top of page

Produženi boravak

reading_teacher1.gif

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

Mom-doing-homework.jpg

D o g a đ a nj a

MicrosoftTeams-image - 2023-05-02T131841.253.png

2.5.2023.

Svjetski dan plesa

Učenici produženog boravka 2.b i 3.c te 2.a i 3.b razreda obilježili su Svjetski dan plesa. Ples je ritmičko pokretanje tijela u skladu s glazbom s ciljem izražavanja ideja, emocija, oslobađanjem energije ili uživanja u samom pokretu. Dan plesa obilježava se 29. travnja na godišnjicu rođenja Jean-Georgesa Noverrea, tvorca modernog baleta. Učenicu se se upoznali s različitim stilovima plesa, jedan od njih bio je i balet. Na temelju baleta, izradili su “balerine u pokretu”.
Učenici 2.b i 3.c razreda 
su Svjetski dan plesa obilježili i igrom uloga, odnosno plesom sa zvijezdama. Obukli su svečanu odjeću, uvježbali svoje plesne točke i otplesali ih pred gledateljima. Nakon plesa ocijenio ih je žiri, te su na kraju voditelji proglasili pobjednike.
Učenicu su na taj način uz vesele plesne ritmove odali počast pokretu, plesu i plesnim umjetnicima.

2.a i 3.b razred likovnim i umjetničkim su aktivnostima obilježili svjetski dan plesa. Dan su započeli razrednim natjecanjem odnosno razrednim izdanjem Plesa sa zvijezdama. Plesnim točkama su pokazali izuzetne vještine, a strog, ali pravedan žiri ih je ocjenjivao. Nakon održanog natjecanja i izglasanih pobjednika, učenici su radili likovni rad kojim su trebali oslikati energiju koja se širi plesom. Svojim radom su pokazali koliko energije se širi plesom i koliko je zapravo ples značajan u našim životima.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-27T141016.997.png

27.3.2023.

Svjetski dan pričanja priča

Učenici produženog boravka 2.b i 3.c razreda obilježili su Svjetski dan pričanja priča (20.3.).
Poslušali su priču “Jagor”, književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Nakon poslušaše priče, učenici su razgovarali o glavnom liku, sporednim likovima, mjestu radnje, vremenu radnje, strukturi djela. Potom je uslijedio rad u grupama. Učenici su dobili vrećice s predmetima i fotografijama na temelju kojih su stvarali grupnu priču. Svaki od učenika nacrtao je dio te priče. Nakon crtanja, učenici su pokazali crteže i ispričali svoje priče ostalim učenicima. Na kraju su učenici jedni drugima mogli postaviti pitanja o njihovim pričama, likovima i drugom. Učenicima je zadatak bio zanimljiv, te je probudio maštu i kreativnost.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-20T114226.128.png

20.3.2023.

Pametni potrošač

Volonteri Ekonomske klinike su s učenicima drugih i trećih razreda produženog boravka održali radionicu Pametni potrošač u sklopu projekta Financijska pismenost koji se provodi u razredima produženog boravka učiteljica Monike Blažine, Kristine Bodružić i Tonine Rodić. Učenici su naučili na koji način mogu najefikasnije raspolagati novcem, koji su najčešći marketinški trikovi u trgovinama te koje su karakteristike pametnog potrošača.
Zahvaljujemo se volonterima na održanim radionicama i veselimo se daljnjoj suradnji!

MicrosoftTeams-image - 2023-02-17T092849.080.png

17. 2. 2023.

Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

U srijedu, 8. veljače, učenici produženog boravka učiteljica Monike Blažine, Kristine Bodružić i Tonine Rodić su posjetili Hrvatsku narodnu banku u sklopu projekta Financijska pismenost, a ugostile su nas mr. sc. Dejana Rebernik te viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo.
Posjet banci je učenicima pružio financijsku edukaciju o našoj novoj službenoj valuti, euru te o samom značenju i porijeklu novca kao sredstvom razmjene odnosno obračunskom jedinicom. Na uvid su dobili euronovčanice pomoću kojih su naučili koja su sve zaštitna obilježja euronovčanica te načine provjere istih.  
Pri kraju su im podijeljeni prigodni materijali sa zanimljivostima i za igru te su za uspomenu na našu kunu, učenici dobili komplet kovanog novca, kuna i lipa.
Zahvaljujemo se na suradnji i ugodnom gostoprimstvu!

FOTOGALERIJA

Image.jpeg

3. 2. 2023.

Očko Čitaćirko

Učenici produženog boravka provode mnogo vremena u školi pa se učiteljice jako trude osmisliti to vrijeme na poučan , ali I zabavan način.Tako su i ove godine u produženom boravku odlučile ugostiti umjetnicu Nedu Marović Turković I njenog “sina” Očka Čitaćirka. 

