top of page
Books

vijesti

Knjižničarka: Julija Dujić

Telefon: 01/6465-290

Radno vrijeme 9-15

*prvi utorak u mjesecu knjižnica ne radi

e-pošta: knjiznica.odra@gmail.com

autorsko pravo.jpg

Autorsko pravo i citiranje

29.3.2023.

U knjižnici je 28. i 29. ožujka održan sat o autorskom pravu i pravilnom citiranju izvora za učenike sedmih razreda. 

Danas, kada je uporaba tehnologije došla na svoj vrhunac i kada su online izvori djeci postali primarni, smatramo da je usmjerena edukacija neophodna. Stoga, naučiti ih gdje tražiti informacije, na koji način ih koristiti, a potom i navesti ih kao izvor nije bilo pitanje izbora. nego nužnosti.

Naučili su što je to autorsko pravo, zašto ih poštivati, koje su eventualne posljedice za kršenje istih, naučili su da postoje i neka dopuštena odstupanja u javnoj domeni, kao i poštena uporaba te koliko vrijede autorska prava. Potom su naučili kako citirati te navesti sve korištene izvore tzv. bibliografija.

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T111829.164.png

Enciklopedije

23.3.2023.

Nakon što djeca prerastu slikovnice, enciklopedija je sljedeća knjiga za kojom posežu naši učenici. U knjižnici ih zaista ima raznoraznih, i tematskih i općih. Životinje, planeti i svemir, vozila, dinosauri, povijest čovječanstva, sport... sve su to teme koje djeca s užitkom čitaju.

Na satu u knjižnici, u sklopu programa knjižnično-informacijske pismenosti, učenici trećih razreda upoznali su se pobliže s enciklopedijama. Od njihovog položaja u knjižnici do načina pretraživanja. Podijeljeni u grupe morali su tražiti određene informacije u zadanoj enciklopediji i pri tome naučili puno toga novoga iz kraljice znanja.

MicrosoftTeams-image - 2023-02-10T124149.502.png

Jednostavni književni oblici

10.2.2023.

Učenici drugih razreda proveli su jedan školski sat u knjižnici i otplovili u svijet bajki kojeg su sami  izmislili. S knjižničarkom su se prisjetili što je to bajka, kakvi se likovi u njoj pojavljuju, koji se sve izazovi u njoj pojavljuju i koje nam sve poruke prenosi. 

Potom su se sami okušali u pripovijedanju bajki uz pomoć pripovjedačkih karata. 

Zadatak je uspješno obavljen.

MetLib.png

Mrežni katalog knjižnice

3.2.2023.

Učenici petih razreda upoznali su se s mrežnim katalogom školske knjižnice. Registrirali su se na mrežni katalog i time si otvorili mogućnost brojnih opcija. Pretraživali su fond knjižnice, naučili kako pronaći knjigu te istu si rezervirati. Rješavali su zadatke, a na kraju instalirali MetLib aplikaciju preko koje mogu pristupiti mrežnom katalogu u bilo koje vrijeme. 

IMG20221219105416.jpg

Božićna bajka u knjižnici

20.12.2022.

Uoči Božića učenici 1.r. imaju priliku doživjeti božićnu bajku u knjižnici i napisati pismo Djedu Božićnjaku u kojem će napisati sve svoje skrivene i neskrivene želje. 

Druženje smo započeli čitanjem Dječjeg Božića iz prodavaonice igračaka braće Claus“ britanskog autora i ilustratora Davida Litchifielda. Priča je ovo koja pomiče promišljanja i doživljaj Božića, doživljavajući ga kao blagdan zajedništva, tolerancije i suosjećanja stavljajući poklone i komercijalizaciju u drugi plan.

Učenicima se priča jako svidjela jer smo dugo razgovarali o njoj, a potom su, u svom stilu, napisali pismo Djedici i ubacili u kutiju koja je "otputovala na Sjeverni pol."

Do sljedeće godine- ho ho ho!

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T102406.836.png

Referentna građa

9.12.2022.

