Produženi boravak

reading_teacher1.gif

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

Mom-doing-homework.jpg

D o g a đ a nj a

21.10.2021.

Zavičajni govor-igrokaz Bazlamača-Dan kruha

Na satu Hrvatskoga jezika u 3.b produženom boravku govorili smo o zavičajnom govoru. Djeca su sa učiteljicom Vlatkom Tepeš uvježbala i naučila kajkavski igrokaz "Bazlamača" . Djevojčice su ga izvodile u paru kao glumice Micika i Štefica, a dječaci  sa lutkama na kuhači. Pohvala Viktoru, Mateju, Jakovu P., Leonu, Roku, Maksu, Vladimiru, Marku i Tomi na prekrasno napravljenim lutkama.

7.10.2021.

Hrvatski olimpijski dan

3.b je Hrvatski olimpijski dan proveo u istinskom duhu sporta čime su pokazali i dokazali da se uistinu u zdravom tijelu nalazi i zdrav duh! Potrčite s nama kroz galeriju aktivnosti.

22.6.2021.

Igre u voćnjaku

1.b je uživao u pikniku u voćnjaku, a zatim se rashladio vodenim igračkama. Kako je bilo pogledajte u videu.

12.5.2021.

Dan Europe

9.svibnja obilježava se Dan Europe, dan kojim se slavi mir, jedinstvo europskih zemalja. Mir, zajedništvo i solidarnost vrijednosti su kojima se Europa ponosi.

Tako je i 2.b u petak poslije podne putovao Europom. Djeca su kod kuće istražila 27 država, članica Europske unije te ih u petak prezentirala.

Saznali smo tako da je u Irskoj sve zeleno, pa tako i pivo, da je Portugal najveći proizvođač pluta na svijetu, da Latvija ima oko 3000 jezera, da u Nizozemskoj ima više bicikala nego stanovnika, da Luksemburg ima glavni grad Luxembourg, da Poljska ima 38 milijuna stanovnika, da u Češkoj živi teta od Jakova Petričušića, da se u austrijskim školama skijanje uči na satu TZK, da Mađarska ima najstariji metro, da nijedan Grk ne zna cijelu grčku himnu jer himna ima 158 stihova, da se na grčkom jeziku DA kaže NE, da na Malti nema izvorske vode, da se u Estoniji održavaju natjecanja u nošenju žena, da u Slovačkoj ima najviše dvoraca na svijetu, da je nacionalni cvijet Italije ljiljan i još puno toga.

Snalazili smo se na karti Europe, tražeći države o kojim smo pričali i njihove glavne gradove.

Virtualno smo šetali europskim državama, gradovima, znamenitostima (Abecedom kroz Europu, YouTube), a na kraju rješavali listiće i pokušavali povezati glavne gradove sa državama te prepoznati znamenitosti nekih gradova.

Šećer na kraju bile su društvene igre koje su djeca donijela, a sve igre bile su povezane sa državama Europe (karte sa zastavama i glavnim gradovima, igra Put oko svijeta 2).

Jedno poslijepodne u produženom boravku nije nam bilo dosta .

Definitivno bi mogli još ️!

23.4.2021.

Dan planeta Zemlje

2.b je kao i uvijek bio vrijedan i pod budnim okom učiteljice Vlatke Tepeš povodom Dana planeta Zemlje napravio neke zanimljive radove. Svi su radovi, u duhu dana, bili napravljeni od recikliranog materijala. Što su sve napravili pogledajte klikom na link.

19.4.2021.

Društvene igre u trećem razredu

Igra općenito ima jako velik utjecaj na učenje i razvoj djece. Svi znamo kako djeca najbolje uče kroz igru i igranje. Igranjem društvenih igara kod djece razvijamo kritičko mišljenje, samostalnost, timski rad i navika da se cijeni sudjelovanje , a ne samo pobjeda.

Kada se dijete u igri nađe pred nekim problemom pokušati će ga riješiti. U početku će mu u tome pomagati suigrači, a kasnije će te probleme rješavati sam. Ovakve situacije uče dijete kako i u stvarnom životu rješavati problem. Djeca shvaćaju da u igri djeluju samostalno i ne trebaju opravdati svoj potez. Kasnije u životu, lakše će se suočavati s problemima i rješavanju problema.

