UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

2021./2022.

Učenici 1. b razreda u produženom boravku su tijekom školske godine 2021./2022. sudjelovali u eTwinning "Projektu Uz čitanje riječi rastu 2". Cilj projekta je bio približiti učenicima čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja i razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz razvijanje navike čitanja i promišljanje o književnim djelima utječe se na cjeloživotno obrazovanje učenika . Učenici kroz zanimljive i zabavne sadržaje uče kako samostalno posuditi i čitati knjigu, potiču se na čitanje sebi i čitanje drugima i time se utječe na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela te se razvija kultura provođenja slobodnog vremena. Kvaliteta rada na projektu pozitivno je ocijenjena i učiteljica Monika Blažina i njeni učenici nagrađeni su Oznakom kvalitete.

oznaka kvalitete monika1.jpg
oznaka kvalitete2.jpg

SVIBANJ

Svjetski dan biološke raznolikosti obilježen je čitanjem slikovnice Jurica, veliki mrav Ivane Francišković Olrom i Zrinke Ostović. Priča je to o mravu i leptiru močvarnom plavcu, stanovnicima Plitvičkih jezera. Svake se godine na vlažnim livadama Plitvičkih jezera odvija čarobna priča koju su autorice odlučile podijeliti  s nama. Leptir polaže jaja na biljku plućnu sirištaru, a iz njih izlaze male gusjenice koje se spuštaju na tlo gdje ih mravi odnose u svoje mravinjake i o njima se brinu dok iz kukuljica ne izađu leptiri. Zauzvrat, mravi dobivaju slatki sok koji ispuštaju gusjenice. 

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Evaluacija projekta provedena je preko eLive platforme. Pristupili su joj svi učenici koji su njome izrazili svoje zadovoljstvo projektom te želju za nastavkom. Učenicima se najviše svidio Božićni izazov  koji je odrađen u suradnji s učenicima viših razreda, te gostovanje Očka Ćitaćirka u produženom boravku. 

 

Kraj projekta smo obilježili pjesmom o pričama, pjevajući pjesmu Jaquesa Houdeka “Pssst priča”. 

TRAVANJ

Dan planete Zemlje u razredu smo obilježili čitanjem edukativne slikovnice Nije smeće sve za vreće. 

Učenici su naučili razliku između smeća i otpada, kako pravilno razvrstavati otpad kod kuće i u školi.  

Kroz slikovnicu su osvijestili da često ne iskorištavaju papir za crtanje na pravi način te su se podsjetili da se na čistom papiru može obostrano crtati. Ograničili smo upotrebu papira u razredu na način da ćemo gledati da ga pametno iskoristimo, ponovno upotrebljavamo i štedljivo koristimo.

Svjetski dan knjige i autorskih prava 23.4., obilježili smo razgovorom o vlasništvu i značenju autorskih prava. Naglasili smo daje svaka knjiga nečiji rad te da ga treba poštivati. Razgovarali smo o tome što je njima bitno i kako čuvaju svoje vlasništvo te to usporedili s autorstvom.  

Tim povodom svaki je učenik donio jednu svoju knjigu, ali smo ovaj put naglasak stavili na autore te smo se upoznali sa piscima koji su ih napisali. 

1652188933817.jpg
1652188933839.jpg
1652188933807.jpg

OŽUJAK

Ove godine Fašnik je bio malo kasnije pa nam je uveselio inače proljetni mjesec – ožujak. Učenici su u sklopu projekta čitali šaljivi igrokaz „Hej maškare!!“. Odlično smo se zabavili taj dan, a đaci prvaci su pokazali kako iz dana u dan napreduju u vrlo važnoj vještini – čitanju.

Kraj ožujka obilježilo je gostovanje posebnog gosta Očka Ćitaćirka, zabavnog lutka koji djecu potiče na uvažavanje različitosti i čitanje jer se čitanjem mnogo toga uči. 

