Produženi boravak

reading_teacher1.gif

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

Mom-doing-homework.jpg

D o g a đ a nj a

1..jpg

10.6.2022.

Živimo zdravo 2

Učenici 2. b razreda Osnovne škole Odra s učiteljicom Marinom Osonjački s veseljem su sudjelovali u projektu Živimo zdravo 2. Cilj projekta je promicati tjelesno, psihičko i društveno zdravlje te osposobiti učenike da sami preuzmu brigu o svom zdravlju. Učenici su kroz razne aktivnosti usvojili zdrave životne navike i odgovornost prema sebi, bližnjima i okolini u kojoj žive. U fotogaleriji pogledajte kako smo se proveli tijekom školske godine 2021./2022. i bavili tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom i izradom razredne kuharice, brigom o osobnoj higijeni te brigom o okolišu.

1..jpg

14.6.2022.

Financijska pismenost osnovnoškolaca

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u projektu Ekonomske klinike zajedno s učiteljicom Marinom Osonjački. Bilo nam je jako poučno i zabavno na radionicama: Potrebe i želje, Novac, valute i kartice, Banke, krediti i štednja, Pametni potrošač.

3.jpg

19.3.2022.

Dan očeva

Sretan Dan očeva od 2.b!

1..jpg

1.12.2021.

Matematičko poslijepodne

Proveli smo Večer matematike u obliku interaktivne radionice u produženom boravku s učiteljicom Marinom Osonjački. Učenici 2. b razreda prolazili su kroz radne jedinice koje su različitim zanimljivim i igrolikim zadatcima usavršavali svoje matematičke vještine. Provjerite u fotogaleriji kako smo se proveli.

IMG_20220321_150122.jpg

4.4.2022.

Dan osoba sa sindromom Down

1.b je Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježio tradicionalno noseći rasparene, šarene čarape.

tmp_1647606726138.jpg

4.4.2022.

Hrvatski novac

Učenici 1. b razreda sa učiteljicom produženog boravka Monikom Blažina održali su Zoom sastanak s predstavnicama Hrvatske narodne banke. Tijekom tog sastanka odslušali su zanimljivo predavanje o hrvatskom novcu te su saznali gdje se izrađuju hrvatske kune i lipe, na koji način i zašto izgledaju baš tako kako izgledaju. Saznali su zašto je hrvatski novac nazvan kune, a imali su i mnogo pitanja za bankarice. Zanimalo ih je kako prepoznati lažni novac, te što će biti s hrvatskim kunama kada Hrvatska uvede euro kao sredstvo plaćanja.

Na kraju druženja dogovoren je nastavak suradnje. Učenici su dizajnirali svoje kovanice koje smo poslali u Hrvatsku narodnu banku, a mi smo za naš trud dobili primjere hrvatskih kovanica u obliku prekrasnih brošura.

MicrosoftTeams-image (22).png

4.4.2022.

Dan žena

1.a i 3.c su za Dan žena svojim važnim ženama u životu izrađivali predivne bukete tulipana - od papira!

images (1).jpg

4.4.2022.

Vlak u snijegu

U boravku  3.b je uvijek zabavno i veselo! Nakon što su djeca pročitala lektiru Vlak u snijegu i mi smo u našem boravku 3.b razreda imali pravu malu svadbu! Kako smo se dobro zabavili, pogledajte u videu!

50-kom-lot-vruće-prodati-lijepe-šarene-mačkica-mačka-21-30-mm-ravna-stražnjoj-strani-smole

17.2.2022.

Šarene mačkice

Šarene mačkice 1.c razreda.
Mogu samo reći BRAVO PRVAŠIĆI!

images (1).jpg

23.12.2021.

Božićni igrokaz

2.c je pripremio nekoliko igrokaza povodom Božića. Kako nemamo božićnu priredbu zbog trenutne situacije, odlučili smo na ovaj način čestitati Božić našim roditeljima, učiteljima, osoblju škole i prijateljima. Nadamo se da će Vam se svidjeti! Sretan Božić!