Stariji učenici, oni koji pohađaju drugi I treći razred, prošle su godine imali priliku upoznati tog zanimljivog i veselog lutka I jako su se veselili njegovom ponovnom dolasku. Prvašići su ga ove godine tek upoznali i oduševili se. Očko Čitaćirko je malen, vedar, raspričan lutak koji dolazi sa svojom majkom, umjetnicom Nedom koja ga je stvorila, i učenicima predstavlja svoju životnu priču. Namjera mu je potaknuti djecu na čitanje, jer isam to najviše voli, kao i na bavljenje drugim umjetničkim aktivnostima. Tijekom druženja s Očkom razvija se pozitivna disciplina, a lutak i umjetnica jako paze da ostvare komunikaciju sa apsolutno svakim učenikom te unesu radost u njihova srca. 

U prvoj epizodi, prvašići su se upoznali s Očkom Čitaćirkom i njegovom bilježnicom Kupusarom u koju bilježi svoje pjesme, lijepi slike i crteže. 

Druga epizoda, namijenjena učenicima drugih i trećih razreda, koji su se prošle godine upoznali s njim, donosi temu odrastanja u toleranciji, djeluje na širenje vokabulara istražujući sinonime riječi, upoznaju se sa zavičajnim govorima različitih dijelova Republike Hrvatske, a sve kroz nadasve zabavnu igru. 

Veseli nas što gospođa Neda u pripremi ima  treću i  četvrtu epizodu, te se nadamo druženju i sljedeće godine! 

MicrosoftTeams-image - 2022-11-07T135219.069.png

7.11.2022.

Dan bijelog štapa

U petak 14.10.2022. smo u produženom boravku 1.a/3.b obilježili Dan bijelog štapa te proveli radionicu U tuđim cipelama. Radionica je bila posvećena slijepim i slabovidnim osobama, razvijanju empatije i tolerancije među djecom. Pogledali smo animirani film o psima vodičima, pročitali slikovnicu Pas pomagač - moj komadić sreće koji sve pokreće, crtali i pisali vezanih očiju, vezanih očiju uz pomoć "štapa" ili "psa vodiča" hodali razredom u kojem su razne prepreke. Na kraju smo proveli aktivnost "Razredno stablo" u kojoj su crtali list koji ih najbolje predstavlja te na kraju uočili kolika je različitost listova te shvatili da bez tih različitosti naše drvo ne bi bilo tako posebno. Zaključili smo da smo svi drukčiji te da se trebamo uvažavati i prihvatiti te različitosti jer nas to čini posebnima i jedinstvenima.

VIDEO

IMG_20221020_144048.jpg

26.10.2022.

Dan jabuka

Već i vrapci na granama znaju da je u boravku uvijek zanimljivo i da se obilježavaju različite prigode pa ništa drugačije nije bilo ni za ovaj Dan jabuka.  

Učenici 2.b i 3.c razreda ove su godine istraživali jabuke. Proučavali su plutaju li, mjerili njihovu visinu, istraživali okuse i mirise različitih vrsta jabuka, brojali koštice i naučili nešto o rastu i razvoju stabla jabuke. 

Svi zadatci su bili prilagođeni te su učenici računali zanimljive zadatke vezane uz jabuke i na taj način ponavljali matematičko gradivo. 

Kako bi dan bio posebniji, zasladili su se muffinima, pitom i  čajem od jabuka, naravno.

FOTOGALERIJA

Image (3).jpeg

28.4.2023.

Kamishibai predstava

Učenici produženog boravka 2. i 3. razreda su ponovno ugostili gđu. Nedu Marović Turković, no ovoga puta s njom nije došao i Očko Čitaćirko, već njen suprug Zoran. Potaknuta njihovom suradnjom i aktivnim sudjelovanjem tijekom izvedbe Očka, umjetnica Neda odlučila je pokloniti im kamishibai izvedbu. 

Kamishibai je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika odnosno oblik pripovijedanja koji kombinira uporabu slike i pripovijedanje pripovjedača.

Učenici su za znak zahvalnosti oslikali Očka i poklonili ga bračnom paru Turković.

Ovim putem još jednom im zahvaljujemo i veselimo se idućoj suradnji. 

