Produženi boravak

Produženi boravak kvalitetno je osmišljen boravak djece u školi koji se ostvaruje tijekom nastavnog dana od 12 do 17 sati. Oblik je odgojno - obrazovnog rada koji vodi učitelj razredne nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti.

U vrijeme produženog boravka učenicima je uz svladavanje nastavnog programa organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, boravak na svježem zraku, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te pisanje zadaća.

Cilj je naučiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, tragati za informacijama, služiti se udžbenikom i drugim izvorima znanja, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja. U produženom boravku učenici razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima, sigurnost u sebe, povjerenje u prijatelje, kreativnost, osjećaj uspješnosti…

Produženi boravak povezuje učenje, igru i rad, a učiteljice razredne nastave koje rade u produženom boravku, svojim radom potiču, pomažu i ohrabruju učenike, ali ih i tješe kad je potrebno.

Izmjenama igre, učenja i odmora nastoji se stvoriti osjećaj ugode i zadovoljstva kod svih učenika, odnosno sretna djeca koja će voljeti školu. Škola postaje učenikov drugi dom sa svim obilježjima ugodnog, obiteljskog i prijateljskog okružja.

D o g a đ a nj a

12.4.2021.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime se želi skrenuti pozornosti svjetske javnosti na sve veći problem ovoga složenog neurorazvojnog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu učenici 2.b razreda produženog boravka su obilježili kroz razne aktivnosti u tjednu prije proljetnog odmora učenika.

Čitali su knjigu Jennifer Moore-Mallinos “Moj brat je autist”, knjigu koja opisuje neke stvarnosti koje djeca s autizmom te njihova braća i sestre proživljavaju svakoga dana. Autorica potiče svu djecu da se uče strpljivosti, razumijevanju i snošljivosti kada se suoče s autističnim prijateljem ili prijateljicom.

Gledali su mnoštvo edukativnih filmova na tu temu te izrađivali plakate. Na kraju su pisali poruke podrške i razumijevanja plavim kredama u dvorištu škole.

Ono što su učenici 2.b na kraju zaključili jest da autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

1.4.2021.

Čestitka za Uskrs

Za roditelje smo izradili čestitke za Uskrs. Jako smo se potrudili kako bismo uljepšali ovaj Uskrs svojoj obitelji.

Sretan Uskrs

19.3.2021.

Dan očeva u trećem razredu

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj figuri. 

U Americi se Dan očeva počeo obilježavati već 1910. godine, a kod nas se počeo obilježavati krajem 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Danas se slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne na isti datum. Kod nas se obilježava 19. ožujka, na Dan sv. Josipa, koji je uza sve ostalo i zaštitnik očeva. 

Najstariji zapis koji govori o ocu i Danu očeva je pismo dječaka Elmesa iz starog Babilona koji je svom ocu prije više od 4000 godina zaželio dobro zdravlje i dug život. 

Trećaši su svojim očevima, uz pomoć učiteljice Monike Blažine, napravili krasne robotske čestitke, medalje Supermana, crtali su svoje očeve i doznali smo zanimljivosti o njima.  

Lijepo je čuti da je najčešća rečenica koju očevi izgovaraju – „Volim te!“ 

23.3.2021.

Dan šarenih čarapa u trećem razredu

Djece ima razne 

Al svako dijete je ličnost 

Razlike nisu kazne 

U razlikama je naša sličnost 

(Ljubivoje Ršumović) 

 

Ovim stihovima učiteljica Monika Blažina zainteresirala je učenike trećih razreda na promišljanje o međusobnim sličnostima i razlikama. Učenici su uočavali sličnosti i razlike, a kroz razgovor su došli do teme nasljeđivanja i kromosoma. Pitani su, znaju li što se dogodi ako netko ima višak ili manjak i tako su došli na temu Down sindroma. Učenici su pogledali edukativni video o sindromu te kako on nastaje, a zatim su razgovarali o tome zašto se na  Međunarodni dan osoba s Down sindromom nose šarene čarape. Obuvanjem šarenih čarapa, šalje se poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba sa Down sindromom te boljih uvjeta i kvalitete njihova života.  

