top of page

The Curious and Flourishing Schools - Positive Education in Building of Character Strengths and Virtues

EN Co-funded by the EU_PANTONE.jpg
logo.gif

O projektu

​​Pojam „flourishing“ (procvat, cvjetanje) koristi se u suvremenoj psihologiji kako bi označio da smo, ne samo ispunjeni pozitivnim emocijama, već i da dobro funkcioniramo, psihološki i socijalno (Keyes, 2002). Ono što bi svaki roditelj trebao željeti za svoje dijete, pored toga  da bude sretno i zadovoljno te da izbjegava negativno i rizično ponašanje, jest  da napreduje u svim domenama.  S pravom možemo postaviti pitanje: koliko današnja škola doprinosi ovakvom napredovanju i na koji način?

Jedan od načina poticanja procvata djece i mladih u školskom okruženju, koje zastupa pozitivna psihologija,  jest usmjerenost na pronalaženje i korištenje njihovih snaga karaktera, kao što su nada, zahvalnost, ljubav, radoznalost, polet i sl. Mnoge snage karaktera povezane su s većim zadovoljstvom životom, motivacijom, postignućima i ostalim pozitivnim pokazateljima mentalnog zdravlja i procvata, pokazale su brojne studije (npr.Patrick, Ryan & Kaplan, 2007Ryan & Patrick, 2001). Usmjerenost na snage tijekom školovanja također smanjuje vjerojatnost nastanka problema u mentalnom zdravlju kod mladih. Karakterne snage pomažu učenicima da se prilagode školi, od početka osnovne škole, preko srednje škole i kasnije; identificiranje i korištenje različitih snaga u učenju povezano je  sa zadovoljstvom školom, akademskom samoefikasnošću i pozitivnim ponašanjem u učionici, kao i s akademskim postignućima.

U ovom projektu osmislili smo različite aktivnosti za uočavanje i jačanje snaga karaktera učenika u obrazovnom kontekstu, a koje su evaluirane putem istraživanja efekata na neke pokazatelje dobrobiti mentalnog zdravlja.  Vjerujemo da će one ostati trajno u odgojno-obrazovnom radu naše škole.

Cilj programa je da se, pored postignuća, u školama fokus usmjeri i na mentalno zdravlje i psihološku dobrobit, kako učitelja tako i učenika. Efekti programa će se provjeriti ulaznim i izlaznim istraživanjem u okviru kojeg će se mjeriti stupanj percipiranog stresa, optimizma, zadovoljstva životom i nade u budućnost.

Nositelj projekta je Institut za pozitivnu psihologiju u Novom Sadu, šest je partnerskih škola, po dvije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije: OŠ Frana Galovića (Zagreb), OŠ Odra (Zagreb), OŠ Livada (Ljubljana), OŠ Šmarje - Sap (Ljubljana), OŠ "Branko Radičević" (Novi Sad) i OŠ "Kosta Trifković" (Novi Sad) te pridruženi partneri: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zajednički studijski program psihologije Sveučilišta u Kragujevcu, Kredarica – Društvo Slovenaca, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Gradska biblioteka u Novom Sadu - Digitalni omladinski centar.

Projekt u OŠ Odra vode koordinatorica Tea Barić Zečević, učiteljica Engleskog jezika, Anamarija Jurković, učiteljica Engleskog jezika, Marija Luter, učiteljica razredne nastave i Julija Dujić, stručna suradnica knjižničarka.

Novosti

WhatsApp Image 2024-03-07 at 14.38.19.jpeg

2. mobilnost učenika i učitelja u Ljubljanu

22. 3. 2024.

U okviru Erasmus+ projekta "The Curious and Flourishing Schools – Positive Education"

realizirana je i druga mobilnost učenika i učitelja iz Hrvatske i Srbije u Sloveniju.
Mobilnost se održala od 3. do 8. ožujka 2024. u OŠ Šmarje - Sap i OŠ Livada.
Učenici i učitelji iz Zagreba i Novog Sada stigli su u Ljubljanu u nedjelju, 3. ožujka u poslijepodnevnim satima. 

