top of page

Produženi boravak

teacher-and-children-1024x501.jpg

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

D o g a đ a nj a

Medijski sadržaj.jpg

4.12.2023.

Dani dobrote

I ove godine,učiteljice Kristina Bodružić i Monika Blažina u svojim  boravcima provode projekt Dani dobrote. Cilj projekta je potaknuti dobra djela te širiti dobru volju  u ovo predblagdansko vrijeme. Zajedno su održale likovnu radionicu na kojoj su učenici od otpadnih materijala izrađivali ukrase kojom su dekorirali smreku na školskom dvorištu. Veselje suradništva izrazili su šarenim bojama i prenijeli ga na ukrase koji sad uveseljavaju sve koji uđu u krug škole.

VIŠE FOTOGRAFIJA

IMG_20231018_145550.jpg

23.10.2023.

Dan kravate u produženom boravku 1.a

Učenici 1. a u produženom boravku obilježili su Dan kravate. Animiranim filmom Kravata Croatica, a kroz glazbu Arsena Dedića, upoznali su se s poviješću kravate te naučili nešto o njenom nastanku i širenju svijetom. Pogledali su snimku smjene straže poznate Kravat pukovnije, te naučili što je Turopoljski banderij i turopoljska podgutnica.

Radom u skupini oslikali su divovsku kravatu koja sad krasi učionicu, a pokušali su i sami naučiti kako se veže kravata. Neki su naučili, neki ostali na pokušaju, ali su se odlično zabavili.

odra tv.jpg

15.6.2023.

Smogovci u PB

“Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali!” 

Šestero braće, šest sezona, 38 epizoda, 16 godina snimanja i bezbroj uspomena – to su Smogovci. Prvu sezonu kultne dječje humoristično-dramske serije pogledao je produženi boravak 1.a i 3.b razreda uoči Dana grada Zagreba. Serija snimana u Zagrebu i o Zagrebu gotovo 41 godinu kasnije plijenila je poglede malih boravkaša koji su cijelu prvu sezonu gotovo “progutali”. Serija im se toliko svidjela da su neki ostale sezone serije nastavili gledati kod kuće sa svojim roditeljima. A na kraju smo se poigrali i snimili TV emisiju naše izmišljene Odre TV u kojoj su voditeljice same smislile pitanja i vodile razgovar sa književnikom Hrvojem Hitrecem i s braćom Vragec. Kako smo se zabavljali u zadnjim nastavnim danima u produženom boravku pogledajte u videu. 

Razgovor s Hrvojem Hitrecom

Razgovor s braćom Vragec

MicrosoftTeams-image - 2023-05-02T131841.253.png

2.5.2023.

Svjetski dan plesa

Učenici produženog boravka 2.b i 3.c te 2.a i 3.b razreda obilježili su Svjetski dan plesa. Ples je ritmičko pokretanje tijela u skladu s glazbom s ciljem izražavanja ideja, emocija, oslobađanjem energije ili uživanja u samom pokretu. Dan plesa obilježava se 29. travnja na godišnjicu rođenja Jean-Georgesa Noverrea, tvorca modernog baleta. Učenicu se se upoznali s različitim stilovima plesa, jedan od njih bio je i balet. Na temelju baleta, izradili su “balerine u pokretu”.
Učenici 2.b i 3.c razreda su Svjetski dan plesa obilježili i igrom uloga, odnosno plesom sa zvijezdama. Obukli su svečanu odjeću, uvježbali svoje plesne točke i otplesali ih pred gledateljima. Nakon plesa ocijenio ih je žiri, te su na kraju voditelji proglasili pobjednike.
Učenicu su na taj način uz vesele plesne ritmove odali počast pokretu, plesu i plesnim umjetnicima.

2.a i 3.b razred likovnim i umjetničkim su aktivnostima obilježili svjetski dan plesa. Dan su započeli razrednim natjecanjem odnosno razrednim izdanjem Plesa sa zvijezdama. Plesnim točkama su pokazali izuzetne vještine, a strog, ali pravedan žiri ih je ocjenjivao. Nakon održanog natjecanja i izglasanih pobjednika, učenici su radili likovni rad kojim su trebali oslikati energiju koja se širi plesom. Svojim radom su pokazali koliko energije se širi plesom i koliko je zapravo ples značajan u našim životima.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-27T141016.997.png

27.3.2023.

