top of page
Ekologija kroz umjetnost
MicrosoftTeams-image - 2024-01-19T125356.838.png

Parachutes lesson

19. 1. 2024.

Na nastavi Ekologija kroz umjetnost učenici su s učiteljicom Lidijom odradili još jednu radionicu u nizu Parachutes lesson. Izradili su padobran od sredstava za recikliranje (najlon vrećica, papirnatih čaša i špage). Još jednom su povezali likovno izražavanje s motivom vezanim uz letenje i sredstva za prizemljivanje u sklopu međunarodnog projekta Croatia Space Inspiration (CroSIP).

Spoznali su o hrvatskom velikom izumitelju svjetskih razmjera Faustu Vrančiću za kojeg se smatra da je izumio padobran i prvi skočio s padobranom s jednog crkvenog tornja u Veneciji. Živio je polovicom 16. st i početkom 17. st. Porijeklom je iz Šibenika, a boravio je u Veneciji, Pragu i Šibeniku.

Najpoznatiji je Vrančićev izum Leteći čovjek, konstrukcija padobrana za koji se pretpostavlja da je i iskušan skokom s nekoga tornja u Veneciji. Na slici je detaljno prikazana Vrančićeva zamisao, pravokutni drveni okvir na koji je razapeta tkanina za koji je ovješen padobranac, što u znatnoj mjeri nalikuje današnjim padobranima.

FOTOGALERIJA

Snimljena fotografija (8).jpg

Pasta Mars Rover

11.1.2024.

Učenici izvannastavne aktivnosti Ekologije kroz umjetnost prošli su još jednu radionicu projekta u suradnji Croatia Space Inspiration (CroSIP).

Radionica Pasta Mars Rover je uključivala proučavanje Marsa, uočavanja posebnosti te planete i pregled Rovera na Marsu. Spoznavali su njegovu funkciju te izrađivali maketu rovera za slijetanje na Mars od sirovog tijesta.

FOTOGALERIJA

Odabrana fotografija (5).jpg

[CROATIA SPACE INSPIRATION PROGRAM

21. 12. 2023.

Po prvi put, Hrvatska ima priliku slanja digitalnog tereta na Mjesec!  

 

Čast sudjelovanja u ovom organiziranom projektu pripala je izvannastavnoj aktivnosti Ekologija kroz umjetnost  i 2.c razredu naše škole!   

 

Troškove slanja pokriva Lady Rocket zaklada, tvrtka Copernic Space i AVISA Space. Učenički radovi će u digitalnom obliku biti lansirani pravom raketom na Mjesec.

POGLEDAJ

Odabrana fotografija (5).jpg

Umjetnost i kozmička veza

12. 12. 2023.

Učenici izvannastavne aktivnosti Ekologije kroz umjetnost odradili su s učiteljicom Lidijom Pocrnić još jednu radionicu "Art and the Cosmic Connection, Elements of Art and their Geology Matches" ("Umjetnost i kozmička veza, Elementi umjetnosti i njihova geološka podudaranja") iz projekta u suradnji Croatia Space Inspiration Program "CroSIP".

Učenici su bili izrazito motivirani i pokazali zavidno znanje o Sunčevom sustavu, tražili dodatna pojašnjenja izraza kozmos i kaos. U Sunčevom sustavu su otkrili pravilan red i animacijom uvidjeli zorno kako bi izgledalo kaotično sudaranje planeta Sunčevog sustava. Uočili su razne oblike i boje na površinama planeta i pretočili ih u likovni rad.

Medijski sadržaj (8).jpg

Croatia Space Inspiration Program "CroSIP

6. 12. 2023.

Projekt Croatia Space Inspiration Program "CroSIP"

Lekcija: Straw rocket

Uspješno su lansirane rakete Zemlja-Mars na Ekologiji kroz umjetnost.

POGLEDAJ

WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.47.44.jpeg

Moon Crater (Mjesečevi krateri) 

21. 11. 2023.

Učenici izvannastavne aktivnosti Ekologija kroz umjetnost su u sklopu projekta u suradnji Croatia Space Inspiration Program (CroSIP) s učiteljicom Lidijom Pocrnić, planirano školskim Kurikulumom uspješno odradili radionicu Moon Crater (Mjesečevi krateri) i izveli pokus padanja meteorita na površinu Mjeseca uzrokujući krater. U pokusu su koristili brašno, kakao, šarene mrvice i bademe koji su odigrali ulogu sastava tla Mjeseca i meteora.

VIDEO 1            VIDEO 2

FOTOGALERIJA
Umjetnost i kozmička veza
Pasta Mars Rover
Parachutes lesson
bottom of page