Igrokaz 1, igrokaz 2, igrokaz 3, igrokaz 4, igrokaz 5, igrokaz 6, igrokaz 7.

MicrosoftTeams-image (31).png

10.12.2021.

Božićni izazov čitanja 

Danas je u Božićnom izazovu čitanja u 1.c bilo odlično, a tek je drugi dan. Na redu se našla Čarobnjakova priča u kojoj su ljudi zaboravili na prave vrijednosti Božića te su bili opterećeni materijalnim stvarima.
Naša gošća, Petra iz 8.b je prekrasno poučila prvašiće da uživaju s obitelji, pripremaju kolače, kite bor, stvaraju sve te divne uspomene jer, kako je i sama rekla; igračke ionako završe na tavanu, a uspomene su te koje ostaju zauvijek.
Velike pohvale za Petru - veselimo se idućim gostima i s nestrpljenjem ih očekujemo.
Prvašići su nakon slušanja priče crtali srca i poklanjali ih jedni drugima.

unnamed.jpg

12.11.2021.

Financijska pismenost osnovnoškolaca

2. c je sudjelovao u preostale tri radionice Ekonomske klinike u sklopu projekta "Financijska pismenost osnovnoškolaca". Naučili smo kako se novac koristi, što je banka, kredit, kamata, kako biti pametan potrošač i kako štedjeti.

preuzmi.jpg

12.10.2021.

Dan poštanske marke

Učenici 1. b razreda u produženom boravku još se upoznaju sa školskim pravilima, ali i marljivo istražuju i uče. Tako su na Dan poštanske marke pogledali zanimljiv filmić o Marku Markici i slanju pismovnih pošiljaka te upotrebi markica. Taj sadržaj povezali su s nastavom matematike i pojmom niz, te Hrvatskim olimpijskim danom kako bi nastale markice 1.b.

Učenici su uz rub markice crtali zamišljeni niz, a na samu markicu poznatog sportaša i/ili sportašicu.

Njihove radove pogledajte u video galeriji.

resize.jpg

7.10.2021.

Dan poštanske marke

Razglednice koje su djeca tijekom ljetnih praznika dobila poslužile su nam za razgovor i proučavanje poštanskih markica na njima. Pogledali smo prezentaciju o nastanku i povijesti poštanske marke te smo na kraju sami nacrtali svoju poštansku markicu povodom nadolazećeg Hrvatskog olimpijskog dana.

1..jpg

7.6.2022.

Školska torba puna znanja

U sklopu projekta Školska torba puna znanja učenici 2. b razreda s učiteljicom Marinom Osonjački tijekom školske godine su proveli niz aktivnosti kojima je cilj motivirati i težiti stjecanju znanja, te kako da naučeno znanje upotrijebe poštujući pritom općeprihvaćene norme ponašanja. Učenjem na otvorenom i zatvorenom prostoru, učenjem u pokretu, korištenjem različitih didaktičkih sredstava i tehnologije te obilježavanjem određenih dana, učenici su stjecali nove vještine te u tome se pokazali odličnima. Neke od aktivnosti nalaze se u fotogaleriji.

5.jpg

8.5.2022.

Majčin dan

Ponekad nema dovoljno riječi ni na jednom jeziku da se izrazi koliko nam je mama važna. Sretan Majčin dan od 2.b!

1.jpg

1.2.2022.

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Učenici 2. b razreda s učiteljicom Marinom Osonjački uključili su se u projekt Plastičnim čepovima do skupih lijekova te tijekom godine marljivo donosili plastične čepove. Na taj način pomažemo oboljelima od leukemije i limfoma pri nabavi skupocjenih lijekova. Osim što činimo humanitarno djelo, pomažemo očuvanju okoliša, stoga se i vi priključite!

MicrosoftTeams-image (65).png

16.5.2022.

