top of page
Books

vijesti

Knjižničarka: Julija Dujić

Telefon: 01/6465-290

Radno vrijeme 9-15

*prvi utorak u mjesecu knjižnica ne radi

e-pošta: knjiznica.odra@gmail.com

MicrosoftTeams-image - 2023-11-29T202400.426.png

Referentna građa

27.11.2023.

Učenici četvrtih razreda upoznali su se s referentnom građom. Mnogi od njih već su koristili većinu referentne građe, samo nisu znali da se ona tako zove. Enciklopedije redovno čitaju i vole ih, ali su se ovaj put upoznali na koji način se koristi, kako enciklopedije, tako i rječnici, pravopis i geografski atlas. Spomenuli smo priručnike, leksikone i gramatiku, ali s njima ćemo se upoznati za koju godinu. S lakoćom su usvojili gradivo i dobro se zabavili učeći.

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T111549.802.png

Treći razredi u knjižnici

16.11.2023.

Učenici trećih razreda imali su sat u knjižnici gdje su naučili kako pronaći knjigu na polici. Naučili su što je to signatura i kako po njoj pronaći knjigu. Sve što za početak trebamo jest dobro naučena abeceda. Svima je bilo vrlo zanimljivo jer do sada nisu promatrali knjige na taj način. Postoje jednostavna pravila, a sada kada smo ih naučili, neće biti problem naći niti jednu knjigu koju će trebati u budućnosti.

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T111535.287.png

Održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

16.11.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2023. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Nek' ti riječ ne bude strana(c), a bio je posvećen  prevoditeljima. Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom „Pronađen u prijevodu“ proveden je u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, s ciljem da se potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Za rješavanje kviza, čitali su se romani: Volker Mehnert i Claudia Lieb- Alexander von Humboldt; Stefan Boonen- Nahoče iz Wammerswalda te Frances Hodgson Burnett- Tajni vrt.

Učenici 7.a, 8.a i 8.b razreda sudjelovali su kvizu koji se održao 19.10.2023. u našoj školi, a kao finalistica izborila se učenica 8.a razreda Lucija Pinturić.

Lucija je, u pratnji knjižničarke, sudjelovala na završnoj kulturnoj svečanosti u NSK, kao jedina finalistica iz OŠ Odra. 

MicrosoftTeams-image - 2023-11-16T103613.719.png

Lutke su došetale u našu školu

16. 11. 2023.

U ponedjeljak, 13.11. posjetila nas je Jadranka Čunčić - Bandov sa svojom veselom skupinom u šarenim vrećama. Njezine svestrane lutke razveselile su tog dana učenike prvih, drugih i trećih razreda.

Jadranka Čunčić-Bandov je hrvatska dječja književnica i autorica je mnogih igrokaza koji su objavljeni u čitankama, priručnicima, zbornicima i časopisima za djecu. Zbirka “Igre sa zmajevima” uvrštena je u lektiru za četvrti razred osnovne škole.

Još od studentskih dana bila je aktivno angažirana u lutkarskom kazalištu Kvak kroz glumu, animaciju i pisanje lutkarskih igrokaza.  Danas djeluje kao samostalna umjetnica gdje igrokaze iz svojih knjiga predstavlja djeci kroz lutkarske kolaž predstave.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda imali su priliku upoznati ovu zanimljivu književnicu na književnom susretu u školi koji je organizirala knjižničarka Julija Dujić. Gošća je ovom prilikom pokazala djeci kako se lutke za igrokaze mogu napraviti od raznih predmeta i materijala koje svatko ima u svom domu: kuhače, zdjelice, podmetači, tikve, čačkalice... Izvela niz kratkih lutkarskih kolaž - predstava u kojima su svi prisutni uživali.

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T101041.927.png

Dječji časopisi

24. 10. 2023.

Učenici drugih razreda upoznali su se s dječjim časopisima. Mnogi od njih redovno čitaju časopise, dok su se neki tek upoznali s njima. Ponovili smo zajedno što se sve u časopisima nalazi, a naučili što su to rubrike, a što članci, koliko često časopisi ili dnevne novine izlaze te razlike među njima. Na kraju su svi pokušali spojiti novinski članak s ponuđenim rubrikama i bez greške obavili zadatak.

bookmark_4b.png

Bookmarkeri u Mjesecu hrvatske knjige i na Međunarodni dan školskih knjižnica

23.10.2023.

Čitaš knjigu i ne znaš gdje si stao? Ne pravi "uši" knjizi već napravi bookmarker (straničnik). Slogan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige glas "Nek' ti riječ ne bude strana(c).

Učenici četvrtih razreda dobro znaju čemu služi bookmarker i kako ih koristiti. 

U okviru Mjeseca hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) koji je posvećen prevoditeljima i na Međunarodni dan školskih knjižnica koji se održava četvrtog ponedjeljka u listopadu izrađivali smo bookmarkere u duhu teme - najdraži likovi iz strane književnosti. Našao se tu neizostavan Greg, zatim, Nikkin dnevnik, Harry Potter, detalji iz Priča za laku noć za mlade buntovnice, Crvenkapica, Bljakburger...

