top of page
shared image (5).jpg

Kreativno povezivanje matematike i književnosti: Učenici istraživali Ivanu Brlić Mažuranić kroz matematiku

10. 4. 2024.

Učenici Osnovne škole Odra iskoristili su priliku za istraživanje književnosti i matematike kroz projekt posvećen Ivani Brlić Mažuranić. Na satu koji je bio posvećen matematici, učenici su imali priliku istražiti život i djela ove poznate hrvatske književnice te pritom razviti svoje matematičke vještine kroz kreativne zadatke.

Podijeljeni u grupe, učenici su se upustili u istraživanje Ivanih priča, posebno fokusirajući se na likove i događaje iz "Regoča" i "Šume Striborove". 

 

Kroz proces rješavanja matematičkih zadataka, učenici su aktivno koristili svoje matematičke vještine i kreativnost kako bi pronašli rješenja koja bi odgovarala kontekstu priča Ivane Brlić Mažuranić. Ovakav pristup omogućio je učenicima da povežu matematičke koncepte sa stvarnim situacijama iz književnih djela, potičući ih na dublje razumijevanje i primjenu naučenih sadržaja.

 

Kroz ovakav interdisciplinarni pristup učenju, učenici su, ne samo stekli nova znanja iz matematike i književnosti, već su također razvili kritičko razmišljanje, timski rad i kreativnost. Ovakve inovativne metode učenja pružaju učenicima priliku da uvide kako se različiti predmeti mogu međusobno nadopunjavati i povezivati, potičući ih na cjeloživotno učenje i istraživanje.

  • YouTube
MicrosoftTeams-image - 2024-01-31T131644.025.png

Tko je bila Ivana?

2. 2. 2024.

2024. godina velika je godina za hrvatsku književnost jer je to godina kada obilježavamo 150 godina od rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica, Ivane Brliž- Mažuranić. U tom povodu, knjižničarka je u suradnji s učiteljicom Anom Sudac i učenicima 4.c razreda krenula provoditi projekt u čast velike književnice.

Ovaj poseban projekt bio je prilika za učenike da istraže život i djelo ove izuzetne književnice te da podijele svoje spoznaje s ostatkom razreda.

Tijekom radionice, učenici su se upustili u temeljito istraživanje Ivaninog života, istražujući različite aspekte poput njezinog djetinjstva, obiteljskog okruženja, stvaralačkog procesa i utjecaja na hrvatsku književnost. Kroz knjige, internetske izvore i putovanja na značajne lokacije, učenici su prikupili vrijedne informacije koje su kasnije prezentirali svojim kolegama, učiteljici i knjižničarki.

Prva od zadaća bila je saznati što više o Ivaninom životu te kroz video, plakat ili strip prezentirati njezin život. Tako su se neki od učenika uputili čak u Ogulin i posjetili Ivaninu kuću bajki i istražili što je je sve bila inspiracija njezinih priča. Zatim su posjetili Ivaninu kuću u Zagrebu kada je živjela kod djeda bana Ivana Mažuranića te Mirogoj gdje je Ivana pokopana. 

Ovim projektom ne obilježavamo samo 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić- Mažuranić, već pružamo učenicima priliku da se približe jednoj od najvažnijih figura u hrvatskoj književnosti te da istraže i proslave njezin nevjerojatan doprinos, ne samo hrvatskoj, već i svjetskoj književnosti.

YOUTUBE

  • YouTube
bottom of page