top of page

Nastavni posjet Osnovne škole Odra Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije: Učenje kroz praktična iskustva

Učenje izvan okvira učionice često donosi nezaboravna iskustva i dublje razumijevanje gradiva. Današnji posjet učenika 1. a, 4. a i 4. c razreda s učiteljicama Petračić, Sudac, Fabijanec i Blažina,  Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije bio je upravo takav događaj. Kroz niz interaktivnih radionica, učenici su imali priliku istražiti različite aspekte šumarstva i otkriti važnost očuvanja šuma i prirodnih resursa. 


Učenici 4.c razreda

Jedna od najzanimljivijih radionica bila je "Glodavci i krpelji u šumi - male napasti". Učenici su imali priliku naučiti o različitim vrstama glodavaca i krpelja koji mogu utjecati na zdravlje šuma i divljači. Kroz praktične primjere i demonstracije, shvatili su važnost praćenja i kontroliranja populacija ovih organizama te kako njihovo prekomjerno prisustvo može utjecati na ekosustav šume. 

Druga radionica, "Koliko je stablo visoko - naučite kako se određuje visina stabla", pružila je učenicima priliku da nauče osnovne tehnike mjerenja visine stabala. Kroz praktične vježbe korištenja alata poput traka za mjerenje i klinometra, učenici su razvili vještine procjene visine stabala na temelju trigonometrijskih principa. Ova aktivnost potaknula je njihovu radoznalost i razvila praktične vještine koje su korisne ne samo u šumarstvu, već i u drugim područjima. Učenici 4.a razreda

Posljednja radionica, "Kako se čuva šumsko sjeme", istaknula je važnost očuvanja genetske raznolikosti šumskih vrsta kroz pravilno sakupljanje, obradu i skladištenje sjemena. Učenici su imali priliku naučiti o različitim metodama sakupljanja sjemena, kao i o uvjetima skladištenja koji osiguravaju dugoročnu održivost genetskih resursa šuma. 


Osim što su stekli nova znanja o šumama i njenom upravljanju, učenici su kroz ovaj nastavni posjet također razvili važne vještine kao što su timski rad, opažanje i rješavanje problema u stvarnom okruženju. Interaktivni pristup i angažiranje studenata u praktičnim aktivnostima pružilo je učenicima nezaboravno iskustvo učenja izvan učionice. 


Učenici 1.a razreda

Nastavni posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije pokazao se kao izuzetno vrijedno iskustvo koje potiče interes učenika za očuvanje šuma i prirodnih resursa te na daljnje istraživanje i učenje u području šumarstva. Takvi događaji su ključni za obrazovanje budućih generacija o važnosti očuvanja okoliša i održivog korištenja šumskih resursa. 


FOTOGALERIJAComments


bottom of page