top of page

Kam se Božić skril? / Gdje se Božić sakrio?

gdje se bozic sakrio.jpg

Kam se Božić skril? Gdje se Božić sakrio?

10.1.2023.

Učenici 4.b razreda istraživali su o običajima u predbožićno vrijeme o starim božićnim običajima našeg zavičaja, božićnim čestitkama i tradicionalnim božićnim jelima. Rezultate istraživanja smo zapisivali i fotografirali. Svi smo uživali u ovim aktivnostima.

 

Klikom na sliku pogledaj video. 

eTwining projekt Kam se božić skril?/ Gdje se Božić sakrio

 

Poveznica na TwinSpace: https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/gdje-se-bozic-sakrio-have-we-lost-christmas-spirit/twinspace

 

Ciljevi:

Osnovni cilj projekta je očuvanje tradicije i sve njezine raznolikosti. Učenici će suradnjom s partnerskim školama upoznati slične ili segmente slavljenja Božića.
Kroz rad učenici će razvijati istraživačke sposobnosti, komunikaciju, digitalne vještine timski rad.

Nakon provedenog projekta učenici će uz nove spoznaje razvijati ljubav prema zavičaju i proširiti znanja o drugim zavičajima.

 

Plan projekta:

1. Božićni običaji našeg zavičaja - učenici će istraživati o običajima u predbožićno vrijeme, zapisivati i fotografirati rezultate istraživanja. Nakon prikupljanja podataka objavit ćemo digitalnu knjigu izrađenu u alatu Book Creator .

 

2 . Božićna jela našeg zavičaja- učenici će istraživati tradicijska božićna jela, fotografirati neka od tih jela koja pripremaju sa svojim ukućanima. Rezultate ćemo objediniti i objaviti na virtualnoj oglasnoj ploči Lino koju će zajednički kreirati svi projektni partneri.

 

3. Božićne čestitke iz starih škrinja- pronalaženje starih božićnih čestitki koje ćemo skenirati i pripremiti virtualnu izložbu u suradnji sa svim sudionicima projekta. Učenici će izrađivati božićne čestitke po uzoru na stare koje su pronašli i slati ih prijateljima.

U kreiranju virtualne izložbe služit ćemo se digitalnim alatom Artsteps koji je besplatni online alat za izradu virtualne izložbe.

 

Osvrt:

Projekt je okuplja veliki broj škola iz Europske unije. Učenici 4. b razreda naše škole s učiteljicom Jadranka Pavliša Zupanek, prahvatili su ovaj izazov te postali s ostalim školama partneri u ovom projektu. Rad na ovom projektu nam je bio veoma zanimljiv jer običaji blagdana Božića u našem narodu imaju veliki i bogati značaj.

 

Tijek naših aktivnosti:

 

1. Predstavljanje naše škole i način sudjelovanja u projektu.

Predstavljanje na padetu virtualni pano, poveznica:

 

https://padlet.com/katarinabarlovicljedy/udjmxribi3gu3py8

 

2. Podijelili smo se u četiri tima. Svaki tim je imao zadanu temu i ishode istraživanja. Učenici su rezultate istraživanja prezentirali uz plakat kojeg su ispunili crtežima i tekstom. Na kraju smo sve radove prikazali videom.

 

Plan- Služili smo se intervjuem i pitali starije ukućane o običajima u vrijeme adventa. Rezultate smo dokumentirali slikom i videom.

 

Tema 1. grupe:  Predbožićno vrijeme- Vrijeme došašća/advent

Došašće, advent je vrijeme kada se kršćani pripremaju i radosno iščekuju Božić. Obilježavaju ga pokora, post, molitva, odlasci na rane jutarnje mise- zornice.

 

Običaje koje smo obradili:  dolazak sv. Nikole (6. prosinac)

                                                 sijanje božićne pšenice na Dan sv. Lucije ( 13. prosinac)

               Post- svaki petak u došašću

advent2.jpg
advent.jpg

Tema 2. grupe:  Simboli Božića

Božićno drvce

Božićne jaslice

Adventski vijenac

Tema 3. grupe:  Vrijeme Božića

Plan- Istraži tako da pitaš starije ukućane o običajima u vrijeme adventa i dokumentiraj slikom ili videom. Služi se intervjuem tako da postaviš nekoliko pitanja.

Uređenje doma

Badnjak

Božić

Polnoćka

Tema 4. grupe:  Božićno jelo

Purica s mlincima.

Razni božićni kolači

Čestitanje Božića

Pokloni

3. Objedinjeni video sa prezentacijama timova.

 

https://carnet-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/jadranka_pavlisa_skole_hr/EUISNGh3XGpGjZ5eULaXW2wBIxB_jcdHWpswCTcaiVV-9w?e=XZ6KhA

 

4. Završnu aktivnost zaključili smo s objavom biltena na stranici, school education europa, o čestitkama koje smo pronašli iz starih škrinja.

Čestitke iz starih škrinja

 

Od mnogih blagdanskih tradicija poznat nam je običaj čestitanja Božića tradicionalnom starinskom čestitkom. Razvojem tehnologije i ubrzanim načinom života, starinsku čestitku zamijenile su SMS poruke tzv. elektronske čestitke. Da bi spasili od zaborava širenje tradicije božićnog veselja starinskom čestitkom, potrebno nam je malo truda i dobre volje.

 

Postoje mnogi razlozi za to. Pokušat ćemo odgonetnuti zašto bismo trebali vratiti tradiciju slanja božićnih čestitki nama dragim ljudima. Neki odgovori se kriju u našem videu.

bottom of page