Svjetski dan pričanja priča

Učenici produženog boravka 2.b i 3.c razreda obilježili su Svjetski dan pričanja priča (20.3.).
Poslušali su priču “Jagor”, književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Nakon poslušaše priče, učenici su razgovarali o glavnom liku, sporednim likovima, mjestu radnje, vremenu radnje, strukturi djela. Potom je uslijedio rad u grupama. Učenici su dobili vrećice s predmetima i fotografijama na temelju kojih su stvarali grupnu priču. Svaki od učenika nacrtao je dio te priče. Nakon crtanja, učenici su pokazali crteže i ispričali svoje priče ostalim učenicima. Na kraju su učenici jedni drugima mogli postaviti pitanja o njihovim pričama, likovima i drugom. Učenicima je zadatak bio zanimljiv, te je probudio maštu i kreativnost.

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-20T114226.128.png

20.3.2023.

Pametni potrošač

Volonteri Ekonomske klinike su s učenicima drugih i trećih razreda produženog boravka održali radionicu Pametni potrošač u sklopu projekta Financijska pismenost koji se provodi u razredima produženog boravka učiteljica Monike Blažine, Kristine Bodružić i Tonine Rodić. Učenici su naučili na koji način mogu najefikasnije raspolagati novcem, koji su najčešći marketinški trikovi u trgovinama te koje su karakteristike pametnog potrošača.
Zahvaljujemo se volonterima na održanim radionicama i veselimo se daljnjoj suradnji!

MicrosoftTeams-image - 2023-02-17T092849.080.png

17. 2. 2023.

Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

U srijedu, 8. veljače, učenici produženog boravka učiteljica Monike Blažine, Kristine Bodružić i Tonine Rodić su posjetili Hrvatsku narodnu banku u sklopu projekta Financijska pismenost, a ugostile su nas mr. sc. Dejana Rebernik te viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo.
Posjet banci je učenicima pružio financijsku edukaciju o našoj novoj službenoj valuti, euru te o samom značenju i porijeklu novca kao sredstvom razmjene odnosno obračunskom jedinicom. Na uvid su dobili euronovčanice pomoću kojih su naučili koja su sve zaštitna obilježja euronovčanica te načine provjere istih.  
Pri kraju su im podijeljeni prigodni materijali sa zanimljivostima i za igru te su za uspomenu na našu kunu, učenici dobili komplet kovanog novca, kuna i lipa.
Zahvaljujemo se na suradnji i ugodnom gostoprimstvu!

FOTOGALERIJA

IMG_20231026_135342~2.jpg

3. 11. 2023.

Svjetski dan animiranog filma u 1. C

Učenici 1. C u produženom su boravku naučili kako nastaju animirani filmovi, koje vrste animiranih filmova postoje, vidjeli prikaz kako su nastali Disneyjevi animirani filmovi te kako nastaju današnji računalno animirani filmovi.

Učenici su odgledali Baltazara, reprezentativni primjer Zagrebačke škole crtanog filma. Dobili su ulaznice, pridržavali se pravila ponašanja te su sa zanimanjem gledali i jeli kokice, kao u pravom kinu.

MicrosoftTeams-image - 2023-10-20T114807.302.png

20.10.2023.

Svjetski tjedan svemira u produženom boravku 1.b razreda

Svjetski tjedan svemira i ove se godine obilježava od 4. do 10.listopada 2023. i posvećen je istraživanju svemira. U tom tjednu učenici 1.b razreda produženog boravka istraživali su svemir i planete našeg sustava. Učenicima je, tijekom tjedna posvećenom svemiru, na raspolaganju bio kutić u kojem su mogli prelistavati razne dječje knjige o svemiru te na taj način istraživati o svemiru, planetama i zvijezdama. U povodu Svjetskog tjedna svemira učenici su pogledali edukativni crtani film “Astronautica Vinka: Sunčev sustav” te su pročitali priče “Dug put kući” i nasmijali se uz priču “Svemirci gaćoljupci”. Mobilna maketa Sunčevog sustava, koju nam je posudila profesorica Bilić iz Geografije, pomogla nam je spoznati koliko je planeta oko Sunca, kako su raspoređeni i koliko su veliki u odnosu na Zemlju. Razgovor o istraživanju svemira i važnosti koju imaju astronauti pri otkrivanju novih spoznaja potaknuo nas je na likovne radionice u produženom boravku.  Pomoću rola papira, kolaž papira, aluminijske folije i plastičnih čepova svaki je učenik izradio svog robota za istraživanje svemira te svemirsku letejelicu. Kako zabavan i edukativan tjedan u 1.b PB! 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-06-13T140414.704.png