Učenici su pogledali nekoliko videa o djeci s Down sindromom, među kojima i "Matija i prijatelj Down" te su zaključili da osobama sa Down sindromom treba pomoći, ali prije svega prihvatiti ih punim srcem. 

Volimo različitosti

22.2.2021.

100-ti DAN ŠKOLE

U petak je 2.b sa učiteljicom Vlatkom Tepeš 100-ti DAN ŠKOLE obilježio kroz razne aktivnosti. 

Izrađivali smo plakate "Zašto volim školu?" i "Što sam naučio/naučila u 100 dana?", crtali smo čudovište Stotka, pisali što sve želimo/ne želimo/možemo/ne možemo u znaku broja 100, slagali puzzle od 100 komada, radili slike sa "pika slikom" ( slike od 100 komada), vježbali vježbe po 10 sve do 100 (TZK) i smijali se svojim slikama kako bi izgledali sa 100 godina (FaceApp aplikacija na mobitelu).

Koliko je bilo zabavno pogledajte u videu!

8.2.2021.

Negativan test - pozitivna sjećanja

2.b razred pod vodstvom učiteljice Vlatke Tepeš je u ovoj neobičnoj situaciji uspio pronaći pozitivne misli i sjećanja na ovu godinu i time sudjelovao u izradi digitalne knjige Hrvatskog školskog muzeja "Negativan test - pozitivna sjećanja". Cijelu digitalnu knjigu lijepih sjećanja pogledajte ovdje

21.12.2020.

Sretan Božić

Sretan Božić s toplim kapicama želi vam 1.b!

Sretan Božić

1.4.2021.

Dan šarenih čarapa 2.b

U petak 19.3. smo nosili šarene čarape u povodu nadolazećeg Dana šarenih čarapa - Dana osoba s Down sindromom (koji je bio na prvi dan proljeća, u nedjelju 21.ožujka ).

Podsjećamo, svake se godine, 21.ožujka, obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se podigla svjesnost o potrebama i potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s Down sindromom.

I mi smo nosili šarene čarape jer smo htjeli poslati poruku o prihvaćanju različitosti.

1.4.2021.

"Za tebe od mene"

Produženi boravak 1. c razreda sudjelovao je u projektu Učiteljskog fakulteta "Za tebe od mene" za djecu na potresom stradalim područjima. Pisali smo i crtali za njih i volontere kako bismo im dali podršku te ih malo razveselili.

1.4.2021.

Dan očeva u 2.b

2.b se u produženom boravku uz pomoć svoje učiteljice Vlatke Tepeš za Dan očeva pripremao više od deset dana. Radili su čestitke na kojima su slikali sebe i tatu, a zatim iza pisali dirljive poruke, te su marljivo učili igrokaz "Koliko košta sat vremena?" koji su izveli na sam Dan očeva. Igrokazi su svi snimljeni i poslani tatama koji su bili, malo je reći, oduševljeni.

15.2.2021.

22 znaka male pažnje i ljubavi od 2.b

2.b je uranio sa širenjem ljubavi i već u petak, zajedno sa učiteljicom Vlatkom Tepeš, obilježio Valentinovo.

Sve je bilo u znaku ljubavi, pa tako i poruka sa srcem u kojoj je uživao svaki učenik.

Osim poruka, u znaku srca bili su i jastučići koje su sami izradili i kojima su se mogli diviti slušajući i čitajući predivnu priču "Sretno srce" Nine Vađić. 

Kako je bilo pogledajte u videu.

16.2.2021.

Online likovna izložba 2.b

Kako volimo u koroni? Tko nam nedostaje? Kome i na koji način možemo izraziti ljubav u ovakvom neobičnom dobu? Sve su se ovo zapitali učenici 2.b i pod mentorstvom učiteljice Vlatke Tepeš odgovorili likovnim izričajem i sudjelovali u online likovnoj izložbi KUC-a Travno. Cijelu izložbu pogledajte na linku.