Sve što smo radili u dva sata druženja može se sažeti u jednu riječi. Zajedno s Očkom smo OČKALI. Saznali smo da očkanje zapravo znači mnogo toga - čitanje, slušanje, razgovaranje, maštanje, zamišljanje, pjevanje, plesanje. 

Najprije smo saznali da je Očko lutak koji zna da je samo lutak, ali ponaša se i razmišlja kao svaki drugi osmogodišnji dječak. On još ne zna reći glas "R", ali to ga ne sprječava da priča, mašta, druži se s djecom, upoznaje novu djecu i širi dobrotu.  

Opisivali smo njegovu odjeću, naočale, slušali priče iz njegove Kupusare. U mislima smo puhali u njega i on se podigao u zrak jer ima čarobnu kosu... Pjevali smo mu pjesmu Savila se bijela loza vinova i recitirali pjesme, slušali glazbu i s njime se razgibavali. Slušali smo kratke sastavke drugih učenika i o njima razgovarali.

Zanimljivo je bilo postavljati pitanja Očku. Neka od njih su bila koliko ima godina, koje mu je najdraže slovo, boja, od čega su njegove naočale, ima li curu...? 

Dogovorili smo ponovno viđenje, a na kraju nas je Očko počastio bombonima.  

Bilo je lijepo i uzbudljivo u svijetu mašte, lijepih misli i riječi. 

Ocko Citacirko.jpg

VELJAČA

2.2. Svjetski dan čitanja naglas bio je posebno veseo. Uglavnom je učiteljica ta koja čita u razredu no ovaj put čitali su učenici, i to ulomke svojih najdražih knjiga i slikovnica. Neki su odabrali najdražu priču za laku noć, neki roman koji im roditelji čitaju u slobodno vrijeme. No nama ionako nije bitan broj stranica knjige, važno nam je da se čita, a prvašići su dali sve od sebe, iako još nisu ni naučili sva slova. 

SIJEČANJ

Osnovna škola Grigora Viteza i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba organizatori su likovnog natječaja Velikani hrvatske prošlosti čiji je cilj promicanje interesa za hrvatsku povijest i razvoja likovnih i vizualnih kompetencija. Motiv ovogodišnjeg, šestog po redu natječaja, pripao je jednoj od najznačajnijih spisateljica za djecu, svjetski priznatoj pripovjedačici s naših prostora, Ivani Brlić-Mažuranić.  

Natječaj s motivom Ivane Brlić-Mažuranić predviđen je za individualni rad djece vrtićke i rane školske dobi (1. – 4. razreda osnovne škole). Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom: flomasterom i vodenim bojama. Takva zanimljiva likovna tehnika zahtjeva veliki trud, ali i daje slobodu i kreativnost u novim rješenjima. 

Učenici 1. B upoznali su se s likom i djelom naše poznate književnice te smo u razredu pročitali priču Jagor, po kojoj je i jedan naš učenik dobio ime. 

Učenici su dali sve od sebe, a njihove radove možete pogledati u videu. 

PROSINAC

Približavanjem Božića i početkom Došašća započelo je vrlo uzbudljivo vrijeme u našem projektu. U suradnji sa školskom knjižničarkom Danielom, učiteljicom Kristinom Bodružić i prof. Martinom Barić, dogovoren je Božićni izazov čitanja u kojem su sudjelovali učenici 1. B i 1. C razreda. 

 

Svaki dan čitala se jedna božićna priča nakon koje su slijedile zanimljive aktivnosti. Učiteljice Bodružić i Blažina su zamijenile razrede i započele projekte, a slijedile su zabavne aktivnosti s gostima čitačima za koje se pobrinula profesorica Barić. Svaki dan po jedan učenik višeg razreda (5. – 7.) dolazio je u goste prvašićima i čitao im jednu božićnu priču. Nakon analize priče, slijedile su likovne aktivnosti, vježbe prepričavanja i radionice. Učenici su uživali u gostovanjima, a posebno su se veselili razgovoru sa starijim učenicima i upoznavanju s njima. 

