sufinanciranim sredstvima Europske komisije.

Evo što su naučili, iz pera učenice Lane Lupoglavac:

Voditeljica iz muzeja pokazala nam je kako su škola i učenici nekoć izgledali. Pokazala nam je predmete koje su učenici prije koristili.

U prošlosti su djeca morala nositi odore u školu. Djevojčice su morale nositi pregače, imale su kosu vezanu u konjski rep i šiške do obrva. Dječaci su morali nositi kratke hlače do koljena, a njihova je kosa trebala biti odrezana na kratko.

Kad bi učitelj ušao u razred, učenici su se iz poštovanja morali ustati i pozdraviti ga.

Učenici su imali kredu ili kemijsku za pisanje po malim pločicama. Čak su učili pisati kaligrafijom.

Neposlušni učenici morali su klečati na kukuruzu.

Postojalo je četiri razreda osnovne škole. Na kraju godine, poslušni učenici dobili bi diplomu i dobre nagrade.

1634738178-covid-potvrda-750x387.png

Odluka - obvezno testiranje

15.11.2021.

Poštovani, 


temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova od 12. studenoga 2021. godine, točka V., roditelji u prostor škole mogu ući samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju koju su dužni dati na uvid ovlaštenoj osobi od strane ravnatelja prilikom ulaska u prostore škole. 

Navedeno se odnosi i na sve ostale stranke i pružatelje usluga izuzev osoba koje u školu dovode dijete s posebnim potrebama. 

Primjena ove Odluke stupa na snagu u utorak, 16. studenoga 2021. godine. 

 

                                                                                                                      S poštovanjem, 

 

                                                                                                    Vatroslav Gabrić, ravnatelj 

world-food-day-1.jpg

Svjetski dan hrane

28.10.2021.

Umjesto klasičnog obilježavanja Svjetskog dana hrane, 4.c je ove godine odlučio napraviti svoju kuharicu. Kuharica BRZO I FINO U 4.C zbirka je jednostavnih recepata koje učenici predlažu svakome u slučaju nedostatka ideje za kuhanje ili želje za nečim novim. Zavirite u sastojke i upute i olakšajte si dan!  U slast! 

preuzmi.jfif

Štede li učenici OŠ Odra?

28.10.2021.

Povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava 31.10., učenici izvannastavne aktivnosti Financijalci provode anketu kojom žele saznati štede li naši učenici i koliko su upoznati s pojmom štednje. 

Na rješavanje ankete su pozvani svi učenici OŠ Odra, te se nadamo da će se odazvati u što većem broju.

Anketu možete ispuniti ovdje.

sudoku-4455317_1920.jpg

Sudoku natjecanje

26.10.2021.

Učenici OŠ Odra 25.10.2021. sudjelovali su na Natjecanju u rješavanju SUDOKU zadataka. U kategoriji Malih bistrića (učenici od 1-4. razreda) sudjelovala su 22 učenika, a u kategoriji Kadeti (učenici od 5.-8. razreda) sudjelovalo je 5 učenika. Natjecanje za niže razrede trajalo je 30, a za više 45 minuta. Pripreme i mentorstvo učenicima su pružile naše učiteljice Sandra Dandić, Andrea Ljubej i Lana Kralj.

Po prvi puta učenici su imali mogućnost sudjelovati u ovakvoj vrsti natjecanja gdje su iskazati svoje vještine i sposobnosti logičkog promišljanja. Sigurni smo da će ih ovo iskustvo potaknuti na rješavanje ovakvih tipova zadataka te da ćemo dogodine imati veći broj sudoku znalaca. 

Kako je natjecanje izgledalo ove godine pogledajte u fotogaleriji.

1 Foto 1.jpg

Volonterska akcija i Godina čitanja u Domu za starije i nemoćne Kuća sv. Franje u Odri 

25.10.2021.

Odlučili smo ove školske godine povezati volontiranje i Godinu čitanja pa je tema naše volonterske akcije u Domu za starije i nemoćne Kuća sv. Franje u Odri bila Godina čitanja (Želiš znati i osjećati - čitaj).  

Projektne aktivnosti osmislili smo i proveli uz pomoć učiteljica Tanje Horvat, Ivane Kujundžić, Dubravke Vuleša, Marije Bilić, Lane Kralj, Jadranke Pavliša-Zupanek, Vlatke Tepeš i stručnih suradnika Daniele Rade Džeko i Ane Mari Leder. 

Učenici 3.b, 5.b, 5.c, 6.a, 6.b, 6.c i 7.a uključili su se u volontersku akciju kako bi svojim znanjima i vještinama uljepšali svakodnevicu umirovljenika. Čitali su poeziju i pjevali na hrvatskom, njemačkom i ruskom jeziku, plesali, svirali, pisali poruke i izrađivali origami srca. Iako se zbog epidemioloških razloga nismo mogli družiti s umirovljenicima, razveselili smo ih poklonima i podsjetili ih u online okruženju na ljepotu i važnost čitanja.  

Kliknite na linkove i pogledajte male volontere u akciji.  

