GLAGOLJICA U PRODUŽENOM BORAVKU TREĆIH RAZREDA 

Vodeći računa o povijesnoj i kulturnoj baštini svojih predaka, želimo istraživati svoje korijene, jezik i tradiciju, kako bismo tu baštinu prenijeli na svoju djecu. Glagoljica je na poseban način dio hrvatskoga povijesnog identiteta – od ranoga srednjeg vijeka pa do danas.  

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je 2014.g. rješenje kojim se utvrđuje da umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstva nematerijalne kulturne baštine. 

Upravo to umijeće želimo prenijeti na mlade naraštaje i tako glagoljicu oteti zaboravu. Osnovna škola Zadarski otoci tu je misao vodilju počela ostvarivati u svom odgojno- obrazovnom radu davši joj mjesta i u svojoj ulozi snažnog društvenog posrednika i koordinatora.Odatle i zamisao o likovnom natječaju „Iskoni bje Slovo“ –  koje znače:  „U početku bijaše Riječ“. 

Cilj natječaja je osvijestiti važnost glagoljice i njezino povijesno značenje. Učenici trećih razreda i učiteljica Monika Blažina prate tragove hrvatske prošlosti i pronalaze vizualnu ljepotu te ju pretaču kroz prošlost, sadašnjost ili budućnost Hrvatske, kroz glagoljska slova u likovne uratke.  Na taj način djeca su otkrila bogatstvo i ljepotu stvaralaštva i važnost glagoljice te ju čuvaju od zaborava. 

Sudjelovanje u ovom V. likovnom natječaju, dio je  cjelogodišnjeg eTwinning projekta koji učiteljica provodi s učenicima produženog boravka, a kojim se na zanimljive i kreativne natječaje upoznaju s ljepotom naše baštine. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

101 LICE GLAGOLJICE - 3. RAZRED

Boravkaši trećih razreda, sa svojom učiteljicom Monikom Blažina, uključili su se u projekt proučavanja starog hrvatskog pisma – glagoljice.  

Projekt će se ostvarivati na platformi e-Twinning. Ciljevi projekta su upoznati prvo hrvatsko pismo, razumjeti važnost glagoljice, naučiti pisati glagoljička slova, potaknuti učenike na zajedništvo, poduzetništvo i timski rad, razvijati ljubav prema hrvatskom narodu, povijesti i kulturi, razvijati kreativnost i stvarati opušteno ozračje, poticati i razvijati stvaralačko mišljenje, poticati na pomaganje, razvijati zajedništvo i suradnju te poticati europsku i svjetsku suradnju. 

Učenici će tijekom školske godine na različite kreativne načine upoznavati glagoljicu što ćete moći vidjeti u fotogaleriji.  
 

Planira se suradnja na Twinspaceu i zajednička izložba učeničkih radova na web stranicama škola i web mjestima namijenjenim Hrvatima u dijaspori te hrvatskim kulturnim portalima. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.