projekti učitelja

co-funded eu.jpg
new project logo (1).jpg

Vijesti iz Erasmus+ KA229 projekta

Research, Discuss, Grow: Becoming Citizens

- za učenike, učitelje i roditelje!

Bake i djedovi u školi

Ana Serenčeš, 8.2.2022.

 

A evo doprinosa i tvojih mlađih kolega! Učenici 4.c razreda razgovarali su sa svojim bakama i djedovima i saznali kakve su bile disciplinske mjere nekoć u školi. Slično su napravili i učenici iz Bugarske i Rumunjske. Pogledaj fotografije i pročitaj tekstove na sljedećem Padletu. 

Rezultati istraživanja o nekadašnjim disciplinskim mjerama

Školske uniforme

Ana Serenčeš, 4.2.2022.

 

Tvoji kolege istraživali su kakve su se školske uniforme nosile u prošlosti te su dizajnirali svoje. Pogledaj rezultate na sljedećoj poveznici:

 

Novi i stari dizajn školskih uniformi

Obrazovna politika

Ana Serenčeš, 20.1.2022.

 

[za učenike koji prate vijesti o obrazovanju]

Tvoji vršnjaci u Bugarskoj i Rumunjskoj istraživali su povijest obrazovanja u svojim zemljama. Rezultate istraživanja možeš pronaći na sljedećoj poveznici: https://twinspace.etwinning.net/137183/pages/page/1726441

Na istoj poveznici nalazi se opis posjeta djelatnice Hrvatskog školskog muzeja razredu 6.a. Pogledaj i fotografije! https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/3/83/183/137183/files/c6995473e.pdf

I naposljetku, jedna tema za razmišljanje za učenike koji redovito prate vijesti. Pročitajte isječak iz rada bugarskih kolega koji su opisali promjene u školstvu od u Bugarskoj od 1989. Usporedite njihovu situaciju s hrvatskom. Mislite li da ima sličnosti, ili je naše iskustvo drugačije?

"Nakon 10. studenog 1989. dogodile su se ozbiljne promjene u mnogim drugim sferama života, kao iu obrazovanju. Nastava je počela biti mnogo manje ozbiljna. Disciplina je puno manja jer su učitelji nekada imali više prava. Materijal za nastavu u školama postaje sve veći i neusklađen s dobi djece. No, umjesto da očuva dobre komunističke prakse, spoji ih s napuštenim, ali provjerenim metodama iz vremena monarhije, bugarsko obrazovanje krenulo je putem nezdravih eksperimenata, a država se potpuno odrekla svoje uloge."

Škole prošlosti

Ana Serenčeš, 22.12.2021.

Vaši kolege iz Bugarske pripremili su mali igrokaz o školama u prošlosti i budućnosti. Pogledajte ga ovdje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=i2I3jdrrOoY

Nacionalne manjine

Ana Serenčeš, 24.9.2021.

 

Učenici su istraživali prava nacionalnih manjina u svojim državama te prikazali svoja otkrića u obliku stripa. Evo jednog odličnog primjera:

Strip o pravila nacionalnih manjina: Romi

Podsjetimo se...

Ana Serenčeš, 14.9.2021.

 

Dragi učenici,

naš projekt se nastavlja! Ove godine čekaju nas teme Obrazovanje, Stereotipi i Obiteljske uloge, a ako nas sreća posluži - neki od najaktivnijih učenika će na put u Bugarsku i Rumunjsku! Dok čekamo nove uratke, a i da se malo prisjetite čime smo se bavili prošle godine, pročitajte ovu ispovijest jednog para o njihovom životu u Njemačkoj:

Intervju s emigrantima u Njemačku

Intervju s migranticom iz Iraka

Ana Serenčeš, 30.6.2021.

Na satu informatike 6.b razreda 26. svibnja imali smo intervju s gospođom Lanom Vučinić, socijalnom radnicom u Službi za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa, te s  gospođom Aymen Ameen Abd Ali Al-Mimar, novinarkom i migranticom iz Iraka. Obje su nam rado odgovarale na pitanja koja smo im pripremili.  

Aymen je iz Iraka došla u Hrvatsku 2014. godine jer je njezin suprug dobio azil u Hrvatskoj. U početku nije znala hrvatski, ali ga je počela učiti 2015. godine. Aymen je priznala da joj ne idu gramatika i pravopis i da još uvijek uči hrvatski jezik. Smatra Hrvatsku lijepom državom, a Hrvate dragima, obrazovanima i druželjubivima. U Iraku je završila novinarski fakultet i radila kao novinarka sve dok nije otišla u Hrvatsku. Trenutno radi u Crvenom križu kao prevoditeljica kako bi pomogla ostalim migrantima kojima treba pomoć. Najvažniji privlačni čimbenik bila joj je sigurnost. Kad je saznala da će otići u Hrvatsku, postala je znatiželjna i počela istraživati o njoj. Njezina je želja da sva njezina obitelj koja je ostala u Iraku dođe i živi s njom u Hrvatskoj.  

Lana i Aymen su nam objašnjavale što migranti trebaju napraviti da postanu građani neke države. Prošli smo kroz prezentaciju koju su pripremile za nas. 

Lana je socijalna radnica u Crvenom križu. Pričala nam je što sve ondje rade, kako slave Međunarodni dan migranata te o čimbenicima poticanja i privlačenja. Pokazivala nam je slike svakodnevnih aktivnosti migranata. Objasnila nam je da su migracije promjena mjesta boravka ljudi. Mogu biti dobrovoljne ili prisilne, a migranti su osobe koje su napustile svoje domove u potrazi za novim prilikama za sigurniji i bolji život. 

Prezentacija sa susreta

Naše obitelji u inozemstvu

Ana Serenčeš, 14.5.2021.