 

Fotogalerija            

Godina čitanja – hrvatski jezik            

Godina čitanja – njemački jezik 1 i njemački jezik 2    

Godina čitanja – ruski jezik        

Pjesma – 3.b          

Pjesma – njemački jezik          

Ples – 3.b     

Sviranje               

1 Foto1.jpg

Petaši u svemiru!

25.10.2021.

Učenici 5.a, 5.b i 5.c razreda obilježili su Svjetski tjedan svemira odlaskom u Planetarij Tehničkog muzeja u Zagrebu. Tog kišnog četvrtka 7. listopada, u pratnji profesorica Ivane Kujundžić, Andreje Ljubej i Tanje Horvat o svemiru su učili promatrajući zvjezdano nebo Planetarija uz stručno vodstvo. Obilaskom odjela Astronautike Tehničkog muzeja, saznali su više o povijesti istraživanja svemira. Pogledajte u fotogaleriji koji su učenici poželjeli u budućnosti istraživati svemir.

1.jpg

Projekt DIJALOGIJA: edukacijski programi Festivala tolerancije

25.10.2021.

Učenici i učitelji OŠ Odra sudjelovali su u projektnoj aktivnosti projekta DIJALOGIJA: edukacijski programi Festivala tolerancije. Aktivnost je provedena u petak 1.10.2021. godine, a uključivala je:

· predavanje kustosa o povijesti spomen-područja JUSP Jasenovac

· izvedbu opere za djecu „Brundibar“

· obilazak Romskog memorijalnog centra Uštica u pratnji kustosa

· obilazak Muzeja u Jasenovcu.

U projektnoj aktivnosti je sudjelovalo 98 učenika 7.a, 7.b, 7.c, 8.a i 8.b razreda. U pratnji učenika su bili učitelji: Ivana Kujundžić, Petra Rašperger, Franko Padovan, Tanja Horvat, Ana Serenčeš i Marina Pranjić. Pogledajte rad učenika 7.b razreda i fotogaleriju te saznajte kako smo učili o holokaustu.

Cijeli događaj i ugođaj predstave „Brundibar“ začinila je činjenica da je u njoj glumila i naša učenica 7.a razreda, Glorija Pinturić, koja nam je dala i intervju.

unnamed (2).jpg

Maraton čitanja: Minuta za čitanje

25.10.2021.

Hrvatsko čitateljsko društvo ove godine je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja organiziralo maraton čitanja "Minuta za čitanje" u kojem je sudjelovala i naša škola. Maraton čitanja osmišljen je kao projekt poticanja čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Učenici su bili pozvani da se snime u roku od jedne minute kako naglas čitaju odabrano djelo hrvatskog autora ili autorice i tako daju svoj glas knjigama. Što su sve čitali i kako im je bilo pogledajte u videu.

PLASTICNIM-CEPOVIMA-DO-SKUPIH-LIJEKOVA-1-1-e1619523046866.jpg

Čepovima do skupih lijekova

22.10.2021.

U tijeku je akcija prikupljanja plastičnih čepova u našoj školi. Zahvaljujemo svima na odazivu, prva kutija je već  puna.  

Čepove ćemo proslijediti Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja te čepove prodaje otkupljivačima plastičnog otpada. Na taj način se smanjuje emisija raznih kancerogenih spojeva koji nastaju spaljivanjem plastike, postiže zaštićeniji i nezagađeni okoliš koji je pretpostavka za rehabilitaciju bolesnika, čuva zdravlje i pomaže našoj planeti. 

Mi nastavljamo dalje, čepove možete uvijek slati, a neki su se, poput Matije iz 1.b odlučili i kod kuće izraditi i ukrasiti kutiju te na taj način potaknuti ukućane na odvajanje otpada. 

Kako je akcija izgledala pogledajte u fotogaleriji.

MicrosoftTeams-image (1).png

Izlet u Rijeku i Opatiju – Svjetski tjedan svemira

18.10.2021.

Dana 6. listopada 2021. godine 7. razredi Osnovne škole Odra otišli su na izlet u Rijeku i Opatiju kako bi posjetili Astronomski centar te tako obilježili Svjetski tjedan svemira.

Učenici su zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima u pratnji krenuli iz Odre u 7 sati i 30 minuta. Nakon 2 sata putovanja došavši u Rijeku prvo što su posjetili bio je Astronomski centar. Tamo su učenici čuli brojne zanimljivosti o postanku i širenju svemira, te o asteroidima koji mogu predstavljati veću ili manju prijetnju za čovječanstvo. Učenicima se posebno svidio digitalni planetarij gdje su uživali promatrajući zvjezdano nebo. Slijedio je obilazak tvrđave i marijanskog svetišta na Trsatu, a potom su se učenici zaputili u Botel Marina na ručak. Nakon ručka učenici su se vratili u autobus i krenuli prema Opatiji. U Opatiji smo prošetali Hrvatskom ulicom slavnih i vidjeli poznatu skulpturu „Djevojka s galebom”.

Odmorivši se, učenici su se skupili kod autobusa i krenuli nazad za Zagreb oko 17 sati. Svi su bili umorni od puta i cjelodnevnog razgledavanja i mnogi su zaspali u autobusu. Bez obzira na kišu i vjetar, učenici su se na izletu zabavili te se upoznali s nekima od brojnih prirodnih i kulturnih znamenitosti Lijepe Naše, ali i naučili nešto novo o svemiru i Sunčevu sustavu.