Završnica projekta "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljene knjige"

U petak, 6. svibnja 2022., u kinu "Tuškanac" održana je 12. velika završnica projekta "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljane knjige" u kojoj je po prvi put sudjelovala i naša škola. "Led su razbili" učenici 3.b razreda uz mentorstvo svoje učiteljice iz produženog boravka Vlatke Tepeš, te knjižničarke Daniele Rade Džeko. Cijele godine sjajno su se zabavljali čitajući Jelenka - knjigu napisanu prema omiljenoj seriji za djecu, a potom i vrijedno radili na predstavljanju knjige na završnici. Učenici 3.b razreda su odlučili nastaviti u glazbenom tonu i knjigu predstaviti autorskom rap pjesmom. 

Inače je projekt "Čitajmo zajedno-čitajmo naglas: zaboravljene knjige" nastao u svrhu poticanja čitanja na međunarodnoj razini, a u Hrvatskoj svake godine okuplja sve više i više škola (ove godine sudjelovalo je 30 škola). Ipak, prava posebnost ovog projekta se nalazi u tome što nema natjecateljskog karaktera - međusobna podrška, kreativnost i uživanje u knjizi su vrijednosti koje sudionici ovog projekta najviše cijene.

Više o projektu saznajte ovdje, a karizmatičnu izvedbu učenika 3.b razreda pogledajte na poveznici. 

holiday-1443858_1280.png

4.4.2022.

Dan očeva

Nakon Dana žena, na red je došao i Dan očeva. Učenici 3.b su za svoje očeve iznenadili predivnim čestitkama i sastavcima. Neke od njih pogledajte u linku dolje.

majice give peace a chance 3,b PB.jpg

4.4.2022.

Give peace a chance!

3.b je opet bio glazbeno scenski aktivan - ovog puta vezano za situaciju u Ukrajini. Naša poruka je jasna: "Dajmo miru šansu!" Cijelu pjesmu poslušajte u nastavku.

shirt-309180_1280.png

4.4.2022.

Dan ružičastih majici

1.b je Dan ružičastih majici proveo crtajući, pišući lijepe poruke podrške, te izrađivajući prigodne plakate. Sve njihove crteže i poruke pogledajte na linku ispod.

preuzmi (1).jpg

17.2.2022.

Plesnjak

Iz PIDa smo učili o prošlosti grada Zagreba pa smo u boravku spominjali i plesnjake kakvi su bili nekad u Zagrebu, kada se plesalo najkasnije do 22h navečer. I mi smo danas u našem boravku, 3.B, imali plesnjak. U početku nam je malo trebalo da se opustimo, ali kasnije nismo htjeli stati s plesom. Plesali smo na evergreene i na rock and roll. Pogledajte isječak dobre zabave.

preuzmi (2).png

17.2.2022.

100. dan škole

Povodom 100. dana škole u boravku 1.c se svašta zanimljivo radilo.
Pisali smo riječi koje u sebi sadržavaju riječ STO, odradili 100 vježbi i dobro se razgibali, rješavali smo 100 matematičkih zadataka, natjecali se u pisanju što više riječi u 100 sekundi. Pokušali smo i šutjeti 100 sekundi također, pogodite jesmo li uspjeli?
Za kraj smo napravili likovne radove na temu; kako ću izgledati sa 100 godina?
Moram vam reći da se u 1.c kriju jako simpatični djedice i šarmantne bakice.
Pogledajte i sami!

preuzmi (2).jpg

23.12.2021.

Božićna čestitka

Božić je najveselije vrijeme i u boravku za učenike 1.a i 3.c. Pogledajte našu božićnu proslavu i čestitku od srca. Sretan Božić i Novu godinu žele vam 1.a i 3.c!

preuzmi.jpg

10.12.2021.

Projekt "Istražujem svijet"

3.c i 1.a su sa svojom učiteljicom Martinom Jurič zajedno istraživali naš svijet i otkrili svašta o  automobilima, filmu, penkali, padobranu, izmjeničnoj struji, kompasu, biciklu, telefonu, televizoru, računalu, tiskarskom stroju...

th (1).jpg

4.11.2021.