Učenici OŠ Odra proveli su intervjue sa svojim rođacima o razlozima seljenja iz Hrvatske ili u Hrvatsku. Isto su učinili učenici iz Bugarske, pišući naravno o Bugarskoj. Ako želiš, pročitaj njihove priče na poveznici niže i u komentare napiši: Poznaješ li ti nekoga tko se odselio iz Hrvatske ili ovamo doselio? Jesu li razlozi isti kao oni navedeni u pričama?

 

https://twinspace.etwinning.net/137183/pages/page/1593794

Koliko znaš o Bugarskoj?

Ana Serenčeš, 26.3.2021.

Evo jednog videa o toj zemlji kao i o školi koja sudjeluje s nama u projektu. Ako želiš, nađi po jednu sličnost i jednu razliku između Bugarske i Hrvatske, te po jednu sličnost i jednu razliku između OŠ Odra i 25 OU "D-r Petar Beron"!

 

https://drive.google.com/file/d/19fgcC4LHe_aAI7qLq7k05Q7OfLWbNsFH/view?usp=sharing

Poznate hrvatske ličnosti

Ana Serenčeš, 23.3.2021.

 

Učenici OŠ Odra sudjelovali su prošli tjedan u virtualnoj mobilnosti. Svaki dan imali su sastanke preko Zooma s vršnjacima s Bugarske i Rumunjske. Bavili su se raznim temama, većinom vezanim uz politiku. Sljedećih dana imat ćeš prilike pregledati neke njihove radove. Započnimo s prezentacijom u prilogu! Na njezinom kraju nalazi se nekoliko pitanja. Znaš li odgovore?

Prezentacija - Important Croatian personalities

Kafići su zatvoreni. Što sada?

Ana Serenčeš, 23.2.2021.

Evo jedne aktivnosti u koju se možeš uključiti na poveznici za Padlet na dnu objave. Prije ikakvog pisanja u Padletu svakako prvo pročitaj postojeće objave i ne zaboravi svoj odgovor napisati na engleskom. Ako želiš, možeš svoj odgovor napisati u komentar na ovu objavu pa će ga profesorice prvo pregledati.

Kafići su zatvoreni. Što sad? Ako tvoje ime započinje slovom A do M, ti ste vladin dužnosnik (government official). Ako tvoje ime započinje slovom N do Ž, ti ste vlasnik kafića (cafe owner). Zbog pandemije, vladini su dužnosnici naredili da se svi kafići moraju zatvoriti jer se virus lakše širi na mjestima gdje se ljudi okupljaju, poput kafića. Sada argumentiraj svoj stav na poveznici dolje: ako si vladin dužnosnik, napiši zašto je vaša odluka poštena i odgovori na zahtjeve vlasnika kafića. Ako si vlasnik kafića, navedi zašto ti je ova odluka problematična i zatraži pomoć od vlade. Ne zaboravi napisati svoje ime!

https://padlet.com/ana_serences1/txaj6phnlhq3uanq

Politika i političari

Ana Serenčeš, 19.2.2021.

Učenici OŠ Odra imali su priliku upoznati osobu iz svoje okoline koja se bavi politikom i postaviti joj brojna pitanja. Uostalom, možemo li pobjeći od politike? Osim što o njoj svi razgovaraju, ima i snažan utjecaj na naše živote. Možemo bježati od nje ali... Bolje ju je upoznati i razumjeti. A što su naši učenici saznali o tome što je politika i zašto se baviti njom, saznajte na ovoj adresi:

https://twinspace.etwinning.net/137183/pages/page/1384711

Na kavi s ravnateljem

Ana Serenčeš, 5.2.2021.

Značajan dio dana provodimo u školi. Važno nam je da naši prijatelji, učitelji i mi budemo u njoj sretni i da možemo uspješno izvršavati svoje obveze. Možda imamo neke ideje što još možemo učiniti za našu školu. Kome to reći? Razrednicima, učiteljima, prijateljima... A ravnatelju? Učenici 6.a bili su u posjetu ravnatelju, bolje ga upoznali i razgovarali o raznim temama vezanim uz našu školu. I drugi razredi doći će na red. Pogledaj fotografiju i kratko izvješće na poveznici ispod. A što bi ti pitao/la ravnatelja?

 

https://twinspace.etwinning.net/137183/pages/page/1201118

Lekcije iz povijesti od naših partnera

Ana Serenčeš, 3.2.2021.

Zanima li te povijest? Koliko znaš o bugarskoj povijesti? A o turskoj? Ako želiš, pročitaj prezentacije svojih vršnjaka o zadnjih 50 godina u ovim državama i riješi kvizove na poveznicama!

Prezentacija o nedavnoj turskoj povijesti: https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/3/83/183/137183/files/bba6f3010.pdf

 

Kviz o Turskoj: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIXyyb-1qxRJOpS-jRlHPWulWz9Q_1QHxoOfNJOwHecDnDOg/viewform

 

Prezentacija o nedavnoj bugarskoj povijesti: https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/3/83/183/137183/files/b0a6e9824.pptx

 

Kviz o Bugarskoj: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=q4QFQuxOx0G7Q3Nk0Kb9_XfZkl1RWohNvmczURchum5UMzhSOTBFSlBKUUU4QlAwVUI3MFRaOE5KVy4u

Projekt ima logo!

Ana Serenčeš, 2.2.2021.

Svaki veliki projekt mora imati logo! Logo našeg projekta, koji vidite gore, na satu likovnog napravio je naš učenik Nikola Arbanas iz 6.a, a učitelj iz Turske ga je digitalizirao. Bravo! Ostale kandidate pogledajte ovdje:

https://twinspace.etwinning.net/137183/pages/page/1194517