 

Pred kraj izazova učenici su posjetili školsku knjižnicu gdje im je knjižničarka pročitala i iscenirala priču o Djedu Mrazu, a na kraju ih je iznenadila i prigodnim poklonima.

  

Učenici su jako uživali u Božićnom izazovu i vesele se sljedećim aktivnostima koje im priprema njihova učiteljica. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

STUDENI

Učenici 1.b studeni su posvetili marljivom učenju slova kako bi mogli što više toga samostalno napisati i pročitati. Svoje znanje su svakodnevno uvježbavali oblikovanjem slova od različitih materijala i vježbanjem čitanja.  Rado su igrali i Wordwall igru Kolo sreće jer nikada nisu znali koju će im rečenicu kolo okrenuti za čitanje. 

IMG_20211201_135428.jpg

LISTOPAD

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Uz Svjetski dan zaštite životinja započeli smo s čitanjem u razredu. Kako bi učenicima što više približila čitanje i zainteresirala ih za to, krenula sam  s nečim poznatim. Počeli smo s čitanjem knjižica Cresside Cowell Obitelj Krošnjar i Mali istraživači, koje se mogu odabrati u restoranu McDonalds umjesto igračke.  Na taj način sam privukla pažnju učenika te ih potaknula da i oni odaberu knjigu drugi put kad posjete restoran. Ujedno su naučili nešto o dinosaurima te izumrlim i neobičnim životinjama. 

Taj dan smo slagali i slagalice na temu životnih zajednica, crtali životinje te imitirali njihovo kretanje crtom (vježbamo grafomotoriku) i kretanjem.

MINUTA ZA ČITANJE- suradnja s knjižnicom

Ovaj mjesec spojili smo naš projekt s još jednim. Učenici čitači su dobili tekst hrvatskog autora koji će izvježbati te smo snimili video u trajanju jedne minute. Svi video uradci naše škole spojit će se u  jedan veliki video.

 

ČITAMO PRIČU - KAKO SU DORA I MARIO SPASILI HRANU  - vezano uz Dan kruha

Povodom Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane na dar smo dobili slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu. S velikim zanimanjem su slušali  učiteljicu kako čita priču. Svašta su novo naučili, ali najbitnije, i shvatili zašto ne smijemo bacati hranu. Nakon razgovora o priči, crtali smo našu dobru vilu koja će na nas upozoriti i opomenuti čim nam na pamet padne baciti hranu.

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA - suradnja s knjižnicom

Jedan dan produženog boravka učenici su proveli u školskoj knjižnici. Knjižničarka je pripremila 4 (Djevojka žabica, Kraljeva kći, Zlatna jabuka, Lončiću, kuhaj!) hrvatske narodne bajke za 4 skupine učenika. Svaka skupina je dobila papirić s naslovom jedne bajke koju je trebala odgonetnuti, a zatim je slijedilo čitanje. Učenicima je bilo zanimljivo čuti neke stare izraze, a ujedno su odmah proširili i svoj vokabular. Nakon što su  čuli sve 4 bajke, podijelili su se u parove i zajedničkim snagama crtali dijelove bajki. Kako je izgledala proslava Međunarodnog dana školskih knjižnica pogledajte u videu.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

RUJAN

DAN PISMENOSTI - IZRADA STRANIČNIKA

Budući da nam se bliži jesen, učenici su dobili isprintani predložak koji su trebali obojiti , a koji smo zatim plastificirali kako bi nam dulje trajao. S vremenom ćemo izraditi još nekoliko straničnika kako bi imali za svaki udžbenik i knjigu koju čitamo i koristimo.

INICIJAL

učenici su nacrtali početno slovo svojeg imena , podebljali ga i ispunili raznim crticama i točkicama. Na taj način vježbamo grafomotoriku.

