top of page
Books

vijesti

Knjižničarka: Julija Dujić

Telefon: 01/6465-290

Radno vrijeme 9-15

*prvi utorak u mjesecu knjižnica ne radi

e-pošta: knjiznica.odra@gmail.com

MicrosoftTeams-image - 2024-05-17T105356.636.png

Posjet učenika 1.r. PB Gradskoj knjižnici Mala Mlaka

17. 5.2024.

Učenici 1.a i 1.b razreda u produženom boravku imali su priliku u svibnju posjetiti Gradsku knjižnicu Mala Mlaka, gdje su doživjeli inspirativno i edukativno iskustvo koje je organizirala njihova školska knjižničarka Julija Dujić. Ovaj posjet bio je posebna prilika za učenike da se upoznaju s Gradskom knjižnicom.

Dočekala ih je knjižničarka Silvija koja im je objasnila što je Gradska knjižnica i koje usluge ona pruža. Djeca su saznala kako knjižnica nije samo mjesto gdje se posuđuju knjige, već i prostor gdje se može učiti, prisustvovati različitim radionicama, predavanjima i istraživati nove svjetove i družiti se s prijateljima. Silvija je naglasila važnost čitanja u njihovom razvoju, ističući kako čitanje pomaže u razvoju jezika, mašte i kritičkog razmišljanja.

Knjižničarka Silvija učenicima je predstavila i nagradni natječaj u kojem mogu sudjelovati. Natječaj je zamišljen kao poticaj djeci da urede svoj kutak za čitanje kod kuće i pročitaju što više knjiga te napišu koja im je knjiga bila najzanimljivija do 15. lipnja. Učenici su bili oduševljeni idejom da urede svoje male čitateljske oaze i odmah su počeli planirati koje će knjige posuditi i pročitati. Najuspješniji sudionici natječaja bit će nagrađeni, što je dodatno motiviralo djecu da se uključe.

Ovaj posjet knjižnici bio je više od običnog izleta; bio je to korak prema razvijanju ljubavi prema čitanju i knjigama. Knjižničarka Julija je kroz organizaciju ovog posjeta omogućila učenicima 1.r. da zavire u bogatstvo koje knjižnica nudi, dok im je knjižničarka Silvija pružila vrijedne informacije i motivaciju za daljnje čitanje. Nadamo se da će ova inicijativa potaknuti učenike da postanu redoviti posjetitelji knjižnice i strastveni čitatelji.

WhatsApp Image 2024-05-10 at 09.23.41 (1).jpeg

Svjetski dan slobode medija

6. 5.2024.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija (3. svibnja), školska knjižničarka Julija Dujić organizirala je 2. i 3. svibnja interaktivne radionice s učenicima 4.a, 4.b i 4.c razreda, fokusirajući se na temu reklama i njihovog utjecaja na djecu.

Radionice su započele razgovorom o medijima, uključujući različite vrste medija poput televizije, računala, mobitela, novina, časopisa, plakata itd. Kroz vođenu diskusije, učenici su govorili o medijima koji su njima najbliži i koje najčešće koriste, ali iznosili su i svoja mišljenja o tome kako mediji utječu na njihov svakodnevni život.

Knjižničarka je taktički usmjerila razgovor prema reklamama, postavljajući pažljivo odabrana pitanja koja su poticala kritičko razmišljanje kod učenika. Raspravljalo se o načinima na koje reklame pokušavaju privući pažnju djece, koristeći različite tehnike poput boja, glazbe, poznatih osoba i sl.

U drugom dijelu sata, učenici su se podijelili u grupe i sami su se okušali u osmišljavanju reklama prema unaprijed zadanim predlošcima. Svaka grupa dobila je zadatak osmisliti i predstaviti reklamu za određeni proizvod - knjigu, mobitel, aplikaciju i čokoladu. Ova aktivnost potaknula je kreativnost učenika te ih potaknula da primijene svoje novo stečeno kritičko razmišljanje u praksi.