13.6.2023.

Uz čitanje riječi rastu

I ove školske godine u produženom boravku učiteljice Monike Blažine provodi se nagrađivani eTwinning i ESEP projekt "Uz čitanje riječi rastu". Ove godine razred je sudjelovao u razmjeni knjiga sa Osnovnom školom Vladimira Nazora iz Rovinja. Učiteljica Sanja Đunisić i njen 3.b    poklonili su nam prekrasnu dvojezičnu knjigu Tatjane Pokrajac Papucci Mala slikarica/ La piccola pittrice. Knjigu smo obradili tijekom organiziranog vremena u produženom boravku, a onda  je u pomoć priskočila učiteljica Marija Luter sa svojim znanjem talijanskog jezika. Uz nju su učenici čuli kako priča zvuči na talijanskom i potpuno se oduševili. Usporedili smo neke hrvatske izraze i osvijestili da potječu iz talijanskog, a učenici su i naučili neke nove riječi na talijanskom. Prekrasno novo iskustvo!

Image (3).jpeg

28.4.2023.

Kamishibai predstava

Učenici produženog boravka 2. i 3. razreda su ponovno ugostili gđu. Nedu Marović Turković, no ovoga puta s njom nije došao i Očko Čitaćirko, već njen suprug Zoran. Potaknuta njihovom suradnjom i aktivnim sudjelovanjem tijekom izvedbe Očka, umjetnica Neda odlučila je pokloniti im kamishibai izvedbu. 

Kamishibai je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika odnosno oblik pripovijedanja koji kombinira uporabu slike i pripovijedanje pripovjedača.

Učenici su za znak zahvalnosti oslikali Očka i poklonili ga bračnom paru Turković.

Ovim putem još jednom im zahvaljujemo i veselimo se idućoj suradnji. 

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T102300.673.png

23.3.2023.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su na prvi dan proljeća obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. Pročitali su priču “Moja prijateljica ima Down sindrom” književnice Jennifer Moore –Mallinos, gledali Unicef-ov film “Dinka želi biti heroj” o djevojčici Dinki koja ide u prvi razred jedne zagrebačke škole, napravili plakat “Budi veseo!” i nacrtali šarene čarape, zamišljali i pričali o tome kako bi svijet izgledao u kojem ne bi bilo različitosti – da imamo istu frizuru, istu boju kose, istu boju očiju, isti hod, isti glas, jednaki smijeh, jednake odgovore na određena pitanja i bi li nam se taj svijet svidio te na kraju smišljali igrokaze u kojima su glavni likovi bili baš rasparene šarene čarapice na njihovim nožicama te jedni drugima ispripovijedali i glumili te priče u kojima je kraj priče trebao svima biti jednaki , a to je da je sretna okolnost baš ta različitost. Pri tom su se dobro zabavljali. Na kraju su s osmijehom na licu i šarenim čarapicama na nogama zaključili da svako dijete treba imate jednake prilike! 

MicrosoftTeams-image (123).png

8.3. 2023.

Izlet u MiniPolis

Izlet u MiniPolis - mjesto gdje mali postaju veliki, ali i veliki postaju mali. Učiteljice i učenici su kroz nekoliko sati igre i zabave saznali kako je to biti vatrogasac, policajac, frizerka, primalja, pilot, ali i Maja Šuput.

pb vlatka.jpg

15. 2. 2023.