ŠKOLSKA KNJIŽNICA - suradnja s knjižnicom

Prvi korak prema čitanju svakog prvašića je učlanjenje u školsku knjižnicu. Svaki učenik je dobio svoju iskaznicu te smo proveli neko vrijeme švrljajući po knjižnici i na kraju posudili knjigu ili časopis  po izboru. Naučili smo pravila ponašanja u knjižnici te kako se posuđuju knjige.

2020./2021.

potvrda kvalitete Uz citanje rijeci rastu_page-0001.jpg
af15c597bb1ca52f_eql_hr-page-001.jpg

Monika Blažina je za svoj projekt "Uz čitanje riječi rastu" dobila eTwinning oznaku kvalitete, ali i priznanje kvalitete projekta na najvećoj europskoj razini.

1. razred

Učenici 1. b razreda zajedno s učiteljicom Marinom Kordić, sudjeluju u eTwinning projektu Uz čitanje riječi rastu. Projekt se provodi tijekom školske godine 2020./2021. Cilj mu približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje te poticati radost čitanja.

Na početku školske godine upoznajemo se s raznoraznim aktivnostima koje nas, prvašiće, očekuju. Među njima je i ovaj projekt. Još smo maleni pa ne znamo čitati, osim nas nekoliko, ali trudit ćemo se. Već se dobro zna, tko je uporan i radoznao, taj lako sve svlada, pa i ova čudnovata slova!

Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti (8. rujna).

Već znamo čitati slikovnice, a najbolje je kada ti prijatelji pomažu.

Slika1.jpg

Pronašli smo svoj kutak za čitanje. Uvijek nađemo nešto zanimljivo u našoj maloj razrednoj knjižnici.

Slika2.jpg

Povodom Dana hrvatskih knjižnica (11. studenog) i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica koji se obilježava u listopadu te Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) posjetili smo našu dragu knjižničarku koja nas uvijek uputi na zanimljivosti i tajne naše knjižnice.

Slika3.jpg

Razred koji voli čitati. 

Slika4.jpg

Božićno vrijeme, vrijeme dobrote i darivanja.

Zajedno smo izradili adventski kalendar, ukrasili ga te pomno pratili zadatak za svaki dan, pogotovo za vikende, pošto nismo u školi tim danima. Čitali smo divne božićne priče i prepričavali ih svojim roditeljima.

Slika5.jpg

U mjesecu ljubavi odvažili smo se napisati tajna ljubavna pisma, koja smo potajno ostavljali u ormarićima, po želji, naravno. Osmijesi i dječja lica sve su zažarili. Rado smo obilježili Svjetski dan pripovijedanja bajki (26. veljače).

Slika6.jpg

Tijekom veljače uvježbali smo čitanje na glas i odglumili puno igrokaza, neke snimke možete pogledati na linku:

https://wakelet.com/i/invite?code=10335db

Nakon uvježbavanja izražajnog čitanja pjesme Luke Paljetka, Mačka i glasovir, odlučili smo stvoriti svoju pjesmu. Radili smo metodom odabira određenih stihova koji će se vidjeti, a ostalo smo zatamnili tušem.

Slika7.jpg
Slika8.jpg

Svakodnevno usavršavamo svoje čitalačke vještine!

Slika9.jpg

Obilježili smo Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka) i Noć s Andersenom (27. ožujka). Prepričavali smo bajke koje smo čuli, čitali i pogledali u obliku animiranih filmova. Zamišljali smo kako bi junaci iz Andersenovih bajki danas izgledali, što bi radili i kako bi se ponašali. Neke radove smo postavili na Padlet ploču. 

Kroz igru smo stvarali svoju priču i pri tome se izvrsno zabavili. Zadatak je bio zavrtjeti tri kotača koja su označavala lik, mjesto i predmet prema kojima bismo stvarali svoju priču. Neke priče su bile toliko dobre da smo ih morali zapisati.

Slika10.jpg

U proljetnim mjesecima obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja), Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja).

Povodom Dana obitelji (15. svibnja) oslikavali smo i pisali osobine naših obitelji.