Budući da je 11. travnja Međunarodni dan društvenih igara, odlučili smo u produženom boravku imati tjedan društvenih igara . Učenici su donijeli svoje društvene igre, podijelili u skupine i igrali društvenu igru po izboru.

 

Jako zanimljiva društvena igra koja se iskoristila za poticanje jezičnog izražavanja su drvene kocke. Na kockama su nacrtani različiti likovi. Učenici u timovima bacaju kocku i od ponuđenih slika se smišlja priča. To je ujedno bila i aktivnost vezana uz njihov eTwinning projekt „Uz čitanje riječi rastu“ .

Učenici su zaključili da im je igranje u razredu također odlično i da bi mogli češće igrati društvene igre.

1.4.2021.

Čestitka za Uskrs

Za roditelje smo izradili čestitke za Uskrs. Jako smo se potrudili kako bismo uljepšali ovaj Uskrs svojoj obitelji.

Sretan Uskrs

1.4.2021.

"Za tebe od mene"

Produženi boravak 1. c razreda sudjelovao je u projektu Učiteljskog fakulteta "Za tebe od mene" za djecu na potresom stradalim područjima. Pisali smo i crtali za njih i volontere kako bismo im dali podršku te ih malo razveselili.

1.4.2021.

Dan očeva u 2.b

2.b se u produženom boravku uz pomoć svoje učiteljice Vlatke Tepeš za Dan očeva pripremao više od deset dana. Radili su čestitke na kojima su slikali sebe i tatu, a zatim iza pisali dirljive poruke, te su marljivo učili igrokaz "Koliko košta sat vremena?" koji su izveli na sam Dan očeva. Igrokazi su svi snimljeni i poslani tatama koji su bili, malo je reći, oduševljeni.

15.2.2021.

22 znaka male pažnje i ljubavi od 2.b

2.b je uranio sa širenjem ljubavi i već u petak, zajedno sa učiteljicom Vlatkom Tepeš, obilježio Valentinovo.

Sve je bilo u znaku ljubavi, pa tako i poruka sa srcem u kojoj je uživao svaki učenik.

Osim poruka, u znaku srca bili su i jastučići koje su sami izradili i kojima su se mogli diviti slušajući i čitajući predivnu priču "Sretno srce" Nine Vađić. 

Kako je bilo pogledajte u videu.

22.2.2021.

100-ti DAN ŠKOLE

U petak je 2.b sa učiteljicom Vlatkom Tepeš 100-ti DAN ŠKOLE obilježio kroz razne aktivnosti. 

Izrađivali smo plakate "Zašto volim školu?" i "Što sam naučio/naučila u 100 dana?", crtali smo čudovište Stotka, pisali što sve želimo/ne želimo/možemo/ne možemo u znaku broja 100, slagali puzzle od 100 komada, radili slike sa "pika slikom" ( slike od 100 komada), vježbali vježbe po 10 sve do 100 (TZK) i smijali se svojim slikama kako bi izgledali sa 100 godina (FaceApp aplikacija na mobitelu).

Koliko je bilo zabavno pogledajte u videu!

12.2.2021.

Razredni kalendar za 2021.godinu 2.b

Lakše je učiti gradivo iz PIDa radeći zidni razredni kalendar u paru. Kad se male ruke slože sve se može!

Tko ga ne bi volio imati na zidu!?

22.12.2020.

Božićna čestitka 2.b 

Poslušajte božićnu čestitku učenika 2.b u produženom boravku na linku ispod teksta.

Bili su vrijedni pa su izradili likovne radove na temu Orašara.

Sudjeluju i u nagradnom natječaju  Za ljepšu našu "Od starog novo, za dar od srca" koji je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi uoči nadolazećih blagdana motivirao učenike osnovnih i srednjih škola da za svoje najmilije osmisle od starih stvari maštovite božićne poklone i ukrase. Ovdje pogledajte radove.

12.10.2021.

Dan poštanske marke

Učenici 1. b razreda u produženom boravku još se upoznaju sa školskim pravilima, ali i marljivo istražuju i uče. Tako su na Dan poštanske marke pogledali zanimljiv filmić o Marku Markici i slanju pismovnih pošiljaka te upotrebi markica. Taj sadržaj povezali su s nastavom matematike i pojmom niz, te Hrvatskim olimpijskim danom kako bi nastale markice 1.b.