MicrosoftTeams-image.png

Novi uspjesi naše Maše

17.9.2021.

Maša Čurla je kao članica Hrvatske mlađe juniorske reprezentacije osvojila brončanu medalju u kategoriji "Highlight" na Mediteranskom kupu u umjetničkom plivanju, a 4. mjesto na 1. Europskom mlađem juniorskom prvenstvu u umjetničkom plivanju. To je prva medalja koju je Hrvatska reprezentacija osvojila na ovako velikim natjecanjima ikada.

Čestitamo Maši i njenom timu i želimo im još puno uspjeha!

students-6545655_1920.jpg

Obavijest o nadolazećoj školskoj godini

31.8.2021.

Školska godina 2021./2022. počinje 6.9. s rasporedom za B tjedan. Učenici će prvi dan u školu dolaziti po rasporedu ulazaka napisanih u  tablici.

Učenici 1. – 4. razreda, sukladno epidemiološkim mjerama, ne nose maske u razredima, dok su učenici 5. – 8. razreda maske nose za vrijeme nastave.

Učenici u školu obavezno dolaze u naznačeno vrijeme da se ne stvara gužva na ulaznim vratima. Svi učenici su u školi u školskim papučama koje ne mogu biti tenisice. Molim vas za razumijevanje i pridržavanje mjera. U odnosu na prošlu školsku godinu učenici će pohađati dodatnu i dopunsku nastavu.

Prvi dan škole je podjela udžbenika te molimo učenike da  ponesu školske torbe. Program produženog boravka i prehrana učenika bit će organizirani od 7.9. (utorak). Učenici koji su u programu produženog boravka u školu mogu dolaziti od 7.00 sati.

students-6545655_1920.jpg

Obavijest za roditelje/staratelje učenika prvih razreda

27.8.2021.

Cijenjeni roditelji/staratelji,

nastava u školskoj godini 2021./2022. počinje u ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine.

Osnovna škola Odra će nastavu za prve razrede organizirati u tri razredna odjela. Nastava produženog boravka organizirana je za sva tri prva razredna odjela. Nastava je uvijek ujutro, a produženi boravak od 12 do 17 sati.

Prijam prvašića bit će 6.9. u vremenu između 13.00 i 15.00 sati, sukladno epidemiološkim mjerama. Na prijmu prvašića u pratnji može biti samo jedan roditelj/staratelj. Potpune informacije će vam dati učiteljice i pedagoginja na roditeljskom sastanku. Učenici će u školi dobiti udžbenike i radne bilježnice te na prijam trebaju ponijeti školske torbe. Sukladno Pravilniku o kućnom redu učenici tijekom boravka u školi koriste školske papuče koje ne mogu biti sportske tenisice.

Prvi roditeljski sastanak će biti u četvrtak 2. 9. 2021. u 18 sati online na Cisco Webex aplikaciji. Na sastanak se možete priključiti putem ovog linka. Ukoliko na računalu nemate instaliranu aplikaciju Cisco Webex, sastanku pristupate putem navedenog linka preko internet preglednika. Detaljnije upute nalaze se ovdje.

 

                                                                                                      Ravnatelj:

                                                                                                                     

                                                                                                                    Vatroslav Gabrić

painting-1673774_1920.jpg

Pribor za nastavu u 1. razredu

27.8.2021.

Poštovani roditelji učenika prvih razreda,

kako bi vama i vašem djetetu prve školske dane učinili što ugodnijima, sastavili smo popis školskog pribora i opreme koje će vaše dijete trebati tijekom školske godine. Popis se nalazi ovdje.

childrens-books-1246675_1920.jpg

Popis udžbenika

23.8.2021.

Poštovani roditelji i učenici,

popis udžbenika za nadolazeću školsku godinu nalazi se ovdje.

road-sign-799141_1920.jpg

Obavijest za roditelje o upisu djece u prvi razred

1.2.2021.

Testiranje psihofizičkog stanja djece prije upisa u prvi razred provodit će se prema uputama navedenim u dokumentu

IMG_1703.jpeg

Uspjesi Nike i Mije - naših sinkroniziranih plivačica

9.7.2021.

Iznimno smo ponosni na uspjehe sestara Šimac- Nike i Mije koje su osim uspjeha u školi polučile i velike uspjehe na sinkroniziranom plivanju.

Nika je sa svojim Zagrebačkim sinkro klubom osvojila zlatnu medalju u disciplini duo i srebrnu medalju u disciplini tim na Prvenstvu grada Zagreba za kadete.

Osvojila je i srebrnu medalju u disciplini duo na Prvenstvu Hrvatske za kadete.

Mia (isto Zagrebački sinkro klub) osvojila je na Prvenstvu grada Zagreba i na Prvenstvu Hrvatske za mlađe juniorke srebrne medalje u disciplinama tim i kombinacija i brončanu medalju u disciplini duo.

Na međunarodnom natjecanju Primorje synchro cup osvojila je srebrne medalje u disciplinama tim i kombinacija , te 5.mjesto u disciplini duo.

