top of page

Zora riđokosa u Gradskom kazalištu Trešnja

U petak, 13. listopada 2023. učenici 5. i 6. razreda gledali su predstavu Zora riđokosa u Gradskom kazalištu Trešnja. Predstava je nastala prema romanu Zora riđokosa i njezina banda njemačkoga autora Kurta Helda. Zanimljivo je da se radnja odigrava u Senju 30-ih godina 20. stoljeća.


Četrnaestogodišnja Zora predvodnica je dječje bande koja hara gradom i krade „ono što im je potrebno da prežive”. Radnja se zapliće kad dvanaestogodišnjem Branku umre majka. Dječak upada u nevolje iz kojih ga izvlači Zora te ga odvodi u ruševnu tvrđavu Nehajgrad, k svojoj četveročlanoj družini. Oni sebe nazivaju uskocima, po čuvenim jadranskim moreplovcima i borcima protiv nepravde. Usporedno s njihovom pričom pratimo onu o sukobu bogatog veletrgovca i korumpiranog gradonačelnika protiv siromašnog ribara Gorjana, jedinog zaštitnika Zore i njezine družine.

Pročitajte dojmove petaša i šestaša.


Predstava je smiješna, uzbudljiva i pomalo tužna. Rastužilo me kada je umrla Brankova mama i kad ga je baka izbacila iz kuće. Na živce mi je išao onaj gradonačelnik, pomalo i policajac. Bila sam sretna kad su se građani Senja bunili protiv gradonačelnika.

Leona, 5. r.


Meni je predstava bila jako zanimljiva – ljestvama su se koristili za gotovo cijelu scenografiju. Svidjela mi se zato što je bila jednostavna, a opet maštovita.

Vigo, 6. r.


U kazalištu mi je bilo zanimljivo i uzbudljivo. Najviše mi se svidjela pucnjava zato što je bila u trenutku kad sam se najmanje nadala. Glumci su trčali kroz gledalište i otvarali sva vrata pa nisam znala gdje gledati. Naučila sam da uvijek moram biti uz svoje prijatelje i pomagati im.

Matea, 6. r.


Svidjela mi se radnja i tema. Priča „vuče“ na nešto što se stvarno dogodilo, a ja volim istinite priče. Glumci su bili zabavni i duhoviti.

Katja, 6. r.Predstava me se dojmila zbog mimike i gesta glumaca. Kostimi su bili dobro izabrani, uz pomoć njih vidi se tko je siromašan, a tko bogat.

Marko, 6. r.Predstava je jedna od boljih koju sam gledala. Najdraža scena bila mi je kad su se Zlata i Branko poljubili. Baš romantično! Najsmješnija scena pak mi je bila kad se Zora našminkala i obukla u ružičastu haljinu samo kako bi zadivila Branka. Presmiješno! Preporuka svima da pogledaju predstavu.

Tija, 5. r.


Predstava mi se svidjela jer je vesela i napeta. Najviše mi se svidjelo kada su se uskoci i dječak Branko udružili i vratili kokoši koje su ukrali. Preporučujem svima da pogledaju predstavu Zora riđokosa.

Tara, 5. r.


Veselimo se sljedećem susretu s kazalištem!

Comentarios


bottom of page