Učenici su uz rub markice crtali zamišljeni niz, a na samu markicu poznatog sportaša i/ili sportašicu.

Njihove radove pogledajte u video galeriji.

7.10.2021.

Dan poštanske marke

Razglednice koje su djeca tijekom ljetnih praznika dobila poslužile su nam za razgovor i proučavanje poštanskih markica na njima. Pogledali smo prezentaciju o nastanku i povijesti poštanske marke te smo na kraju sami nacrtali svoju poštansku markicu povodom nadolazećeg Hrvatskog olimpijskog dana.

20.5.2021.

Male brige

Gitina briga autora Toma Percivala divna je slikovnica koja govori o mentalnom i emocionalnom zdravlju djeteta. Vrlo je važno poticati djecu da se hrabro suoče sa svime što ih muči. Treba ih naučiti da bježanjem od problema oni neće nestati, samo će postati još veći i strašniji. Njihova sigurna luka smo mi, učitelji, ali i roditelji, oni kojima se mogu povjeriti i svakom trenu, dobrom ili lošem.

Učenici 2.b PB su tako u ovoj sjajnoj slikovnici zajedno s Gitom doznali što se s brigama nikako ne smije raditi i naučili su da se razgovorom sve može riješiti.

Na kraju su djeca pisala svoje brige koje ih muče/ili su ih mučile te smo sve brige stavili u kutijicu, razgovarali o njima i pomagali jedni drugima.

Razgovor uvijek pomaže, zaključak je bio na kraju!

12.5.2021.

Mama, volim te!

Učenici 2.b su svojim majkama za Majčin dan poklonili, uz svoju ljubav, i predivne, ručno oslikane njihove portrete koje možete pogledati na linku dolje.

23.4.2021.

Dan planeta Zemlje

2.c je Dan planeta Zemlje obilježio izrađujući predivan plakat koji će svakoga osvijestiti da brine o našem planetu!

Dan planeta Zemlje

12.4.2021.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime se želi skrenuti pozornosti svjetske javnosti na sve veći problem ovoga složenog neurorazvojnog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu učenici 2.b razreda produženog boravka su obilježili kroz razne aktivnosti u tjednu prije proljetnog odmora učenika.

Čitali su knjigu Jennifer Moore-Mallinos “Moj brat je autist”, knjigu koja opisuje neke stvarnosti koje djeca s autizmom te njihova braća i sestre proživljavaju svakoga dana. Autorica potiče svu djecu da se uče strpljivosti, razumijevanju i snošljivosti kada se suoče s autističnim prijateljem ili prijateljicom.

Gledali su mnoštvo edukativnih filmova na tu temu te izrađivali plakate. Na kraju su pisali poruke podrške i razumijevanja plavim kredama u dvorištu škole.

Ono što su učenici 2.b na kraju zaključili jest da autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

1.4.2021.

Čestitka za Uskrs

2.c želi vam šaren i kreativan Uskrs!

Sretan Uskrs

1.4.2021.

Tjedan prijateljstva u 2.b

U produženom boravku 2.b prošli je tjedan sve  bilo u znaku prijateljstva ️.

Pričali smo o prijateljstvu, zašto nam je netko najbolji prijatelj, pisali su svojim prijateljima zašto ih pohvaljuju te su na kraju bili sretni kad su čitali sve te pohvale.

Na kraju smo učili raditi narukvicu prijateljstva. Neki su narukvicu završili u školi, a neki su je završili odmah kod kuće.

Kako smo se dobro družili, neka pogledaju u videu.

29.3.2021.

Ožujske aktivnosti 2.c razreda

2.c razred je u produženom boravku sa svojom učiteljicom Martinom Jurič proveo vrlo zanimljiv ožujak. Bilo je tu svačega - rezanja, ljepljenja, uživanja, ali ipak najviše smijeha. Što su sve radili provjerite u mini fotogaleriji.

1.3.2021.

Dan ružičastih majici

Dan ružičastih majci obilježio je i 1.b sa dobrim raspoloženjem i porukama nenasilja.

Dan ružičastih majici

16.2.2021.