Nek' svud' ljubav sja

Produženi boravak 1.a i 3.b su ljubav slavili cijeli mjesec. Njihove vrijedne male ručice su radile vez na papiru u obliku srca. Vješto su koncem i iglom napravili srce koje su na kraju mogli pokloniti onome koga vole. Na Svjetski dan čitanja naglas su uz čaj čitali priču Vuk koji je tražio ljubav. Iz likovnog su u boravku maštovito nacrtali flomasterima ljubav. Od početka veljače učiteljica Vlatka im je u boravku svaki dan čitala jednu priču o ljubavi. Tako je produženi boravak 1.a i 3.b poslušao sljedeće priče: Zaljubljeni žabac, Vitez željeznog srca, Mica šminkerica i njezini šeširi, Dan kada sam se pretvorio u pticu, Ljubav na drugi pogled, Krijesnica koja se zove baš kao ti, Magarci i Oto i Valentina. Na samo Valentinovo svi smo bili u crvenom i čitali pjesme o ljubavi našeg pjesnika Zvonimira Baloga. 

I na kraju smo zaključili da je svaki dan Valentinovo, a ne samo 14.veljače.  

POGLEDAJ

IMG_20231020_124651.jpg

23.10.2023.

Dan kruha u produženom boravku 1.a

“Pomozi mi da to učinim sam” načelo je Montessori pedagogije kojeg se sve učiteljice pridržavaju, a ima li što zabavnije nego naučiti kako nastaje kruh uz pjevanje pjesmice o pekaru i smijeh u svom razredu. Prvašići su sa učiteljicom Monikom, Dan kruha obilježili izradom vlastitih peciva. Mijesili su tijesto, dodavali brašno i oblikovali peciva koja su zatim premazivali i ukrašavali sjemenkama. Uz zabavan rad razvijali su i finu motoriku ruku koja će im biti potrebna za pisanje. Trebalo je tijesto dobro umijesiti i ukrasiti. Peciva su u školskoj kuhinji ispekle naše vrijedne kuharice pa su učenici danas užinali svojih ruku djelo. Ostalo je i za počastiti prijatelje i roditelje.

MicrosoftTeams-image - 2023-10-20T113210.491.png

20.10.2023.

1.b produženi boravak posvojio šišmiša 

"Posvoji šišmiša" je program koji je JUPP Medvednica razvila za ljubitelje šišmiša i one koji će tek postati. Na području Parka nalazi se Špilja Veternica u kojoj se pojavljuje čak 18 vrsta šišmiša. 

Tako je 1.b produženi boravak povodom Međunarodnog dana zaštite šišmiša i Svjetskog dana zaštite životinja usvojio šišmiša Velikog potkovnjaka. 

I mi mali znamo da se briga o životinjama pokazuje dobrim djelima!      

Radio.jpg

12.5.2023.

Majčin dan

Skupina učenika 2. i 3. c razreda u produženom boravku sudjelovala je u izradi radijske emisije povodom Majčinog dana kako bi svojim mamama poklonila nešto drugačije.
U radijskoj emisiji učenici govore koliko im mama znači, što misle je li teško biti mama, kakve sve obveze ima mama te je li lijepo biti mama.
Učenici su uživali, njihova spontanost i iskrenost oduševljava.
Nadamo se da će u radijskoj emisiji uživati i mame i tate te da će vas malo i nasmijati.
Svim mamama čestitamo Majčin dan!

POSLUŠAJ EMISIJU

MicrosoftTeams-image - 2023-04-24T095953.163.png

24.4.2023.

