top of page

Svjetski dan slobode medija

U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija (3. svibnja), školska knjižničarka Julija Dujić organizirala je 2. i 3. svibnja interaktivne radionice s učenicima 4.a, 4.b i 4.c razreda, fokusirajući se na temu reklama i njihovog utjecaja na djecu.


Radionice su započele razgovorom o medijima, uključujući različite vrste medija poput televizije, računala, mobitela, novina, časopisa, plakata itd. Kroz vođenu diskusije, učenici su govorili o medijima koji su njima najbliži i koje najčešće koriste, ali iznosili su i svoja mišljenja o tome kako mediji utječu na njihov svakodnevni život.


Knjižničarka je taktički usmjerila razgovor prema reklamama, postavljajući pažljivo odabrana pitanja koja su poticala kritičko razmišljanje kod učenika. Raspravljalo se o načinima na koje reklame pokušavaju privući pažnju djece, koristeći različite tehnike poput boja, glazbe, poznatih osoba i sl.


U drugom dijelu sata, učenici su se podijelili u grupe i sami su se okušali u osmišljavanju reklama prema unaprijed zadanim predlošcima. Svaka grupa dobila je zadatak osmisliti i predstaviti reklamu za određeni proizvod - knjigu, mobitel, aplikaciju i čokoladu. Ova aktivnost potaknula je kreativnost učenika te ih potaknula da primijene svoje novo stečeno kritičko razmišljanje u praksi.


Radionice su osigurale učenicima učenje o medijima i reklamama na zabavan i interaktivan način, ali su im također pružile alate i vještine potrebne za promišljeno konzumiranje medijskog sadržaja u budućnosti. Ova inicijativa nije samo obilježila Svjetski dan slobode medija, već je i potaknula svijest o važnosti medijske pismenosti u suvremenom društvu.




















Comments


bottom of page