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T102300.673.png

23.3.2023.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su na prvi dan proljeća obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. Pročitali su priču “Moja prijateljica ima Down sindrom” književnice Jennifer Moore –Mallinos, gledali Unicef-ov film “Dinka želi biti heroj” o djevojčici Dinki koja ide u prvi razred jedne zagrebačke škole, napravili plakat “Budi veseo!” i nacrtali šarene čarape, zamišljali i pričali o tome kako bi svijet izgledao u kojem ne bi bilo različitosti – da imamo istu frizuru, istu boju kose, istu boju očiju, isti hod, isti glas, jednaki smijeh, jednake odgovore na određena pitanja i bi li nam se taj svijet svidio te na kraju smišljali igrokaze u kojima su glavni likovi bili baš rasparene šarene čarapice na njihovim nožicama te jedni drugima ispripovijedali i glumili te priče u kojima je kraj priče trebao svima biti jednaki , a to je da je sretna okolnost baš ta različitost. Pri tom su se dobro zabavljali. Na kraju su s osmijehom na licu i šarenim čarapicama na nogama zaključili da svako dijete treba imate jednake prilike! 

MicrosoftTeams-image (123).png

8.3. 2023.

Izlet u MiniPolis

Izlet u MiniPolis - mjesto gdje mali postaju veliki, ali i veliki postaju mali. Učiteljice i učenici su kroz nekoliko sati igre i zabave saznali kako je to biti vatrogasac, policajac, frizerka, primalja, pilot, ali i Maja Šuput.

pb vlatka.jpg

15. 2. 2023.

Nek' svud' ljubav sja

Produženi boravak 1.a i 3.b su ljubav slavili cijeli mjesec. Njihove vrijedne male ručice su radile vez na papiru u obliku srca. Vješto su koncem i iglom napravili srce koje su na kraju mogli pokloniti onome koga vole. Na Svjetski dan čitanja naglas su uz čaj čitali priču Vuk koji je tražio ljubav. Iz likovnog su u boravku maštovito nacrtali flomasterima ljubav. Od početka veljače učiteljica Vlatka im je u boravku svaki dan čitala jednu priču o ljubavi. Tako je produženi boravak 1.a i 3.b poslušao sljedeće priče: Zaljubljeni žabac, Vitez željeznog srca, Mica šminkerica i njezini šeširi, Dan kada sam se pretvorio u pticu, Ljubav na drugi pogled, Krijesnica koja se zove baš kao ti, Magarci i Oto i Valentina. Na samo Valentinovo svi smo bili u crvenom i čitali pjesme o ljubavi našeg pjesnika Zvonimira Baloga. 

I na kraju smo zaključili da je svaki dan Valentinovo, a ne samo 14.veljače.  

POGLEDAJ

kuglica.jpg

23.12.2022.

Kuglica radosti, veselja i lijepih želja

1.c i 3.c s učiteljicom Martinom želi svima blagoslovljen Božić.

Uspješno proveden božićni projekt pod nazivom Kuglica radosti, veselja i lijepih želja.

VIDEO

IMG_20221028_152541.jpg

28.10.2022.

Svjetski dan animiranog filma

Učenici 2.b i 3.c razreda u produženom su boravku, sa svojom učiteljicom Monikom Blažina, obilježili Svjetski dan animiranog filma. Učenike je dočekao prigodno ukrašen razred i pano na hodniku kako bi ih uveli u raspoloženje filma. Taj petak proveli su vrlo opušteno, uz kokice i gumene bombone u obliku paukova , te gledanje animiranog  filma Hotel Transilvanija, a za kraj im je učiteljica oslikala lica po njihovim željama. Učenici su uživali u svakoj minuti i pao je dogovor oslikavanja i  povodom maškara. Jedva čekamo!

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-04-24T095953.163.png

24.4.2023.

Dan planeta Zemlje u PB 1.a i 3.b

Dan planeta Zemlje obilježava se 22.travnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanje okoliša i poticanje društva na preuzimanje odgovornosti za zaštitu prirode i održivi razvoj. Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su taj važan dan obilježavali kroz razne aktivnosti. Pogledali smo edukativni crtani film za djecu “Promjene kreću od tebe” te ponovili na koje sve načine možemo zbrinjavati otpad. Pročitali smo priču “I ja mogu spasiti svijet” književnice Loll Kirby u kojoj smo upoznali djecu poput nas koja poduzimaju korake usmjerene na zaustavljanje klimatskih promjena. Knjiga nas je potaknula da se i mi u našoj školskoj zajednici aktiviramo te smo s osmijehom na licu i gumenim rukavicama na našim vrijednim ručicama očistili školsko dvorište. Podijelili smo se u skupine kako bismo odmah pri skupljanju odvajali otpad. Na kraju smo prikupljeni otpad bacili u za to predviđeni spremnik. Pročitali smo i priču “Alba, riba koja živi sto godina” književnice Lare Hawthorne te naučili zašto je važno da ne zagađujemo naša mora i kako možemo popraviti štetu koju smo već počinili. Čitanje priče o ribi Albi i zaključivanje da je najviše prikupljenog otpada na školskom dvorištu bila baš plastika, odlučili smo u skupinama iskoristiti reciklirane materijale i od njih načiniti nešto kreativno. Tako je jedna skupina od plastičnih boca radila ribe, druga skupina od plastičnog dna boce kornjače, a treća skupina od praznih rola papira ribe koje je bojala temperama. Na kraju smo smo pogledali crtani film Baltazar “Drama oko cvijeća” i na staroj tkanini žutici napravili flomasterima mini plakate povodom Dana planeta Zemlje. Sve te aktivnosti smo radili cijeli tjedan uoči tog važnog dana, jer naša Zemlja to zaslužuje! 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T101134.910.png