Svi bookmarkeri bit će izloženi ispred knjižnice dok traje MHK, a potom će se udomaćiti u jednoj od knjiga koju ponosni vlasnik/ica bude čitao/la.

BOOKMARKERI

mhk 23 - 500 x 300 px - 2-01.jpg

Nacionalni kviz za poticanje čitanja: Pronađeni u prijevodu

19.10.2023.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj. 

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od  2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica! posvećena je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju, a ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, kao jedan od središnjih programa manifestacije, nosi naziv Pronađeni u prijevodu.

Rješavala su se pitanja iz triju knjiga stranih autora: Volker Mehnert i Claudia Lieb- Alexander von Humboldt; Stefan Boonen- Nahoče iz Wammerswalda te Frances Hodgson Burnett- Tajni vrt.

Učenici 7.a, 8.a i 8.b razreda sudjelovali su kvizu koji se održao 19.10.23. u našoj školi, a je li netko prošao dalje u finale saznat ćemo uskoro.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

kid-g2556c3d43_1920.jpg

Posjet knjižnici

15.10.2023.

27. i 28. rujna učenici prvih razreda posjetili su knjižnicu i upoznali se s knjižničarkom i djelatnošću knjižnice. Saznali su što se sve nalazi u knjižnici, što sve mogu posuđivati, pravila i obveze, a dobili su i članske iskaznice. Mnogima je knjižnica već poznato mjesto što nas raduje, a mnogi su već isti dan posudili prvu knjigu. Od tog dana, prvašići su redovni posjetitelji knjižnice.

autorsko pravo.jpg

Autorsko pravo i citiranje

29.3.2023.

U knjižnici je 28. i 29. ožujka održan sat o autorskom pravu i pravilnom citiranju izvora za učenike sedmih razreda. 

Danas, kada je uporaba tehnologije došla na svoj vrhunac i kada su online izvori djeci postali primarni, smatramo da je usmjerena edukacija neophodna. Stoga, naučiti ih gdje tražiti informacije, na koji način ih koristiti, a potom i navesti ih kao izvor nije bilo pitanje izbora. nego nužnosti.

Naučili su što je to autorsko pravo, zašto ih poštivati, koje su eventualne posljedice za kršenje istih, naučili su da postoje i neka dopuštena odstupanja u javnoj domeni, kao i poštena uporaba te koliko vrijede autorska prava. Potom su naučili kako citirati te navesti sve korištene izvore tzv. bibliografija.

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T111829.164.png

Enciklopedije

23.3.2023.

Nakon što djeca prerastu slikovnice, enciklopedija je sljedeća knjiga za kojom posežu naši učenici. U knjižnici ih zaista ima raznoraznih, i tematskih i općih. Životinje, planeti i svemir, vozila, dinosauri, povijest čovječanstva, sport... sve su to teme koje djeca s užitkom čitaju.

Na satu u knjižnici, u sklopu programa knjižnično-informacijske pismenosti, učenici trećih razreda upoznali su se pobliže s enciklopedijama. Od njihovog položaja u knjižnici do načina pretraživanja. Podijeljeni u grupe morali su tražiti određene informacije u zadanoj enciklopediji i pri tome naučili puno toga novoga iz kraljice znanja.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-10T124149.502.png

Jednostavni književni oblici

10.2.2023.

Učenici drugih razreda proveli su jedan školski sat u knjižnici i otplovili u svijet bajki kojeg su sami  izmislili. S knjižničarkom su se prisjetili što je to bajka, kakvi se likovi u njoj pojavljuju, koji se sve izazovi u njoj pojavljuju i koje nam sve poruke prenosi. 

Potom su se sami okušali u pripovijedanju bajki uz pomoć pripovjedačkih karata. 

Zadatak je uspješno obavljen.

MetLib.png

Mrežni katalog knjižnice

3.2.2023.

Učenici petih razreda upoznali su se s mrežnim katalogom školske knjižnice. Registrirali su se na mrežni katalog i time si otvorili mogućnost brojnih opcija. Pretraživali su fond knjižnice, naučili kako pronaći knjigu te istu si rezervirati. Rješavali su zadatke, a na kraju instalirali MetLib aplikaciju preko koje mogu pristupiti mrežnom katalogu u bilo koje vrijeme. 

IMG20221219105416.jpg

Božićna bajka u knjižnici

20.12.2022.

Uoči Božića učenici 1.r. imaju priliku doživjeti božićnu bajku u knjižnici i napisati pismo Djedu Božićnjaku u kojem će napisati sve svoje skrivene i neskrivene želje. 

Druženje smo započeli čitanjem Dječjeg Božića iz prodavaonice igračaka braće Claus“ britanskog autora i ilustratora Davida Litchifielda. Priča je ovo koja pomiče promišljanja i doživljaj Božića, doživljavajući ga kao blagdan zajedništva, tolerancije i suosjećanja stavljajući poklone i komercijalizaciju u drugi plan.

Učenicima se priča jako svidjela jer smo dugo razgovarali o njoj, a potom su, u svom stilu, napisali pismo Djedici i ubacili u kutiju koja je "otputovala na Sjeverni pol."