Dan jabuka u 1.b

Učenici 1. b razreda u produženom boravku obilježili su sa svojom učiteljicom Monikom Dan jabuka. Sve je bilo na tu temu.

Dan su započeli pričom Jabuka Dicka Brune u kojoj jedna jabučica žaluje što je pala sa stabla i pri tome upozna pjetlića koji joj postane prijatelj i uljepša dan.

Svaki je učenik dobio zadatak donijeti jednu jabuku pa su ih proučavali, uspoređivali po boji, mirisu i veličini te naravno kušali.

Učenici su dobili posebnu vježbenicu sa zabavnim zadatcima u kojoj se nalazila priča o jabukama, labirinti, vježbe izrezivanja i bojanja, a sve na zadanu temu.

Na kraju zabavnog dana zasladili su se toplim čajem od jabuka i kolačima koje su za tu prigodu ispekle majke i učiteljica.

unnamed.jpg

7.10.2021.

Europski dan jezika

26.9. se slavi Europski dan jezika. Cilj obilježavanja tog dana je motivacija ljudi za učenjem stranih jezika, a osobito promocija višejezičnosti u Europi. Ne kaže uzalud poslovica: Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš! 

Djeca su birala jedan od izazova:

1.Pozdrav na 5 jezika. 

2.Omiljena životinja na 3 jezika. 

3.Brojimo do 10 na 3 jezika. 

4.VOLIM TE na 5 jezika.

 

Budući da je tada (26.9.) 3.b bio u samoizolaciji i radio je na daljinu, djeca su snimke snimala kod kuće ( većina )  te su ih roditelji slali na e mail i postavljali na Edmodo.

preuzmi.jpg

22.9.2021.

Želje i potrebe

2. c razred sudjeluje u projektu Ekonomske klinike "Financijska pismenost osnovnoškolaca" te je prisustvovao na prvoj radionici "Želje i potrebe". Na radionici smo učili što su naše potrebe bez kojih ne možemo normalno živjeti, a što su želje koje nam nisu neophodne za život. 

6.jpg

20.5.2022.

Mali veliki čitači

2. b obožava čitati. Zato smo s učiteljicom Marinom Osonjački sudjelovali u projektu Mali veliki čitači. Cilj projekta je poticati čitanje, razvijati vještinu čitanja na glas, pobuditi interes učenika za čitanje knjigama, kritički razmišljati o pročitanom. Čitamo sve, od bajki do viceva.

4.jpg

28.4.2022.

Dan škole

Školo, sretan 163. rođendan od 2. b!

2_edited_edited.jpg

25.12.2021.

Sretan Božić

Sretan Božić svima od 2.b!

20220513_145720.jpg

16.5.2022.

Posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologij

Učenici 2.c i 3.b,  u pratnji učiteljica Ane Sudac, Marije Špičić i Vlatke Tepeš, u petak 13.svibnja 2022. su posjetili Dane otvorenih vrata Fakulteta šumarstava i drvne tehnologije zahvaljujući pozivu gospodina Marka Vucelje, djelatnika fakulteta, a čija su djeca učenici naše škole. U više od 25 radionica i laboratorija djelatnici i studenti Šumarskoga fakulteta na zanimljiv su način predstavili posjetiteljima šumarsku i drvno-tehnološku struku te znanstveno i stručno djelovanje Fakulteta. Tako su učenici 2.c i 3.b razreda, odmah po dolasku na Fakultet, posjetili radionicu “Šumom gazi, na zdravlje pazi” koju su im održali Vitin i Rokov tata doc.dr.sc. Marko Vucelja. Nakon toga učenici su posjetili i sljedeće radionice: "Godovi znaju pričati", "Sitni, ali dinamitni organizmi", "Što su potkornjaci i zašto su važni?", "Divljač hrvatskih šuma", "Kako prepoznati bolesno stablo iz zraka?" i "Kako izvaditi DNK iz biljke?". U holu fakulteta su sudjelovali na raznim kvizovima te osvajali mnogobrojne nagrade ( ruksake, šilterice, olovke itd. ). Neki su i po prvi puta držali paličnjaka te tako savladali strah prema toj vrlo krhkoj životinjici. Naučili smo čime se paličnjak hrani i kako s njom treba pažljivo postupati da mu ne bi otpale noga i ticala.  