Želimo vam još puno uspjeha!

class-1986501_1920.jpg

Odlaze nam osmaši

9.7.2021.

Ponosimo se učenicima 8.a i 8.b razreda i njihovim ostvarenim uspjesima, a posebno učenicom 8.a razreda Anamarijom Maravić koju je Učiteljsko vijeće proglasilo učenicom generacije. 

Odlaze nam osmaši, a ovo je njihova priča...

slika iz prezentacije HCK.png

Intervju s migranticom iz Iraka 

30.6.2021.

U sklopu projekta Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens na satu informatike 6.b razreda 26. svibnja imali smo intervju s gospođom Lanom Vučinić, socijalnom radnicom u Službi za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa, te s  gospođom Aymen Ameen Abd Ali Al-Mimar, novinarkom i migranticom iz Iraka. Obje su nam rado odgovarale na pitanja koja smo im pripremili.  

Aymen je iz Iraka došla u Hrvatsku 2014. godine jer je njezin suprug dobio azil u Hrvatskoj. U početku nije znala hrvatski, ali ga je počela učiti 2015. godine. Aymen je priznala da joj ne idu gramatika i pravopis i da još uvijek uči hrvatski jezik. Smatra Hrvatsku lijepom državom, a Hrvate dragima, obrazovanima i druželjubivima. U Iraku je završila novinarski fakultet i radila kao novinarka sve dok nije otišla u Hrvatsku. Trenutno radi u Crvenom križu kao prevoditeljica kako bi pomogla ostalim migrantima kojima treba pomoć. Najvažniji privlačni čimbenik bila joj je sigurnost. Kad je saznala da će otići u Hrvatsku, postala je znatiželjna i počela istraživati o njoj. Njezina je želja da sva njezina obitelj koja je ostala u Iraku dođe i živi s njom u Hrvatskoj.  

Lana i Aymen su nam objašnjavale što migranti trebaju napraviti da postanu građani neke države. Prošli smo kroz prezentaciju koju su pripremile za nas. 

Lana je socijalna radnica u Crvenom križu. Pričala nam je što sve ondje rade, kako slave Međunarodni dan migranata te o čimbenicima poticanja i privlačenja. Pokazivala nam je slike svakodnevnih aktivnosti migranata. Objasnila nam je da su migracije promjena mjesta boravka ljudi. Mogu biti dobrovoljne ili prisilne, a migranti su osobe koje su napustile svoje domove u potrazi za novim prilikama za sigurniji i bolji život. 

1383694.jpeg

5 za Petrinju

30.6.2021.

Ovim putem želimo svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su sudjelovali u akciji "5 za Petrinju"

preuzmi (1).jpg

Sportski praznici 2021

23.6.2021.

Ovo ljeto OŠ Odra prepuna je sportskih aktivnosti u organizaciji HŠSS-a. Detaljnije informacije pronađite na letku, a ukoliko imate pitanja obratite se profesoru Tomašku.
 

Maša 1.jpeg

Uspjesi naše Maše na sinkroniziranom plivanju

22.6.2021.

Naša učenica 6.a razreda Maša Čurla sa svojim Klubom sinkroniziranog plivanja Medveščak na Prvenstvu Grada Zagreba i Prvenstvu Hrvatske u sinkroniziranom plivanju osvojila je zlatne medalje u kategorijama “Tim” i “Kombinacija” te tako postala Prvakinja Grada Zagreba, te Državna prvakinja u kategoriji mlađih juniorki.

Sa svojim timom sudjelovala je i na međunarodnom natjecanju 20. Primorje Synchro Cup te osvojila osim zlatnih medalja u timu i kombinaciji pehar kao sveukupno najbolji klub natjecanja.

Čestitamo Maši i želimo joj još puno ovakvih uspjeha. 

thumbnail.jpg

Dan BezVeze

22.6.2021.

Učenici 1.b, 2.b, 3.b i 5.a OŠ Odra obilježili su projektni dan Dan BezVeze u srijedu 16.lipnja 2021. 

Tijekom ovog projekta Dana BezVeze osvijestili smo kada zapravo koristimo tehnologije u pravu svrhu, a u kolikoj mjeri ih zloupotrebljavamo.  

Projekt se u školama provodi od 2017.godine tako da su određenoga dana svi  učenici i učitelji ugasili svoje mobilne telefone, računala, tablete, televizore, igraće konzole... Naša se škola ove školske godine prvi put priključila projektu. 

Tako su se provodile razne aktivnosti - na satu Hrvatskoga jezika ( Ljepljive riječi, Ljepljive rečenice, Igra Država, grad … - ponavljanje imenica, pisanje razglednica ), na satu Matematike (Uočavali razliku, igrali igru Bingo i ponavljali zbrajanje i oduzimanje brojeva do 100 ), na satu Likovne kulture crtali po izboru i birali najljepše crteže, na satu Glazbene kulture plesali u ritmu muzike za ples sa knjigom na glavi, igrali zvučnu lančanu igru, u organizirano vrijeme u produženom boravku radili torbu za plažu, natjecali se tko će dalje baciti papirnati avion, uživali na dekicama u voćnjku i igrali se, a na satu Sata razrednika igrali razne društvene igre. Najviše su se razveselili igrama pod satom TZK-a i u vrijeme produženog boravka kada su djeca igrala razne sportske igre. 