Online likovna izložba 2.b

Kako volimo u koroni? Tko nam nedostaje? Kome i na koji način možemo izraziti ljubav u ovakvom neobičnom dobu? Sve su se ovo zapitali učenici 2.b i pod mentorstvom učiteljice Vlatke Tepeš odgovorili likovnim izričajem i sudjelovali u online likovnoj izložbi KUC-a Travno. Cijelu izložbu pogledajte na linku.

8.2.2021.

Negativan test - pozitivna sjećanja

2.b razred pod vodstvom učiteljice Vlatke Tepeš je u ovoj neobičnoj situaciji uspio pronaći pozitivne misli i sjećanja na ovu godinu i time sudjelovao u izradi digitalne knjige Hrvatskog školskog muzeja "Negativan test - pozitivna sjećanja". Cijelu digitalnu knjigu lijepih sjećanja pogledajte ovdje

21.12.2020.

Sretan Božić

Sretan Božić s toplim kapicama želi vam 1.b!

Sretan Božić

7.10.2021.

Europski dan jezika

26.9. se slavi Europski dan jezika. Cilj obilježavanja tog dana je motivacija ljudi za učenjem stranih jezika, a osobito promocija višejezičnosti u Europi. Ne kaže uzalud poslovica: Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš! 

Djeca su birala jedan od izazova:

1.Pozdrav na 5 jezika. 

2.Omiljena životinja na 3 jezika. 

3.Brojimo do 10 na 3 jezika. 

4.VOLIM TE na 5 jezika.

 

Budući da je tada (26.9.) 3.b bio u samoizolaciji i radio je na daljinu, djeca su snimke snimala kod kuće ( većina )  te su ih roditelji slali na e mail i postavljali na Edmodo.

22.9.2021.

Želje i potrebe

2. c razred sudjeluje u projektu Ekonomske klinike "Financijska pismenost osnovnoškolaca" te je prisustvovao na prvoj radionici "Želje i potrebe". Na radionici smo učili što su naše potrebe bez kojih ne možemo normalno živjeti, a što su želje koje nam nisu neophodne za život. 

18.5.2021.

Ekologija u PB

Učenici produženog boravka su pravi mali ekolozi. Cijelu godinu provode ekološki projekt 360°koji obuhvaća cijeli niz aktivnosti.

 Sa svojom učiteljicom Monikom Blažinom marljivo su izrađivali radove od recikliranih materijala kojima su ukrasili školu povodom Dana planete Zemlje.

 

Za sve buduće naraštaje i sve Dane planete Zemlje, posadili su pred školom sadnicu magnolije koja će u nadolazećim godinama ukrašavati školsko dvorište. Sadnicu je financirala Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Posadi drvo, ne budi panj“, iz Varaždina,  kojoj se javno zahvaljujemo na vrijednoj donaciji i pomoći u našoj akciji. 

 

Učenici su se pridružili i projektu „Dukatići čuvaju prirodu“ namijenjen učenicima nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Ovim projektom Dukat želi na djeci pristupačan i zabavan način podučiti osnovnoškolce o važnosti brige o okolišu i očuvanja prirodnih resursa.

Projekt čine kratke i edukativne priče putem kojih osnovnoškolci uče osnovne pojmove vezane uz očuvanje prirode, odlaganje otpada s naglaskom na pravilno postupanje s ambalažom  proizvoda te općenito ekološko svjesno ponašanje.

Svaka edukativna priča završava kvizom, a učenici koji uspješno riješe zadatke dobivaju diplomu – digitalnu, s kojom se odmah mogu pohvaliti – ali i onu fizičku, koja stiže.  Uspješnim rješavanjem kvizova učenici se pridružuju veseloj i zaigranoj družini Dukatića – čuvara prirode! Sažetak aktivnosti pogledajte na linku.

7.5.2021.

Majčin dan

1.b želi svim majkama sretan Majčin dan!

21.4.2021.

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se u cijelom svijetu svake godine 22. travnja. 1.b obilježio ga je nešto ranije, ali na jednako dobar način. Svima su pokazali kako oni čuvaju svoj dom!

Dan planeta Zemlje

1.4.2021.

Dan šarenih čarapa 2.b

U petak 19.3. smo nosili šarene čarape u povodu nadolazećeg Dana šarenih čarapa - Dana osoba s Down sindromom (koji je bio na prvi dan proljeća, u nedjelju 21.ožujka ).

Podsjećamo, svake se godine, 21.ožujka, obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se podigla svjesnost o potrebama i potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s Down sindromom.