Slika11.jpg

Prezentirali smo naše najdraže knjige. Glavne karakteristike pročitane knjige su sažete u dvorcu: likovi i njihove osobine, vrijeme, mjesto i redoslijed događaja, osobni dojam i sličnosti s likovima.

Slika12.jpg

Svaki tjedan smo čitali po jednu priču knjige Marice Milčec, Svaka mrvica je važna, Školska knjiga, Zagreb, 2017. Sve priče su poučne i daju povoda za raspravu i raznoliku interpretaciju. Radujemo se što ćemo upijati znanje iz ove knjige i iduće školske godine!

2. razred

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici 2.b razreda su u veljači i ožujku sudjelovali u čitateljskom izazovu. Zadatak je bio  kroz sedam izazova pročitati najmanje sedam kjnjiževnih djela. Ispunjavali su čitateljsku putovnicu u koju su pisali koja djela su pročitali te kratak osvrt na njih. 

Čitateljski izazov je proveden u sklopu Etwinning projekta Uz čitanje riječi rastu. Cilj je bio, na zabavan način,  približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje . Ovim Čitateljskim izazovom se kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih dijela željelo utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena. 

Učenici su, osim lektirnih djela, pročitali preko sto književnih naslova. Čitali su stripove, enciklopedije, bajke, basne, dječje romane itd. 

čitateljski izazovi.jpg

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici 2.b razreda su u srijedu, 3. veljače, zajedno s učiteljicom Vlatkom Tepeš dostojanstveno obilježili Svjetski dan čitanja naglas.

Osim što smo se gostili raznovrsnim ukusnim čajevima i čajnim kolačićima, uživali smo i zajedno čitajući časopise i slikovnice. Na meniju je ovoga puta bio časopis Smib, uz koji smo se dobro zabavili čitajući slikopriče i rješavajući razne zadatke. 

Na kraju smo sve skupa zaokružili zajedno čitajući i diveći se vještini medvjeda u slikovnici "Medo i klavir" Davida Litchfielda. 

Naša čajanka je bila uspješno popijena, knjige sretno pročitane i obilježene učeničkim crtežima.

Kako nam je bilo pogledajte u videu. 

eTwinning projekt: Uz čitanje riječi rastu

 

U eTwinning projekt Uz čitanje riječi rastu uključili su se i učenici 2.b razreda produženog boravka sa učiteljicom Vlatkom Tepeš.

Za početak su učenici pričali o knjigama i stripovima koje su pročitali tijekom ljeta.

Uz interaktivne kartice smo razgovarali što vole čitati, gdje vole čitati, koga vole da im čitaju itd.

Prva naša stepenica bila je čitanje slikovnice “Žirafe plesati ne znaju”, autora Giles Andreae i Guy Parker-Rees. Svi smo je zajedno čitali (dio učiteljica, dio sami učenici ), ne jednom, već nekoliko puta i uživali u priči.

Naše bavljenje tom slikovnicom trajalo je tri tjedna. Razgovarali smo o tome oko čega smo mi, kao žirafa Žiro, zabrinuti, a u čemu smo dobri. Zatim smo ispunili svi obrazac i ukrasili ga.

Zatim smo kod kuće istraživali o životinji žirafa te svoje istraživačke radove čitali u školi, a sve što smo saznali o toj životinji smo zapisali na jedan zajednički plakat. Razgovarali smo i o nepoznatim riječima koje smo otkrili tijekom istraživanja o žirafi.

Iz likovnog smo pastelama crtali žirafu Žira kako pleše, a na kraju smo radili origami straničnik žirafu.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

3. razred

Učenici trećih razreda s učiteljicom Monikom Blažinom priveli su kraju i ovu nastavnu godinu i ovaj razredni projekt.  