Cijeli projekt su podržali i roditelji koji su nastavili taj dan bez tehnologija, pa su tako roditelji 2.b razreda sa svojom djecom brali trešnje, igrali badminton, igrali razne društvene igre itd. 

Dan smo svi završili razgovorom kojim smo zaključili kako se vrijeme može provoditi na različite načine, kroz igru, čitanje, slikanje i druženje, te da bismo trebali imati što više ovakvih dana. 

sljemenska-zicara.jpg

Izlet na Medvednicu

22.6.2021.

4.a osvojio je vrh Medvednice!

homepage-header-temp.jpg

Izlet u Krašograd

22.6.2021.

 Na izlet u Krašograd odlučila su se sva tri 2. razreda (a, b, c). Išli smo 11. 6. (petak) i krenuli ispred škole u 8:30. Kada smo stigli u Krašograd, ljubazni domaćini su nas dočekali toplim napitkom i keksima te nam zaželjeli dobrodošlicu. Svaki razred je dobio svoga animatora koji je vodio cijeli program. Vozili smo se vlakićem i putem razgledavali i razgovarali o biljkama koje rastu na poljima. Doznali smo da se radi o pšenici i da se od zrna pšenice radi  brašno. Toliko nam je bilo je zabavno putovati malim vlakićem da smo i zapjevali. Zadnja stanica našeg putovanja je bio mali  Zoo park. Vidjeli smo patuljaste vijetnamske svinje koje su nas pozdravile svojim simpatičnim roktanjem. Zatim smo vidjeli kozice, patuljaste ovce i ovna. Posjetili  smo jelene i košute, ali su se one sakrile u travu i nisu bile zainteresirane za druženje. Zatim smo se malo mazili s magarcem koji je uživao u našoj pažnji. Vidjeli smo i ždrebad. Nakon posjete Zoo parku, išli smo na vožnju motornim čamcem. To je bio neopisivo uzbudljiv događaj. Iz čamca smo promatrali vizuru Eko parka sa puno zelenila, stazica i uređenih zelenih površina. Taj doživljaj ćemo dugo pamtiti. Nakon vožnje išli smo musti mehaničku kravicu. To je bilo posebno uzbudljivo jer smo mjerili koliko je tko izmuzao tekućine iz umjetnog vimena. Nakon mužnje kravice, išli smo na sportski poligon, a nakon poligona imali smo ručak. Ručak je bio ukusan. Nakon ručka zavrijedili smo sladoled koji je bio iznimno fin i osvježavajući. Nakon kraćeg odmora išli smo na posljednju aktivnost- potragu za blagom. Trebali smo naći škrinjicu u kojoj je bilo blago, a blago su bili slatkiši. Uspjeli smo pronaći blago sa slatkišima kojima smo se poslije častili. Nažalost, došlo je vrijeme polaska kući. Autobus nas je dovezao do škole. Bili smo sretni i veseli jer smo proveli jedan predivan dan u druženju, igri i zajedništvu. 

zoozagreb.jpg

Izlet u Zoo

22.6.2021.

Došao je i taj dan, dan terenske nastave, kada imamo nastavu na terenu.
Nakon toliko dugo vremena, od 4. razreda naša razrednica, profesor iz tjelesnog i mi posjetili smo zoološki vrt i Maksimir. Naučili smo puno stvari o zaštićenim životinjama. Nakon Zoološkog vrta išli smo se malo prošetati Maksimirom, pa smo se tamo malo i igrali - dečki su se dodavali loptama, a cure su napravile piknik i malo kasnije zaigrale graničar.
Bilo je odlično svi smo se zabavili i naučili ponešto. Nadam se da ćemo moći ići na terensku nastavu i sljedeće godine, možda na par dana ali i s Zoološkom vrtom smo svi zadovoljni. Pogledajte kako nam je bilo.

picnic-1208229_1920.jpg

Obavijest o okupljanju osmaša na Bundeku

18.6.2021.

Osnovna škola Odra ne podržava okupljanje osmih razreda na Bundeku.

preuzmi.png

Odmorko ljeto 2021.

14.6.2021.

Gradski ured za obrazovanje zaprimio je obavijest Školskog sportskog saveza Grada Zagreba koji tijekom ljetnog odmora učenika organizira program „Odmorko ljeto 2021“.

 

Učenici će u okviru programa moći slobodno plivati na bazenima Iver, Utrina, Svetice, Jelkovec, ŠRC Šalata i PVC Mladost. Osim plivališta Savez je pripremio i igraonice: atletike, sportova s diskom, boćanja, mačevanja, ragbija, triatlona, odbojke na pijesku, rukometa na pijesku, plesova, raftinga, kajak kanua, squasha, taekwondoa, kuglanja, bowlinga, tenisa, streljaštva te upoznavanja sa tajnama Medvednice.

 

Također u sklopu programa „Odmorko ljeto 2021“ organizirat će se dva turnira u odbojci na pijesku i futsalu.

Ekipu mogu činiti učenici iz različitih škola. Prijavni list za turnire možete pronaći ovdje.