Dan planeta Zemlje u PB 1.a i 3.b

Dan planeta Zemlje obilježava se 22.travnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanje okoliša i poticanje društva na preuzimanje odgovornosti za zaštitu prirode i održivi razvoj. Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su taj važan dan obilježavali kroz razne aktivnosti. Pogledali smo edukativni crtani film za djecu “Promjene kreću od tebe” te ponovili na koje sve načine možemo zbrinjavati otpad. Pročitali smo priču “I ja mogu spasiti svijet” književnice Loll Kirby u kojoj smo upoznali djecu poput nas koja poduzimaju korake usmjerene na zaustavljanje klimatskih promjena. Knjiga nas je potaknula da se i mi u našoj školskoj zajednici aktiviramo te smo s osmijehom na licu i gumenim rukavicama na našim vrijednim ručicama očistili školsko dvorište. Podijelili smo se u skupine kako bismo odmah pri skupljanju odvajali otpad. Na kraju smo prikupljeni otpad bacili u za to predviđeni spremnik. Pročitali smo i priču “Alba, riba koja živi sto godina” književnice Lare Hawthorne te naučili zašto je važno da ne zagađujemo naša mora i kako možemo popraviti štetu koju smo već počinili. Čitanje priče o ribi Albi i zaključivanje da je najviše prikupljenog otpada na školskom dvorištu bila baš plastika, odlučili smo u skupinama iskoristiti reciklirane materijale i od njih načiniti nešto kreativno. Tako je jedna skupina od plastičnih boca radila ribe, druga skupina od plastičnog dna boce kornjače, a treća skupina od praznih rola papira ribe koje je bojala temperama. Na kraju smo smo pogledali crtani film Baltazar “Drama oko cvijeća” i na staroj tkanini žutici napravili flomasterima mini plakate povodom Dana planeta Zemlje. Sve te aktivnosti smo radili cijeli tjedan uoči tog važnog dana, jer naša Zemlja to zaslužuje! 

FOTOGALERIJA

MicrosoftTeams-image - 2023-03-23T101134.910.png

23.3.2023.

Svjetski dan voda

Danas je 2. c u boravku obilježio Svjetski dan voda. Učenici su naučili neke zanimljivosti o vodi, npr. u kakvim se stanjima nalazi, koliko je vode na Zemlji, koliko je vode na Zemlji uopće pitko, koliko je posto vode u ljudskom organizmu, zašto nam je voda važna, zbog čega je zdravija od sokova te zašto ju je potrebno čuvati od zagađenja. Učenici su izradili male plakate kojima žele osvijestiti sve nas na važnost vode za život svih živih bića.  

Radove naših učenika pogledajte u FOTOGALERIJI

MicrosoftTeams-image (101).png

3.3. 2023.

Ružičasto obuci, nasilje odvuci!

Učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda su Dan ružičastih majica obilježavali kroz različite aktivnosti. U skupinama su oslikavali papirnate ružičaste majice i na njih pisali lijepe poruke protiv vršnjačkog nasilja. Čitali su priču "Nisi ružno, pače!" književnika Stevea Smallmana, gledali UNICEFov film "Ne rugaj se" te učili plesati na pjesmu "Život nije siv". Na kraju su izradili papirnate ružičaste žabice u koje su ispisali lijepe poruke i misli pomno birajući riječi. Na kraju su jedni drugima čitali lijepe poruke koje su bile ispisane u papirnate ružičaste žabice. Uz ovakve lijepe poruke, zajedničku pjesmu i ples, učenici su potaknuti na pozitivnu komunikaciju, potaknuti da slušaju jedni druge, da budu ljubazni jedni prema drugima te da osvijeste snagu i moć lijepe riječi.

Slijede SLIKE, VIDEO i PLES.

IMG_20221028_211257.jpg

28.10.2022.

Financijska pismenost u PB

Projekt Financijska pismenost namijenjen je učenicima drugih i trećih razreda koji pohađaju produženi boravak. ProvodE ga učiteljice Kristina Bodružić,Tonina Rodić i Monika Blažina tijekom organiziranog vremena u produženom boravku. Cilj projekta je, uz vodstvo volontera Ekonomske klinike, razvijati financijsku pismenost tj. educirati učenike o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima.

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja nudi edukativne programe za osnovnoškolce kroz 4 modula, a učiteljice su to nadogradile radionicama te edukativnim programima koje nudi Hrvatska narodna banka. Učenici su već sudjelovali u online predavanju o kunama i lipama, a u planu je i posjet Hrvatskoj narodnoj banci kako bi na licu mjesta zorno učili o financijama.

Na jednoj radionici u produženom boravku gostovali su i novinari HRT-ove emisije o školstvu Indeks, a prilog o tome kako učenici naše škole uče o financijama možete pogledati na poveznici.

Napomena: kako biste pogledali prilog, morate biti registrirani na platformi hrti.

POGLEDAJ PRILOG

bottom of page