Radionice su osigurale učenicima učenje o medijima i reklamama na zabavan i interaktivan način, ali su im također pružile alate i vještine potrebne za promišljeno konzumiranje medijskog sadržaja u budućnosti. Ova inicijativa nije samo obilježila Svjetski dan slobode medija, već je i potaknula svijest o važnosti medijske pismenosti u suvremenom društvu.

Više fotografija...

WhatsApp Image 2024-04-15 at 10.04.59.jpeg

Inspirativni književni susret u Društvu hrvatskih književnika za učenike sedmih i osmih razreda

15.4.2024.

Učenici sedmih i osmih razreda imali su iznimnu priliku zaroniti u svijet književnosti na književnom susretu održanom u prestižnom Društvu hrvatskih književnika, 12. travnja 2024. godine. Učenici su se susreli s poznatom književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić, čije su knjige često tematski usmjerene prema problemima i pitanjima koji dotiču mlade.

Kao i uvijek, dočekao nas je moderator Male Tribine, Hrvoje Kovačević, također poznat i renomiran hrvatski književnik za djecu i mlade. Kratko je predstavio ustanovu u koju smo došli, a onda je dao riječ Jasminki Tihi- Stepanić.

Susret je bio prilika za otvoreni dijalog između učenika i autorice, tijekom kojeg su učenici imali priliku postavljati pitanja o njezinom književnom stvaralaštvu, ali i dublje promišljati o temama koje autorica obrađuje u svojim djelima. Jasminka Tihi-Stepanić rado je dijelila svoje iskustvo i inspiraciju te je s učenicima raspravljala o različitim aspektima mladenačkog života koje tematizira u svojim knjigama.

Kroz ovaj susret, učenici su imali priliku bolje upoznati rad jedne od istaknutih suvremenih književnica, kao i produbiti svoje razumijevanje tema koje su važne za njihov životni period. Razgovor s autoricom potaknuo je učenike na razmišljanje o vlastitim iskustvima i osjećajima te im pružio inspiraciju za daljnje čitanje.

Ovaj književni susret nije samo bio izvanredna prilika za učenje o književnosti, već je također doprinio razvoju kritičkog mišljenja i empatije kod učenika, potičući ih na aktivno sudjelovanje u kulturnim događanjima i promišljanje o svijetu oko sebe.

 

U pratnji učenika bile su knjižničarka Julija Dujić i psihologinja Petra Gotić.

WhatsApp Image 2024-04-26 at 10.23.05 (3).jpeg

Escape room radionice u knjižnici: kombinacija zabave i obrazovanja

26. 4. 2024.

Učenici osmih razreda uživali su u neobičnom i interaktivnom iskustvu prilikom posjeta knjižnici, zahvaljujući ideji knjižničarke Julije Dujić i učiteljice hrvatskog jezika Petre Rašperger. Ova dinamična radionica, koja je spojila elemente escape rooma s književnim i jezičnim zadacima, pružila je učenicima zabavu, ali i priliku za učenje i primjenu gradiva na kreativan način.

Učenici su se upustili u avanturu istraživanja knjižnice kroz različite tipove zadataka. Svaki zadatak bio je smješten unutar kutije, koja je, kao ruska lutka, otkrivala novi izazov čim bi prethodni bio uspješno riješen. Ova struktura pružila je učenicima dinamično iskustvo, potičući ih na suradnju i timski rad kako bi otkrili skrivene tragove.

 

Jedan od ključnih elemenata bio je šifrirani lokot koji se otvarao nakon uspješno riješenog zadatka. Ova zagonetka nije samo bila prepreka, već je dodatno poticala učenike na logičko razmišljanje i primjenu stečenog znanja. Konačna nagrada, slatkiši, bila su zaslužena poslastica koja je dodatno motivirala učenike da se angažiraju u svakom zadatku.

 

Osim što su učenici uživali u zabavnom aspektu radionice, oni su također imali priliku integrirati gradivo iz hrvatskog jezika i književnosti u praktičnom kontekstu. Kroz traženje tragova i rješavanje zagonetki, ponovili su ključne koncepte i pojmove iz školskog programa. Osim toga, sam boravak u knjižnici pružio im je priliku za istraživanje i otkrivanje novih knjiga i autora, potičući ih na daljnje čitanje i istraživanje.

 

Escape room radionica u knjižnici pokazala se kao izvanredan primjer kako kombinirati zabavu, učenje i kreativnost u obrazovnom okruženju. Zahvaljujući Juliji Dujić i Petri Rašperger, učenici su proveli vrijeme u knjižnici na neobičan, ali zabavan način, ali i obogatili svoje znanje i vještine kroz dinamično iskustvo koje će sigurno pamtiti.

FOTOGALERIJA

IMG_20240215_102709.jpg

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja

15.2.2024.

Učenici prvih razreda družili su se s poznatom autoricom dječjih knjiga i priča Željkom Horvat-Vukelja. Učenicima su njezine priče već dobro poznate i drage. Razgovarali su o glazbi i raznim glazbalima, a upoznali su se, s njima nepoznatim instrumentom koji potječe iz Afrike- kalimbom. Oduševio ih je njegov mekani zvuk, a svira se samo palcima. Njezina prisutnost nije bila samo prilika za slušanje njezinih priča, već je potaknula interaktivnost i kreativnost među učenicima. Jedan od najuzbudljivijih dijelova ovog susreta bilo je zajedničko pjevanje Bratec Martina, ne samo na hrvatskom već i na drugim jezicima, stvarajući tako atmosferu zajedništva i suradnje. Na kraju, učenicima je rado napisala posvetu u kupljenu knjigu.

Svaki književni susret, pa tako i ovaj postao je dragocjeno iskustvo koje će učenici dugo pamtiti.

FOTOGALERIJA     VIDEO

MicrosoftTeams-image - 2024-02-02T141810.495.png

Oprostite, jeste li vi vještica?

2. 2. 2024.

U povodu Međunarodnog dana čitanja naglas, knjižničarka je organizirala nezaboravan sat za 1.a i 1.b razred u produženom boravku. Čitali smo knjigu Emily Horn i Pawela Pawlak: Oprostite, jeste li vi vještica?

Ovo je bilo više od običnog čitanja priče; bilo je to putovanje kroz čarobni svijet književnosti, začinjeno kreativnim aktivnostima i interaktivnim elementima koji su oduševili male učenike.

Prvašići su s nestrpljenjem slušali knjižničarku kako čita priču punu avanture malog mačka Herberta i vještičje čarolije. 

No, ova aktivnost nije bila samo pasivno slušanje. Nakon što su upili svaku riječ priče, učenici su se pridružili knjižničarki u kreativnoj aktivnosti - kuhanju čarobnih sastojaka. Kroz ovu igru, djeca su imala priliku koristiti svoju maštu i kreativnost dok su stvarali svoje vlastite "čarobne napitke".

Posebno uzbudljiv dio sata bio je kada su učenici izveli pantomimu, glumeći neobična stvorenja. Kroz geste, pokrete i izraze lica, mali glumci su prenijeli emocije i događaje iz knjige na svoj jedinstveni način. 

Ovaj sat nije samo potaknuo ljubav prema čitanju kod prvašića, već je također promovirao važnost kreativnosti, mašte i interaktivnog učenja. Kroz kombinaciju čitanja, kuhanja čarobnih sastojaka i izvođenja pantomime, knjižničarka je stvorila nezaboravno iskustvo koje će učenici dugo pamtiti i koje će ih možda potaknuti da nastave istraživati svijet književnosti.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2024-01-23T105040.690.png

Enciklopedije

23.1.2024.

Nakon što djeca prerastu slikovnice, enciklopedija je sljedeća knjiga za kojom posežu naši učenici. U knjižnici ih zaista ima raznoraznih, i tematskih i općih. Životinje, planeti i svemir, vozila, dinosauri, povijest čovječanstva, sport... sve su to teme koje djeca s užitkom čitaju.

Na satu u knjižnici, u sklopu programa knjižnično-informacijske pismenosti, učenici trećih razreda upoznali su se pobliže s enciklopedijama. Od njihovog položaja u knjižnici do načina pretraživanja. Podijeljeni u grupe morali su tražiti određene informacije u zadanoj enciklopediji i pri tome naučili puno toga novoga iz kraljice znanja.

MicrosoftTeams-image - 2024-01-16T101813.003.png

Prvi posjet bibliobusu

12. 1.2024.

Knjižničarka je organizirala posjet bibliobusu za učenike koji pohađaju Program produženog boravka kroz drugo polugodište. Za učenike 1.a (PB) s učiteljicom Monikom Blažina, za učenike 1.b (PB) s učiteljicom Vlatkom Tepeš, za učenike 1.c i 2.a s učiteljicom Ivom Odorčić, za učenike 2.a i 2.c s učiteljicom Martinom Jurič, a za učenike 2.a i 2.b s učiteljicom Kristinom Bodružić. Doživjeli su jedinstvenu avanturu - prvi put stupili su u čarobni svijet bibliobusa. Taj mobilni knjižnični prostor nije samo vozilo ispunjeno knjigama, već mjesto koje otvara vrata mašti, znanju i nepreglednom oceanu priča. Bio je to prvi put da su se mnogi od njih susreli s konceptom bibliobusa, a uzbuđenje je bilo neprocjenjivo. Nisu bili sigurni je li to bus ili pak kamion. 

Učenici su, s očima punim znatiželje, promatrali kako se vrata ovog posebnog autobusa otvaraju, a na vratima su ih dočekale ljubazne knjižničarke Davorka i Sara. Police ovog nevjerojatnog busa bile su pune knjiga različitih žanrova i tematika i nudile su im beskrajne mogućnosti. Od avanturističkih priča do fantastičnih svjetova, svatko je mogao pronaći nešto što će ga zaintrigirati.

Odlazak učenika prvi put u bibliobus nije bio samo posjet knjižnici na kotačima; to je bio susret s čarobnim svijetom riječi koji će ostati urezan u njihova sjećanja. Nadamo se da je taj dan označio  početak ljubavi prema čitanju i istraživanju, a bibliobus je postao putokaz na putovanju njihovim literarnim avanturama.

20231218_095947.jpg

Božićna bajka u knjižnici

21.12.2023.

Uoči Božića učenici 1.r. imaju priliku doživjeti božićnu bajku u knjižnici i napisati pismo Djedu Božićnjaku u kojem će napisati sve svoje skrivene i neskrivene želje. 

Druženje smo započeli čitanjem Orašara njemačkog autora E.T.A. Hoffmanna. Priča je ovo koja pomiče promišljanja i doživljaj Božića, doživljavajući ga kao blagdan zajedništva, tolerancije i suosjećanja stavljajući poklone i komercijalizaciju u drugi plan.

Učenicima se priča jako svidjela jer smo dugo razgovarali o njoj, a potom su, u svom stilu, napisali pismo Djedici i ubacili u kutiju koja je "otputovala na Sjeverni pol."

Do sljedeće godine- ho ho ho!

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-11-29T202400.426.png

Referentna građa

27.11.2023.

Učenici četvrtih razreda upoznali su se s referentnom građom. Mnogi od njih već su koristili većinu referentne građe, samo nisu znali da se ona tako zove. Enciklopedije redovno čitaju i vole ih, ali su se ovaj put upoznali na koji način se koristi, kako enciklopedije, tako i rječnici, pravopis i geografski atlas. Spomenuli smo priručnike, leksikone i gramatiku, ali s njima ćemo se upoznati za koju godinu. S lakoćom su usvojili gradivo i dobro se zabavili učeći.

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T111549.802.png

Treći razredi u knjižnici

16.11.2023.

Učenici trećih razreda imali su sat u knjižnici gdje su naučili kako pronaći knjigu na polici. Naučili su što je to signatura i kako po njoj pronaći knjigu. Sve što za početak trebamo jest dobro naučena abeceda. Svima je bilo vrlo zanimljivo jer do sada nisu promatrali knjige na taj način. Postoje jednostavna pravila, a sada kada smo ih naučili, neće biti problem naći niti jednu knjigu koju će trebati u budućnosti.

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T111535.287.png

Održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

16.11.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2023. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Nek' ti riječ ne bude strana(c), a bio je posvećen  prevoditeljima. Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom „Pronađen u prijevodu“ proveden je u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, s ciljem da se potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Za rješavanje kviza, čitali su se romani: Volker Mehnert i Claudia Lieb- Alexander von Humboldt; Stefan Boonen- Nahoče iz Wammerswalda te Frances Hodgson Burnett- Tajni vrt.

Učenici 7.a, 8.a i 8.b razreda sudjelovali su kvizu koji se održao 19.10.2023. u našoj školi, a kao finalistica izborila se učenica 8.a razreda Lucija Pinturić.

Lucija je, u pratnji knjižničarke, sudjelovala na završnoj kulturnoj svečanosti u NSK, kao jedina finalistica iz OŠ Odra. 

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T103613.719.png

Lutke su došetale u našu školu

16. 11. 2023.

U ponedjeljak, 13.11. posjetila nas je Jadranka Čunčić - Bandov sa svojom veselom skupinom u šarenim vrećama. Njezine svestrane lutke razveselile su tog dana učenike prvih, drugih i trećih razreda.

Jadranka Čunčić-Bandov je hrvatska dječja književnica i autorica je mnogih igrokaza koji su objavljeni u čitankama, priručnicima, zbornicima i časopisima za djecu. Zbirka “Igre sa zmajevima” uvrštena je u lektiru za četvrti razred osnovne škole.

Još od studentskih dana bila je aktivno angažirana u lutkarskom kazalištu Kvak kroz glumu, animaciju i pisanje lutkarskih igrokaza.  Danas djeluje kao samostalna umjetnica gdje igrokaze iz svojih knjiga predstavlja djeci kroz lutkarske kolaž predstave.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda imali su priliku upoznati ovu zanimljivu književnicu na književnom susretu u školi koji je organizirala knjižničarka Julija Dujić. Gošća je ovom prilikom pokazala djeci kako se lutke za igrokaze mogu napraviti od raznih predmeta i materijala koje svatko ima u svom domu: kuhače, zdjelice, podmetači, tikve, čačkalice... Izvela niz kratkih lutkarskih kolaž - predstava u kojima su svi prisutni uživali.

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T101041.927.png

Dječji časopisi

24. 10. 2023.

Učenici drugih razreda upoznali su se s dječjim časopisima. Mnogi od njih redovno čitaju časopise, dok su se neki tek upoznali s njima. Ponovili smo zajedno što se sve u časopisima nalazi, a naučili što su to rubrike, a što članci, koliko često časopisi ili dnevne novine izlaze te razlike među njima. Na kraju su svi pokušali spojiti novinski članak s ponuđenim rubrikama i bez greške obavili zadatak.

bookmark_4b.png

Bookmarkeri u Mjesecu hrvatske knjige i na Međunarodni dan školskih knjižnica

23.10.2023.

Čitaš knjigu i ne znaš gdje si stao? Ne pravi "uši" knjizi već napravi bookmarker (straničnik). Slogan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige glas "Nek' ti riječ ne bude strana(c).

Učenici četvrtih razreda dobro znaju čemu služi bookmarker i kako ih koristiti. 

U okviru Mjeseca hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) koji je posvećen prevoditeljima i na Međunarodni dan školskih knjižnica koji se održava četvrtog ponedjeljka u listopadu izrađivali smo bookmarkere u duhu teme - najdraži likovi iz strane književnosti. Našao se tu neizostavan Greg, zatim, Nikkin dnevnik, Harry Potter, detalji iz Priča za laku noć za mlade buntovnice, Crvenkapica, Bljakburger...

Svi bookmarkeri bit će izloženi ispred knjižnice dok traje MHK, a potom će se udomaćiti u jednoj od knjiga koju ponosni vlasnik/ica bude čitao/la.

BOOKMARKERI

mhk 23 - 500 x 300 px - 2-01.jpg

Nacionalni kviz za poticanje čitanja: Pronađeni u prijevodu

19.10.2023.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj. 

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od  2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica! posvećena je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju, a ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, kao jedan od središnjih programa manifestacije, nosi naziv Pronađeni u prijevodu.

Rješavala su se pitanja iz triju knjiga stranih autora: Volker Mehnert i Claudia Lieb- Alexander von Humboldt; Stefan Boonen- Nahoče iz Wammerswalda te Frances Hodgson Burnett- Tajni vrt.

Učenici 7.a, 8.a i 8.b razreda sudjelovali su kvizu koji se održao 19.10.23. u našoj školi, a je li netko prošao dalje u finale saznat ćemo uskoro.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

kid-g2556c3d43_1920.jpg

Posjet knjižnici

15.10.2023.

27. i 28. rujna učenici prvih razreda posjetili su knjižnicu i upoznali se s knjižničarkom i djelatnošću knjižnice. Saznali su što se sve nalazi u knjižnici, što sve mogu posuđivati, pravila i obveze, a dobili su i članske iskaznice. Mnogima je knjižnica već poznato mjesto što nas raduje, a mnogi su već isti dan posudili prvu knjigu. Od tog dana, prvašići su redovni posjetitelji knjižnice.

autorsko pravo.jpg

Autorsko pravo i citiranje

29.3.2023.

U knjižnici je 28. i 29. ožujka održan sat o autorskom pravu i pravilnom citiranju izvora za učenike sedmih razreda. 

Danas, kada je uporaba tehnologije došla na svoj vrhunac i kada su online izvori djeci postali primarni, smatramo da je usmjerena edukacija neophodna. Stoga, naučiti ih gdje tražiti informacije, na koji način ih koristiti, a potom i navesti ih kao izvor nije bilo pitanje izbora. nego nužnosti.

Naučili su što je to autorsko pravo, zašto ih poštivati, koje su eventualne posljedice za kršenje istih, naučili su da postoje i neka dopuštena odstupanja u javnoj domeni, kao i poštena uporaba te koliko vrijede autorska prava. Potom su naučili kako citirati te navesti sve korištene izvore tzv. bibliografija.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-10T124149.502.png

Jednostavni književni oblici

10.2.2023.

Učenici drugih razreda proveli su jedan školski sat u knjižnici i otplovili u svijet bajki kojeg su sami  izmislili. S knjižničarkom su se prisjetili što je to bajka, kakvi se likovi u njoj pojavljuju, koji se sve izazovi u njoj pojavljuju i koje nam sve poruke prenosi. 

Potom su se sami okušali u pripovijedanju bajki uz pomoć pripovjedačkih karata. 

Zadatak je uspješno obavljen.

MetLib.png

Mrežni katalog knjižnice

3.2.2023.

Učenici petih razreda upoznali su se s mrežnim katalogom školske knjižnice. Registrirali su se na mrežni katalog i time si otvorili mogućnost brojnih opcija. Pretraživali su fond knjižnice, naučili kako pronaći knjigu te istu si rezervirati. Rješavali su zadatke, a na kraju instalirali MetLib aplikaciju preko koje mogu pristupiti mrežnom katalogu u bilo koje vrijeme. 

IMG20221110102820.jpg

Inteliber 2022.

10.11.2022.

San svakog knjigoljupca je svakako Inteliber- sajam knjiga jer je to jedinstvena prilika da se omiljene knjige kupe po nešto povoljnijoj cijeni. Osim knjiga, na sajmu možemo doživjeti pravi duh pisane i govorene riječi kroz razne kreativne radionice, predstavljanje knjiga, književne susrete za djecu i odrasle, kvizovi itd.

Kao i svake godine, Interliber smo posjetili i mi. Tako su učenici Novinarske skupine pomogli knjižničarki u kupovini knjiga za knjižnicu. Ljubitelji mnogih popularnih naslova, kao što je Gregov dnevnik, Čovpas, Rewleyeve strašno simpa pustolovine, razne enciklopedije, knjige o sportu, pokusima i sl. će se posebno razveseliti. 

No, ono što je svima bilo najzanimljivije jest sudjelovanje u kvizu znanja High five koje svake godine Zagrebački velesajam organizira u suradnji s Hrvatskim kviz savezom. Kviz je vodila popularna kvizašica i lovkinja Morana Zibar. Naši učenici su pokazali zavidno znanje, ali nažalost nisu se uspjeli plasirati na jedno od prva tri mjesta. 

Ni kiša ni niska temperatura nam nisu uspjeli pokvariti dan, već smo se u našu školu vratili puni pozitivnih dojmova i dobrih knjiga koje već od ponedjeljka možete čitati u našoj knjižnici. 

FOTOGALERIJA

IMG20221107133356.jpg

Čitaj ( o ) psu R.E.A.D. - program pomoći učenju čitanja pomoću terapijskog tima – pas i njegov vodič

9.11.2022.

U suradnji s volonterom iz programa R.E.A.D.  započele su radionice s učenicima 2.r. kod kojih su uočene poteškoće u čitanju. Sergej Jonke i njegova mješanka Kira, koju je prije 8 godina udomio iz Gunje, nakon razornih poplava na tom području, program R.E.A.D. provode već 7 godina. Radi se o volonterskom programu koji potiče motivaciju kod djece za čitanjem – uz suradnju s terapijskim psom te volonterom, voditeljem terapijskog psa. Radionice podrazumijevaju čitanje naglas terapijskom psu, a na prvoj radionici učenici su se upoznali i ostvarili prvi kontakt sa psom Kirom te joj čitali priču o psu iz azila. Oduševljeni su mirnoćom ove prekrasne i umiljate mješanke koja im je čak i zapjevala. 
Ovakav način rada s djecom koja imaju poteškoća s čitanjem potiče i razvija interes i ljubav prema čitanju i komunikaciji općenito, osnažuje učenikov emocionalni i socijalni razvoj te potiče pozitivnu komunikaciju unutar grupe. Radionice će se provoditi jednom mjesečno do kraja školske godine.

FOTOGALERIJA

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.35.54.jpeg

Književni susret u Društvu hrvatskih književnika

28.10.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, učenici petih i šestih razreda posjetili su Društvo hrvatskih književnika kako bi se družili s poznatom i nagrađivanom spisateljicom, Melitom Rundek, šestašima dobro poznatom po lektirnom naslovu Psima ulaz zabranjen. Naši učenici su rado pročitali i njezine druge romane, kao što je Čistač ili Letači srebrnih krila, o kojima su rado razgovarali i bili prepuni pitanja. 60 minuta bilo je prekratko za sva pitanja, ali ono najvažnije, ljubav prema knjizi, uspjeli smo podijeliti i završiti ovaj susret s osmjehom na licu.

Više pročitajte u našem školskom listu. 

WhatsApp Image 2022-11-03 at 12.17.54.jpeg

Međunarodni dan školskih knjižnica

25.10.2022.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu. Međunarodno udruženje školskih knjižnica (IASL - International Association of School Librarianship) proglasilo je 1999., a potvrdilo 2005. taj dan kojim će školske knjižnice  promicati ulogu i značaj školskih knjižnica. 

Ove godine obilježavao se 24. listopada. U povodu spomenutog, učenici 2.b i 3.c u produženom boravku s učiteljicom Monikom Blažinom posjetili su knjižnicu i čitali knjige i časopise po želji, međusobno si čitali i birali knjige. 

bottom of page