Učenici četvrtih razreda upoznali su se s referentnom građom. Mnogi od njih već su koristili većinu referentne građe, samo nisu znali da se ona tako zove. Enciklopedije redovno čitaju i vole ih, ali su se ovaj put upoznali na koji način se koristi, kako enciklopedija, tako i rječnici, pravopis i geografski atlas. Spomenuli smo priručnike, leksikone i gramatiku, ali s njima ćemo se upoznati za koju godinu. S lakoćom su usvojili gradivo i dobro se zabavili učeći.

MicrosoftTeams-image - 2022-12-09T101041.927.png

Dječji časopisi

25.11.2022.

Učenici drugih razreda upoznali su se s dječjim časopisima. Mnogi od njih redovno čitaju časopise, dok su se neki tek upoznali s njima. Ponovili smo zajedno što se sve u časopisima nalazi, a naučili što su to rubrike, a što članci, koliko često časopisi ili dnevne novine izlaze te razlike među njima. Na kraju su svi pokušali spojiti novinski članak s ponuđenim rubrikama i bez greške obavili zadatak.

IMG20221116115942.jpg

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja

16.11.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige naši učenici imali su niz aktivnosti i događanja. Jedan od njih su književni susreti. Učenici prvih i drugih razreda družili su se s poznatom autoricom dječjih knjiga i priča Željkom Horvat-Vukelja. Učenicima su njezine priče već dobro poznate i drage. Razgovarali su o glazbi, raznim glazbalima, dobrim djelima u povodu Svetog Nikole te o neizostavnom Žinku koji nije htio ići u školu. Upoznali su se, s njima nepoznatim instrumentom koji potječe iz Afrike- kalimbom. Oduševio ih je njegov mekani zvuk, a svira se samo palcima. 
Nismo mogli imati ljepši završetak Mjesec hrvatske knjige. 

FOTOGALERIJA

IMG20221115115607.jpg

Održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

15.11.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2022. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Misli na sebe- čitaj. Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom „Nije lako kad si mlad“ proveden je u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, s ciljem da se potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Za rješavanje kviza, čitali su se romani Ivane Šojat „Oblak čvoraka“, Zorana Pongrašića „Krive su seka i seka“ i Elizabete Končić Trlek „Pošta za Li“.

Nicolas Šimić, učenik 7.b razreda sudjelovao je na završnoj svečanosti kao jedini finalist iz OŠ Odra i imao mogućnost osvojiti jednu od 15 utješnih ili glavnu nagradu. Nažalost, nije imao sreće s nagradama, ali kako je rekao, sretan je što je sudjelovao  u ovom kvizu i kao finalist bio dijelom završne svečanosti. 

IMG20221110102820.jpg

Inteliber 2022.

10.11.2022.

San svakog knjigoljupca je svakako Inteliber- sajam knjiga jer je to jedinstvena prilika da se omiljene knjige kupe po nešto povoljnijoj cijeni. Osim knjiga, na sajmu možemo doživjeti pravi duh pisane i govorene riječi kroz razne kreativne radionice, predstavljanje knjiga, književne susrete za djecu i odrasle, kvizovi itd.

Kao i svake godine, Interliber smo posjetili i mi. Tako su učenici Novinarske skupine pomogli knjižničarki u kupovini knjiga za knjižnicu. Ljubitelji mnogih popularnih naslova, kao što je Gregov dnevnik, Čovpas, Rewleyeve strašno simpa pustolovine, razne enciklopedije, knjige o sportu, pokusima i sl. će se posebno razveseliti. 

No, ono što je svima bilo najzanimljivije jest sudjelovanje u kvizu znanja High five koje svake godine Zagrebački velesajam organizira u suradnji s Hrvatskim kviz savezom. Kviz je vodila popularna kvizašica i lovkinja Morana Zibar. Naši učenici su pokazali zavidno znanje, ali nažalost nisu se uspjeli plasirati na jedno od prva tri mjesta. 

Ni kiša ni niska temperatura nam nisu uspjeli pokvariti dan, već smo se u našu školu vratili puni pozitivnih dojmova i dobrih knjiga koje već od ponedjeljka možete čitati u našoj knjižnici. 

FOTOGALERIJA

IMG20221107133356.jpg

Čitaj ( o ) psu R.E.A.D. - program pomoći učenju čitanja pomoću terapijskog tima – pas i njegov vodič

9.11.2022.