Završetak nastavne godine, nakon povratka s online nastave i čitateljskog izazova uglavnom su proveli u knjižnici. Zahvaljujući našoj dragoj knjižničarki koja nam je omogućila da svaki dan provedemo barem sat vremena u knjižnici, otkrili smo kakva čudesa i zanimljive knjige krije naša školska knjižnica. Umjesto pitanja “Kad idemo van?” učiteljicu su dočekivali pitanjem ”Hoćemo li i danas u knjižnicu?” 

Veselimo se i nadamo nastavku druženja u knjižnici. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU

Učenici trećih razreda s učiteljicom Monikom Blažina marljivo rade na projektu koji obogaćuju svoj rječnik.  

Uz zanimljive igre s WordWalla vježbali su oblikovanje pridjeva, njihovo korištenje u rečenicama, a ujedno su i obogatili svoj vokabular nekim novim izrazima. 

Čitanjem ulomaka iz najdražih knjiga obilježili smo i Dan čitanja naglas. Učenici su jedni drugima čitali najzanimlivije ulomke svojih najdražih književnih djela. 

Među zanimljivijim projektnim zadatcima bila je „Knjiga iz vrećice“. Učenici su sami odabrali knjigu po želji koju će prezentirati. Bilo je tu lektirnih naslova, najdražih slikovnica i knjiga o najdražim igricama. Učenici su likovno oblikovali papirnatu vrećicu. Na prednjoj strani su ilustrirali naslovnicu, a na bočnim stranama vrećice izdvojili su likove i njihove osobine, te kratki sadržaj. U vrećicu su ubacili pet predmeta povezanih s knjigom , a zatim su vrećicu prezentirali prijateljima iz razreda. Bilo je vrlo zanimljivo i veselo promatrati i slušati zašto su baš ti odabrani predmeti  predstavljali određenu knjigu, te zašto su baš njih odabrali. Publika je pak uživala u raznovrsnosti te drugačijem načinu predstavljanja.  

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

UZ ČITANJE RIJEČI RASTU 

 

Učenici trećih razreda marljivo nastavljaju s projektom. Listopad je bio pun događanja.  

Obilježili smo prigodni Dan jabuka slikanjem po promatranju zdjele pune jabuka koje smo zatim, naravno, pojeli. Jabuka nam je poslužila i kao glavni motiv oko kojeg su se vrtjele naše priče. Učenici su pisali Monolog jedne jabuke u kojima su opisali njezin životni put, a u paru su napisali i dijalog. Time su ponovili pojmove monologa i dijaloga na zabavan način. 

 

Mjesec knjižnica obilježili smo izradom prigodnih straničnika koristeći reciklirane materijale – karton, vunu i novinski papir. Ujedno smo se upoznali s glagoljicom, starim hrvatskim pismom. Učenici su nakon proučavanja glagoljice, napisali svoje ime na komadu kartona koje su zatim prekrili komadićima novinskog papira. Za kraj smo od stare vune izradili cofleke kako bi naši straničnici bili posebni. 

Na drugoj radionici, na kojoj su učenici predstavljali svoje knjige, pričajući o njima uz pomoć izrađenih plakata, učenici su pozivali druge da pročitaju njihovu knjigu. Zadatak je bio privući što više čitatelja, a plakati su bili svestrani-od prepisanih ulomaka do šarenih ilustracija.  

U produženom boravku započeli smo s čitanjem knjige Čarobnjak iz Oza Lymana Franka Bauma. Knjiga se nalazi na popisu lektira za treći razred, no oni je neće obrađivati kao lektiru na satu Hrvatskog jezika pa smo se poslužili njome kao predloškom za čitanje u produženom boravku. Učenici su vrlo zainteresirani i jako vole slušati dok im drugi čitaju, a posebno ih veseli uspoređivanje knjige s fantastičnim istoimenim filmom. Brzo su uočili da se knjiga jako razlikuje od filma i da ima mnogo više detalja. Koliko će tih detalja upamtiti, vidjet će se po završetku čitanja, kada slijedi kviz. 

Sve naše aktivnosti pogledajte u fotogaleriji. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom