top of page
shared image (13).jpg

H2O i blago ludog oka

20.3.2024.

Četvrta knjiga donijela nam je pravu malu znanstveno-fantastičnu avanturu. Čitali smo knjigu H2O i blago ludog oka koju je napisao češki autor Petr Stančik.

Ova pustolovna znanstveno-fantastična priča prati troje prijatelja, njihovu malu podmornicu Abramis, i uzbudljive avanture koje ih vode kroz gotičku podzemnu željeznicu i na kraju, do pljačke Državne banke.

Kroz čitanje i analizu ove priče, učenici su istraživali svijet mašte, ali i važne teme poput prijateljstva, hrabrosti i snalažljivosti. Kroz rasprave, interpretacije i kreativne zadatke, učenici su produbili svoje razumijevanje priče, ali i razvijali vještine kritičkog razmišljanja i analize.

Jedan od ključnih elemenata ovog projekta bio je naglasak na kreativnosti i praktičnoj primjeni znanja.

Nakon što su pročitali knjigu, učenici su se upustili u izradu podmornica od recikliranog materijala. Koristili su stare boce, tetrapake, kutijice, slamčice, čepove i sl. Kroz ovaj praktični zadatak, učenici su mogli izraziti svoju maštovitost i vještine izrade, istovremeno povezujući priču s stvarnim svijetom.

Osim što su stekli nova znanja i vještine, učenici su se također odlično zabavili. Učenje kroz igru i kreativnost potaknulo je njihovu motivaciju i angažman, čineći ovaj projekt nezaboravnim iskustvom za sve uključene. 

Kroz kombinaciju čitanja, rasprava i kreativnih aktivnosti, ovakvi projekti pružaju sveobuhvatan pristup obrazovanju koji potiče rast i razvoj učenika na svim razinama.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2024-01-16T104240.756.png

Ono s Leom

16.1.2024.

U novom polugodištu otvorili smo stranice treće knjige koju smo odlučili zajedno u krugu čitati. Otputovali smo u Belgiju kako bismo vidjeli što Stefan Boonen donosi. 

Sjedeći u krugu oko knjižničarke, učenici su pažljivo slušali o izgubljenom dječaku Leu i nezaboravnoj potrazi za samim sobom. Učenici koji su željeli također su čitali naglas i tako je knjiga putovala u krug. Kroz glasnu interpretaciju i postavljanje pitanja, stvorilo se interaktivno okruženje koje je potaknulo maštovito razmišljanje mladih čitatelja.

Projekt Naša mala knjižnica ne samo da potiče čitanje, već i razvija kritičko razmišljanje i kreativnost. 

Još ćemo se malo družiti s Leom prije nego okrenemo na četvrtu knjigu.

POKOJA FOTOGRAFIJA

MicrosoftTeams-image - 2024-01-16T104609.737.png

Slamka, Šlapica i Ćelavi Pero

19.12.2023.

Bacili smo se na sljedeću knjigu: Slamka, Šlapica i Ćelavi Pero prepunu smiješnih avantura o dvjema sestrama koje moraju jedna drugu izazivati. Zvuči poznato?
Knjiga je to finskog dvojca Sinikke i Tiine Nopola koje su zajedno napisale nekoliko serija dječjih romana, scenarija za dječje serije i filmove te brojne radiodrame za mlade. 

Smišljali smo ukusne recepte, a nekoliko smo ih i kušali. Naravno, produžio se naš čitateljski vlakić i svakom knjigom je sve veći i veći. 

MicrosoftTeams-image - 2023-12-12T121421.837.png

Kamil koji gleda rukama

13.12.2023.

Već smo se zagrijali u Našoj maloj knjižnici čitajući knjige. Prva na redu bila je Kamil koji gleda rukama, poljskog autora Tomasza Matkowskog. Knjiga je to o slijepom dječaku koji, unatoč svome invaliditetu, živi sretan i ispunjen život. Zbirka je to kratkih priča u kojima upoznajemo Kamilovu svakodnevicu: njegovu obitelj i njihove međusobne odnose, razne situacije s kojima se slijepe osobe susreću, komične scene ili tužne trenutke. S Kamilom smo razbili mnoge predrasude, nasmijali se od srca, ali i naučili da slijepe osobe mogu i plivati, i igrati nogomet, bez problema voziti tandem (bicikl za dvoje), koristiti javni prijevoz, kititi božićno drvce itd.

Tri školska sata družili smo se s Kamilom i baš uživali u ovoj prekrasnoj toploj knjizi: čitali je, razgovarali, crtali, smišljali scenarije, izrađivali čitateljski vlakić, igrali slijepi poligon, pogađali pokrivenih očiju što je u vrećici itd.

Što nas dalje čeka? Nova priča :)

Fotografije pogledajte u galeriji na dnu stranice.

MicrosoftTeams-image - 2023-10-26T121707.386.png

I ove godine u Našoj maloj knjižnici

2023./2024.

Školske godine 2023./24. nastavljamo s prekrasnim međunarodnim projektom za poticanje čitanja Naša mala knjižnica. Sudjeluju učenici 4.a razreda. 

Ove godine čitamo šest autora iz Poljske, Finske, Belgije, Češke, Slovenije i Italije. Osmišljene su i brojne aktivnosti koje se provode s učenicima, a sve u cilju razvijanja ljubavi prema čitanju: 

1. RAZMJENA KNJIŽNOG JUNAKA

Ustanove koje žele razmijeniti svog junaka s prijateljskom školom, vrtićem ili knjižnicom prijavljuju se internom prijavom nakon početka projekta. Izrađuju knjižnog junaka i šalju ga poštom prijateljskoj ustanovi. Junak putuje u siječnju, a kući se vraća krajem travnja. Pravo uzbuđenje tek tada počinje jer djeca-sudionici željno iščekuju pročitati što je doživio njihov knjižni prijatelj.

 

2. PISMO IZNENAĐENJA 

Svake godine jedan autor ili ilustrator nam napiše pismo iznenađenja. 

Pisma iznenađenja od ove će godine dobiti svi sudionici projekta Naša mala knjižnica, a napisat će ih…

 

3. NAJČITATELJSKIJI VLAKIĆ

Najuspješniji čitateljski vlakić je onaj koji ima najviše vagona. Nakon što pročitamo knjigu, upisuje ju svaki učenik/ica na svoj vagon. Šaljemo fotografije svojih vlakića i broj vagona, a najduži će biti nagrađen – knjigama!

4. NAGRADNI NATJEČAJI

Sudjelovanje u ovakvom projektu ne može proći bez nagradnih natječaja!

 

Nagradni zadatak odnosi se na knjige iz projekta: u Kreativnim knjižicama svaka knjiga ima svoj nagradni zadatak koji iziskuje trud, domišljatost i kreativnost.

Likovni natječaji aktivni su tijekom cijele projektne godine, a svaki likovni rad inspiriran knjigama iz projekta ulazi u nagradno izvlačenje.

Literarni natječaji skrivaju se u zadacima u Kreativnim knjižicama. Uz poneke knjige dolaze zadaci pisanja pisama, sastavaka, recepata ili već nekog drugog jezičnog izražavanja. Učenici mogu nakladniku slati svoje radove, a oni će nagraditi one najkreativnije – i najtočnije!

Kamil koji gleda rukama

Ono s Leom

H2O i blago ludog oka

bottom of page