Ovaj posjet Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije zasigurno je potaknuo neke od naših učenika na razmišljanje o  mogućem studiranju na tom fakultetu. 

Hvala Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije na gostoprimstvu i hvala gospodinu Marku Vucelji na pozivu i organiziranom prijevozu! 

MicrosoftTeams-image (39).png

4.4.2022.

Dan žena

3.b se za Dan žena uz pomoć učiteljice Vlatke i knjižničarke pripremao čitav tjedan - svatko je dobio zadatak da prouči jednu neustrašivu hrvatsku ženu i u petak je predstavi razredu. Nakon toga su izrađivali kartice na koje su crtali i pisali i na kraju ih spremili na male koverte na plakatu kojeg možete vidjeti kraj učione 3.b i inspirirati se svakog dana.

MicrosoftTeams-image (34).png

4.4.2022.

Dan žena

1.b je uoči Dana žena bio vrijedan i dragim ženama napravio predivne papirnate karanfile. 

Dan ružičastih majica 3_edited.jpg

4.4.2022.

Dan ružičastih majici

3.b je Dan ružičastih majici obilježio prigodnom pjesmom. Što su vam htjeli poručiti poslušajte na linku.

valentinovo_2018.png

17.2.2022.

Valentinovo

Dana 14. veljače Valentinovo se slavi,
To već znaju i vrapci na grani.
Prvašići su jedva dočekali,
Ruže i čokoladice jedni drugima poklanjali.
Mali možda jesmo,
Ali što je ljubav znamo,
To je kada srce jedno drugome damo.

Valentinovo u 1.c razredu 💗🤭

big1_89255626014370025901593898317_big1_603196691082331637571044155_big_zagrljeni.jpg

31.1.2022.

Međunarodni dan zagrljaja

21.siječnja obilježava se Međunarodni dan zagrljaja. Pet do šest zagrljaja na dan učinit će vam život dužim i ljepšim, kažu psiholozi. Tvrde još da zagrljaji imaju i ljekovita svojstva. Čovjeku su potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio, osam zagrljaja da bismo se održali, a dvanaest zagrljaja na dan da bismo napredovali. Grljenje je zdravo, prirodno i praktično, zato grlite i vi što više! :)

preuzmi (1).jpg

23.12.2021.

Božićna čestitka

Sretan Božić i Novu godinu želi vam 2.b!

Queen_Queen_II.png

30.11.2021.

30. godišnjica smrti Freddyja Mercuryja

Učenici 3.b su postali, baš kao i njihova učiteljica Vlatka, veliki obožavatelji grupe Queen. 24.11. se obilježavala 30. godišnjica smrti njihovog glavnog vokala, pa su mu u to ime odlučili odati počast izvodeći  na svoj način jednu od najpoznatijih pjesama grupe Queen - We will rock you. 

f679a733eae14ef190815537dce992d8.jpg

21.10.2021.

Zavičajni govor-igrokaz Bazlamača-Dan kruha

Na satu Hrvatskoga jezika u 3.b produženom boravku govorili smo o zavičajnom govoru. Djeca su sa učiteljicom Vlatkom Tepeš uvježbala i naučila kajkavski igrokaz "Bazlamača" . Djevojčice su ga izvodile u paru kao glumice Micika i Štefica, a dječaci  sa lutkama na kuhači. Pohvala Viktoru, Mateju, Jakovu P., Leonu, Roku, Maksu, Vladimiru, Marku i Tomi na prekrasno napravljenim lutkama.

logo-web-mob-HR.png

7.10.2021.

Hrvatski olimpijski dan

3.b je Hrvatski olimpijski dan proveo u istinskom duhu sporta čime su pokazali i dokazali da se uistinu u zdravom tijelu nalazi i zdrav duh! Potrčite s nama kroz galeriju aktivnosti.