U suradnji s volonterom iz programa R.E.A.D.  započele su radionice s učenicima 2.r. kod kojih su uočene poteškoće u čitanju. Sergej Jonke i njegova mješanka Kira, koju je prije 8 godina udomio iz Gunje, nakon razornih poplava na tom području, program R.E.A.D. provode već 7 godina. Radi se o volonterskom programu koji potiče motivaciju kod djece za čitanjem – uz suradnju s terapijskim psom te volonterom, voditeljem terapijskog psa. Radionice podrazumijevaju čitanje naglas terapijskom psu, a na prvoj radionici učenici su se upoznali i ostvarili prvi kontakt sa psom Kirom te joj čitali priču o psu iz azila. Oduševljeni su mirnoćom ove prekrasne i umiljate mješanke koja im je čak i zapjevala. 
Ovakav način rada s djecom koja imaju poteškoća s čitanjem potiče i razvija interes i ljubav prema čitanju i komunikaciji općenito, osnažuje učenikov emocionalni i socijalni razvoj te potiče pozitivnu komunikaciju unutar grupe. Radionice će se provoditi jednom mjesečno do kraja školske godine.

FOTOGALERIJA

WhatsApp Image 2022-10-28 at 14.35.54.jpeg

Književni susret u Društvu hrvatskih književnika

28.10.2022.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, učenici petih i šestih razreda posjetili su Društvo hrvatskih književnika kako bi se družili s poznatom i nagrađivanom spisateljicom, Melitom Rundek, šestašima dobro poznatom po lektirnom naslovu Psima ulaz zabranjen. Naši učenici su rado pročitali i njezine druge romane, kao što je Čistač ili Letači srebrnih krila, o kojima su rado razgovarali i bili prepuni pitanja. 60 minuta bilo je prekratko za sva pitanja, ali ono najvažnije, ljubav prema knjizi, uspjeli smo podijeliti i završiti ovaj susret s osmjehom na licu.

Više pročitajte u našem školskom listu. 

WhatsApp Image 2022-11-03 at 12.17.54.jpeg

Međunarodni dan školskih knjižnica

25.10.2022.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu. Međunarodno udruženje školskih knjižnica (IASL - International Association of School Librarianship) proglasilo je 1999., a potvrdilo 2005. taj dan kojim će školske knjižnice  promicati ulogu i značaj školskih knjižnica. 

Ove godine obilježavao se 24. listopada. U povodu spomenutog, učenici 2.b i 3.c u produženom boravku s učiteljicom Monikom Blažinom posjetili su knjižnicu i čitali knjige i časopise po želji, međusobno si čitali i birali knjige. 

IMG20221020111503.jpg

Bookmarkeri i knjige se vole

20.10.2022.

Čitaš knjigu i ne znaš gdje si stao? Ne pravi "uši" knjizi već napravi bookmarker (straničnik).

Učenici četvrtih razreda dobro znaju čemu služi bookmarker i kako ih koristiti. 

U okviru Mjeseca hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) izrađivali smo bookmarkere svih boja, i emocija, ali s jednom porukom: Misli na sebe- čitaj!

IMG20221019113700.jpg

Treći razredi u knjižnici

19.10.2022.

Učenici trećih razreda imali su sat u knjižnici gdje su naučili kako pronaći knjigu na polici. Naučili su što je to signatura i kako po njoj pronaći knjigu. Sve što za početak trebamo jest dobro naučena abeceda. Svima je bilo vrlo zanimljivo jer do sada nisu promatrali knjige na taj način. Postoje jednostavna pravila, a sada kada smo ih naučili, neće biti problem naći niti jednu knjigu koju će trebati u budućnosti.

kid-g2556c3d43_1920.jpg

Posjet knjižnici

30.9.2022.

27. i 28. rujna učenici prvih razreda posjetili su knjižnicu i upoznali se s knjižničarkom i djelatnošću knjižnice. Saznali su što se sve nalazi u knjižnici, što sve mogu posuđivati, pravila i obveze, a dobili su i članske iskaznice. Mnogima je knjižnica već poznato mjesto što nas raduje, a mnogi su već isti dan posudili prvu knjigu. Od tog dana, prvašići su redovni posjetitelji knjižnice.

bottom of page