 

U sklopu Programa „Odmorko ljeto 2021.“ provodi se i Program Hrvatskog školskog sportskog saveza: "SPORTSKI PRAZNICI". U Gradu Zagrebu provoditi će se na četiri lokacije: OŠ MARINA DRŽIĆA, OŠ MALEŠNICA, OŠ JELKOVEC i OŠ ODRA.  Učenici koji sudjeluju mogu biti iz različitih škola.

 

               Link za prijavu na programe za koje je navedeno da je prijava obavezna:  https://skolski-sport-zg.hr/index.php?rubrika=odmorko&prijava=1

 

Napominjemo da je sudjelovanje u aktivnostima besplatno uz predočenje važeće iskaznice ili zahtjeva za izradu iskaznice Hrvatskog školskog sportskog saveza Grada Zagreba.

Vremenik aktivnosti možete preuzeti ovdje.

IMG_20210612_230214.jpg

Inova mladi 2021.

14.6.2021.

U subotu, 29.5. 2021., u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu održana je 21. izložba Inova Mladi 2021. Na izložbi je sudjelovao naš učenik 6.b razreda Marko Mahin i svojim radom "Avionski elektromotor M-5" osvojio srebrnu medalju u kategoriji "Radovi osnovnih škola". Bravo Marko!

books-5937823_1920.jpg

Obavijest za roditelje i učenike o prikupljanju udžbenika

11.6.2021.

Prikupljanje udžbenika za ovu školsku godinu započinje u ponedjeljak, 14.6. i završava u petak 18.6. Učenici vraćaju u školu iduće udžbenike:

1., 2. i 3. razred vraćaju SAMO VJERONAUK

4. razred ne vraća NIJEDAN udžbenik

5. i 6. razredi vraćaju SVE OSIM MATEMATIKE, NJEMAČKOG I ENGLESKOG JEZIKA

7. razredi vraćaju SVE OSIM MATEMATIKE, GEOGRAFIJE, NJEMAČKOG I ENGLESKOG JEZIKA

8. razredi vraćaju SAMO FIZIKU, KEMIJU, GEOGRAFIJU I BIOLOGIJU

Radne bilježnice, radni materijali i kutije se NE VRAĆAJU.

papiga.jpg

Obavijest o pronalasku papige

8.6.2021.

U prostoru škole pronađena je plava papiga tigrica. Molimo vlasnika da se javi na broj
01 6261 050. 

business-962358_1920.jpg

Obavijest za roditelje budućih prvih razreda

2.6.2021.

Poštovani roditelji,

potpisivanje ugovora za produženi boravak će biti početkom rujna.

Detaljnije informacije će biti objavljenje na stranici krajem kolovoza.

IMG-20210602-WA0000.jpg

Oproštajna priredba 4.b razreda

2.6.2021.

U srijedu, 26. svibnja 2021., učenici 4.b razreda svečano su se oprostili od svoje učiteljice Marije Luter. Bilo je vrlo zabavno, uzbudljivo i dirljivo! Učenici su oproštajnom priredbom pokazali koliko su složan, veseo i talentiran razred. Uživali smo u šaljivim i poučnim recitacijama, igrokazima, pjesmi i plesu. A i polaznici glazbene škole, blizanci Antonio i Emanuel Kosić te Slavko Biondić, odsvirali su nekoliko skladbi na violončelu i harmonici.

Učiteljica je održala dirljiv govor, a potom joj je uručen prekrasan poklon. Uslijedila je zdravica i ugodno druženje uz pjesmu, glazbu i smijeh! Iako svemu dođe kraj, lijepi zajednički trenuci zauvijek ostaju u srcu...

Kako je izgledala sama oproštajna priredba pogledajte na poveznici.

BeFunky-collage.jpg

18.  smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

31.5.2021.

Naša zadruga je i ove godine sudjelovala na smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba koja se održala od 24. do 28. svibnja 2021. Zbog pandemije smotra je ove godine održana u online okruženju kao projekt na eTwinningu. Našu zadrugu su predstavljale Martina Papić, Marija Marijanović i Dora Bačurin iz 6.a razreda pod vodstvom profesorica Marije Bilić i Marine Pranjić. Domaćini smotre OŠ Ivana Meštrovića održali su dva webinara o marketingu i prodaji u doba pandemije, nekoliko zanimljivih radionica, te su postavili na Twinspace mnoštvo zanimljivih interaktivnih igrica kako bi što bolje upoznali druge zadruge. Izradu ukrasnih i mirisnih sapuna s kojima smo se predstavili na ovogodišnjoj smotri možete vidjeti u videu, a na poveznici možete vidjeti i ostale učeničke zadruge i njihove radove.

BeFunky-collage.jpg

Kries v dvorišću

21.5.2021.

Centar za kulturu Novi Zagreb već drugu godinu za redom obilježava svetkovinu svetog Jurja građanskom inicijativom i akcijom 'Kries v dvorišću'.

Učenik 1. c razreda Juraj Kolarić prijavio se na sudjelovanje te osvojio vrijednu prvu nagradu - likovno djelo umjetnice Dore Kovačević.