23.3.2023.

Svjetski dan voda

Danas je 2. c u boravku obilježio Svjetski dan voda. Učenici su naučili neke zanimljivosti o vodi, npr. u kakvim se stanjima nalazi, koliko je vode na Zemlji, koliko je vode na Zemlji uopće pitko, koliko je posto vode u ljudskom organizmu, zašto nam je voda važna, zbog čega je zdravija od sokova te zašto ju je potrebno čuvati od zagađenja. Učenici su izradili male plakate kojima žele osvijestiti sve nas na važnost vode za život svih živih bića.  

Radove naših učenika pogledajte u FOTOGALERIJI

MicrosoftTeams-image (101).png

3.3. 2023.

Ružičasto obuci, nasilje odvuci!

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su Dan ružičastih majica obilježavali kroz različite aktivnosti. U skupinama su oslikavali papirnate ružičaste majice i na njih pisali lijepe poruke protiv vršnjačkog nasilja. Čitali su priču "Nisi ružno, pače!" književnika Stevea Smallmana, gledali UNICEFov film "Ne rugaj se" te učili plesati na pjesmu "Život nije siv". Na kraju su izradili papirnate ružičaste žabice u koje su ispisali lijepe poruke i misli pomno birajući riječi. Na kraju su jedni drugima čitali lijepe poruke koje su bile ispisane u papirnate ružičaste žabice. Uz ovakve lijepe poruke, zajedničku pjesmu i ples, učenici su potaknuti na pozitivnu komunikaciju, potaknuti da slušaju jedni druge, da budu ljubazni jedni prema drugima te da osvijeste snagu i moć lijepe riječi.

Slijede SLIKE, VIDEO i PLES.

valentinvo.jpg

15. 2. 2023.

Ljubav u produženom boravku

U povodu Valentinova istražili smo, u produženom boravku, što je to ljubav za učenike 1.c i 3.c razreda. Učenici su učiteljici Martini otkrili imaju li simpatiju i što je to simpatija. Ukoliko i vas zanima, pogledajte!

dan televizije.jpg

7.12.2022.

Svjetski dan televizije

Svake godine 21.studenog obilježavamo Svjetski dan televizije, jednog od najutjecajnijih medija u suvremenom svijetu.

Upravo taj dan obilježili su učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda sa svojom učiteljicom Vlatkom Tepeš.

Nakon razgovora o dobrim i lošim stranama televizije, učenici su osmislili svoju emisiju "Jeste li znali?" zamišljene televizijske kuće Osnovne škole Odra.

Okušali su se i u ulogama televizijskih voditelja i samih glumaca.

IMG_20221028_211257.jpg

28.10.2022.

Financijska pismenost u PB

Projekt Financijska pismenost namijenjen je učenicima drugih i trećih razreda koji pohađaju produženi boravak. ProvodE ga učiteljice Kristina Bodružić,Tonina Rodić i Monika Blažina tijekom organiziranog vremena u produženom boravku. Cilj projekta je, uz vodstvo volontera Ekonomske klinike, razvijati financijsku pismenost tj. educirati učenike o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima.

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja nudi edukativne programe za osnovnoškolce kroz 4 modula, a učiteljice su to nadogradile radionicama te edukativnim programima koje nudi Hrvatska narodna banka. Učenici su već sudjelovali u online predavanju o kunama i lipama, a u planu je i posjet Hrvatskoj narodnoj banci kako bi na licu mjesta zorno učili o financijama.

Na jednoj radionici u produženom boravku gostovali su i novinari HRT-ove emisije o školstvu Indeks, a prilog o tome kako učenici naše škole uče o financijama možete pogledati na poveznici.

Napomena: kako biste pogledali prilog, morate biti registrirani na platformi hrti.

POGLEDAJ PRILOG

bottom of page