Profesorice Andrea Ljubej i Dubravka Vuleša sudjelovale su kao pratnja u mobilnosti u Sloveniji. Na mobilnosti je sudjelovalo troje učenika 7. b razreda naše škole, Jakov Tomec, Laura Pavlek i Slavko Biondić. Domaćini iz slovenskih škola priredili su nam bogat i sadržajan program koji se sastojao od brojnih radionica za djecu i učitelje, a održavale su se u njihovim školama. U sklopu programa obišli smo i brojne povijesno-kulturne znamenitosti Ljubljane, posjetili smo Postojnsku jamu te grad Piran na moru. Mobilnost je protekla prema planu i programu te smo se vratili prepuni dojmova. 

Pročitajte dojmove kroz kratki dnevnik naših učenika.
 

IMG_20230927_131822.jpg

1. mobilnost učenika i učitelja u Zagreb

12. 10. 2023.

U okviru Erasmus+ projekta "The Curious and Flourishing Schools – Positive Education"

realizirana je prva mobilnost učenika i učitelja iz Slovenije i Srbije u Hrvatsku.
Mobilnost se održala od 24. do 29. rujna 2023. u OŠ Frana Galovića i OŠ Odra.
Učenici i učitelji iz Ljubljane i Novog Sada stigli su u Zagreb u nedjelju, 24. rujna u poslijepodnevnim satima. Učenici su se upoznali te uzbuđeni i radoznali krenuli svojim domovima.
Prvi dan aktivnosti su se odvijale u OŠ Frana Galovića gdje su ih dočekale domaćice Patricia Franolić, Dušica Mlađan te ravnateljica Silvana Svetličić, a učenici su pripremili toplu dobrodošlicu s nekoliko glazbeno-scenskih točaka. Slijedilo je upoznavanje i predstavljanje škola, radionice zbližavanja, koncentracije i pažnje, odlazak na jedan nastavni sat, a potom sportske aktivnosti. 
Drugi dan aktivnosti su se odvijale u OŠ Odra gdje su ih dočekale domaćice Tea Barić Zečević, Julija Dujić, Marija Luter i Petra Gotić te ravnatelj Vatroslav Gabrić. Učenici su prisustvovali dvjema radionicama koje su održale Lara Lipnik iz OŠ Šmarje Sap iz Ljubljane i Slađana Jović Mićković iz OŠ Livada iz Ljubljane koja je održala radionicu o pozitivnim emocijama. Radionice su osmišljene na principu pozitivnog obrazovanja i na taj način učenici su se međusobno bolje upoznali i zbližili. Potom smo obilježili Europski dan jezika. Učenici OŠ Odra su pripremili štandove na kojima su izložili specifičnosti nekog jezičnog područja, gastronomske specijalitete, likovne izričaje, instrumente, narodne nošnje i sl. Učenici gosti i domaćini nasumično su bili raspoređeni u jezične grupe i kao takvi su morali oslikati praznu bijelu majicu specifičnostima tog jezičnog područja. Učitelji gosti bili su članovi komisije koja je odlučivala o pobjedniku. Učenici koji su predstavljali ruski jezik napravili su, prema mišljenju komisije, najbolju majicu, predstavili je na najoriginalniji način i time osvojili nagradu. 
Treći dan gosti su se upoznali s Muzejom Turopolja gdje su se, uz stručno vodstvo, upoznali  s postavom Muzeja, a u TZ velike Gorice, upoznali su se s ljepotama i poviješću Turopolja očima suvremene tehnologije. 

