top of page

The Curious and Flourishing Schools - Positive Education in Building of Character Strengths and Virtues

EN Co-funded by the EU_PANTONE.jpg
logo.gif

O projektu

​​Pojam „flourishing“ (procvat, cvjetanje) koristi se u suvremenoj psihologiji kako bi označio da smo, ne samo ispunjeni pozitivnim emocijama, već i da dobro funkcioniramo, psihološki i socijalno (Keyes, 2002). Ono što bi svaki roditelj trebao željeti za svoje dijete, pored toga  da bude sretno i zadovoljno te da izbjegava negativno i rizično ponašanje, jest  da napreduje u svim domenama.  S pravom možemo postaviti pitanje: koliko današnja škola doprinosi ovakvom napredovanju i na koji način?

Jedan od načina poticanja procvata djece i mladih u školskom okruženju, koje zastupa pozitivna psihologija,  jest usmjerenost na pronalaženje i korištenje njihovih snaga karaktera, kao što su nada, zahvalnost, ljubav, radoznalost, polet i sl. Mnoge snage karaktera povezane su s većim zadovoljstvom životom, motivacijom, postignućima i ostalim pozitivnim pokazateljima mentalnog zdravlja i procvata, pokazale su brojne studije (npr.Patrick, Ryan & Kaplan, 2007Ryan & Patrick, 2001). Usmjerenost na snage tijekom školovanja također smanjuje vjerojatnost nastanka problema u mentalnom zdravlju kod mladih. Karakterne snage pomažu učenicima da se prilagode školi, od početka osnovne škole, preko srednje škole i kasnije; identificiranje i korištenje različitih snaga u učenju povezano je  sa zadovoljstvom školom, akademskom samoefikasnošću i pozitivnim ponašanjem u učionici, kao i s akademskim postignućima.

U ovom projektu osmislili smo različite aktivnosti za uočavanje i jačanje snaga karaktera učenika u obrazovnom kontekstu, a koje su evaluirane putem istraživanja efekata na neke pokazatelje dobrobiti mentalnog zdravlja.  Vjerujemo da će one ostati trajno u odgojno-obrazovnom radu naše škole.

Cilj programa je da se, pored postignuća, u školama fokus usmjeri i na mentalno zdravlje i psihološku dobrobit, kako učitelja tako i učenika. Efekti programa će se provjeriti ulaznim i izlaznim istraživanjem u okviru kojeg će se mjeriti stupanj percipiranog stresa, optimizma, zadovoljstva životom i nade u budućnost.

Nositelj projekta je Institut za pozitivnu psihologiju u Novom Sadu, šest je partnerskih škola, po dvije iz Hrvatske, Slovenije i Srbije: OŠ Frana Galovića (Zagreb), OŠ Odra (Zagreb), OŠ Livada (Ljubljana), OŠ Šmarje - Sap (Ljubljana), OŠ "Branko Radičević" (Novi Sad) i OŠ "Kosta Trifković" (Novi Sad) te pridruženi partneri: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zajednički studijski program psihologije Sveučilišta u Kragujevcu, Kredarica – Društvo Slovenaca, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Gradska biblioteka u Novom Sadu - Digitalni omladinski centar.

Projekt u OŠ Odra vode koordinatorica Tea Barić Zečević, učiteljica Engleskog jezika, Anamarija Jurković, učiteljica Engleskog jezika, Marija Luter, učiteljica razredne nastave i Julija Dujić, stručna suradnica knjižničarka.

Novosti

20230502_094348.jpg

1. radionica s učenicima 6.c razreda

2.5.2023

U utorak 2. 5. 2023. održana je prva radionica u sklopu Erasmus+ projekta Škola u kojoj cvjetaju snage s učenicima 6.c razreda.

Na prvoj su se radionici učenici upoznali s programom radionica, prepoznali svojih 5 najjačih snaga po VIA modelu, pronašli su svoje razredne snage, a do sljedećeg susreta vodit će dnevnik snaga kako bi kroz svakodnevne aktivnosti prepoznali i jačali svoje karakterne snage.

Na temelju svojih najčešće zastupljenih snaga u razredu osmislili su svoje razredno ime - Leptirići & pčelice. 

Veselimo se svakoj sljedećoj radionici pomoću kojih ćemo biti sve bolji i samouvjereniji.

Radionicu je održala knjižničarka Julija Dujić.

U
fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo.

viber_slika_2023-04-27_20-45-26-491.jpg

1. radionica s učenicima 6.b razreda

2.5.2023

U četvrtak 28. 4. 2023. održana je prva radionica u sklopu Erasmus+ projekta Škola u kojoj cvjetaju snage.
Radionicu je s entuzijazmom održala učiteljica Marija Luter u
6. b razredu, radosna što će se ponovno družiti sa svojim bivšim učenicima.

Cilj prve radionice bio je upoznati učenike s programom radionica, modelom VIA karakternih snaga i osnažiti ih za prepoznavanje i jačanje vlastitih snaga.

Radionica je protekla uspješno. Učenici su na kraju izdvojili pet najjačih snaga svoga razrednog odjeljenja i prema njima osmislili naziv Znatiželjni cvjetići! Dobili su dnevnik snaga, koji će voditi sljedećih tjedan dana, do sljedećeg susreta.

Veselimo se cvjetanju snaga naših učenika!

Zavirite u
fotogaleriju.

1682606779444.jpg

Edukacija učitelja OŠ Odra i i OŠ Frana Galovića

5.4.2023

29. ožujka 2023. održana je zajednička edukacija učitelja dviju zagrebačkih partnerskih škola, OŠ Odra i OŠ Frana Galovića. Učitelji su upoznati s projektom, približena im je teorija pozitivne psihologije i zašto je nužna učenicima, ali i učiteljima. Također su održane radionice koje će se provoditi s učenicima. 
Atmosfera tijekom obuke bila je opuštena, motivirajuća, interaktivna i sve sudionice aktivno i zainteresirano sudjelovale su u svim aktivnostima. 

IMG-20230228-WA0013.jpg

Obuka voditelja u Novom Sadu, 26.02 - 04.03.2023.

5.4.2023.

U periodu od 26. veljače do 4. ožujka 2023. u Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu (Gradska biblioteka u Novom Sadu) u okviru Erasmus+ projekta "The Curious and Flourishing Schools – Positive Education" održavla se petodnevna obuka i partnersko kreiranje programa pozitivnog obrazovanja. U obuci su sudjelovala ukupno 24 učitelja iz šest partnerskih škola, od kojih su dvije škole iz Srbije, dvije iz Hrvatske i dvije iz Slovenije i koji će, po povratku u svoje škole obučiti učitelje i realizirati program sa svojim učenicima.
 

EN Co-funded by the EU_PANTONE.jpg
bottom of page