Do sljedeće godine- ho ho ho!

IMG20221116115942.jpg

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja

16.11.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige naši učenici imali su niz aktivnosti i događanja. Jedan od njih su književni susreti. Učenici prvih i drugih razreda družili su se s poznatom autoricom dječjih knjiga i priča Željkom Horvat-Vukelja. Učenicima su njezine priče već dobro poznate i drage. Razgovarali su o glazbi, raznim glazbalima, dobrim djelima u povodu Svetog Nikole te o neizostavnom Žinku koji nije htio ići u školu. Upoznali su se, s njima nepoznatim instrumentom koji potječe iz Afrike- kalimbom. Oduševio ih je njegov mekani zvuk, a svira se samo palcima. 
Nismo mogli imati ljepši završetak Mjesec hrvatske knjige. 

FOTOGALERIJA

IMG20221110102820.jpg

Inteliber 2022.

10.11.2022.

San svakog knjigoljupca je svakako Inteliber- sajam knjiga jer je to jedinstvena prilika da se omiljene knjige kupe po nešto povoljnijoj cijeni. Osim knjiga, na sajmu možemo doživjeti pravi duh pisane i govorene riječi kroz razne kreativne radionice, predstavljanje knjiga, književne susrete za djecu i odrasle, kvizovi itd.

Kao i svake godine, Interliber smo posjetili i mi. Tako su učenici Novinarske skupine pomogli knjižničarki u kupovini knjiga za knjižnicu. Ljubitelji mnogih popularnih naslova, kao što je Gregov dnevnik, Čovpas, Rewleyeve strašno simpa pustolovine, razne enciklopedije, knjige o sportu, pokusima i sl. će se posebno razveseliti. 

No, ono što je svima bilo najzanimljivije jest sudjelovanje u kvizu znanja High five koje svake godine Zagrebački velesajam organizira u suradnji s Hrvatskim kviz savezom. Kviz je vodila popularna kvizašica i lovkinja Morana Zibar. Naši učenici su pokazali zavidno znanje, ali nažalost nisu se uspjeli plasirati na jedno od prva tri mjesta. 

Ni kiša ni niska temperatura nam nisu uspjeli pokvariti dan, već smo se u našu školu vratili puni pozitivnih dojmova i dobrih knjiga koje već od ponedjeljka možete čitati u našoj knjižnici. 

FOTOGALERIJA

IMG20221107133356.jpg

Čitaj ( o ) psu R.E.A.D. - program pomoći učenju čitanja pomoću terapijskog tima – pas i njegov vodič

9.11.2022.

U suradnji s volonterom iz programa R.E.A.D.  započele su radionice s učenicima 2.r. kod kojih su uočene poteškoće u čitanju. Sergej Jonke i njegova mješanka Kira, koju je prije 8 godina udomio iz Gunje, nakon razornih poplava na tom području, program R.E.A.D. provode već 7 godina. Radi se o volonterskom programu koji potiče motivaciju kod djece za čitanjem – uz suradnju s terapijskim psom te volonterom, voditeljem terapijskog psa. Radionice podrazumijevaju čitanje naglas terapijskom psu, a na prvoj radionici učenici su se upoznali i ostvarili prvi kontakt sa psom Kirom te joj čitali priču o psu iz azila. Oduševljeni su mirnoćom ove prekrasne i umiljate mješanke koja im je čak i zapjevala. 
Ovakav način rada s djecom koja imaju poteškoća s čitanjem potiče i razvija interes i ljubav prema čitanju i komunikaciji općenito, osnažuje učenikov emocionalni i socijalni razvoj te potiče pozitivnu komunikaciju unutar grupe. Radionice će se provoditi jednom mjesečno do kraja školske godine.

FOTOGALERIJA

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.35.54.jpeg

Književni susret u Društvu hrvatskih književnika

28.10.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, učenici petih i šestih razreda posjetili su Društvo hrvatskih književnika kako bi se družili s poznatom i nagrađivanom spisateljicom, Melitom Rundek, šestašima dobro poznatom po lektirnom naslovu Psima ulaz zabranjen. Naši učenici su rado pročitali i njezine druge romane, kao što je Čistač ili Letači srebrnih krila, o kojima su rado razgovarali i bili prepuni pitanja. 60 minuta bilo je prekratko za sva pitanja, ali ono najvažnije, ljubav prema knjizi, uspjeli smo podijeliti i završiti ovaj susret s osmjehom na licu.

Više pročitajte u našem školskom listu. 

WhatsApp Image 2022-11-03 at 12.17.54.jpeg

Međunarodni dan školskih knjižnica

25.10.2022.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu. Međunarodno udruženje školskih knjižnica (IASL - International Association of School Librarianship) proglasilo je 1999., a potvrdilo 2005. taj dan kojim će školske knjižnice  promicati ulogu i značaj školskih knjižnica. 

Ove godine obilježavao se 24. listopada. U povodu spomenutog, učenici 2.b i 3.c u produženom boravku s učiteljicom Monikom Blažinom posjetili su knjižnicu i čitali knjige i časopise po želji, međusobno si čitali i birali knjige. 

bottom of page