top of page

Bili smo u Beču

Učenici 7. i 8. razreda su u petak, 26. siječnja 2024. g. u pratnji učitelja Tanje Horvat, Petre Rašperger i Dubravke Vuleša posjetili Beč. Terenska nastava uključivala je bogat i sadržajan program. Tijekom ugodne petosatne vožnje pratitelj je upoznao učenike s brojnim prirodnim, geografskim i povijesnim znamenitostima Austrije.Istraživanje grada započelo je šetnjom vrtovima dvorca Schönbrunn, tijekom koje smo saznali mnogo toga o životu stanovnika dvorca, recimo da je carica Sisi uvijek bila na dijeti. Istraživanje je nastavljeno posjetom impozantnoj građevini Hundertwasserhaus koju čine pedeset i dva stana neravnih podova, različitih dimenzija prozora te vrlo šarolike vanjštine, djelo arhitekta Friedensreicha Hundertwassera.

U Prirodoslovnom muzeju učenici su se upoznali s jednom od najzanimljivijih prirodoslovnih zbirki na svijetu koja broji oko 30 milijuna izložaka. Nakon kraćeg odmora nastavili smo razgled gradske jezgre u pratnji pratitelja. Posjetili smo Hofburg - kompleks carskih palača (sjedište moćnoga Habsburškoga carstva, od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. - danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika). Vodič nas je upoznao s najslavnijim vladarima Habsburške Monarhije 19. i 20. stoljeća, s kapelicom u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka te sa Španjolskom školom jahanja – tradicionalnom konjičkom školom jahanja lipicanaca koja se izvodi u dvorani u Hofburgu. Obilazak je nastavljen šetnjom starom jezgrom Beča - Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom, Stephansplatz.

Uslijedio je kraći odmor nakon kojeg smo posjetili interaktivni muzej bečke povijesti Time travel smještenom u podrumu starog samostana sv. Mihaela. Tamo nas je dočekao hologram fratra koji se po legendi izgubio davno i sad luta hodnicima. Uz njih su nam o povijesti Beča pričale voštane figure Franza Josepha, Sissi i dr. U 5D kinu smo osnivali Beč, putovali kroz njegovu povijest, borili se te zajedno s majstorima hodali po skelama buduće katedrale. Po nogama su nas šibali repovi štakora koji su donijeli kugu u Beč, pucali smo s bedema na tursku vojsku... Zatim je uslijedila priča o novom Beču, o Mozartu i Straussu koji grade novu povijest, a onda opet potres, sirene, rat i bombe u simuliranom skloništu. Naposljetku je slijedila priča o modernoj Austrija. Grad smo napustili u 18 sati prepuni dojmova.FOTOGALERIJA


Comments


bottom of page