1.2.2021.

Lutke zijevalice 2.b

Vrijedne ručice učenika 2.b produženog boravka su izrađivale lutke zijevalice sa učiteljicom Vlatkom Tepeš. Kako je bilo i kakve su divne lutke napravili, pogledajte u videu.

15.12.2020.

Božićna čestitka 3.r. 

Poslušajte božićnu čestitku učenika 3.r. u produženom boravku.

V i d e o

1.4.2021.

Čestitka za Uskrs

Sretan Uskrs od 1.b! 

Sretan Uskrs

1.4.2021.

Tjedan prijateljstva u 2.b

U produženom boravku 2.b prošli je tjedan sve  bilo u znaku prijateljstva ️.

Pričali smo o prijateljstvu, zašto nam je netko najbolji prijatelj, pisali su svojim prijateljima zašto ih pohvaljuju te su na kraju bili sretni kad su čitali sve te pohvale.

Na kraju smo učili raditi narukvicu prijateljstva. Neki su narukvicu završili u školi, a neki su je završili odmah kod kuće.

Kako smo se dobro družili, neka pogledaju u videu.

29.3.2021.

Ožujske aktivnosti 2.c razreda

2.c razred je u produženom boravku sa svojom učiteljicom Martinom Jurič proveo vrlo zanimljiv ožujak. Bilo je tu svačega - rezanja, ljepljenja, uživanja, ali ipak najviše smijeha. Što su sve radili provjerite u mini fotogaleriji.

2.3.2021.

Dan ružičastih majici

Učenici produženog boravka trećih razreda,  sa svojom učiteljicom produženog boravka,  za Dan ružičastih majica pripremali su se cijelog tjedna. Svaki dan u tom ružičastom tjednu bio je obilježen nekom radionicom.  

Vježbali su zajedništvo, pažnju i strpljenje. Mnogo su pričali o pristojnom i nepristojnom ponašanju, te kako svaki dan imaju izbor. Hoće li on biti dobar ili loš-njihov je izbor. Naučili su kako biti ljubazan, te kako odvratiti zlostavljaču. U svakodnevnoj komunikaciji naučili su koristiti "JA" poruke. Pomoću kontrolnog listića naučili su kanalizirati svoju ljutnju i nositi se s njom, a u razredu su postavili Kolo smirivanja koje im pomaže kada se ne mogu sjetiti kako se smiriti.  

Razveselili  smo učenike škole postavljanjem plakata Uzmi kompliment koji su u trenu razgrabljeni. Na Dan ružičastih majica, sve su uobličili u plakat na kojem je objedinjeno ono što su radili cijeli tjedan kako bi im bio trajni podsjetnik na pravilno nenasilno ponašanje. Na linku pogledajte našu video-galeriju.

12.2.2021.

Razredni kalendar za 2021.godinu 2.b

Lakše je učiti gradivo iz PIDa radeći zidni razredni kalendar u paru. Kad se male ruke slože sve se može!

Tko ga ne bi volio imati na zidu!?

22.12.2020.

Božićna čestitka 2.b 

Poslušajte božićnu čestitku učenika 2.b u produženom boravku na linku ispod teksta.

Bili su vrijedni pa su izradili likovne radove na temu Orašara.

Sudjeluju i u nagradnom natječaju  Za ljepšu našu "Od starog novo, za dar od srca" koji je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi uoči nadolazećih blagdana motivirao učenike osnovnih i srednjih škola da za svoje najmilije osmisle od starih stvari maštovite božićne poklone i ukrase. Ovdje pogledajte radove.

  • YouTube

Kontakt

Adresa

© Copyright 2021 Osnovna škola Odra

Tel: 01/6261-050

01/6261-999

Faks: 01/6465-292

e-mail: ured@os-odra-zg.skole.hr

Đačka 5

10020 Zagreb