I mi smo nosili šarene čarape jer smo htjeli poslati poruku o prihvaćanju različitosti.

1.4.2021.

Čestitka za Uskrs

Sretan Uskrs želi vam 1.b!

Sretan Uskrs

19.3.2021.

Dan očeva u trećem razredu

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj figuri. 

U Americi se Dan očeva počeo obilježavati već 1910. godine, a kod nas se počeo obilježavati krajem 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Danas se slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne na isti datum. Kod nas se obilježava 19. ožujka, na Dan sv. Josipa, koji je uza sve ostalo i zaštitnik očeva. 

Najstariji zapis koji govori o ocu i Danu očeva je pismo dječaka Elmesa iz starog Babilona koji je svom ocu prije više od 4000 godina zaželio dobro zdravlje i dug život. 

Trećaši su svojim očevima, uz pomoć učiteljice Monike Blažine, napravili krasne robotske čestitke, medalje Supermana, crtali su svoje očeve i doznali smo zanimljivosti o njima.  

Lijepo je čuti da je najčešća rečenica koju očevi izgovaraju – „Volim te!“ 

23.3.2021.

Dan šarenih čarapa u trećem razredu

Djece ima razne 

Al svako dijete je ličnost 

Razlike nisu kazne 

U razlikama je naša sličnost 

(Ljubivoje Ršumović) 

 

Ovim stihovima učiteljica Monika Blažina zainteresirala je učenike trećih razreda na promišljanje o međusobnim sličnostima i razlikama. Učenici su uočavali sličnosti i razlike, a kroz razgovor su došli do teme nasljeđivanja i kromosoma. Pitani su, znaju li što se dogodi ako netko ima višak ili manjak i tako su došli na temu Down sindroma. Učenici su pogledali edukativni video o sindromu te kako on nastaje, a zatim su razgovarali o tome zašto se na  Međunarodni dan osoba s Down sindromom nose šarene čarape. Obuvanjem šarenih čarapa, šalje se poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba sa Down sindromom te boljih uvjeta i kvalitete njihova života.  

Učenici su pogledali nekoliko videa o djeci s Down sindromom, među kojima i "Matija i prijatelj Down" te su zaključili da osobama sa Down sindromom treba pomoći, ali prije svega prihvatiti ih punim srcem. 

Volimo različitosti

2.3.2021.

Dan ružičastih majici

Učenici produženog boravka trećih razreda,  sa svojom učiteljicom produženog boravka,  za Dan ružičastih majica pripremali su se cijelog tjedna. Svaki dan u tom ružičastom tjednu bio je obilježen nekom radionicom.  

Vježbali su zajedništvo, pažnju i strpljenje. Mnogo su pričali o pristojnom i nepristojnom ponašanju, te kako svaki dan imaju izbor. Hoće li on biti dobar ili loš-njihov je izbor. Naučili su kako biti ljubazan, te kako odvratiti zlostavljaču. U svakodnevnoj komunikaciji naučili su koristiti "JA" poruke. Pomoću kontrolnog listića naučili su kanalizirati svoju ljutnju i nositi se s njom, a u razredu su postavili Kolo smirivanja koje im pomaže kada se ne mogu sjetiti kako se smiriti.  

Razveselili  smo učenike škole postavljanjem plakata Uzmi kompliment koji su u trenu razgrabljeni. Na Dan ružičastih majica, sve su uobličili u plakat na kojem je objedinjeno ono što su radili cijeli tjedan kako bi im bio trajni podsjetnik na pravilno nenasilno ponašanje. Na linku pogledajte našu video-galeriju.

18.2.2021.

Aktivnosti 1.b

Poznato je da 1.b u produženom boravku puno uči i radi, ali i da se zna zabavljati! Grudali smo se, igrali igre i maskirali! Kako je bilo pogledajte u foto-videu.

1.2.2021.

Lutke zijevalice 2.b

Vrijedne ručice učenika 2.b produženog boravka su izrađivale lutke zijevalice sa učiteljicom Vlatkom Tepeš. Kako je bilo i kakve su divne lutke napravili, pogledajte u videu.

15.12.2020.

Božićna čestitka 3.r. 

Poslušajte božićnu čestitku učenika 3.r. u produženom boravku.

V i d e o