Iz Velike Gorice, grupa je krenula prema Zagrebu. Uz stručno vodstvo turističkog vodiča, obišli su uski centar grada Zagreba.
Četvrti dan uživali su u ljepotama Plitvičkih jezera. Uskim stazama i puteljcima, povezivali su se s prirodom, poštujući, ne samo prirodne zakone već i pravila Nacionalnog parka. Svi su se već dobro upoznali i bilo je prekrasno vidjeti kako je svrha projekta u potpunosti postignuta. Neformalna druženja pokazala su se kao najbolji način povezivanja učenika  jer su, nesvjesno, razvijali snage koje su učili kroz radionice.
Peti dan gosti su se vratili svojim kućama u Ljubljanu i Novi Sad, a iz Zagreba nose samo najljepše uspomene. Projekt je ovo koji je probudio mnoge snage bitne za osobni razvoj, zdravo odrastanje i razvijanje dobrih međuljudskih odnosa, poštujući nacionalni identitet svakog pojedinca.

20230502_094348.jpg

1. radionica s učenicima 6.c razreda

2.5.2023

U utorak 2. 5. 2023. održana je prva radionica u sklopu Erasmus+ projekta Škola u kojoj cvjetaju snage s učenicima 6.c razreda.

Na prvoj su se radionici učenici upoznali s programom radionica, prepoznali svojih 5 najjačih snaga po VIA modelu, pronašli su svoje razredne snage, a do sljedećeg susreta vodit će dnevnik snaga kako bi kroz svakodnevne aktivnosti prepoznali i jačali svoje karakterne snage.

Na temelju svojih najčešće zastupljenih snaga u razredu osmislili su svoje razredno ime - Leptirići & pčelice. 

Veselimo se svakoj sljedećoj radionici pomoću kojih ćemo biti sve bolji i samouvjereniji.

Radionicu je održala knjižničarka Julija Dujić.

U
fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo.

viber_slika_2023-04-27_20-45-26-491.jpg

1. radionica s učenicima 6.b razreda

2.5.2023

U četvrtak 28. 4. 2023. održana je prva radionica u sklopu Erasmus+ projekta Škola u kojoj cvjetaju snage.
Radionicu je s entuzijazmom održala učiteljica Marija Luter u
6. b razredu, radosna što će se ponovno družiti sa svojim bivšim učenicima.

Cilj prve radionice bio je upoznati učenike s programom radionica, modelom VIA karakternih snaga i osnažiti ih za prepoznavanje i jačanje vlastitih snaga.

Radionica je protekla uspješno. Učenici su na kraju izdvojili pet najjačih snaga svoga razrednog odjeljenja i prema njima osmislili naziv Znatiželjni cvjetići! Dobili su dnevnik snaga, koji će voditi sljedećih tjedan dana, do sljedećeg susreta.

Veselimo se cvjetanju snaga naših učenika!

Zavirite u
fotogaleriju.

1682606779444.jpg

Edukacija učitelja OŠ Odra i i OŠ Frana Galovića

5.4.2023

29. ožujka 2023. održana je zajednička edukacija učitelja dviju zagrebačkih partnerskih škola, OŠ Odra i OŠ Frana Galovića. Učitelji su upoznati s projektom, približena im je teorija pozitivne psihologije i zašto je nužna učenicima, ali i učiteljima. Također su održane radionice koje će se provoditi s učenicima. 
Atmosfera tijekom obuke bila je opuštena, motivirajuća, interaktivna i sve sudionice aktivno i zainteresirano sudjelovale su u svim aktivnostima. 

IMG-20230228-WA0013.jpg

Obuka voditelja u Novom Sadu, 26.02 - 04.03.2023.

5.4.2023.

U periodu od 26. veljače do 4. ožujka 2023. u Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu (Gradska biblioteka u Novom Sadu) u okviru Erasmus+ projekta "The Curious and Flourishing Schools – Positive Education" održavla se petodnevna obuka i partnersko kreiranje programa pozitivnog obrazovanja. U obuci su sudjelovala ukupno 24 učitelja iz šest partnerskih škola, od kojih su dvije škole iz Srbije, dvije iz Hrvatske i dvije iz Slovenije i koji će, po povratku u svoje škole obučiti učitelje i realizirati program sa svojim učenicima.
 

bottom of page