top of page

Produženi boravak

reading_teacher1.gif

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

Mom-doing-homework.jpg

D o g a đ a nj a

Image.jpeg

3. 2. 2023.

Očko Čitaćirko

U posjet drugim i trećim razredima došao je malen, vedar, raspričan lutak neobičnog imena "Očko Čitaćirko" kako bi predstavio svoju životnu priču. Učenici produženog boravka su uživali u predstavi Očka kojemu je namjera bila potaknuti djecu na čitanje kao i na bavljenje drugim umjetničkim disciplinama poput crtanja, pisanja, plesanja,... Pozitivne atmosfere te dinamične razmjene misli i osjećaja nije nedostajalo, svi su postavljali pitanja i davali odgovore iz života i mašte. Pogledali smo prvu i drugu epizodu, gdje smo upoznali Očka i njegovu kupusaru, a nadamo se da ćemo uskoro odgledati i treću i četvrtu u kojima bismo upoznali njegovu sestru lutku i tatu koji izrađuje lutke i animira.

MicrosoftTeams-image - 2022-11-07T135219.069.png

7.11.2022.

Dan bijelog štapa

U petak 14.10.2022. smo u produženom boravku 1.a/3.b obilježili Dan bijelog štapa te proveli radionicu U tuđim cipelama. Radionica je bila posvećena slijepim i slabovidnim osobama, razvijanju empatije i tolerancije među djecom. Pogledali smo animirani film o psima vodičima, pročitali slikovnicu Pas pomagač - moj komadić sreće koji sve pokreće, crtali i pisali vezanih očiju, vezanih očiju uz pomoć "štapa" ili "psa vodiča" hodali razredom u kojem su razne prepreke. Na kraju smo proveli aktivnost "Razredno stablo" u kojoj su crtali list koji ih najbolje predstavlja te na kraju uočili kolika je različitost listova te shvatili da bez tih različitosti naše drvo ne bi bilo tako posebno. Zaključili smo da smo svi drukčiji te da se trebamo uvažavati i prihvatiti te različitosti jer nas to čini posebnima i jedinstvenima.

VIDEO

IMG_20221020_144048.jpg

26.10.2022.

Dan jabuka

Već i vrapci na granama znaju da je u boravku uvijek zanimljivo i da se obilježavaju različite prigode pa ništa drugačije nije bilo ni za ovaj Dan jabuka.  

Učenici 2.b i 3.c razreda ove su godine istraživali jabuke. Proučavali su plutaju li, mjerili njihovu visinu, istraživali okuse i mirise različitih vrsta jabuka, brojali koštice i naučili nešto o rastu i razvoju stabla jabuke. 

Svi zadatci su bili prilagođeni te su učenici računali zanimljive zadatke vezane uz jabuke i na taj način ponavljali matematičko gradivo. 

Kako bi dan bio posebniji, zasladili su se muffinima, pitom i  čajem od jabuka, naravno.

FOTOGALERIJA

kuglica.jpg

23.12.2022.

Kuglica radosti, veselja i lijepih želja

1.c i 3.c s učiteljicom Martinom želi svima blagoslovljen Božić.

Uspješno proveden božićni projekt pod nazivom Kuglica radosti, veselja i lijepih želja.

VIDEO

IMG_20221028_152541.jpg

28.10.2022.

Svjetski dan animiranog filma

Učenici 2.b i 3.c razreda u produženom su boravku, sa svojom učiteljicom Monikom Blažina, obilježili Svjetski dan animiranog filma. Učenike je dočekao prigodno ukrašen razred i pano na hodniku kako bi ih uveli u raspoloženje filma. Taj petak proveli su vrlo opušteno, uz kokice i gumene bombone u obliku paukova , te gledanje animiranog  filma Hotel Transilvanija, a za kraj im je učiteljica oslikala lica po njihovim željama. Učenici su uživali u svakoj minuti i pao je dogovor oslikavanja i  povodom maškara. Jedva čekamo!

FOTOGALERIJA

dan televizije.jpg

7.12.2022.

Svjetski dan televizije

Svake godine 21.studenog obilježavamo Svjetski dan televizije, jednog od najutjecajnijih medija u suvremenom svijetu.

Upravo taj dan obilježili su učenici produženog boravka 1.a i 3.b razreda sa svojom učiteljicom Vlatkom Tepeš.

Nakon razgovora o dobrim i lošim stranama televizije, učenici su osmislili svoju emisiju "Jeste li znali?" zamišljene televizijske kuće Osnovne škole Odra.

Okušali su se i u ulogama televizijskih voditelja i samih glumaca.

IMG_20221028_211257.jpg

28.10.2022.

Financijska pismenost u PB

Projekt Financijska pismenost namijenjen je učenicima drugih i trećih razreda koji pohađaju produženi boravak. ProvodE ga učiteljice Kristina Bodružić,Tonina Rodić i Monika Blažina tijekom organiziranog vremena u produženom boravku. Cilj projekta je, uz vodstvo volontera Ekonomske klinike, razvijati financijsku pismenost tj. educirati učenike o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima.

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja nudi edukativne programe za osnovnoškolce kroz 4 modula, a učiteljice su to nadogradile radionicama te edukativnim programima koje nudi Hrvatska narodna banka. Učenici su već sudjelovali u online predavanju o kunama i lipama, a u planu je i posjet Hrvatskoj narodnoj banci kako bi na licu mjesta zorno učili o financijama.

Na jednoj radionici u produženom boravku gostovali su i novinari HRT-ove emisije o školstvu Indeks, a prilog o tome kako učenici naše škole uče o financijama možete pogledati na poveznici.

Napomena: kako biste pogledali prilog, morate biti registrirani na platformi hrti.

POGLEDAJ PRILOG

bottom of page