Kako je našem Juraju na taj dan imendan, roditelji su već od jako malih nogu uveli u tradiciju paljenje krijesa uoči Jurjeva (Juraj je svoj prvi krijes imao kad je bio star mjesec i pol dana, a sad mu je to već 8. godina za redom).

Izuzetno smo ponosni i sretni zbog ovog uspjeha! Bravo, Juraj!

preuzmi (2).jpg

Donacija slikovnica

18.5.2021.

Ovim putem bi se željeli zahvaliti gospodinu Vlatku Oreščaninu, nagrađivanom piscu i ujaku naše učenice Gabrijele Babić, na itekako dobrodošloj donaciji slikovnica. Četiri pridošlice u našoj školskoj knjižnici ("U potrazi za Ljubavlju i Prijateljstvom", "Vrckava dosljednost", "Čovjek i Vepar", "Dvorac od pijeska") inače su dio zbirke Čitajmo zajedno gospodina Oreščanina za koje se nadamo da će razveseliti i podučiti naše učenike. Hvala!

badge-1093968_1920.png

Uspjesi naših učenika na natjecanjima iz engleskog jezika

14.5.2021.

I ove godine učenici naše škole ostvarili su uspjehe na natjecanjima iz engleskog jezika.

Nakon kvalifikacije na školskom natjecanju, učenice 8.a Franka Kolovrat i Lucija Kolovrat pod vodstvom mentorice prof. Ane Serenčeš sudjelovale su 24. ožujka na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te u velikoj konkurenciji ostvarile odlično 10. i 11. mjesto.

 

A u još većoj konkurenciji natjecali su se učenici 4.-8. razreda naše škole 23. travnja u preliminarnom krugu međunarodne olimpijade iz engleskog jezika - Hippo, u organizaciji Global Hippo Association. Prof. Tea Barić-Zečević vodila je provedbu u našoj školi te su joj u tome pomogle brojne naše učiteljice, a među njima i mentorice, prof. Dajana Grgurić i prof. Ana Serenčeš, čije su se učenice plasirale u polufinale olimpijade: Nika Šimac (5.b), Maša Čurla, Glorija Pinturić (6.a), Lara Šimić (7.b) i Olja Galić (8.a).

Čestitamo svim učenicima i učiteljicama koji su sudjelovali u ovim natjecanjima i želimo im još puno uspjeha!

20210430_144300.jpg

„Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens“ - Migracije

12.5.2021.

Dana 30. travnja u Osnovnoj školi Odra u 7. a razredu održala se jedna od raznih aktivnosti u sklopu projekta „Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens“ u kojem uz Hrvatsku i našu školu sudjeluju još škole iz Rumunjske, Bugarske. Ovaj će nam projekt pomoći da bolje razumijemo svijet oko sebe i da u njemu jednoga dana ravnopravno sudjelujemo.  

Susreli su se učenici 7.a razreda i dr.sc. Sanja Klempić Bogadi s Insituta za migracije i narodnost. U skladu s epidemiološkim smjernicama, učenici su u razredu bili s maskicama na licu, a profesorica Bogadi je bila s nama putem Zoom aplikacije na računalu.  

Učenicima je održana kratka prezentacija o migracijama na području Zagreba od 1960-tih na danas. Naglasak je bio na četvrt Novi Zagreb – zapad kojoj pripada Odra i opusno područje naše škole. Učenici su nakon aktivnog predavanja postavljali profesorici Bogadi pitanja na koja je ona u suradnji s učenicima odgovarala jer su na neki dio pitanja učenici već sami mogli naslutiti odgovore iz prethodnog predavanja. Predavanje i aktivnost je bila poučna i puno zanimljivih činjenica o četvrtima Zagreba o kojima inače ne razmišljamo.

Kako nam je bilo pogledajte u videogaleriji.

Asset_1715000.jpg

Kaufland škola voća i povrća

7.5.2021.

Kauflandov društveno odgovoran projekt "Kaufland škola voća i povrća", koji djeci u osnovnim školama svaki tjedan tijekom cijele školske godine osigurava svježe voće i povrće, se pokrenuo još 2017. Ove godine nastavlja s istim ciljem - podići svijest o zdravoj prehrani među djecom te osigurati zdrave obroke za školarce.

Tijekom 2020./2021. su ostvarili suradnju s čak 40 javnih osnovnih škola u Hrvatskoj čime su u samo jednoj godini obuhvatili gotovo 20.000 osnovnoškolaca. 

Osim toga, Kaufland svake godine u sklopu projekta organizira i glazbeni natječaj među školama. Učenici koji sudjeluju natječaju trebaju pripremiti video uz slavljenički pjesmu banda Nova Generacija „Dobre stvari su pred nama“ – mogu koristiti snimku pjesme ili djeca mogu samostalno izvesti pjesmu. Pobjednici natječaja imaju priliku snimiti pravi glazbeni spot i osjetiti kako je to biti glazbena zvijezda!

Osnovna škola Odra je također odlučila sudjelovati i pokazati svoja glazbena umijeća. U natječaju su sudjelovali 1.b sa učiteljicom Marinom Kordić, 1.c sa učiteljicom Marijom Špičić, 2.b sa učiteljicom Jadrankom Pavlišom-Zupanek i 3.b sa učiteljicom Monikom Blažinom. Stručna komisija je imala vrlo težak zadatak odabira jednog video uratka koji će predstavljati našu školu, no na kraju ih je ipak najviše oduševio glazbeni izražaj 1.b razreda i koreografske sposobnosti učiteljice Marine Kordić. 

Svaki od divnih video uradaka možete vidjeti klikom na poveznicu razreda u ovoj objavi..

Sretno predstavnicima OŠ Odra u daljnjem natjecanju!

4-4_475_0_withoutgrow.jpg

Odmorko na Sljemenu

7.5.2021.

Poštovani,

 Školski sportski savez Grada Zagreba organizira program "Odmorko na Sljemenu" za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba.
 Program je organiziran subotama od 22. svibnja do 12. lipnja (4 izleta). 
 Maksimalan broj učenika po jednom izletu je 30 te su za svaki izlet potrebne prethodne prijave preko mrežne stranice Saveza. Dodatne informacije potražite na letku.

foto za web škole.jpg

Online događaj "KINO U PODNE"

30.4.2021.

Povodom obilježavanja 4. Dana medijske pismenosti, voditeljice filmskih družina dr.sc. Anita Tufekčić (OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja) i Ana Serenčeš (OŠ Odra Zagreb) organizirale su 22. travnja 2021. godine u 12 sati online događaj “KINO U PODNE”  za svoje učenike, ljubitelje filma. Sveukupno je bilo prisutno 20 sudionika putem aplikacije Zoom. Učenici su imali priliku pogledati tri filma filmske družine “Mladi SKIG-ovci” – Život u Gunji (TV reportaža), Ja sam Edita (igrani film) i TIK TOK „ZABAVA“ (TV reportaža), te dva filma filmske družine iz OŠ Odra – Dragi dnevniče (igrani film) i  Gasi kameru (igrani film). Poslije svakog odgledanog filma učenici su davali pozitivne i negativne kritike na film.

Film TIK TOK „ZABAVA“ premijerno je prikazan za učenike OŠ Odra jer je tek završen prošli mjesec. Film je snimljen prema istinitom događaju. Govori o učeniku 5. razreda, koji je pod utjecajem društvene mreže TIK TOK odlučio probati jedan opasni izazov, njegovu priču ispričali su učenici iz razreda.

Ovaj online događaj nastavak je prošlogodišnje suradnje koja je bila u lipnju prošle godine, izjavile su voditeljice filmskih družina Anita i Ana.

Prevencija-JPG-logo-250x175.jpg

"EMICA - razvoj EMocionalnih vještina putem igrICA"

26.4.2021.

U drugom polugodištu u drugim razredima naša socijalna pedagoginja Lucija Šimunović je provela  socijalnopedagoški preventivni program pod nazivom “EMICA – Razvoj EMocionalnih vještina putem igrICA“. Cilj programa je emocionalno opismenjavanje djece, a ostvaruje se usvajanjem vještina unutar 6 radionica: prepoznavanje i imenovanje vlastitih i tuđih emocija, razumijevanje, prihvaćanje i iskazivanje vlastitih emocija, uočavanje povezanosti emocija i ponašanja, značaj neverbalne komunikacije, JA govor, nenasilno rješavanje sukoba, razvoj empatije i suradnje. Navedene vještine učenici usvajaju igranjem uloga, igrokazom, modeliranjem i crtanjem. Video-galeriju radova pogledajte na poveznici.

Noc-knjige-2021-1080-x1080-002.jpg

Noć knjige

22.4.2021.

23. travnja 2021. obilježili smo Noć knjige - manifestaciju koja se obilježava svake godine kako bi se proslavilo prisustvo knjige i čitanja u našem životu. Svake godine obrađuje se tema čitanja na drukčiji način, ali sloboda izvođenja ostaje na knjižnicama, knjižarama i izdavačima. Ove godine tema je bila "Ljekovita moć knjige", pa smo sukladno tome pretvorili našu knjižnicu u malu ljekarnu.

Cijeli program pogledajte na poveznici. 

lessons-2190599_1920.jpg

Obavijest za roditelje i staratelje povodom Dana škole

19.4.2021.

Poštovani roditelji i staratelji,

 

naša škola ove godine slavi 162 godine rada , a kako je Dan škole na Jurjevo, 23.4. u petak ćemo imati nenastavni dan za sve učenike. Učenicima neće biti organizirana nastava niti produženi boravak već će se u prijepodnevnim satima, po rasporedu koji vam pošalju razrednici, odvijati sportska i ostala natjecanja. Zbog specifične situacije vezane za pandemiju COVID – a, sve aktivnosti će biti organizirane po punktovima na otvorenom da učenici različitih razreda ne dolaze u bliski kontakt.

Želim nam svima sretan Dan škole!

                                                                                                  Ravnatelj

                                                                                                                   Vatroslav Gabrić

board-928378_1920.jpg

Obavijest za učenike od 5. do 8. razreda

16.4.2021.

Poštovani roditelji, učenici i nastavnici,

s veseljem vas obavještavamo da se učenici predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) od ponedjeljka 19.4.2021. vraćaju u školske klupe prema rasporedu za A tjedan.